Statera -
Hjem Facebook Instagram

2

Et balansert kosthold samt å få i deg tilstrekkelig med vitaminer og mineraler og ta tilsudd av omega 3 kan være løsningen på vonde og stive ledd. 

C vitamin er et vitamin som er kjekt å ta om du sliter med vonde ledd, C vitamin rådes å ta 2 - 3 ganger iløpet av dagen istedenfor alt på en gang. 
Er du overvektig vil en vektnedgang være å anbefale, dette fordi den ekstra vekten blir ekstra belastning på leddene dine. Det kan også være lurt å ta grep i kostholdet før du begynner å trene om du allerede er overvektig for å unngå mye belastning på svake ledd. 
Har du skader som idrettskader eller lignende er det lurt å la disse heale skikkelig før du fortsetter med trening, dette for å unngå at det blir en betennelse. 
Kjenn etter, om treningen du gjør er vondt i kroppen din så stopp. Selv om det ikke er lenge om gangen bør du stoppe. Prøv en annen form for trening, svømming er ofte enklere å gjøre når man har vonde og stive ledd. 
Har du passert overgangsalderen kan fallet i østrogen by på ekstra utfordringer når det kommer til leddene. Østrogen er med på å beskytte leddbrusken så etter overgangsalderen kan brusken i leddene være mer utsatte. 
Nevroflexbehandling eller akupunktur samt kostholdsveiledning kan ha god effekt mot vonde ledd. 

Ønsker du veiledning kan du sende epost til Marit@kostholdsveiledning.net

#nevroflex #leddsmerter #kosthold #statera #balanse #omega3 #kosttilskudd 
 

 • 6

  Hjemmelaget is er utrolig godt, og du kan selv velge ingrediensene. Her i huset har isen blitt populær på grunn av smaken sin og fordi den er melke og eggefri :) 

  Snickers is:

  En kartong kokosmelk ( 400 ml)
  80 gram peanøttsmør
  25 gram honning
  25 gram 70% sjokolade
  Salte peanøtter

  Hell kokosmelk og peanøttsmør i en kjele og kok opp til alt er blandet. 
  La blandingen avkjøle seg litt før du har i honningen ( ca til 70 grader). Det er for å unngå at næringsstoffene i honningen går til spille ved for høy temperatur. 
  Hakk opp sjokolade å bland i. Har du ismaskin har du blandingen oppi der og lar gå i 10 - 15 minutter ( se ann din maskin ) og du ikke har ismaskin setter du blandingen i en plastboks i fryseren og rører i den ca hver halvtime for å unngå krystallisering. 
  Ved servering strø over salte peanøtter og nyt 

  #is #eggefri #utenegg #oppskrift #fredag #kos #helg #statera #balanse

 • 4

  Jeg elsker å drive med DIY prosjekter og er igrunn ganske handy om jeg skal si det selv ;) 
  Denne ansiktsmasken er veldig fin å bruke for å rense huden og hvis du sliter med et aldri så lite kviseutbrudd :)

  Du trenger: 
  1 ss gurkemeie
  1/ 2 ts ingefær
  En skvis sitron
  2 ss hvetemel
  1/2 ts honning
  Yoghurt naturell - til passe konsistens.

  Du rører krydderet, mel og honningen sammen og sper ut med naturell eller hjemmelaget yoghurt. Jeg påførte min med en skje, du kan også bruke fingrene eller en gammel sminkekost. La masken virke i 20 minutter, da er den ganske stiv iallefall. Vask / skrubb av, for ekstra effekt kan du lage en kroppsskrubb som du kan bruke for å vaske bort ansiktsmasken. Det lages enkelt og greit med sukker og olje. 

  Oppbevar ansiktsmasken i en tett boks i kjøleskapet, holder seg cirka en uke :) 
     #DIY #ansiktsmaske #gurkemeie #selvpleie #hjemmespa #balanse #statera #ingefær #sitron 

 • 2

  Har du også hørt at du kan drikke 1 - 2 glass vann før maten for å gå ned i vekt? 
  Målet med dette er visstnok å fylle opp magesekken før et måltid slik at man ikke vil klare å spise så mye som man ellers ville gjort. 

  Det som skjer når du drikker vann før et måltid og særlig vann i denne mengden er at magesyren tynnes ut. Og med en svakere / mindre magesyre vil vi ikke klare å fordøye maten skikkelig. Fordøyelsen av maten vår er utrolig viktig, også når det kommer til vektnedgang.

  Kroppen trenger næring og energi for å forbrenne fett, og for å utføre alle de andre oppgavene kroppen har. For lite magesyre eller uttynnet magesyre har mange av de samme symptomene og plagene som for mye magesyre har. For mye magesyre er et ganske kjent problem og et av de mest solgte reseptbelagte medisinene er nettopp syrenøytraliserende tabletter. 

  Med å tynne ut magesyren din kan du dermed oppleve følgende "bivirkninger":

  Oppblåst etter måltidet
  Halsbrann
  Forstoppelse
  Diare
  Kvalme
  Mye luft i form av raping og promping
  En følelse av at maten ikke vil fordøyes, en tung/stappa følelse i magesekken

   

  For lite magesyre gjør at maten vi spiser vil bli liggende ekstra lenge i magesekken vår, ufordøyd og heller begynne å gjære. Dette gjør at vi føler oss stappa og får økt gassdannelse. Dette kan føre til at vi både raper og promper mer, og det kan gjøre oss kvalm og uvell. Når maten omsider går videre til tarmsystemet har den ikke blitt brutt tilstrekkelig ned i magesekken, det er nemlig magesyren som skal omgjøre maten vi spiser til en kymus blanding som tarmsystemet klarer å fordøye. Når ikke dette er gjort vil tarmsystemet heller ikke klare å ta opp den næringen den skal, og da hjelper det jo ikke hvor sunn maten du spiste var, når den ikke blir tatt opp i kroppen. 

  Resultatet av dette? Kroppen tror den går i underskudd og begynner å spare på kaloriene sine, lagrer i form av fett for den aner dårlige tider. Vi kan også oppleve mangelsykdommer ovenfor vitaminer og mineraler, og fordøyelsesplager som nevnt over- forstoppelse og diare. Hvis dette skjer over tid vil disse symptomene kunne bli riktig så plagsom å forstyrre livskvaliteten din. 

  Det fins heldigvis andre måter å oppnå vektnedgang på, kontrollere matinntaket og unngå å overspise når du først spiser. Vanskelig, krevende og komplisert er det heller ikke! 
  Spis balanserte måltider, da sikrer du kroppen din de næringsstoffene den trenger for å gjøre jobben som den beste kroppen du kan ha og du slipper den akutte sulten som gjør at du bare hiver innpå. 
  Ønsker du veiledning fra meg kan du sende meg en epost - Marit@kostholdsveiledning.net

  #overspising #balanse #statera #kontroll #måltidskontroll #mat #vektnedgang #forbrenning #fett #magesyre #veiledning

 • 8

  God formiddag. Idag skinner sola her og vi har igrunn upåklagelig påskevær. Det er riktignok MYE snø men det er jo ikke bare ulemper med det :) Julian elsker å være ute å måkke snø, Thomas er på fjellet hver dag å kjører telemark, Trym er med å storkoser seg og jeg, ja nei jeg venter på våren... 

  Frokosten idag ble hjemmelaget yoghurt smaksatt med banan og lime, granola og noen solhjerter. Ved siden av hadde jeg en kopp te med kollagen i, favorittdrikke 

  Solhjerter - 

  2 appelsiner
  1 sitron
  2 cm ingefær
  2 ss gelatinpulver
  2 - 4 ss søtning

  Press appelsinene og sitronen og hell i en kjele, når du koker opp har du i ingefæren også. Hell i søtningen, her kan du velge enten kokosblomstsukker, vanlig sukker, fibersirup, sukrin, honning, stevia eller lignende. Om du velger stevia så husk at den er mye søtere enn annen søtning så du vil nok trenge mindre søtning, smak deg til. 
  Så har du i gelatin, nå skal ikke blandingen koke. Du kan røre det godt sammen eller bruke en stavmikser, om du bruker stavmiskeren kan du godt mose ingefæren sammen med. 
  Så heller du blandingen i ønsket former, har du ikke silikonformer kan du bruke en vanlig ildfast form og heller skjære ut i ruter eller staver når geleen har stivnet. 
  La stå i kjøleskapet noen timer eller over natten slik jeg gjorde. 
  Alt ettersom kan dette være sukkerfrie solhjerter som smaker nydelig appelsin, perfekt i matboksen, ilag med granolaen eller bare som snacks 
  Kunne du tenkt deg en kostplan skreddersydd til deg for å nå dine mål, send meg en epost - Marit@kostholdsveiledning.net

  Ta gjerne spørreundersøkelsen min som ligger under her, bare 6 kjappe spørsmål. 

  #granola #yoghurt #statera #balanse #snopfortarmen #frokost #onsdag #lillelørdag #kostplan #veiledning #snartvår #snøkaos #gelatin #kollagen 

 • 0

  Idag leste jeg noe i en artikkel som jeg stusset litt på, " tørstemekanismen din er ikke optimal, den er ikke til å stole på. Du må selv passe på hvor mye du skal drikke iløpet av dagen...". Når slike utsagn står på forholdsvis seriøse sider syns jeg det er litt dumt. Det er klart man blir forvirret, for det har blitt veldig populært de siste årene å gå rundt med en vannflaske og drikke litt overdrevent. Mange tenker liksom de blir sunnere om de drikker mer vann, og det stemmer ikke.

  Fokuset på å få i seg nok vann og gjerne overdrevent med vann har også gjort at urolog avdelingene på sykehusene får økt trafikk. Dette fordi det økte vanninntaket gjør at folk i alle aldre sliter med irritert blære og urinlekkasjer. 
  For mye vann kan skape vannforgiftning, dette er en tilstand når det blir ubalanse mellom væskeinntaket og elektrolyttene i kroppen. Også når det kommer til trening og konkurranser er dette et tema. Flere idrettsutøvere har kollapset grunnet vannforgiftning enn dehydrering. Tilogmed i noen idretter kan det være en fordel å være lettere dehydrert, under maraton for eksempel. 

  Men hva er det egentlig som stemmer da? Hva var det artikkelen jeg leste ville frem til, at tørstemekanismen til Ola Normann ikke fungerer? Hvorfor er vi ikke bedre opplyst om det, og hva kommer det av isåfall? Kan du stole på kroppen din? 


   

  Verken for mye eller for lite vann er bra. 
  Anbefalingene fra staten ligger på 1- 1,5 liter vann per dag. Så er det viktig å tenke på at du får i deg en god del vann gjennom maten du spiser også så du trenger ikke drikke alt vannet. 
  Et eple består at 86% vann og en agurk av hele 97% vann. Grønnsaker, frukt og bær er særlig rike på vann. 
  Nøyaktig hvor mye vann du trenger iløpet av dagen er forskjellig fra person til person. Det kommer ann på kroppsvekten din, hvor mye aktivitet du er i, svette, sykdom og utskillelse via urin/avføring.

  Den viktigste reguleringsmekanismen for vanninntak er nemlig tørstemekanismen!

  Fakta:
  Du skal drikke som tørsten tilsier.
  Det er farligere å drikke for mye under fysisk aktivitet enn å bli dehydrert.
  Det er lettere å drikke seg ihjel enn å tørste seg.
  Kroppens tørstemekanisme er nøyaktig også i ekstremt varme.
  Det er ikke væskeinnholdet som styrer tørstemekanismen men natriumkonsentrasjonen.
  Tørstemekanismen er ikke viljestyrt.


  Fordi vi taper forholdsvis mer vann enn salter øker osmolariteten mellom hver gang vi drikker. 
  Når osmolariteten stiger øker også frigjøringen av ADH hormon.  
  ADH hormon regulerer osmolariteten i kroppen.
  Når osmolariteten har økt med 3% stimuleres tørstesenteret. Vi får da signal om å drikke så vi drikker og osmolariteten normaliseres. Inntak av mye vann stopper frigjøringen av ADH.

  Derfor opplever mange å bli tørste når de spiser salt mat, da øker natriumkonsentrasjonen som igjen fører til økt osmolaritet, noe som stimulerer ADH produksjonen, som igjen gir oss beskjed om at vi må drikke. Vannet vi da drikker stopper ADH produksjonen og osmolariteten normaliserer seg. 

  Noen dager trenger du mer væske enn andre dager, og det er helt greit - for kroppen fikser dette. Du kommer mest sannsynligvis ikke til å gå gjennom en arbeidsdag, skoledag, ferie eller lignende å tørste ihjel uten at kroppen din gir deg beskjed om at den har et behov. Det fins selvfølgelig unntak som det gjør med det meste, noen mennesker har utfordringer i forhold til tørstemekanismen, hormonene som er inkludert og kroppens natriumkonsentrasjon. Men disse menneskene er nok også klar over det fordi de har fått en beskjed fra kroppen sin om at et behov ikke blir fylt, og har mest sannsynligvis tatt turen til fastlegen sin.


  Ola Normann, mannen i gata kan fint stole på tørstemekanismen sin. Å skulle drikke for å unngå å bli tørst er like tåpent som å sove for å unngå å bli trøtt. Drikk som tørsten tilsier. 

  Ønsker du veiledning fra meg kan du sende en epost til Marit@kostholdsveiledning.net


  PS!: Under innlegget her finner du en spøreundersøkelse, jeg hadde satt stor pris på om du hadde svart på de 6 spørsmålene der  

  #tørstemekanisme #blogg #vann #dehydrering #tørste #hypoantremi #salt #statera #spørsmål #balanse #treningsveiledning #kostholdsveiledning #drikke 

   

 • 6

  Hei hopp, håper dere har en fin start på uka :) 


  Pinterest.com

  På treningsfronten for i dag står det rumpe og lår så det gleder jeg meg til :) 
  Det ble noen spørsmål om jeg kunne dele hvordan middagsplanen for uken vår ser ut, og det kan jeg jo. På lørdag som kommer skal vi i bursdag igjen så da utgår middagsplanene for denne dagen :) 

   

  Mandag - Pizza :D
  Tirsdag - Torsk, rogn og potet.
  Onsdag -  Stekt sei i fløtesaus med gulerot og ovnsstekte poteter.
  Torsdag - Kyllingwok. 
  Fredag - Lasagne. 
  Lørdag - Bursdag hos mamma
  Søndag - Fiskesuppe. 

   

  #Mandag #middagsplan #liste #blogger #motivation #statera #balanse #nyuke #nyemuligheter #rumpetrening #bursdag

 • 4

  God søndag :)

  I vakre Vesterålen både blåser og regner vi bort idag også, før det til uken er meldt snø igjen. Våren lar vist vente på seg i år også. Men det er ikke mye man kan gjøre med været. Dagen idag blir nok mest innelek, men en liten tur ut må vi. Huskyen vår, Trym trenger en luftetur og det kan godt være småbarnsforeldrene trenger en luftetur vi også ;)

  Vi skal lage søtpotetsuppe til middag idag, blir aldri lei den :) Så får vi se om det blir litt mat prepping for uken som kommer, Jullian syns det er så fint å få være med på kjøkkenet så det er alltid gøy.

  På fredagen var vi i bursdagsfest hos en venninne, med tema fifty shades of grey. Veldig gøy og veldig mange fine folk :) 
  Lørdagen var en rolig dag med besøk, taco og film. Deepwater Horizon kan jeg anbefale om du ikke har sett den :) 
  Nå venter en ny uke med barnehage, møter og jobb. Så mye spennende som skal skje fremover. 

  - I don't wanna live forever, 'cause i know i'll be living in vain -

  - I'm sitting eyes wide open and got one thing stuck in my mind - 

  - Baby, baby, I feel crazy, up all night, all night and every day -

  - I see you around in all these empty faces​ -  Hva har du gjort i helgen? 

  #bursdag #helg #luftetur #film #maskerade #fest #fiftyshades #idontwannaliveforever #søtpotetsuppe #husky #kos #søndag #foodprepp #taco 

 • 4

  En deilig treningsøkt er over, du er sliten men på en god måte. 
  Du har som regel alltid med vann på trening, passer på å drikke. Men hva med maten, passer du på å spise etter trening? Her er 10 forslag til hva du kan spise etter trening.

  1. Proteinbar
  2. Energibar
  3. Yoghurt med granola
  4. Kesam bowl med bær
  5. Restemiddag
  6. Proteinsmoothie
  7. Kjøttkraft
  8. Figgs maiskaker med pålegg
  9. Egg
  10. Proteinpannekaker

  Etter en treningsøkt er det nødvendig for kroppen å få tilført den næringen den trenger slik at du får maksimalt ut av treningsøkten. Det er anbefalt å tilføre næring til kroppen raskt etter treningen er ferdig, helst iløpet av 30 min. Dette er fordi det er da muskellagrene er mest mottakelig for næringen. En annen fordel du kan få av å spise rett etter treningen er at kroppen blir mer sensitiv for insulin, dette er bra fordi insulin er et fettlagrende hormon så en stor utskillelse av insulin er ikke noe man ønsker. 
  Ikke vær redd for å spis etter trening i frykt for å legge på deg de kaloriene du nettopp har trent bort, hvis vektnedgang er målet ditt. Dette er en myte som det ikke ligger noe hold i. En kropp som jobber med å forbrenne fett og komme seg ned i vekt trenger også energi både til disse oppgavene men og til restitusjon. 

  #trening #mat #restitusjon #statera #balanse #egg #protein #karbohydrater #fett #blodsukker 

 • 0

  Etter flere måneder med forskjellige utfordringer har min egen trening blitt nedprioritert for litt andre viktigere ting. Og dette er et av resultatene! :O 

  En flat ikke-eksisterende rumpe... Er den mulig å redde? Vi får se, nytt treningsprogram, masse motivasjon og energi er på plass så da får vi se da ;) 

  Det er nemlig slik at det hender vi kommer i situasjoner i livet der trening faktisk ikke bør ha all eller noe fokus. Det kan være sykdom eller andre ting som gjør at vi heller bør fokusere på oss selv og styrke kroppen innenfra. Trening er en form for stress for kroppen. Hvis det er noe du ønsker å gjøre å dine andre behov som søvn, mat og det mentale er på plass så er trening en positiv form for stress, om ikke oppfattes det gjerne negativt. 


  Mesteparten av treningen min gjør jeg hjemme eller ute, så av treningsutstyr bruker jeg minibands, manualer, strikk, trenings-ball og en matte. Om jeg sku anbefalt bare ett treningsutstyr tror jeg det blir minibands, det er så mye man kan gjøre med de! Hvis det er av interesse poster jeg gjerne noen innlegg om de forskjellige rumpe- programmene jeg blir å bruke :) 

  Er det noen flere som kjenner seg igjen i det her? 

  #minibands #trening #hvorerrumpa #rumpe #fysisk #mentalt #psykisk #stress #positivt #negativt #mammarumpe #hjemmetrening #flaut #erkjennelse 
   

 • 8

  Siden jeg ikke tåler laktose og Julian ikke tåler egg blir det litt eksperimentering når det kommer til baking.
  Denne sjokoladekaken er helt himmelsk så den blir nok mye brukt fremover i selskaper og slik :) 

  Oppskriften er til en liten form, ønsker du en langpanne så dobler du oppskriften. 
  Du trenger: 

  3 dl mel
  1 dl kokosmel *
  1.5 dl sukker
  1 barneskje natron
  4 ss kakao
  50 gram kokosolje
  3.5 dl hjemmelaget kokosyoghurt

  * for å lage kokosmel kan du fint bare bruke en foodprosessor eller stavmikser for å male kokosmasse om til mel. 

  Glasur:

  100 gram smør
  50 - 80 gram melis ( smak deg frem) 
  1 - 2 ss kakao
  1 - 2 ss kaffe / dandyblend

  Du kan fint bruke søtning som kokossukker, stevia, sukrinmelis osv for blodsukkervennlige alternativer :) 
  Stek kaken på 180 grader i 30 minutter, la den avkjøle seg før du har glasuren på. 

  Siden det ikke fins laktosefri kefir tenkte jeg å teste ut den hjemmelagede kokosyoghurten, og det ble supert!
  Gi meg gjerne en tilbakemelding om du tester den ut du og :) 

  #Sjokoladekake #helg #nyt #statera #balanse #dandyblend #kokos #probiotika #kos
   

 • 4

  Her er 10 ting som jeg ser frem til nå som dagene blir lengre og lysere, våren sniker seg innpå å forhåpentligvis stiger gradestokken også litt ;)

  1. Lysere dager! Det kan godt være det har noe med mammarollen og gjøre, men etter jeg fikk barn har mørketiden virkelig markert seg. Det er utrolig deilig nå som dagene er lengre og lysere, vi kan faktisk gå ut etter 1400 om dagene :) 
    
  2. Varmere dager. Denne henger litt på den første- det er så mye enklere å bare gå ut å kose seg når man slipper denne trelags påkledningen. Noen ganger tar påkledningen lengre tid enn tiden som faktisk brukes ute. 
    
  3. Bursdager, i tiden fremover er det endel bursdager som skal feires. Bursdager er så koselig, være sammen med fine folk, spise deilig mat, gi gaver som forhåpentligvis faller i smak og bare gjøre noe litt utenom den vanlige hverdagen :) 
    
  4. Jobb. Det skjer morsomme ting på jobbfronten og som jeg gleder meg veldig til! Mer om dette kommer nok etterhvert :)
    
  5. Turer - vi bor jo i vakre Vesterålen og har naturen som vår nærmeste nabo så og si. Vi er en familie som elsker å gå på tur, spise ved bål, ha lunsj i skogen osv. Så dette gleder jeg meg til å gjøre mer av.
    
  6. Trening - jeg skal iløpet av kort tid starte en ny treningsutfordring og få testet et nytt treningsprogram. Dette er noe jeg syns er utrolig motiverende og som jeg gleder meg mye til. 
    
  7. Med bursdager i vente, varmere kvelder og etterhvert sommer så hører det med endel matglede også. Så det vil nok bli eksperimentert litt på kjøkkenet, desserter, bakst, salater og den slags :D
    
  8. Filmglede! Når jeg skal slappe av eller vi har kjærestetid er det ofte vi ser film sammen. Og det har kommet endel nye filmer som jeg gleder meg til å få sett :)
    
  9. Vi skal komme oss på noen små utflukter sammen. Julian har i lang tid spurt om å få dra tilbake på akvariet så det er noe vi skal få gjort. Sist vi var der var det strålende sol, humøret var på topp og hele dagen ble så fin. 
    
  10. Tid med venner. Dette er noe som har stått lenge på planen min men med en mann som har vært borte annenhver måned og livet ellers som skjer så har det faktisk vært alt for lite tid til venner. Så dette er et prioriterings punkt jeg gleder meg til å gjøre noe med. Gode venner bør man ikke ta forgitt, og litt venninnetid er ofte den beste terapien som fins ;) 


  Alle bildene er tatt av Thomas Ebeltoft ( bortsett fra det siste siden han faktisk er med på bilde selv ). 

  Hva gleder du deg til? :)

  #glede #familie #uteliv #natur #Vesterålen #utno #venner #statera #balanse #trening #matglede #sønn #husky 

 • 6

  Dette er min ultimate favoritt frokost, og jeg blir liksom ikke lei heller. 
  Kesam bowl med bær: 

  100 gram kesam
  1 ss molkosan fruit
  1 ss cocosa
  1 ss kollagen
  1 ts chiafrø
  1 neve valnøtter
  Ønsket mengde bær

  Jeg bruker å ta frosen skogsbærblanding, varmer opp i en kjele sammen med molkosan fruit og cocosa. 
  Rører sammen kesam, kollagen og chiafrø, heller bærene over og topper med valnøtter og kanel. 
  Du kan også tilsette proteinpulver, gainer pulver eller havregryn om du ønsker det.
  Denne frokosten inneholder proteiner fra kesamen og kollagen, probiotika fra molkosan, fett fra cocosa og valnøttene og deilige karbohydrater fra bærene som samtidig får bidratt med vitaminer og mineraler til kroppen.
  Jeg holder meg mett lenge på denne så for meg funker den knall :) 

  #frokost #bær #statera #balanse #nydelig #friskt #fullverdig #naturligmat #protein #fett #stabilt #blodsukker

 • 2

  Proteinpannekaker er enkle å lage, det går fort og du kan lage røra eller steke de ferdig dagen i forveien. Super mat å ha som både frokost, lunsj, treningsmåltid eller kvelds. 

  1 egg
  2 ss kesam
  40 g havregryn
  10 - 20 gram sesamfrø
  ½ ts bakepulver
  1 neve spinat
  ½ ts salt
  Vann til passe konsistens
  1 ts sukrin / honning for søte pannekaker

  Miks alle ingrediensene i en blender eller med stavmikser. Stekes med godt med smør på middels varme. Nytes med kesam, bær, peanøttsmør, syltetøy eller lignende.

  Min er toppet med kokosyoghurt, banan skiver og hjemmelaget sjokoladepålegg <3

  #proteinmat #pannekake #grønt #treningsmåltid #frokost #lunsj #kvelds #jamat #statera #balanse #nydelig

 • 0

  Julian på 2 år er forbauset over sokkene.
  J - To forskjellige mamma? 
  M - Ja vennen, to forskjellige men fremdeles sokker.  

  Verdensdagen for downs syndrom 21 mars markeres blant annet på denne måten, å gå med to forskjellige sokker. For å vise at man kan være forskjellig men fremdeles like. Sokk er sokk, menneske er menneske. 

  #menneskeverd #WDSD #rocksokk #mangfold #statera #21mars #kjærlighet

 • 0

  I tarmen vår har vi mellom 1 og 2 kg bakterier, disse bor stort sett i tykktarmen vår. 
  Det er viktig å ha en balanse mellom de gode og de dårlige bakteriene. 

  I et forsøk gjort på mus startet man med tre gruppe. 

  1. Steril tarm
  2. Tarmbakterier fra en overvektig person
  3. Tarmbakterier fra en tynn person

  Her kunne man se at å overføre tarmbakterier fra de overvektige til de med steril tarm så ble de også overvektige. Også motsatt, å overføre tarmbakterier fra de tynne til den sterile tarmen så ble de tynn. 
  Dette uavhengig av hvor mye de spiste av samme type mat. 
  Etterhvert lot forskerne de tynne og tykke musene være i samme bur. Mus er ekle av mange grunner, blant annet fordi de spiser hverandres avføring. Etter en stund fikk man se at de overvektige musene som spise avføringen fra de tynne musene ble tynne, mens de tynne forble tynne! 

  Noe av grunnen til dette kan være fordi overvektige ofte har færre av de gode tarmbakteriene, og dermed mer av de dårlige som livnærer seg på mat som får blodsukkeret vårt til å gå som en berg og dalbane. Når vi har flest av de dårlige tarmbakteriene og de livnærer seg på "dårlig mat" er det denne maten kroppen vil kreve også. Jeg setter dårlig mat i hermetegn her fordi alt handler om mengder og forhold, den gode balansen. Ingen mat er igrunn dårlig mat men for mye av noe er sjeldent godt for noen ;) 

  Maten som får blodsukkeret vårt til å svinge er gjerne karbohydrater. I grove trekk sukker, hvitt mel, pasta, bakt potet, juice osv. 
  Nå er det ikke slik at du nødvendigvis må verken spise eller få overført en annens persons tarmbakterier for å overvinne kampen mot vekten, men du kan vite om det - at tarmfloraen din har noe den sku sagt når det kommer til vekten din. 
  Og er kampen tung og vanskelig så kan det lønne seg og fokusere på næring til de gode tarmbakteriene. 

  Probiotika fins som matvarer eller kosttilskudd og fremmer en sunn og god tarmflora. 
  Prebiotika er fiber som gir næring til de gode tarmbakteriene og hemmer de dårlige bakteriene. 
  Eksempler på matvarer som gir næring til de gode tarmbakteriene er: 

  • Løk
  • Banan
  • Artisokker
  • Hvitløk
  • Surkål
  • Yoghurt
  • Kulturmelk
  • Blomkål

  Noen av fordelene vi kan se med å ha en tarmflora som spiller på lag med kroppen er: 

  • Reduser sjansen og varigheten av både smittsom og antibiotikaindusert diare
  • Bedre humør og mindre humørsvigninger
  • Redusere betennelser og symptomer assosiert med betennelse i tarmen
  • Forebygge tarmkreft
  • Forebygge fedme og fremme vekttap
  • Forbedre opptaket av vitaminer og mineraler
  • Forebygge angst og depresjoner
  • Økt energi

  Ønsker du veiledning hos meg eller har du noen spørsmål innen kosthold eller trening, da kan du sende meg en melding, husk også på konkurransen som går! Den kan du sjekke ut her

  #tarmen #balanse #tarmflora #statera #kosthold #bakterier #vektnedgang #psyke #energi #blogg #konkurranse 

 • 0  Det som egentlig skjer på bildet er igrunn helt ufarlig. Jeg og Thomas er ute å går tur, på bildet er vi på tur opp Hallartinden. Hallartinden ligger på langøya i vakre Vesterålen. Den er ikke mer enn 530 moh, og har utrolig fin utsikt i alle retninger. Det er vel det som er grunnen til at jeg plutselig fikk en følelse av at jeg sku falle av ;) 

  #Hallartinden #langøya #høydeskrekk #topptur #Vesterålen #utno #natur #statera #balanse

 • 6

  Proteinbar #1 

  60 gram proteinpulver
  60 gram kokosmasse
  30 gram havregryn
  Ett knippe salt
  2 ss smør / kokosolje
  2 ss vann
  25 gram 70% sjokolade

  Bland sammen proteinpulver, kokosmasse, havregryn og salt. Kna sammen med mykt smør / kokosolje og bland inn vann. Bruk hendene og form pølser du trykker flat som proteinbarer. Legg på en fjøl å sett i fryseren.
  Smelt sjokoladen og hell over barene og la stå i fryseren i 20 min til.
  Oppbevares i kjøleskapet.


   

  Proteinbar #2

  60 gram proteinpulver med smak
  30 gram kokos/mandel/havre eller sesammel
  1 ss cocosa
  Noen spisesjeer med melk
  Et knippe mineralsalt
  Marsipan *
  30 gram 70% sjokolade

  Kna deigen sammen, vær forsiktig med mengden melk. Deigen skal heller se litt tørr ut enn å bli for våt. Når du knar den sammen ser du om du trenger en ss melk til.
  Form til 3 barer. Rull ut marsipan og ha enten midt i proteinbaren eller som et dekke rundt. Sett i fryseren mens du smelter sjokolade.
  Ha sjokoladen over barene og la stå i fryseren til sjokoladen har stivnet. Oppbevares i kjøleskapet.

  * Marsipan lager du enkelt :

  2 eggehviter
  90 gram mandelmel
  60 gram sukrin melis
  1 ? 2 dråper mandelessens

  Kna sammen til en deig, form og nyt.   

  Energibar -

  1/2 dl juice ( eple eller ananas) 
  120 gram honning / fiber sirup 
  30 gram cocosa / smør
  200 gram havregryn
  150 gram peanøtter
  200 gram mandler
  50 gram tørket banan
  2 ss kokosmasse
  1 ts kanel

  Mål og hakk opp, bland så sammen alt det tørre. 
  Ha juicen, honning/ fiber sirup, cocosa/smør og kanel i en stor kjele og kok opp i ca 5 min. Hell den tørre blandingen over i kjelen og rør godt om. La det stå i nye 5 minutter. Hell over i en form kledd i bakepapir og la stå i kjøleskapet ca 4 timer for å stivne. 
  Perfekt å ha med på tur, til frokost, før/ etter trening eller som mellommåltid.

  #trening #mat #proteiner #tur #utno #mellommåltid #snacks 

   

 • 4

  Mandag betyr ny treningsøkt. Legg inn en treningsøkt allerede på mandag så er du igang med treningen for denne uken!

  Oppvarming - gå gjennom øvelsene 2 - 4 ganger : 

  Jumping jax - 30 sek
  Høye kneløft - 30 sek
  Mountain climber - 30 sek
  Rumpespark - 30 sek

  Step up - 10 per fot x 3
  Donkey kick med strikk - 15 per fot x 3
  Dips - 10 stykk x 3
  Biceps curl - 30 stykk x 3

  Denne mandagen starter med å skrive noen kostplaner og litt annen jobbing, syns det er så gøy! 
  Ellers bruker vi hver mandag å handle inn til uken som kommer, så da skriver vi liste over hva vi trenger og middager for uken som kommer. Dette gjør handleturen mer effektiv og billigere. 
  Legg igjen en kommentar om det er ønskelig å dele middagsplanene i ukene fremover? 
  Ha en fantastisk uke! :)    

 • 0

  Er du en av de som liker å gå tur enten langs veien eller i marka? Har du tenkt det kunne vært greit å få inn noen enkle styrkeøvelser slik at turen blir mer effektiv? Da kan du teste ut disse øvelsene. 

  Finn deg en slakk bakke eller en passe lang trapp , iallefall 10 trinn. Mange skoler og barnehager har fine trapper i uteområdet sitt som kan brukes. 

  Start med 10 spensthopp opp og ned trappen. 

  Armhevninger i trappetrinnet - 10 stykk.
   

  Squat ut i siden - 10 stykk per fot.


   

  Avslutt med 30 - 45 sekunder sideplanke


  Bilder tatt av Thomas Ebeltoft 

  Øvelsene kan du gjennomføre så mange ganger du orker, prøv å utfordre deg selv litt så kanskje ved neste gå tur klarer du en ekstra runde :) 

  Jeg er helt hekta på nøttesmør, så søndagskosen idag er gulerøtter og epleskiver dyppa i nøttesmør <3 
  Håper du har en fin søndag og gi meg gjerne en tilbakemelding hvis du tester ut øvelsene ved neste gåtur :) 

  #nøttesmør #statera #balanse #utetrening #utno #effektivitet #eple #gulrot #søndag 

 • 2

  Du kan velge - en proteinshake som smaker kjemisk fremstilt og litt papp eller en frisk smoothie som naturlig gir kroppen alt den trenger. 

  Det er mange som foretrekker de typiske proteinshakene du får kjøpt- pulver blandet ut med vann eller melk, og det er helt greit det men for de av oss meg selv inkludert, som ikke liker disse så fins der gode alternativer. 
  En proteinsmoothie som gir kroppen akkurat det den trenger, her er en variant: 

  1 egg/ 1 scoop proteinpulver
  ½ banan
  1 dl kesam / cottage cheese / gresk yoghurt
  3 dl frosen jordbær / bringebær
  1 ts honning til søtning
  1ss cocosa / MCT olje
  Vann til ønsket konsistens

  Proteinshaken kan du lage kvelden i forveien og ta til frokost eller du kan lage den på morgenen og ta med for å lagre i kjøleskapet på jobb slik at du har den til lunsj, etter jobb eller trening :) 

  Trenger du tips til et variert kosthold eller hvordan du bør spise i forhold til treningen din kan du legge igjen en kommentar eller sende meg en epost på Marit@kostholdsveiledning.net

  #trening #mat #smoothie #proteiner #muskler #smartmat #godt #jordbær #renmat #jamat

 • 0

  Her skal vi ta for oss fettsyrene omega 3 og omega 6. Dette er essensielle fettsyrer, noe som betyr at vi må tilføre de via kosten / kosttilskudd for kroppen kan ikke produsere disse selv.


  For en optimal helse ønsker vi en god balanse mellom fettysrene våre, det anbefalte forholde er 2:1, i dag har vi et forhold på 15:1 av omega 6 og omega 3. Iløpet av de siste 40 ? 50 årene har kostholdet vårt endret seg og vi får nå i oss mye mer bearbeidet mat, samtidig brukes bearbeidete planteoljer mye i tilberedning av maten vår.  Også kraftforprodusentne benytter seg av de samme plantematrialene når det produseres kraftfor til industriell kjøttproduksjon og fiskeoppdrett.
  Omega 3 er en fettsyre som tåler mindre enn omega 6 gjør. Det vil si at selv om maten vi spiser inneholder omega 3 vil ikke kroppens celler få godt nytte av det om fettsyren brytes ned under bearbeiding til ferdigmat.
  Det er viktig å poengtere at omega 6 ikke er farlig. Nå som vi har brukt flere år på å avkrefte myten om at mettet fett er farlig skal vi ikke starte en ny runde med omega 6. Vi ønsker å oppnå en god balanse og kvalitet når vi ser på fettsyrebalansen vår.
  Et misforhold mellom omega 6 og 3 kan gi betennelsestilstander, dette skyldes i hovedsak et høyt innhold omega 6 og derfor et lavt innhold omega 3 ikke nødvendigvis hvor høyt innholdet av omega 6 er men i forhold til omega 3 `en. 

  Oppsummering: vi ønsker ikke nødvendigvis å redusere nivået av omega 6 så mye men å balansere det i forhold til omega 3 nivået i kroppen. Igjen ønsker vi å se på hva vi kan spise mer av istedefor det som skal være fyfy.  Vi kan begrense inntaket av matvarer som inneholder omega 6 og øke inntaket av matvarer som inneholder omega 3.

  Symptomer ubalanse i fettsyrene :
  - Økt betennelser i kroppen
  - Dårlig immunforsvar
  - Angst og depresjon
  - Ubalanse i stoffskiftet
  - Konsentrasjonsvansker
  - Hudproblemer
  - Søvnproblemer
  - Humørsvigninger
  - Muskelsmerter, stive ledd
  - Dårlig syn

  Hvor finner vi omega 3?
  Makrell, sild, laks og ørret.
  Linfrøolje, hampfrø, rapsolje, kokosolje, valnøtter, grønne grønnsaker.


  Hvor finner vi omega 6?
  Planteoljer som soya, mais og solsikke. Også margarin.
  Brød, pasta, kjeks, ferdigmat og nøtter.
  Tortilla, potetgull, buljongterninger og påleggssalater.

  Ønsker du veiledning fra meg kan du sende meg en epost på marit@kostholdsveiledning.net

 • 4

  Deilig lukt av nystekte kjeks sprer seg i huset, det er lørdagsmorgen. Jeg og minisjefen ( Julian ) har bakt kjeks, han elsker å få stå på kjøkkenet, spise litt av røra, grise og følge med. 

  Smartis kjeks : 

  • 180 gram ekte smør
  • 5 ts sukrin
  • 1 ss fiber sirup
  • 1,5 ts natron
  • 2 ss melk
  • 1 ss vanilje ekstrakt
  • 260 gram mel
  • 50 gram 70% sjokolade
  • 50 gram valnøtter
  • 50 gram smartis

  Romtemperert smør blandes til en luftig røre sammen med sukrin, fiber sirup, natron, vaniljeekstrakt og melk. Litt av melet kan byttes ut med proteinpulver om du ønsker, her byttet vi ut 80 - 100 gram med proteinpulver. 
  Hakk opp sjokolade og valnøtter og rør inn i deigen. Bruk en spiseskje for å ha deigen over på bakepapiret, klem litt flat og pynt med smartis oppå. 
  Stekes på 180 grader i 10 min, avkjøl på rist. 

  Nå skal vi komme oss ut, er fremdeles mye snø her i Vesterålen i tillegg er det sol idag! :) Håper du får en fin dag. 

  #utno #statera #balanse #kjeks "smarties #lørdag #barn #foreldre #helg 

 • 2

  Deilig mørk sjokolade, myk søt kokos - kan det bli bedre? :D 
  Jeg er fryktelig glad i kokos så de her falt godt i smak. 

  Du trenger :

  200 gram kokosmasse
  2 dl kokosmelk
  50 gram kokosollje
  2 ss søtning - jeg brukte cocosa sukker
  50 gram mørk sjokolade ( 70% eller mer)

  Smelt kokosoljen sammen med søtningen i en kjele, tilsett kokosmelken og rør godt. Hell over kokosmassen og blan godt. 
  Om du ønsker å forme til kuler lar du blandingen stå en liten time i kjøleskapet før du ruller til kuler, om du ønker å bruke silikonform eller annen form heller du blandingen i form og setter i kjøleskap et par timer. 
  Smelt sjokoladen og dytt kokosbitene i, la stå i kjøleskapet til sjokoladen er stivnet. 
  Bountysjokoladen kan oppbevares i kjøleskap eller fryses ned :) 

   

 • 4

  Flere har kommet med spørsmål om hvem jeg er og ønske om mer personlige innlegg på bloggen her så da prøver vi oss litt på det. For å bryte isen litt kjører jeg en topp 10 fakta om meg selv, så må du gjerne kommentere så jeg kan bli litt bedre kjent med deg også - veldig koselig å lese kommentarene fra dere :) 

  1. Jeg har en ekstrem luktesans, det er ikke den lukt på mils avstand jeg ikke kan kjenne. Og det kan være ganske slitsomt til tider ;)
  2. Jeg elsker å sy, særlig barneklær :) 
  3. Jeg har emetofobi. 
  4. Jeg har som regel alltid knappen på buksa åpen ikke fordi de ikke passer men etter mange år med vond og trøblete mage så syns jeg det er utrolig ubehagelig å ha ting som strammer over magen. 
  5. Jeg kan nok ofte oppfattes som sur eller frekk, jeg er nordlending og veldig direkte av meg men mener sjeldent noe stygt med det :) 
  6. Etter jeg ble mamma har lysten for å feste totalt forsvunnet.
  7. Favorittfargen min er petrol.
  8. Favorittserien min er one tree hill, har sikkert sett alle sesongene 8 ganger! :P 
  9. Jeg er utrolig fascinert av månen, den er både magisk og vakker <3 
  10. Det var jeg som fridde til samboeren min, Thomas :)   #fakta #ommeg #frieri #emetofobi #luktesans #barneklær #sydetselv #petrol 


   

 • 4

  Det er ikke nødvendigvis slik at de rådene og diettene som fins er feil, oppspinn og bare tull. Det kan bare være at det ikke funker for deg. Akkurat det, hva som funker for deg blir vanskelig å si sånn her men noen kjekke råd for hvordan du kan oppnå et langvarig vekttap kan vi se på. 

  Finn noe du kan gjøre i mer enn bare noen måneder. Dette skal funke for deg, så den endringen du gjør må være verd det og passe din livsstil. 

  - Rydd ut av skapene, det du ikke har tilgjengelig spiser du heller ikke. 

  - 90 - 10 - det vil si, du holder deg til en plan eller en rettningslinje som du har bestemt deg for 90% av tiden, også skeier du ut og nyter det 10% av tiden. Man skal jo leve litt også :) 

  - Spis ren usminket mat - jo kortere innholdsfortegnelse jo bedre. 

  - Statera - alle dagens måltider skal være balansert. En kilde fett, en kilde protein og en kilde karobhydrater.

  -Grønnsaker - de fleste av oss kan med stor fordel spise mer grønnsaker i hverdagen. Prøv å fyll halve talerkenen til middag med grønnsaker, og innkluder grønnsakene til frokost, lunsj og kveldsen din. 

  - Skal du innta sukker så spis det å ikke drikk det. Det vil si, dropp brus , juice, iste og saft med sukker i. Mengden du får i deg om du drikker sukkeret er mye større enn hvis du spiser en appelsin, en liten sjokolade eller lignende. 

  - Ikke spis mens du er på farten, er du på vei fra jobben til treningen og skal bokstaveligtalt hive i deg litt mat på veien så kan du igrunn la det være. 
  Å spise mens vi er på farten og er stresset undertrykker fordøyelsen, da er det faktisk bedre å hoppe over det måltidet. Det samme gjelder hvis du ser nyheter for eksempel mens du spiser, nyhetene er ofte fylt med sterke inntrykk noe som kan påvirke fordøyelsen din!

  - Spis mat etter trening - påfyll til muskellagrene er lurt. Både for din egen følelse, for restitusjonen og for treningsresultatene.

  - En sjekk hos fastlegen kan være greit, bare for å se til at alt er greit, ta en blodprøve og slik. 

  - Står du fast så ta kontakt med en kostholdsveileder, det kan være vanskelig å behandle sin egen situasjon pluss at det kan gi akkurat den motivasjonen du trenger for å lykkes. 

  #kostholdsveiledning #treningsveiledning #statera #balanse #endrevane #livsstil #nådinemål #lykkes #goforit

 • 2

  Planen idag var jobbing og gå en lang tur med huskyen vår Trym. Men så blir det jo ikke alltid slik man planlegger.
  Været idag har vært passe ukoselig, og parkdressen vi venter i posten har enda ikke kommet frem. Så da bare det inn på kjøkkenet for å se om vi kunne lag noe gøy sammen, jeg og Julian. 

  Idag har vi testet ut marshmallows. Julian er allergisk mot egg så slike ting som dette er fint å lage selv da marshmallows som regel inneholder eggehviter. 
  Du trenger:

  1 dl saft
  1 dl vann 
  25 gram gelatinpulver 
  100 gram søtning

  Ønsker du å lage sukkerfrie marshmallows bruker du en sukkerfri saft og stevia eller fiber sirup til søtning. 
  Hvilke smak du ønsker på marshmallowsen avhenger av hvilke saft du bruker. 

  Kok opp vannet i vannkokeren og rør sammen geletinpulveret til det har løst seg opp. 
  Ha saften ( ublandet) og søtningen i en kjele og varm opp, bruker du sukker varmer du opp til sukkeret har løst seg opp. 

  Bruk en kjøkkenmaskin og visp sammen blandingene, start rolig og øk på. La det stå å vispes i 10 - 15 min. Nå har du fått en fluffy røre, hell den over i en passe stor form og sett i kjøleskapet noen timer.
  Nå er det bare å dele opp slik du ønsker og nyt. Marsmellowsene kan oppbevares i kjøleskapet :) 

  Her ble det bringebær stjerner av marshmallowsen, og de er så fluffy og gode! Perfekt kos på en dag om dette :) 

  #marsmallow #statera #balanse #hverdags #regnværsdag #innedag #kos #familietid
   

 • 0

  Denne treningsøkten kan du ta hjemme, ute mens du er på tur eller på treningssenteret. 
  Du trenger en trapp eller en stol / stein og manualer/ brusflasker med vann eller steiner som er ok å gripe i.

  Spensthopp i trapp - 30 hopp

  Bulgarske knebøy -  10 rep per fot

  Gluten bridge - 20 rep

  En arms roing - 10 rep per arm

  Skulderpress - 20 rep

  Dips  - 20 rep

  Sideplanken -  30 - 40 sek per side

  Gjennta økten 1 - 2 ganger til :) 


  Ønsker du veiledning fra meg kan du sende meg en epost på Marit@kostholdsveiledning.net

  #utetrening #hjemmetrening #utno #fjæra #natur #styrke #statera #balanse 

 • 0

  Nei ikke nødvendigvis!
  Går du på helsekosten og kjøper inn mange fansey spesialprodukter så ja , da blir det nok dyrt.
  Men du må jo ikke gjøre det!

  Ved å være bevist på hva du kjøper og spiser kan du spare mye penger.
  En grandiosa koster rundt 60 - 120 kr i dag, men hva får du egentlig for den prisen i forhold til hva du får om du lager maten selv?
  Du får mer for pengene om du lager maten selv, da vet du også hvilke råvarer som er brukt og hvor mye av hver enkelt. Maten blir mer næringsrik, metter mer og gir kroppen mer av de næringsstoffene den trenger.
  Hel og halvfabrikat mat er mat som ofte er billig å lage på grunn av de billige råvarene som brukes, at smaken spisses med bruk av sukker og andre raffinerte produkter. Når du ikke lager den selv må du betale litt ekstra for at noen andre skal lage den for deg, så dette er også en faktor som er med på å gjøre halvfabrikat / helfabrikat mat dyrere.
  Så dette er et valg vi tar men da kan vi heller ikke argumentere at sunn mat er dyr mat.  Planlegging er så viktig. Hverdagshandling er handling du gjør hver dag, dette koster penger for her kjøper man somregel mye mer enn det man behøver.
  Planlegger du måltidene dine, og handleturene vil du ha nytte av det både i kropp og på bankkonto.

  Noen basis ting er greit å ha tilgjengelig også er det mye du kan gjøre ut av det! La oss se litt på det.

  Frukt, bær og grønnsaker er kjekt å ha. Kjøp litt etter sesong, se på tilbud. Flere butikker har nå 10 - 20% på frukt og grønt.
  Frosne alternativer er også gode alternativer å bruke.
  Noen gode kilder til fett som nøtter, frø, avokado, en god olje ( kaldpresset raps eller oliven) og ekte meierismør er lurt.
  Proteinkilder som cottage cheese, et proteinpulver, yoghurt alternativer, fisk, ful, kjøtt og egg.
  Krydder i forskjellige varianter, rene krydder istedenfor krydderblandinger. De varer lengre, kan gjøre mer med de i hver enkelt rett og de er ikke like høy på innhold av raffinert salt.
  Alternativer til sukker - kokosmasse, kokosolje, sukrin, stevia, frukt, tørket frukt og sukkerfri saft er alternativer som ikke påvirker blodsukkeret så disse kan man velge fra og benytte seg av istedenfor sukker.

  Noen kilder av fett, noen kilder av proteiner og noen kilder fra karbohydrater da særlig grønnsaker. Man trenger ikke kjøpe alt dette på en gang heller. Skriv ned de tingene du har tenkt å spise og bake slik at du handler inn det du trenger og ikke mer.
  Du kan lage opp deilige nærigsrike supper, sauser, frokostblandinger, brød, proteinbarer, kjeks, lunsjwraps, granola og lignende av slike basis matvarer.
  Lag restemiddag istedenfor å kast i søpla, det er mye god mat i fantasien så her er det bare å smake seg frem.

  Karbohydrater er vel den matgruppen som er dyrest, det er mat vi krever mye av for å bli mett av og det er mat som ofte inneholder lite næring. Snop og brus er dyrt å kjøpe!
  Mye penger blir derfor spart ved å kutte ned på snopen, halvfabrikat, cafe turer samtidig som man da får tilført kroppen mer næringsstoffer som den trenger. Vær bevist på hva du spiser, ta en titt på ingrediensene og ta et valg.

  En annen ting som er greit å nevne her er at mange mennesker er så veldig skeptisk til bruken av kosttilskudd og om det i det hele tatt er nødvendig. Også såkalt superfoods får denne kritikken. De aller fleste av oss har nytte av en vedlikeholdsdose med kosttilskudd.
  Superfoods er vel mest gøy og noe av superfoodsen må man ha i såpass store mengder for at det sku ha noe å si i kroppen mens andre faktisk har en funksjon. 
  Idag er vi igrunn mer skeptisk og negativ til kosttilskudd som kroppen kan ha nytte av en sjokoladen, pastaen, potetgullet og brus/isteen vi pakker i oss. Og DET er jo litt rart? 
  Selv om man spiser mat som er ren, lite bearbeidet, så har vi fremdels tilgang og pakker i oss mer sukker og raffinerte karbohydrater enn før. Også næringsverdien på jorda maten vokser i gått ned i forhold til 1920 tallet for eksempel og dyrene får mer antibiotika i foret sitt så det har og noe å si.   Ønsker du veiledning fra meg så kan du sende en epost til Marit@kostholdsveiledning.net 

  #mat #næring #dyrt #billig #statera #balanse #kosttilskudd #junk #superfood #planlegging 

   

 • 2

  Diastasis recti - skilte magemuskler, er en tilstand veldig mange opplever, og kan plages av i flere år etter siste graviditet. Det er aldri for sent å styrke de dype magemusklene, noe som vil bidra til at mellomrommet mellom magemusklene kan reduseres over tid. 

  Diastasis recti er ikke farlig, men kan gi plager som for eksempel vondt i nedre del av ryggen, dårlig balanse og styrke i kjernen, problemer med fordøyelse, lekkasje og sjenerende form på magen.


   

  Nybakte mødre er ofte de som plages med delte magemuskler. Det kommer av at den voksende livmoren øker trykket i buken og gjør at magemusklene blir presset utover til hver side. Separasjonen av magemusklene kan merkes fra brystbeinet og ned under navlen eller bare over / under navlen.
  Risikogruppen for å oppleve delte magemuskler er slanke, veltrente kvinner som har båret store barn eller tvillinger til termin.
  Ikke bare gravide kan oppleve delte magemuskler, personer som lider av stor overvekt kan også oppleve dette.

  Hvordan sjekke om du har delte magemuskler? :

  Sjekk gjerne ukentlig, men ikke la dette stresse deg, eller bli noe du oppfatter som farlig eller skummelt.

  • Ligg på ryggen med knærne bøyd og føttene i gulvet. 
  • Løft hodet og skulderbladene litt opp fra gulvet mens du gjerne støtter hodet med en hånd.
  • Aktiver de rette magemusklene (dette gjør vi ofte automatisk når vi løfter hodet og skulderbladene, men etter fødsel må vi ofte fokusere på å klare det), tenk at du skal minske avstanden mellom ribbena og hoftekammen, men kun et par cm.  
  • Plasser fingrene på midten av magen og press lett nedover. Kjenner du et mellomrom på rundt 2-3 fingre og at fingrene "forsvinner" nedover er det sannsynlig at du har separerte magemuskler, og bør fortsette å la kroppen hele seg seg, pluss at du må tilpasse treningen din. 
  • Kjenner du et mellomrom mellom de rette magemusklene, men klarer ikke å presse fingrene lengre ned, er kroppen på god vei med sammentrekningen og du har et sterkt muskellag inn mot bukhulen (Transversus abdominis). Dette er svært vanlig å ha lenge etter fødsel, så fortsett med fokusert kjernetrening!
  • Kjenner du at magen buler utover i en trekantform i plankeposisjon er dette også et tegn på at magemusklene fortsatt er separert, og at de indre magemusklene ikke er sterke nok til å holde trykket på plass under sammentrekning.

  Hvordan trene med delte magemuskler for å bedre problemet? :

  Hvis du trener de rette magemusklene når du har diastasis recti kan du oppleve at det buler ut en trekant mellom magemusklene.
  Dette er øvelser som bør unngås fordi det kan gjøre separasjonen større.
  I første omgang vil vi fokusere på en sterkere og mer stabil kjernemuskulatur og tar for oss transversus abdominis muskelen.
  Dette er en svært viktig muskulatur når det kommer til stabilitet og styrke i kjernemuskulaturen.

  Øvelsen kan uføres med både lange og korte repetisjoner, det som er viktig er at ingen annen magemuskulatur aktiveres underveis.
  Når vi har fått styrket transversus abdominis kan vi begynne med øvelser som går ut på de rette magemusklene.

  Ønsker du veiledning fra meg kan du sende meg en epost på Marit@kostholdsveiledning.net

  #mamma #mammatrening #barsel #magemuskler #trening #svangerskap #mor&barn 

 • 0  Sitron og ingefær, en uslåelig kombinasjon! 

  Sitronen er rik på vitaminer og mineraler, B1, B2, B3 og mye C vitamin. 
  Sitronen virker virus og bakteriehemmende, er febersenkende, stimmulerer appetitten og fordøyelsen.
  Og i denne sammenhengen bruker vi sitronen fordi den er både rensende og avgiftende. 

  Ingefær renser luftveiene, er mild urindrivende, demper betennelser, reduserer tarmgassproduksjonen, styrker immunforsvaret og demper kvalme.

  Om du er plaget med magen kan dette være en veldig fin rensekur å teste ut. 
  For å lage denne friske shotten trenger du : 

  • 2 sitroner
  • 5 - 8 cm med ingefær
  • Urter som timian, mynte og sitronmelisse eller appelsin kan tilsettes for smaken
  • Vann

  Press to sitroner og hakk opp ingefæren, Ha dette over i en kjele sammen med 1 liter vann og la koke opp. Om du ønsker smakstilsettning kan du ha det i nå. La blandingen stå å trekke 1 - 2 timer, avkjøl å sil av før du har på en flaske. 
  Du vil å i underkant av en liter siden noe av vannet fordamper. 

  Om morgenen tar du en shot med dette på tom mage, 1 shot 0.5 dl ca. 

  Håper du har hatt en fin helg, hva har du gjort? :) 

   

 • 0

  Å lage yoghurt selv er ikke vanskelig i det hele tatt! Yoghurten er fyldig, næringsrik, metter godt, rikelig med gode tarmbakterier og mye billigere enn de du kjøper på butikken. Du kan lage på den melken du ønsker. Hjemmelaget yoghurt er en super måte å styrke tarmen og immunforsvaret på. 80% av immunforsvaret finner vi i tarmen, så en tarm og fordøyelse som er fornøyd har mye å si for immunforsvaret og. 
  Melkefri yoghurt er kokosmelk eller mandelmelk å anbefale, ellers anbefaler jeg helmelk fremfor lettmelk fordi det er mer næringsrikt og gir en fyldigere konsistens. 

  Du trenger : 

  • Melk, jeg bruker kokosmelk
  • Pektin
  • Yoghurtkultur eller bacillus bulgaricus yoghurt starter   

  Her har jeg brukt 9 dl kokosmelk fra kartong, 2 ts pektin og en pakke bacillus bulgaricus yoghurt starter beregnet til 1 liter yoghurt. 

  Varm opp melken og pektin til 50 grader og la kjøle ned litt, ca 40 grader. Ta litt av melkeblandingen over i en skål slik at du enklere får rørt ut yoghurtstarteren. 

  Hell melkeblandingen tilbake i kjelen og rør rundt noen minutter. 
  Nå skal yoghurten stå lunt over natten, har du en wonderbag bruk den, om ikke sett lampen i stekeovnen på og la kasterollen stå inni ovnen. Varmen fra lampen vil gi en fin temperatur for yoghurten, husk på at lokket ikke skal være helt på, yoghurten trenger luft. Når yoghurten har stått natten over ( 12 - 14 timer) kan du helle den over på glass og sette den i kjøleskapet. Her bør yoghurten stå å tykne i ca 8 timer. 

  Yoghurten er nydelig med friske bær, lun skogsbærblanding, sjokoladegranola eller bare som den er!

  Min favoritt oppskrift med hjemmelaget yoghurt :

  • 1 skål yoghurt
  • 1 ss molkosan fruit
  • 1 ss cocosa
  • Skogsbærblanding
  • 1 - 2 ss kollagen pulver
  • Kanel og vaniljepulver
  • Valnøtter

  Varm bærene i en kjele sammen med cocosa og molkosan fruit. Bland inn kollagen med yoghurten. Ha bærblandingen over og topp med kanel, vaniljepulver og valnøtter. En deilig frokost som er balansert, metter lenge og gir kroppen det påfyllet den trenger :) 

  Du får kjøpt bacillus bulgaricus yoghurt starter her http://bacillusbulgaricus.com/product/yogurt-starter/
  Ønsker du å lage mer yoghurt kan du fint bruke av denne hjemmelagde yoghurten som starter, da tar du 3 ss av yoghurten og rører i på samme måte som du rørte i pulveret her i oppskriften. Har du spørsmål er det bare å bruke kommentarfeltet :) 

  #wonderbag #hjemmelaget #kokosyohurt #melkefri #syrnet #kosthold #statera #balanse #hverdagsmat #molkosan #soma #kollagen

   

 • 0

  Listen over topp 5 treningsøvelser, og her viser jeg hvordan de enkelt kan gjøres hjemme :)

  Knebøy - også kalt styrketreningens kongeøvelse. Denne aktiverer særlig rumpa og fremsiden av lårene men også kjernen må vær aktiv for å holde overkroppen stabil. Fokus på å ha brystet frem, rumpa bak og knærne skal ikke fremfor tåspissen.

   

  Fremoverbøyd roing - denne øvelsen aktiverer de store ryggmusklene, samtidig blir biceps og skuldre også trent. Øvelsen kan utføres stående eller sittende, Hoftebreddes avstand mellom beina, armene frem og trekk inn mot kroppen. Armene skal holde kontakten med kroppen.


  Benkpress - en brystøvelse som også aktiverer triceps og skuldre. Vel kjent på treningssenteret men du kan med enkle grep gjøre øvelsen hjemme og, finn en kasse som ikke er for brei. Her får du aktivert rumpa og :) 


  Armhevninger - her trener du brystmusklaturen og triceps men også ryggmusklene blir aktivert. Gjør de på tå eller på knærne, se fremover og ikke spenn nakken. Hold hoftene stabile og bøy ned mens albuene føres bakover og ikke ut mot sidene. 


  Diagonale getups - styrker kjernemusklaturen, magemusklene og lår. Øvelsen går på de rette, skrå å dype magemusklene og er veldig effektiv å fin å bruke. 


  Bilder tatt av Thomas Ebeltoft

  Har du testet ut noen av disse øvelsene, hva syns du? Har du noen andre favoritter du vil dele så send meg en kommentar :)

  Ønsker du veiledning fra meg kan du sende en epost til Marit@kostholdsveiledning.net

  #trening #styrke #smarttrening #effektiveøvelser #statera #balanse #hjemmetrening #ingenunnskyldning

   

 • 0

  Vitaminmangel er ikke til å spøke med, enn så varier du spiser kan det være du har mangler i kroppen din. 
  Maten idag bearbeides ofte mye pluss at jorden maten dyrkes i ikke er like næringsrik som før i tiden. 
  Idag ser vi litt på D vitamin mangel. Hele vinterhalvåret er folk anbefalt å ta D vitamin tilskudd, og selv om vårsolen er kommet bør man fortsette å ta tilskudd. Vårsolen er ikke sterk nok til at vi får tilstrekkelig med D vitamin. 
  D vitamin er viktig for beindannelse, immunforsvaret og et sterkt og sunt skjelett.   


  En gang i året kan det være lurt å ta en blodprøve hos legen som sjekker vitaminer og mineralstatus. 
  Symptomer på D vitamin mangel kan være : 

  • Unormal svette - kommer svetteperlene i pannanår du går opp trappen, tar ut av oppvaskmaskinen eller gjør andre lite krevende oppgaver kan det vær du mangler D vitamin. 
  • Urolig søvn - sliter du med og sovne til tross for at du føler deg trøtt og har kuttet ned på kaffen? Lavt nivå av D vitamin kan være årsaken. 
  • Leddsmerter - D vitamin sammen med kalsium øker styrken i muskler og ledd. Lavt D vitamin nivå kan øke sjanen for leddsmerter og beinbrudd, særlig løpere bør passe på her. 
  • Hårtap - det er ikke bare B vitaminene som er kjennetegn når vi snakker om hårtap, også D vitamin kan være årsaken til store mengder hårtap. 
  • Sint og sur - D vitamin mangel har ifølge forskning vist sammenheng med depresjon. 

  Ønsker du veiledning fra meg kan du sende en epost til Marit@kostholdsveiledning.net

  #vitaminmangel #kosthold #statera #balansert #næringsrikmat #plager #svette #uroligsøvn #søvnforstyrrelser #hårtap #humørsvigninger

 • 2

  Da er det sannsynlig at du gjør en av disse feilene. 

  Når du trener brytes musklene ned, under restitusjonen bygges de opp. Restitusjonen skjer hovedsaklig når du sover, og om du ikke sover nok så restituerer du dårligere. 8 timer søvn om natten er optimalt. 

  For lite variasjon kan også være en årsak. Hvis man kjører det samme treningsprogrammet om og om igjen vil musklene på en måte venne seg til det. Kaostrening er veldig fint. Med kaostrening menes variasjon, slik at kroppen ikke tilpasses kun en type trening. Det kan være å snu om på rekkefølgen på treningsøvelsene dine, trene på morgenen istedenfor ettermiddagen, jogge istedenfor styrketrening et par ganger i uken eller du kan forandre lengden på pausene mellom settene dine. 

  Kanskje drikker du for mye? Prøver du å bygge opp musklene dine bør alkoholinntaket være minimalt eller ikke i det hele tatt.


  Kostholdet er viktig, bygger du muskler trenger du tilstrekkelig med proteiner. Mangler du proteiner vil kroppen begynne å bryte ned musklene når du ønsker å bygge de opp. 
  Kroppen kan ikke lagre protein spesielt lenge så å sikre en proteinkilde i hvert av dagens måltider er lurt. 

  Ønsker du veiledning fra meg kan du sende en epost på Marit@kostholdsveiledning.net

  #kosthold #trening #muskler #mat #smarttrening #effektiv #restitusjon #proteiner #fett #variasjon #kaostrening #søvn #statera #balanse #veiledning #resultater

 • 2

  Gratulerer med kvinnedagen alle damer. 

  Kvinnedagen ble etablert for å hedre bevegelsen for kvinners rettigheter, stemmerett for kvinner og å gi kvinner en stemme som vi kan tørre å uttrykke. 
  Idag, 8 mars feirer vi alt som kvinner har oppnådd. Ellers i året fortsetter vi å kjempe for det vi ønsker å oppnå. 

  For å gjøre litt ekstra stas på kvinner idag velger jeg å gi 20% rabatt på bestilling av veiledning hos meg idag. 

  Overvekt? Undervekt? Diabetes? Smerter i muskler og ledd? Halsbrann og sure oppstøt? Humørsvigninger? Problemer med å bli gravid? Menstrasjonsforstyrrelser? Dårlig energi? Manglende treningsresultater? Stoffskifteproblemer? 

  Gi deg selv en oppmerksomhet, en gave kroppen vil takke deg for - bestill en veiledningstime idag :) 

  Du finner meg på facebook - Statera Marit Ebeltoft
                         på instagram - Statera_maritebeltoft
                        nettsiden min - www.kostholdsveiledning.net
                                     epost - marit@kostholdsveiledning.net

  #Kvinnedagen #kosthold #tilbud #trening #statera #bedre #hverdag #nyttig #smartmat #resultater #enklerehverdag
   

 • 0

  Både iste og noisy er tørsteslukkere produsert fra Tine, begge legges frem som bedre og smartere alternativer til brus. Men er de egentlig det?

  På flaskene til flere av de ?sunne? alternativene står det ? ikke tilsatt sukker? mens inneholdet av naturlig fruktose er veldig høyt. Fruktose er på lik linje med sukker en karbohydrat som kroppen ikke har nytte av. Å tro at fruktose er et bedre alternativ for kroppen vår er feil.
  Når vi drikker sukker eller fruktsukker får kroppen i seg en større mengde enn om vi spiser det, derfor er det i grunn bedre å spise det sukkeret eller fruktsukkeret du velger å få i deg.
  Om vi ser på juicen for eksempel ser vi at den inneholder ganske mye fruktsukker, hadde vi heller spist den frukten ville vi fått i oss en mindre mengde av fruktsukkeret samtidig som vi hadde fått i oss en del av vitaminer og mineralene fra frukten.
  Tine iste har nå trukket tilbake utsagnet sitt om ? Tine iste ? den ultimate tørstedrikk?.


  (tv2.no)

   

 • 0

  Det kommer litt ann på, men vi kan se på noen viktige punkter. 

  • Om du har feber bør du unngå trening, kroppen trenger hvile for å bli frisk.
  • Stress, har du vært stresset over en lengre periode vil trening mest sannsynlig oppfattes som negativt stress for kroppen og dermed ikke bidra med noe godt.
  • Lite søvn, utslitt småbarnsmor for eksempel bør heller prioritere søvn enn trening. Er du i underskudd på søvnkontoen vil du ikke klare å prestere bra på trening og som nevnt over vil det bli negativt stress for kroppen. 
  • Lite mat - lite næring. Har du ikke kostholdet på plass vil du få lite ut av treningen og resultatene vil bli deretter også. Kroppen trenger næring for å gjøre jobben sin, for å prestere under trening og for å restituere. 
    

  Hva skjer om du trener når du er syk? 
  Du kan forverre sykdommen eller kroppen kan bruke lengre tid på å bli frisk. Når du er syk jobber kroppen allerede med å bekjempe sykdommen, treningen kan komme i veien for denne jobben. 

  En grei tommelfingerregel kan være at sykdom som sitter lavere enn halsen betyr at du bør ta det roligere eller droppe treningen. 
  Dette er type lungebetennelse, omgangssyke, kyssesyke eller annen sykdom som gjør at du går på antibiotikakur. 
  Lett forkjølelse med rennende nese, litt sår hals, menstrasjonssmerter eller anspennelse hodepine går somregel fint å trene med. 

 • 0

  Søtpotet er en rotgrønnsak med en veldig anvendelig smak noe som gjør at den kan brukes til mye og faller i smak hos de fleste. 
  Også er den rik på kostfiber, vitamin A og kalium! 
  Søtpoteten gjør seg iallefall veldig godt i denne suppen sammen med chilisausen sambal oelek. 
   

  Spicey søtpotetsuppe :

  • 500 gram søtpotet
  • 200 gram gulerot
  • 1 kartong kokosmelk
  • 5 dl kraft
  • 2 cm ingefær
  • 5 - 10 cm stangselleri
  • 1/2 sitron
  • 1 ss sambal oelek
  • Koriander

  Skrell og del opp søtpotet, gulrot, ingefær og stangselleri. Hell alt i en støpejernsgryte eller kjele og kok opp ilage med kokosmelk og kraft. 
  Når grønnsakene er møre kan du mose det hele med en stavmikser. Ha i saften av en halv sitron, 1 ss sambal oelek og koriander. 

  Vi serverte suppen med bacon og kyllingbiter ilage med, så godt! 

  Pannebrød : 

  • 4 dl grovmel
  • 2 ts bakepulver
  • 1.5 dl vann
  • 2 ss olivenolje
  • Krydder etter ønske, jeg brukte gurkemeie, pepper, koriander og timian.
  • Flaksalt 

  Bland sammen mel, bakepulver, vann, olivenolje og krydder. Del deigen i 6 deler, bruk gjerne litt ekstra olje når du klapper ut deigen. Pannebrødet stekes i en tørr stekepanne på middels varme, strø på litt flaksalt før du steker. 

   

 • 4

  400 gram frosne blåbær
  4 ss gelatin
  3 ss MCT olje
  1 ts stevia
  1/2 ts kanel

  For å ta gelatin først, gelatin er kokt kollagen. Det er et lettopptakelig proteintilskudd. Når gelatin er rørt ut i væske og får kjølt seg ned stiver det og blir til gele. 
  Samme helseeffekter som ved kraftkoking, dette er bare gelatin i en annen form. Gelatin / kollagen er godt for hud, hår og negler så det kan virke mot rynker, celulitter, akne, eksem, tynt og slitt hår. Bedrer fordøyelsen ved å reparere slimhinnene i tarmen. For at gelatin / kollagen skal ha god virkning er C vitamin nødvendig. Derfor er det så fint å kunne bruke bær og gjerne blåbær sammen med disse gelerutene. 

  I tillegg til C vitamin er blåbær er en viktig antioksidant, som også virker desinfiserende og allergihemmende. 
  MCT olje er en medium chain triglycerids olje som tas raskt opp i kroppen uten å påvirke blodsukkeret, ren energi :) 
  Stevia og kanel er fint å bruke om du ønsker å få smaken litt søtere, bytt det ut med litt sitron om du heller vil ha sure godterier :) 

  Dette er snop alle i familien kan kose seg med! 

 • Statera Marit Ebeltoft

  Jeg er utdannet trening- og kostholdsveileder fra Tunsberg. Mamma til Julian (2), forlovet med Thomas og har en veldig koselig husky med navn Trym. Brenner for en balansert hverdag, også trenger det ikke være så avansert å gjøre noen forandringer som virkelig gir deg resultater! Statera er latinsk og betyr balanse - fordi verken for mye eller for lite av noe er bra for noen :)

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Design og koding: Ina Anjuta