Irritabel tarm (Statera)
Hjem Facebook Instagram

6

Irritabel tarm

I 2013 fikk jeg diagnosen irritabel tarm. Etter mange år med mageplager og undersøkelser med gastroskopi var det dette de kom frem til. 
Irritabel tarm er en litt difus diagnose som ikke regnes som en sykdom. Siden årsaken er ukjent fins der heller ingen behandling. Man regner med at 15 % av den norske befolkningen har irritabel tarm, altså hver 6 person! 


(bilde lånt fra NHI.no)


Diagnosen irritabel tarm får du om du over 3 mnd har hatt plager med fordøyelsen din uten at prøvene og undersøkelsene hos legen viser at det er noe galt. 
Veldig mange av de som kontakter meg har problemer når det kommer til magen og fordøyelsen, og veldig mange av de har fått beskjed om at de har irritabel tarm - IBS. Symptomene på irritabel tarm varierer og kommer gjerne i perioder - noe som for meg er merkelig, dette kommer vi tilbake til. 

 • Oppblåst mage
 • Magesmerter
 • Kvalme
 • Diare
 • Forstoppelse
 • Dårlig energi

Dette er typiske symptomer for en person med irritabel tarm, det er også typiske symptomer for en helt frisk person. Forskjellen er i hvilken grad man er plaget av de. Alle opplever nok nevnte plager fra tid til annen, blir plagene så mange og ofte at de går utover hverdagslivet ditt blir det et problem. Irritabel tarm er ikke farlig, men det er ubehagelig og det kan gi unødvendige utfordringer og begrenset livskvalitet. Og det er nesten litt farlig. For noen er IBS så problematisk at jobb og skole er uaktuelt og man kan ende opp som ung ufør. Plagene tarmen fører med seg er så hindrende i det sosiale livet at personer isolerer seg og blir deprimerte. Med lite energi og en evigvarende omgangssyke er det mange som opplever dette som en ganske heloppslukende tilstand. 
Irritabel tarm er kanskje ikke farlig men det er langt fra bra for kropp og hodet. 

For noen hjelper det å vite at det ikke er noe alvorlig galt med kroppen slik at når alle prøver er fine og man bare har irritabel tarm så går det litt over. 
For andre blir det verre, at legen ikke finner noe galt men du stadig føler deg mer og mer syk for ikke å snakke om hindret i å leve ditt egen liv. Da blir plagene verre. Det antas at det foreligger en økt følsomhet i tarmen for ytre påkjenninger hos personer med IBS. Den økte følsomheten gir seg utslag i økt muskelaktivitet i tarmveggen, og ofte uhensiktsmessig tarmaktivitet som fører til luftansamlinger, løs mage eller treg mage. 


(bilde lånt fra mat-helse.no)

Som nevnt tidligere er irritabel tarm en tilstand som kan komme og gå i perioder og mange er sikre på at det er i magen eller i tarmen problemet ligger. 
Om tarmen er den samme, maten du spiser er den samme og problemene fremdeles kommer og går i perioder - er det da maten eller tarmen som er problemet? Jeg tror ikke det. Du har kanskje en irritabel tarm men sannheten er nok at tarmen din er stressa for det er du også! 

#irritabeltarm #IBS #stress #tarmflora #kosthold #balanse #statera #ukjentårsak #behandling #blibedre #deterhåp • 04.05.2017 kl.19:12
  Var dette di var inne på meg i første omgang også at jeg muligens hadde, så mente di at jeg hadde endometriose og nå er jeg på stedet hvil. Etter 4 år ca med mye magesmerter og problemer, lite energi og ikke i jobb lengere siden jeg har mer enn nok med meg selv så begynner jeg å bli frustrert. Og hvertfall da legene begynner å nekte en undersøkelser :(

  Jeg har samboer og to barn så hverdagen er tøff å komme gjennom, men jeg må jo! Går på sparebluss hver eneste dag. Håper du har en god dag i dag :) Ønsker deg fortsatt en fin kveld :)
  04.05.2017 kl.19:57
  Så trasig å høre Nina. Jeg vet litt om hvordan du har det altså.
  Det kommer flere innlegg i denne sjangeren, så du får følge med og ønsker du mer spesifikke råd for din situasjon kan du sende meg en mail - Marit@kostholdsveiledning.net

  Nå har jeg ikke bare en god dag eller god periode, jeg er generelt mye bedre så der er absolutt håp :)
  Ha en kjempefin kveld du også :)
  Nancy
  04.05.2017 kl.21:54
  Jeg har også irritabel tarm, så vet godt hvordan det er. Mat har ikke vært noe gøy, gått på mange dietter via legen for å sjekke hva jeg kan og ikke kan spise, måtte innta lopperamid og imodium hver dag for å holde på maten. I desember spurte ei på jobb om jeg hadde prøvd fitline, men var ikke helt positiv i starten. Tenkte etterhvert at alt er jo prøvd, så er jo verdt et forsøk. Etter jeg startet på det har jeg merket stor forskjell på kroppen. Tar ikke medisin hver dag lenger for å holde på maten og kan spise ting som magen ikke ville ha tidligere. så jeg har fått et helt nytt liv med fitline og kommer til å forsette på det :) du kan jo prøve det du også :)
  04.05.2017 kl.23:11
  Nancy: Så godt du fant noe som funket for deg, ingenting er bedre enn det :) :)
  04.05.2017 kl.21:57
  Tror det er utrolig mange fler som har det enn vi kanskje tror. Jeg har fått et helt "nytt" fordøyelsessystem etter en omfattende operasjon. Altså, tarmsystemet er helt ute å kjører for å si det sånn :p Det verste er kanskje at det er så ustabilt, så man vet liksom aldri hva man kan forvente. Ha en fin kveld :)
  04.05.2017 kl.23:12
  dreamofstyle: Forstår utfordringen, og store oprasjoner kan faktisk ha den innvirkningen på fordøyelsen! Ha en fin kveld du også :)  Kommenter her
  Tilkomstgruppen
  Design og koding: Ina Anjuta
  Statera Marit Ebeltoft

  Jeg er utdannet trening- og kostholdsveileder fra Tunsberg. Mamma til Julian (2), forlovet med Thomas og har en veldig koselig husky med navn Trym. Brenner for en balansert hverdag, også trenger det ikke være så avansert å gjøre noen forandringer som virkelig gir deg resultater! Statera er latinsk og betyr balanse - fordi verken for mye eller for lite av noe er bra for noen :)

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Design og koding: Ina Anjuta