Ren barnemat (Statera)
Hjem Facebook Instagram

2

Ren barnemat

Fokus på hjemmelaget og ren babymat er i vinden som aldri før, og jeg forstår hvorfor. Du kan komme langt med å holde babymaten ren - Malin Bruset, forfattet "den lille barnematbibelen".

Foreldre trenger kunnskap, om mat og om næring. Babymaten som kjøpes ferdig i butikken stjeler næring istedenfor å gi. En vanlig pulver grøt for babyer er laget av skummet melkepulver, mel, palmeolje, solsikkeolje, rapsolje, fruktjuicekonsentrat, tilsatt vitaminer og mineraler. 
Skummet  melkepulver er ikke bra for en liten IKKE ferdig utviklet tarm, ei heller inneholder det næring. Billig olje som palmeolje, solsikke og rapsolje er heller ikke gode alternativer, og etter mail fra Nestle kunne de bekrefte at oljen brukt i ferdig grøten ikke er kaldpresset. Det vil da si at fettsyrebalansen i oljen er ganske dårlig, den inneholder ingen E vitamin som er nødvendig for å unngå harskning av oljen, den har verken lukt eller smak og er sterkt bearbeidet så næringen er borte fra det ferdige produktet. Fruktjuicekonsentrat har ikke vitaminer og mineraler og bidrar derfor bare med sukker, og produsenten er selv nødt til å tilsette vitaminer og mineraler. 

Når man kan forklare ingrediensene på denne måten så er det enkelt for foreldre å skjønne at denne babymaten ikke er særlig næringsfull og heller ikke et godt alternativ til babyen og små barns utvikling. De trenger næring, energi og skikkelig mat. 

Det er ikke uten grunn at utviklingen av matintoleranser, allergier og eksem har økt så mye de siste ti årene. 
Alikevell er helsestasjonen kjapt ute med å anbefale foreldre å bruke ferdiggrøt som babyens første føde, særlig på grunn av jern innholdet. Helsestasjonen eller legene for så vidt har ikke den bredeste kunnskapen innen ernæring, og somregel har de ikke interessen sin akkurat der heller. Og det er greit, alle kan ikke være god på alt men de bør være åpen for annen kunnskap og kanskje ha muligheten til å henvise til noen om kan gi denne kunnskapen. 
Her har jeg forresten skrevet om hjemmelaget babymat med fokus på jern og forslag til pålegg som er rikt på jern. 

Noe av det jeg selv har fått høre MYE siden vi fikk sønnen vår er " stakkars, skal han ikke få smake?", "får ikke han kake idag, det er jo tirsdag og litt sol ute..." eller " en is etter middag nå å da er jo bare fint". 
Men  nei, det er ikke synd i gutten min på 2 år som får mest skikkelig mat. Med vekt på mest må jeg pressisere at han får is å kake også, bare ikke på langt nær de mengdene som mange barn på hans alder får.
Det er skremmende å se hvor mye kake, kjeks, snop, is og boller små barn spiser idag. Helt nede i 8 mnd alderen begynner det, mulig tidligere og. Smake på kakekrem, en bit sjokolade. Før de kan gå skal de spise lørdagsgodt som om det var den største selvfølge. Før de kan prate lærer de seg å kommunisere "jeg vil ha mer" når det er søtsaker i nærheten. Det er jo ikke babyen sin feil, det er de voksne rundt. 

Sukker i små kroppen er ikke nødvendig, vi voksne vet jo godt hva sukker gjør i kroppen og er du usikker kan du lese om det her, sukker - hva skjer?
Tenker det er mange som kan kjenne seg igjen her - en trivelig dag med masse aktiviteter er planlagt, det er rom for kos og glede. Du tar med deg dine to søte små ut, dere skal på tivoli idag. Solen skinner og frokosten tar dere ute, i stresset med å komme seg avgårde blir det en yoghurt til frokost. For en liten kropp som skal ut å utforske verden er ikke en yoghurt all verden å gå på, i tillegg er de fleste smaksatte yoghurtene idag tilsatt unødvendig mye sukker også. 
Fremme på tivoliet begynner maset som sukkerspinn og potetgull før dere har fått tatt en karusell, søtsuget møter dere i døra. Ingen kommer på at dette søtsuget egentlig er kroppen som roper etter næring - mat for å klare å utforske å lære nye ting. 
Etter mas blir det sukkerspinn, og etter en kort tid blir det en is eller litt baconsnacks også. En time har gått på tivoliet og de små kroppene er tomme, de skriker og ruller seg på bakken. En fortvila mamma og pappa bærer med seg hvert barn mens de små kjefter noe om " ikke gjør sånn der, men i alle dager, du har jo fått is i dag til og med! Hvorfor er du så vanskelig da?? Vi skulle jo kose oss her idag, nå må vi bare dra hjem." 

Hadde vi hørt etter ville kanskje den lille stemmen bak i hodet vårt hvisket
" det er fordi jeg fikk is jeg er så vanskelig..." 

For en kropp i utvikling og i stadig rush etter å lære nye ting er ikke en bolle, is, et kakestykke og en sjokolade en belønning. 
For en kropp i utvikling og i stadig rush etter å lære nye ting er heller ikke en pulvergrøt, et vakumpakket glass med middag eller en sukkerfull yoghurt godt drivstoff. 


For å poengtere det, særlig til stresset mammapoliti - unntak er nettopp det, unntak. Et og annet ferdig glass med middag eller en pakke ferdig grøt til bruk nå å da, en god morgen yoghurt eller bolle til frokost av og til kan også være greit. Dette er jo foreldrenes valg men du som forelder fortjener å vite hva som skjer i kroppen å vite hva du tilbyr barna dine. Er du bevist når du gjør dine valg er det ikke noen andre sin sak hva du velger. 

#mammapoliti #foreldre #småbarn #baby #næring #sukker #fjas #poffmat #sukkerkokihodet #bevist #jamat #hjemmelagetbarnemat #lagbarnemat #spartid #sparpenger #bedreforutsettninger #utvikling #balansegang #statera  • 11.07.2017 kl.22:40
  AMEN!!!
  12.07.2017 kl.08:44
  Stine R. Hettervik: :D <3  Kommenter her
  Tilkomstgruppen
  Design og koding: Ina Anjuta
  Statera Marit Ebeltoft

  Jeg er utdannet trening- og kostholdsveileder fra Tunsberg. Mamma til Julian (2), forlovet med Thomas og har en veldig koselig husky med navn Trym. Brenner for en balansert hverdag, også trenger det ikke være så avansert å gjøre noen forandringer som virkelig gir deg resultater! Statera er latinsk og betyr balanse - fordi verken for mye eller for lite av noe er bra for noen :)

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Design og koding: Ina Anjuta