Generasjon depresjon (Statera)
Hjem Facebook Instagram

6

Generasjon depresjon

Høres det kjent ut? Også kalt generasjon prestasjon. Er det oss? 
Jeg kunne sagt jeg er glad det ikke gjelder meg, at det ikke er jeg som er dagens ungdom og står midt i den tøffeste tiden av livet. Men det gjelder meg og. 

Jeg er glad det ikke var samme prestasjonspresset da jeg gikk på ungdomsskolen, til tross for det mener jeg denne generasjons prestasjonen ikke bare påvirker ungdommene blant oss. 
Jeg i 20 årene blir påvirket. Flere av damene jeg har snakket med som er godt oppi 40 årene blir også påvirket. Barn og unge, voksne og eldre - vi alle får nok kjenne på denne generasjonen vi på mange måter har dyrket frem selv. 

Ikke hørt om generasjon prestasjon? Vel jeg tror de fleste og iallefall de som titter innom denne bloggen har hørt om det. Det handler i grove trekk om å skulle prestere til enhver tid, møte forventninger og alltid være på vei til noe. Og hvem er skyld i denne generasjonen? Foreldrene våre? Lærerne? Besteforeldre? 
Nei, jeg tror vi må ta mesteparten av skylden selv her. 

Den strengeste innen generasjon prestasjon er stemmen du selv har i hodet, den som øker forventningene og skuler ned på deg med negative kommentarer og dømmende blikk. 
Vi kan ikke ta ansvar for andres følelser eller tanker, da må vi også stå opp mot våre egne følelser og forventninger selv. 
De tankene du ofte har om deg selv ville du neppe tenkt om en venninne og sånn er det vel for de rundt deg og - dermed er du din verste kritiker. 

Men det er ikke enkelt. Å hver dag ha mot nok til å møte dine frykter, utfordringer og de pokkers forventningene. Mennesker er vanedyr å gjør du en ting nok mange ganger blir det fort en vane. 

Det er kanskje enklere for oss som er voksne eller eldre, vi kan på en annen måte ta ansvar for oss selv og egne følelser. Når det kommer til barn og ungdom må man være litt mer på vakt, passe på og jeg tror det er utrolig viktig at de lærer om sine egne følelser.
Ungdom er sårbare fra før av i sin epoke i livet, og utviklingen om den fortsetter som nå er skummel å tenke på. 

Du måles å vurderes, hjemme og på skolen. Du skal strekke til med familien, trening og ekstrajobb. Du skal prestere ikke bare bra nok på skolen men perfekt. Ingen fravær, ikke tid til sykdom og avslapping. Voksne som omtaler tidsklemme og press har på mange måter valgt det selv, mange barn og unge blir droppet rett i det uten å ha bedt om det. 
Kroppspress, ikke bare for jenter men mange gutter sliter også med dette presset. Jenter skal være tynne og veltrente mens gutter blir mobbet og sett ned på for å være for tynn, ja og motsatt. Er du ungdom og tørr å vise deg som du er fronter du et dårlig kroppsbilde eller en usunn livsstil, det blir liksom ikke greit uansett. Hvordan er familien din? Dårlig økonomi, velstelt eller er de inne i en høytstående vennegjeng? 

Samtidig skal du være trygg, å trives, ta vare på helsen din og slappe av. Hvem i alle dager har tid til å virkelig kjede seg eller slappe av idag? 
For eldre som er pensjonert kan heller ikke slappe av. Nå forventes det at de skal reise og oppleve, nyte dagene sine men ikke hjemme i en stol hvor de kan strikke dagen lang om de vil. Du skal passe barnebarn og kanskje oldebarn, du skal bake og stelle i stand selskaper, du skal vise at du kan jobbe selv etter pensjonsalder fordi det er et symbol på god helse ?

Da jeg selv gikk skole var det ikke på langt nær så mye skolearbeid som idag, det kan iallefall ikke jeg huske. Ikke satt jeg daglig med skolearbeid heller, men jeg forsøkte heller ikke å nå 6`eren i hvert et fag da. Jeg brukte friminuttene mine på venner, sladder og hva enn annet ungdommer gjør / bør gjøre. Jeg satt iallefall ikke inne å pugget til neste time. Da jeg gikk skole var det få av de som gråt over en 5`er i fortvilelse over egen innsats. Det var et flertall av oss som hadde et avslappende forhold til skole og skolens forventninger. Og det har gått bra med oss! Noen jobber på rema 1000, noen er bilmekanikere, noen kjører tungtransport og noen er frisører. Og det er ikke noe galt i det, vi trenger denne arbeidskraften også. Uten toppkarakter, topputdannelse, topplønn og nybygd hus på den fineste plassen så er de lykkelig de også. 

Du som person blir ikke definert av dine oppnåelser, du er så mye mer enn det. 

Har du tid til selve livet når du er så opptatt av å prestere? 
Har du tid til å le? Være forelsket? Gjøre noe dumt og uforutsigbart? 
Har du tid til å skape minner? 
Har du tid til å stoppe opp å bare ta inn over deg de fine tingene i livet? 

Selvmord tar livet av flest unge mennesker i dag, unge menn er i den største gruppen. Vi er blitt ganske flink til å skal ta vare på hverandre, nå er det på tide vi begynner å ta vare på oss selv. Vis deg selv litt vennlighet å behandle deg selv som du ville gjort med en god venn. 

#oppfordring #selvmord #depresjon #prestasjon #generasjon #blogg #forventninger #selvfølelse #følelser #balansegang #statera #hverdagen #stress #avslapping #besteforeldre #foreldre #småbarnsforeldre #ungdom #barn 

  • 18.06.2017 kl.20:25
  Livet er ikke for amatører, som min farmor pleier å si. Ønsker deg en fin kveld!
  18.06.2017 kl.20:40
  Thomas Frydenberg: Vis farmor du har :) Ha en fin kveld :)
  18.06.2017 kl.20:37
  Word! ☝️#SpotOn ❤️ Klem alene mamma til 2 gutter (8 og 15) 😊
  18.06.2017 kl.20:47
  Anonym: Klem tilbake <3
  19.06.2017 kl.01:08
  åherregud så utrolig bra skrevet!! SPOT ON
  19.06.2017 kl.08:24
  Janne: Tusen takk :) <3  Kommenter her
  Tilkomstgruppen
  Design og koding: Ina Anjuta
  Statera Marit Ebeltoft

  Jeg er utdannet trening- og kostholdsveileder fra Tunsberg. Mamma til Julian (2), forlovet med Thomas og har en veldig koselig husky med navn Trym. Brenner for en balansert hverdag, også trenger det ikke være så avansert å gjøre noen forandringer som virkelig gir deg resultater! Statera er latinsk og betyr balanse - fordi verken for mye eller for lite av noe er bra for noen :)

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Design og koding: Ina Anjuta