Statera - hits
Hjem Facebook Instagram

2

Jeg skal ærlig innrømme at her i huset har vi i lang tid kastet mye mat. Særlig salat og grønnsaker da. Men nå har vi funnet løsningen, ikke bare kaster vi mindre men vi spiser mer grønt per dag enn vi har gjort før! Så da tenkte jeg å dele tipset med dere. 

Av grønnsaker kan du likegreit kjøpe frosne alternativer, de holder seg lengre og er like næringsrike som de ferske. 
Når det kommer til salat så handler vi nå inn alt vi liker å ha i salaten som ruccola, tomat, vårløk, forskjellige paprikaer, agurk og spinat. Så er det bare å vaske, kutte, skjære og dele opp salaten når du kommer hjem, hell alt over i en passe stor beholder, helle litt kaldpresset olivenolje over, ha på lokk å rist rundt.
Salaten holder seg god mye lengre, den er ferdig vasket og tilberedt så du kan enkelt ta en klype av salatblandingen til brød maten, sammen med middagen eller når du måtte ønske. Den er like tilgjengelig som sjokoladen så ingen unnskyldning ;) 

1 hylle - salsa, jalapenos, sambal oelek, hjemmelaget hvitløksolje, snop for tarmen, kokosmelk og åpen boks med ananas etter frokost smoothien.
2 hylle - smør, yoghurt, kesam, cottage cheese, havremelk, mandelmelk, beholder med salat. 
3 hylle - guakemole, kyllingkraft, snacksgulerøtter, boks med rødløk ( er bare Thomas som spiser løk), ost, gulerøtter, en beholder med kyllingkjøtt fra kraften som ble kokt i går, en skål med tomat og paprika, kjøttdeig og bacon.
1 skuff - pålegg : trønderfår, leverpostei, makrell i tomat, kokt skinke, kylling skinke, kaviar, baconost og smøreost.
2 skuff - squash, aubergine, snacks paprika, ingefær, lime, fenikkel, purreløk og stangselleri.

I døren av kjøleskapet står der melk, kombucha, tran, syltetøy, dressing, ketchup, sennep og majones.

Hvorfor du bør ha olje over salaten? 

Salat, frukt, bær og andre grønnsaker inneholder mange vitaminer og mineraler. Man mange av disse er fettløselige. Så de trenger en fettkilde for at du skal ha nytten av de. Der kommer oljen over salaten inn, og som bildet over viser så godt - den røde linjen er inntak av salat uten fett og den blå linjen viser inntaket med fett. Så får å ha nytten av de gode vitaminer og mineralene salaten har med seg må du sørge for at opptaket er mulig, da kan du for eksempel ha litt kaldpresset olje over salaten. 

#veiledning #smartinfo #innblikk #kjøleskap #råvarer #salat #elskerfarger #statera #balanse #blogg #fettsyrer 

 • 0

  /Inneholder anonnselenker

  Hei hopp fine mennesker :) 

  Jeg har lenge benyttet meg av kosttilskudd og forskjellige supermater, et av stedene jeg tidlig begynte å handle på var arnika.no. 
  Arnika.no en nettbutikk som tilbyr et bredest mulig utvalg kvalitetsprodukter innen helsekost, supermat, naturlig hudpleie og velvære m.m. De fokuserer på sunne produkter til sunne priser. Arnika.no er til for kvinner og menn i alle aldre som ønsker en enkel og trygg netthandel med god service og rask levering.

  Og når Arnika skriver rask levering så stemmer det faktisk! Jeg la inn en bestilling hos de 27.04.2017 og i går 28.04.2017 lå pakken i postkassen min! Altså, jeg må få understreke en gang til at jeg bor langt oppi Vesterålen på lille Stokmarknes der alle leveringer må innom Fauske og gjerne blir de liggende der både 2 - 8 dager (!!!) faktisk før de kommer frem. Dette er kanskje ikke leverandøren sin feil men uansett, en dag tok det altså fra ordren var lagt inn og til de lå i postkassen min, det er utrolig sjeldent. 

  På Arnika finner du flere av mine favoritter og produkter jeg bruker hver dag. Dette er produkter jeg enkelt kan gå god for med tanke på at jeg har brukt av de i flere år og merker tydelig forskjell om jeg bytter merke for eksempel. 

  Ombar sjokolade er økologisk rå sjokolade, 60% kakao og den inneholder probiotika som er gode bakterier for å styrke tarmfloraen din som hjelper med en bra fordøyelse. Du kan altså kose deg med en deilig sjokolade og gjøre godt for kroppen din. Denne ombar sjokoladen er fylt med deilig kokoskrem, og som nevnt tidligere - sjokolade og kokos er bare perfekt <3 

  Solaray er et merke med kosttilskudd for store og små. Det er et rent og godt kosttilskudd som passer for de aller fleste, det er av høy kvalitet så her får du igjen for pengene dine! 
  D vitamin - et vitamin mange oss har for lite av, særlig viktig for immunforsvaret og skjelettet. 
  B vitamin - selges som en B kompleks som inneholder B vitaminene, C vitamin og magnesium for et godt opptak. Denne er med på å dempe stress å uro i kroppen og et tilskudd som er utmerket for de som føler på stresset i hverdagen. 
  Probiotika - også er kjempefint tilskudd de har. Inneholder 20 milliarder levende melkesyrebakterier per kapsel, fra 12 spesielt utvalgte bakteriestammer. Enterodrasjerte kapsler gjør at bakteriene først frigjøres i tarmen. Melkesyrebakterier ka bidra til å opprettholde en sunn balanse i tarmen og god fordøyelse.
  Omega 3 - rett og slett fordi fettsyrebalansen er utrolig viktig og vår balanse mellom omega 3 og omega 6 er utrolig skjeiv. 
  Også til barn har solaray gode produkter! 


  En fullverdig multivitamin for barn i farta! En tyggetablett med kirsebærsmak velegnet for barn fra 4 års alderen. Solaray har også en annen multivitamin for barn, formet som små dinosaurer som gjør at barna får lyst å ta vitaminene sine. Disse er med bringebær, blåbær, jordbær og drue. Eneste å nevne med denne er at den inneholder søtstoffer. 
  En multivitamin til voksne fins såklart også - denne får du både med og uten jern. Denne er super og bruke som vedlikeholdsdose til kroppen. 

   

  Du finner som sagt det meste her, bipollen, kokosblomstsukker, salve for ømme muskler, MCT olje, babygrøt og balanse te. 
  Her er egne kategorier for kvinner, menn, barn og dyr. 

  Plantforce synergy proteinpulver - for en herlighet. Her er proteinpulveret til deg som er litt sensitiv og har allergier / intoleranser. Dette er uten melk, soya, hvete og gluten, og tolereres av følsomme individer på grunn av sin allergivennlige natur. Velegnet for veganere. Utrolig deilig konsistens, nydelig å bruke i smoothie, lage proteinbarer eller bake med den slik at du kan øke proteininnholdet i for eksempel kjeks. 
  Plantforce Synergy Protein er en optimal blanding av proteiner fra brun ris, erter og hamp. En perfekt synergi av lavallergene og komplementære RAW og plantebaserte proteiner. Fås i variantene naturell, sjokolade og vanilje. 
  Dette proteinpulveret får du tilogmed kjøpt som prøvepakker slik at du kan teste ut proteinpulveret uten å måtte kjøpe en hel boks som kanskje ikke blir brukt opp. Her er prøvepakkene

  Plantforce har også et risprotein som bare fortjener skryt. Denne inneholder alle de essensielle aminosyrene og er et hypo- allergent proteintilskudd. 

  Magnesiumpulver fra plantforce med smak av pasjonsfrukt <3 Flytende mineraler absorberes bedre enn tabletter fordi tabletter er avhengige av magesyre for å ionisere. Og smaken, den er litt sur / syrlig men med nydelig pasjonsfrukt smak. Perfekt å erstatte 1 - 2 av dagens glass brus / saft med denne. I sommer kommer dette til å bli favoritt forfriskningen!

  Jeg kunne vel holdt på i det uendelige med hvor mange fine produkter som fins her inne, du må nesten bare se for deg selv. 
  Jeg som kostholdsveileder har en fordelskode til deg! Når du er inne på Arnika.no og skal handle kan du registrere deg som kunde og trykke inn denne fordelskoden, den lagrer seg slik at du nå å i all tid fremover vil ha 10% rabatt på dine kjøp! Hvor fint er ikke det? :)

  Har du noen spørsmål så fyr løs, de ansatte på Arnika.no er også super behjelpelig og svarer raskt på spørsmål også :) 

  Fordelskode : 221746

  (Alle bilder er lånt fra Arnika.no)

  #fordelskunde #arnika #supreprodukter #elskersolaray #blogg #kostholdsveileder #treningsveileder #godeprodukter #foralle #barn #voksne #dyr #gaver #egenpleie #investeriegenhelse 

 • 4

  Det er kveld og leggetid, her er det vanlig at både mamma og pappa er med på leggerutinen. Som vanlig går vi ned på badet etter kvelds for å pusse tenner å smøre litt krem i kinnene. Så går veien inn på rommet, Julian hopper i senga og viser at det er plass til mamma der - innerst mot veggen. Jeg legger meg ned.
  Så peiker han bestemt at pappa kan få ligge der, helt på kanten så pappa legger seg ned. 
  Julian som ligger i midten strekker armene ut og gir både mamma å pappa plass i hver sin armkrok.
  Vi får hvert vårt kyss på hodet før han sier " ah familien min" 

  #mamma #pappa #foreldre #sønn #leggetid #gullkorn #skattenvår #litengutt #storeord #familienmin #kjærlighet #stolthet #mammablogg

   

 • 2

  /Affiliate

  Jeg elsker soma! I går var det jo supermatens dag og idag følger de opp med green friday. Green friday er vårens svar på black friday og på soma finner du et bredt utvalg av kosttilskudd, supermat og naturlig kroppspleie på nett! Supermat er nettopp det, super - mat. Mat med høyt næringsinnhold slik at du på en litt enklere måte har muligheten til å få i deg det kroppen din trenger hver dag. Enten via pulver du tilsetter i yoghurten eller smoothien, med kokosolje som du kan bruke nesten til alt eller herlig probiotika som både gjør godt i tarmen din men som også fungerer utmerket som søtning. Supermaten gir deg det lille ekstra i hverdagen, og det trenger vi i den typiske hverdagen vi har. Mye stress, dårlig tid og mange har et så som så kosthold. 

  Og mens du er inne på siden deres kan du jo sjekke ut kategorien "oppskrifter" for der ligger det jaggu endel godsaker! De har så mange fine oppskrifter som både inspirerer og gjør deg godt :) Er ikke alle som har fått med seg det brede utvalget de har der så her kan man lete og finne seg noen favoritter og teste ut noe nytt.

  Ikke nok med green friday som gir deg 30% rabatt på all supermat men handler du for 800 kr får du fri frakt OG 20% rabatt på hele din bestilling. Kan det bli bedre? Du har iallefall alle grunner til å gjøre deg noen kupp idag, benytt deg av koden "soma20" når du kommer til kassen. Noen av mine favoritter tipset jeg om i går, gleder meg til neste bestilling kommer :) 


  (bilde lånt fra soma.no)

  #greenfriday #soma #supermat #blogg #oppskrifter #inspirasjon #næringsinnhold 

 • 12

  Morsfølelsen, lykken over all lykke, den uendelige stolthet og gleden. Kjærligheten som ikke kan måles. Styggen på ryggen. 

  Jeg sitter på bussen, bak meg står to mødre med hver sin barnevogn. Ene mammaen har en datter på rundt 2 år mens den andre har en baby som ikke synes der han ligger i barnevognen. Babyen gråter. Det er ikke rolig gråt, mer hysterisk og febrilsk. Moren bøyer seg over vognen, legger en hånd på magen til babyen og stryker på han - prøver å gi han den nærheten han sannsynligvis roper etter. Moren vugger på vognen som allerede er i bevegelse, titter rundt seg passe desperat i blikket. Kanskje ser hun etter neste stopp, en utvei eller bare et vennlig blikk. De vennlige blikkene som blir sendt i hennes retning går henne nok hus forbi.
  Gråten øker og moren bøyer hodet ned til babyen, hysjer og trøster til beste evne mens hun fremdeles vugger i vognen, stresset og med et frustrert smil plassert i ansiktet. Venninnen snakker til henne, sier de snart er fremme og kommenterer at det var da fælt så mye folk på bussen idag. Bussturen er ekstra lang, mange stopp for det er mange som skal på. Mens gråten øker øker også desperasjonen i morens blikk.

  Vi skal av på samme stopp, jeg slipper henne ut før meg. Vel ute av bussen løfter hun babyen opp. Holder han inntil seg, han kan ikke vært mer enn 2 måneder gammel. Vugger rolig frem og tilbake, gråten avtar. Venninnen kommer bak og smiler vennlig, denne gangen får hun med seg smilet, forståelsen og returnerer et ømt lettet blikk. Rolig går de inn mot kjøpesenteret, med babyen inntil brystet, fornøyd og hakke mer avslappet. 

  Jeg kan kjenne meg igjen i moren for jeg har også vært der. På en stappfull buss med en liten baby, nybakt mor til mitt første barn, usikker og i den strengeste fasen til generasjon prestasjon. Forskjellen - desperasjonen min tok ikke slutt på busstoppet til kjøpesenteret. 

  Jeg hadde ønsket meg barn i flere år. Lenge virket drømmen til å være uoppnåelig, men så en dag lyste testen mot meg. Vi sku ha barn. 
  Månedene som kom ble fylt med glede, spenning og forventninger. Det var alikevell ingenting som kunne forberedt meg på følelsen mammarollen sku bære med seg. 
  Forventningene er kanskje det verste. Forventningene til det ufødte barnet, til rollen du enda ikke har inntatt enten det er mamma for første gang eller som syvbarns mor. Forventninger til fødselen og permisjonstiden, til familien og venner.

  Fødselen tok sin tid, den var tøff og satte sine spor. Jeg som hadde vært heldig hele graviditeten, ingen betydelige plager, trent hele veien nesten inn til fødestuen. Forberedt meg på både pust, teknikk og lest meg opp om fødsel. Så kom dagen og jeg presterte ikke halvparten så bra som jeg hadde sett for meg.
  Det er kanskje her jeg møtte han først, Styggen. Og han sku jeg få se mye til i tiden fremover. 

  Dagen etter fødselen var jeg fremdeles litt fortumlet, våknet og barnepleieren var inne for å hente babyen. Det var vel greit tenkte jeg. 
  De kom tilbake noen timer senere, jeg må ha sovnet igjen. Babyen hadde vært i røntgen, de ville sjekke om alt var som det skulle for han pustet for fort. De konkluderte med at han var stresset etter fødselen, den hadde vært en påkjenning for både meg og han. Jeg hadde fått epidural noe som førte til blodtrykksfall, jeg måtte ha medisin for å få opp blodtrykket og dette gjorde babyen stresset. 
  " Der kan du se, du som ikke kan føde naturlig. Sånt er ikke bra for en liten baby, syk har du gjort han." 

  Jeg hadde som de fleste blivende mødre i generasjon prestasjon lest meg opp om amming. Etter fødsel var ikke babyen særlig interessert i pupp, og jeg var vel så tom for næring så det var kanskje ikke mye å hente. Dagene etter var det fremdeles ikke store greia. Jeg var fullstendig klar over viktigheten av morsmelk, bare det beste er bra nok. Jeg tilbydde puppen, pumpet en gang i timen ellers, la han tålmodig til og ventet. Han virka mer og mer utilpass og gråt. 
  Ammingen var vond både på puppen, med etterriene, uansett liggestilling eller sittestilling på grunn av syingen etter fødselen. 
  Han tittet frem fra bak meg, så meg i øynene og begynte å stille spørsmål. " Er det noe galt med deg? Med kroppen din? "

  Jeg spurte barnepleieren om det var vanlig at babyer skalv slik på hendene, jeg lurte på om han var kald eller om noe var galt. 
  De begynte å sjekke blodsukkeret hans. På grunn av lite morsmelk var stakkaren sulten. Med lavt blodsukker spurte de meg om det var greit at han fikk morsmelkerstattning. Såklart, udugeligheten min sku ikke gå ut over han mer enn den allerede hadde. 

  Stresset på sykehuset, alle følelsene, lite mat og søvn, en sliten kropp og mange påkjenninger gjorde nok sin del. Mens han gråt ble jeg mer og mer fortvila. 
  Hver gang vi var alene gråt jeg. 

  Det ble tid for hjemreise, blodsukkeret hadde kommet seg og alle sjekker var fine. Vi var fremdeles en for mye i bilen på tur hjem. Babyen, jeg, samboeren min og Styggen. 

  Ukene som kom var fylt med forventninger. Gratulasjoner om babyen, som foreldre. Hvor heldige vi var, stolte og lykkelige. Du bør være lykkelig. 
  Er det sånn her lykke føles? Styggen tittet ikke bare frem av og til, han hadde hentet stol og slått seg til ro på skulderen. I perfekt høyde for øret, ethvert hvisk og mumling skulle høres. Han og forventningene.
  Styggen på ryggen ble en av mine nærmeste, der han satt på skulderen og minnet meg på - hvor dårlig jeg presterte. Er det rart man blir usikker og redd? 

  "Skal ikke du begynne å trene igjen?" "Har du glemt vennene dine?" "Må du bære, trille å vugge hele tiden for at han skal sove?" "Skjemmer du han ikke bort nå?" " Du vet du ikke skal rope til en baby?" "Det er lov å be om hjelp." "Klarer du ingenting alene, hvorfor fikk du barn?" "Som med morsmelk er hjemmelaget barnemat best, ikke bare best men det eneste riktige." "Husker du å sette av tid til kjærligheten, han du fikk barnet med?" "Er det ikke på tide å ta seg en kveld på byen snart?" "Forlenget permisjonstid, skal du aldri begynne å jobbe igjen?"  "Vente med barnehage ja, skal ikke bare droppe alt av vaksiner og bli helt hippie?" "Sover han ikke hele natten enda? " "Når har du tenkt å bli lykkelig egentlig?"  Og jeg, jeg gråt. 

  Morsfølelsen kom tidlig, med en gang og kanskje før han ble født. Det var ikke den det sto på. Kjærligheten var ubetinget, fra første øyeblikk. 
  Men at barselstiden er den lykkeligste tiden kan ikke jeg skrive under på. Jeg var ikke spesielt lykkelig. 

  Jeg var ensom uten å være alene et øyeblikk, jeg var sliten uten en jobb, jeg var frustrert, stressa og fylt av forventninger. 
  Det skjedde mye det første året som mamma, mange mange utfordringer. Før jeg fikk barn var angsten tilstede, den var også med på å kamuflere den ellers tydelige depresjonen. For den var ikke lett å få tak på. Angsten og Styggen ble bestevenner. På hver sin skulder satt de to, konspirerte og mente noe om alt. 

  Det tok kanskje et år, men for hver dag som gikk gråt jeg litt mindre. Jeg ble mer lykkelig. For hvert smil jeg fikk smilte jeg litt mer. Styggen var ikke borte men han var ikke den eneste som eksisterte lengre. Kanskje han aldri kommer til å forsvinne men det er liksom greit nå, jeg har lært meg å forberede meg. For hver gang den lille gutten forteller meg at han elsker meg, løper imot armene mine, klemmer og kysser meg, belærer meg om løspupper og dikter opp eventyr - da kan jeg bruke det mot han, Styggen. 

  Jeg har en oppfordring til deg. Ikke vær redd for å bry deg. All interesse du viser den gravide under graviditeten er vell å fin, men vis at du eksisterer også når babyen er født. Gi minst like mye oppmerksomhet til mammaen som du gir til den nyfødte. Gi mammaen et ekstra blikk, se etter. Er hun lykkelig? Må hun være lykkelig? Hun må ikke det, det er lov å ikke være lykkelig. Med å vise at du bryr deg og er tilstede hjelper du med å senke forventningene og lykke er en større mulighet. 

  Mitt kjære barn, vit at du var høyt ønsket og elsket lenge før din start. Jeg bare sleit litt med overgangen til å bli en mamma. 

  #depresjon #fødselsdepresjon #forventninger #mamma #fødsel #styggenpåryggen #angst #kjærlighet #morskjærlighet #lykke 

 • 2

  Har du lenge tenkt på hva supermat er og om det egentlig er noe vidunderlig med det, så har du kanskje litt lyst å teste ut å kjenne selv på kroppen?
  Idag er en super dag å gjøre nettopp det på! I forbindelse med supermatens dag gir soma deg 30% på all supermat

  Noen av mine favoritter 

  Håper du finner noen av dine favoritter her :) 

  #tilbud #soma #supermat #supermatensdag #godhelse #jamat

   

 • 4

  Det er morgen og pappaen har dratt på jobb så det er bare jeg og Julian. Frokosten er spist og det er på tide å ta på klær for å dra i barnehagen. Mens vi går ned trappen kommer det bestemt fra den lille gutten 

  "Du mamma, du kan ikke dra med løse pupper! Må finn en BH!"

  Ja, nei det er vel sant det.. Vært litt rart å komme i barnehagen med løspupper ;) 

  #godthanpasserpå #løspupper #gullkorn #mammalivet #mammablogg #hverdagsglimt #gullgutt #moroklump 

 • 8

  Håper du har en fin uke så langt! :) 
  Her kommer en oppskrift på noen nydelige kjeks vi har bakt idag. Kjeksene er raske å slenge sammen og veldig gode. Planen var egentlig å ta turen i fjøsen i dag for å se etter lammene men det ble ikke tid til det, så da får vi ha det til gode i morgen heller. 
  Været har vært nydelig her idag, så mens Julian var i barnehagen fikk jeg trent og tatt avslappingen ute på verandaen i solen

  - Treningsendorfiner, sommerfølelse og glede - 

  Til sjokoladekjeksene trenger du :

  150 g smør
  100 g fibersirup clear
  60 g fibersirup gold
  1 ts vaniljepulver ( ikke det samme som vaniljesukker)
  70 g peanøttmel
  70 g mandelmel
  2 ss proteinpulver (kan sløyfes)
  1/2 ts natron
  50 g 70% sjokolade
   

  Bland sammen smør, sirup og vaniljepulver til blandingen blir kremete og myk. Bland sammen det tørre og den opphakkete sjokoladen. Rør samen det våte og tørre, ha over små klatter på bakepapir med litt mellomrom mellom hver. Stek kjeksene på 175 grader i 10 - 12 minutter. La kjeksene få avkjøle seg på bakebrettet før du legger de over på rist. 

  #bakedag #kjeks #statera #koseseg #sjokolade #peanøtter #trening #sommerfølelse #tatoo #inkedup #mindful #blogg

 • 2

  - Pleier du å måle blodsukker selv? Hva ligger du på? 😊 Og hva bør man ligge på?

  Jeg har i perioder målt blodsukkeret mitt ja. Jeg ligger på 4.2 om morgenen og holder det jevn på 5 dagen gjennom cirka. Etter karbohydratrike måltider har jeg vært oppe i 7.8. Optimalt bør man vel ligge et sted mellom 3 - 7 alt ettersom man ønsker å være i ketose, hvordan man spiser, om man har noen sykdommer, hvor aktiv man er og om man er under noen form for stress. 

  - Kommer du til å dele bilder av ansiktet til sønnen din? 

  Han er kanskje ikke den jeg fronter mest her på bloggen men han er jo helt klart en stor del av hverdagen vår så det kan nok godt hende det kommer noen bilder av han og det vakre ansiktet hans. Skal legge med et aldri så lite blinkskudd fra hans første år her ;)

  - Hvorfor blogger du? 

  Jeg begynte å blogge for å nå ut til flere mennesker. Ønsker å dele litt av kunnskapen og vise at der er muligheter for de aller aller fleste :) 

  - Favorittfargen din? 

  Jeg er en veldig hvit, grå å svart person men om jeg skal velge en favorittfarge blir det petrol. En rolig og fin fargekombinasjon av blå og grønt <3 Er også veldig glad i knallfarger der det passer seg :)

  - Hva er din største drøm? 

  Stadig i endring ;) Jeg har flere drømmer jeg. Å starte Statera har lenge vært en drøm og snart er oppstartsdelen nådd, da håper jeg det kommer til å gå rundt slik at jeg kan få lov til å jobbe med dette. Jeg drømmer også om et bryllup i Irland, i drømmen er Ed Sheeran veldig glad for å få lov til å spille live i bryllupet og tar seg både tid og ingen betaling for jobben - det er vel defisjonen på en drøm ;) 

  - Hva er din største frykt?

  Den vanlige som de fleste har tror jeg, å miste noen av de jeg er glad i. Sett bort fra det trumfer emetofobien denne kategorien. 

  - Har du et mål med bloggingen? 

  Ja, nå ut til flere og dele mitt budskap. 

  - Hvor mange barn vil du ha? 

  Har sett for meg 3 barn så får vi se da :) 

  DCIM\100GOPRO\GOPR7298.

  - Hva er dine favorittsteder? 

  Jeg liker å være hjemme, så hjemme kan godt være et favorittsted. Og det er jo kjekt, å trives der ;) Et annet favorittsted er i marka rett i nærheten her jeg bor. Det går en fin sti opp i skogen, til et vann og langs stien renner det noen bekker her og der. En av disse bekkene ligger så fint til, med en liten åpning mellom trærne så solen titter nesten alltid innom der. Det er en perfekt busk ved siden av bekken, en sånn som kan brukes som benk. Ofte når jeg er på tur enten med sykkel eller til beins så stopper jeg her og bare sitter en stund. Et fristed kanskje. 
  Et annet favorittsted jeg har reist til er Bulgaria - Nessebar. Det er kanskje den syden destinasjonen hvor jeg trivdes best :) 
  Også fins der jo mange mange små perler i Norge da, både Ålesund og Bergen er byer jeg syns er kjempefine. Også Lofoten. 

  - Liker du å lese? 

  Nei egentlig ikke. Iallefall ikke når det kommer til bøker. Jeg leser mye på nett, og mens jeg gikk skole syns jeg det var mye enklere å lese pensumet på nett enn det som sto i boka. Så bøker er kanskje ikke min greie..:)

  - Hvor lenge har du hatt emetofobi?

  Hmm, så lenge jeg kan huske? Viste vel ikke det var det som var "problemet" før jeg var 16 - 17 år kanskje.. 

  - Hvilke tips har du til oss som rett og slett ikke finner motivasjon til å trene? 

  Ikke stress med det, trening skal være lystbetonet. Finn en aktivitet eller treningsform du liker, da vil motivasjonen også komme. Jeg liker ikke å stå på et treningssenter å jogge på mølla, så da gjør jeg ikke det. Spinning er heller ikke min greie. Men jeg elsker å jogge i marka eller sykle på tur med både hund og barn i sykkelvogn. 

  - Hva gjør du dersom du ikke føler for å trene en dag? Hva hjelper deg til å komme deg opp - og eventuelt ut?

  Om jeg ikke føler for å trene en dag gjør jeg faktisk ikke det. Jeg prøver å finne ut hvorfor jeg ikke har lyst til å trene, kanskje er jeg lei treningsprogrammet eller kanskje er jeg trøtt og sliten. Da finner jeg ut hvorfor og kan enten sette sammen et nytt treningsprogram, spørre en venn om de blir med på en tur, eller ta hensyn til kroppen å prioritere hvile, mat og heller være klar for en bedre økt en annen dag. 
  Det som bruker å hjelpe på å få meg opp og ut er å bare ta på treningstøy, da er jeg liksom klar. Og ha en plan er også nyttig for meg. Jeg kan de fleste treningsprogrammene mine men det er uansett fint å ha det printet ut så jeg kan se på det og bare gjøre. Nå som været er bedre ute er det også enklere å komme seg ut enten det er for å gå, jogge eller sykle :) 

  - Dine beste tips mot sting/hold? For meg hjelper det ikke å la være å spise/drikke en time før trening, holdet kommer uansett.

  Oi ja, der er det mye uenigheter og lite bevist vitenskap. De aller aller fleste opplever hold, men ingen vet sikkert hvorfor det skjer. 
  Der fins flere myter da. Noen mener milten kan ha innvirkning, men om det er tilfellet tviler jeg på. Milten inneholder et depot av røde blodlegemer som blir tømt ut i blodet under fysiske anstrengelser for å øke transporten av oksygen. Man har ment at sammentrekningene under prosessen kanskje var skyld i smertene i siden. 
  En mulig forklaring kan derimot være at de leddbåndene som binder mellomgulvet til ryggsøylen, blir trøtte.
  Den teorien virker mer sannsynlig. Vi vet at man kan få smerter i senene når de blir overbelastet. Mellomgulvet brukes til å trekke pusten og stabilisere åndedrettet. Når vi spenner i magemusklene, kan det medføre tretthet i bukmuskelen og i leddbåndene, og det kan kanskje gi hold.
  Noen mener også at det har noe å si hva du spiser / drikker før treningen. I en studie ble det vist at de som inntok karbohydrater før og under trening hadde mer sting enn de som ikke inntok karbohydrater. 
  Det man kan prøve for å unngå er å la det gå 2 - 3 timer fra sist måltid før man trener. 
  Varm godt opp og tenk litt på pusten. Er du mye anspent og puster overfladisk vil det stramme seg mer i mellomgulvet og sjansen for hold blir større. 

  - Om du skal nevne 3 kostholdsrelaterte grep alle kan innføre for en bedre helse/livsstil, hva ville det ha vært?

  Bli bevist på hva du spiser / drikker. Å skrive en matdagbok over en periode kan være veldig nyttig for deg selv. Du tror du spiser veldig mye så viser det seg du spiser lite, eller du tenker du spiser jo ikke noe særlig men plutselig er det oppført en hel del småspising, du glemmer av drikken din og det kan vise seg at du inntar både en brun, en iste og et par øl titt og ofte. Helt klart en nødvendighet at man er ærlig i en slik matdagbok for å få noe ut av det. 

  Spis mer grønnsaker. Uansett hvilke kostholdsfilosofi eller bakgrunn man har så er de fleste av oss enige i at vi spiser for lite grønt. Dette er et veldig konkret mål alle kan jobbe med. 

  Finn årsaken til stress i hverdagen din og gjør noe med det. Stress påvirker oss i stor grad, og ofte kan det være en blokkering i forhold til vektnedgang som ikke blir tenkt på. 

  - Hvor ofte trener du? Du skrev et innlegg for en stund siden om at du ikke hadde trent noe særlig på en stund.

  Jeg trener vel styrke 2 ganger i uken, også er vi ellers en aktiv familie som er ute på sykkel turer, går med bæreseler eller vogn både i skog og mark ganske ofte. Stemmer at jeg skrev det. Hadde en lengre periode der treningen ble nedprioritert rett og slett fordi det var fornuftig. Jeg syns det er veldig deilig å ha overskuddet igjen til å trene :)

  Det var spørsmålene for denne gang, håper du fikk svar på det du lurte på :) Ha en suuuuuper onsdag, i ettermiddag kommer det en aldri så liten snacks oppskrift her :D

   

 • 10

  Vanlige sit ups trener i hovedsak kun de rette magemusklene, og for å styrke kjernen og kroppens naturlige korsett retter vi fokuset mot de indre magemusklene. Øvelsene under er fine å bruke sammen med et styrketreningsprogram, velg ut 2 - 3 øvelser og bruk sammen med annen styrketrening. 
  Å styrke de skrå dype magemusklene vil styrke kroppens naturlige korsett noe som gjør at du former fasongen din mer, du får en bedre holdning, kan redusere ryggsmerter, stabilisere bekkenet og særlig for mammaer som sliter med mammamagen vil en aktivering av de dype magemusklene være til hjelp for å få en flatere mage under navlen. 

   

  Windmills treningsøvelse


   

  Serratus chrunch
   

  Planke/ sideplank / stjerneplanke


  Utfordring for balansen og den siste ;)

  Diagonale getups  Spiderman push ups
   

  Til gravide - mammaer : 
  Er du gravid og ikke har trent noe særlig før graviditeten bør du få veiledning før du starter med et treningsprogram. Har du trent fra før av kan du fint fortsette men kjenn på kroppen, er det vondt så stopper du. Mot slutten av svangerskapet kan det være du må justere på treningsprogrammet ditt, også her kan det være greit å få litt veiledning. 
  Har du fått barn kan det være fornuftig å få en sjekk av magen din før du begynner med trening. Under svangerskapet ble magen sjekket titt og ofte, etter svangerskapet er det ikke vanlig å sjekke den i det hele tatt - og det er litt dumt. 
  Få en sjekk av magemusklene dine, er magemusklene delt kan det være greit å få et tilpasset treningsprogram før du begynner med tyngre øvelser som over her. 

   

 • 2

  Tenkte det kunne være greit med en spørsmålsrunde så jeg kunne svare alle i et innlegg.  Så kjør i vei å spør om det du vil 😊

  Første bloggpost fra mobil 😨

 • 2

  Liker du det du leser på bloggen her? 
  Viste du at du enkelt kan laste ned appen bloglovin og søke opp bloggere du liker å lese, følge bloggen og få med deg hvert innlegg :) 
  Hadde blitt veldig glad om du ville følge og se hvor mange av dere som er faste lesere :)
  Statera    

 • 6

  Jeg er en stor tilhenger ( haha ) av gelatin, kollagen og kjøttkraft som flere av dere har lagt merke til. Gelatin er rent protein som bygger opp alt kollagen i kroppen, det normaliserer magesyreproduksjonen og hjelper sensitive tarmer. 
  Gelatin og kollagenpulver omtales ofte som en fast food løysning, men den er absolutt bra! Skal du bruke gelatin som tilskudd til kroppen vil det nok lønne seg å kjøpe større mengder fra naturligeliv.no for eksempel istedenfor å kjøpe den lille posen på butikken, bare fordi det i lengden vil være billigere. 

  En varm drikk er deilig hele året egentlig, og her jeg bor er det jo fremdeles vinter så denne bruker vi nesten daglig enda.
  Bompisaften, en deilig varm drikk som styrker små kropper og den smaker jo så godt så den blir fort populær. 

   

  1 liter kokende vann
  2 - 4 ss gelatinpulver
  2 dl frosen bær
  1 ss kokosolje
  Honning / lønnesirup/ stevia

  Kok opp vann og hell frosne bær oppi. Ha gelatinpulver i og rør rundt så gelatinen løser seg opp. Ha så i en ss med kokosolje og søt til med den søtningen du ønsker. Jeg bruker honning somregel, naturlig søtning og veldig greit å bruke til barn over 12 mnd. Ønsker du en som ikke påvirker blodsukkeret er sukrin fin å bruke. Sil av bærene og skiv de i dørslaget så du får med den deilige smaken av bærene. Jeg pleier å ha bompisaften over på termos, da holder den seg passe varm. Siden det er gelatin i bompisaften kan den stivne til gele når koppen med bompisaft står lenge og blir helt avkjølt. 

  Bompisaft nytes som tørstedrikk, ute på tur eller hjemme, sende med i barnehage eller på skolen. Bompisaften er super å drikke til brødmaten. Hverken gelatin eller brød er en fullverdig proteinkilde hver for seg, men sammen blir de bra! Gelatinen komplementerer nemlig aminosyreprofilen til kornet og da får kroppen mer næring ut av måltidet :)
   

  #supermat #nydelig #forbarn #forvoksne #blogg #balanse #fullfører #statera #barnehage #varmdrikk #næringsdrikk #styrkedrikk #oppskrift #mammablogg

 • 6

  God søndag til deg, klar for en ny uke i morgen? Det er jeg! 

  Denne søndagen har fløyet avsted. Våknet av Thomas som skulle dra på jobb idag men momlet noe om å måtte måkke frem bilen først.. Ehm, jaha? Måkke frem bilen i slutten av april tenker du? Jepp, i Vesterålen eller nærmere bestemt lille Stokmarknes så snør det enda og det ganske mye! 


  - winter wonderland - 


  Han måkket og kom seg på jobb mens Julian og jeg ordnet litt på kjøkkenet. Vi har eksperimentere med brøddeigen, et firkorn- brød med bare 1 ts gjær og litt surdeig i og 50 - 50 emmer og hvetemel. Spent på resultatet, om det blir bra skal jeg dele oppskriften, det har nemlig vært mye prøving og feiling på denne brødbaker fronten ettersom jeg sku unngå gjær en periode. 
  Etter frokost og litt lek kledde vi på oss og tok frem bæreselen, den er det lenge siden vi har hatt fremme nå. Julian hoppa på ryggen og jeg spente selen fast så gikk vi oss en tur til sentrum. Det er litt for langt til sentrum for at Julian kan gå selv enda, så når vi nesten var fremme var han klar for å gå resten selv. 


  Vel fremme kom pappaens båt til kai og det ble det stor stas av! Det er nemlig veldig kult å kunne besøke pappa på båten, kikke seg litt om å være båtgutt Så var det tid for å bli med mamma på litt jobb, det ble også kompis besøk hos en gutt fra barnehagen og det var gøy! 
  Hjem til fiskepinnelunsj for så å komme seg ut igjen, måkke snø! Julian elsker snøen og å få være ute å måkke fra morgen til kveld. 
  Fikk frem sykelen og ville ned til mor og tante for å sykle litt i gata hos dem. Har blitt så flink med balansesykkelen sin på bare et par dager :) 
  " Se mor, har fått min aller første sykkel. Uten pedaler, det får jeg til sommeren!" - sitat Julian 2 år. 

  Middagen ble spist før vi satte snuten mot farmor og farfar. Farmor reiser til Italia og blir en uke, heldige farmor! :) 
  Nå som kvelden er kommet er det endel kontor arbeid på meg, noen kostplaner og oppfølgninger skal føres opp i kalenderen mens ukens matprepp planlegges :)

  Hvordan har din søndag vært? Er det snø der du er i verden? :)

  #søndag #findag #crazykid #mamma #blogg #livet #snøkaos #vinter #foodprepp #lovelife #lovefood #statera #familie #balanse #utpåtur

 • 0

  Kikerter er en belgfrukt, du kan bruke kikerter til det meste. Kikerter har 19 gram proteiner per 100 gram, så det er en fin proteinkilde for å erstatte egg, fisk, kjøtt eller om man bare vil øke proteinnivået litt. 
  Kikerter som snacks er faktisk utrolig godt! Det er sunt og du kan momse i deg med god samvittighet :) 

  1 boks kikkerter
  ½ ts mineralsalt
  1 ts paprikakrydder
  1 ts hvitløkspulver
  ½ ts gurkemeie
  1 ss olivenolje

  Skyll godt av kikkertene og tørk de. Ha kikkertene i en pose eller bolle sammen med krydder og olje og rist / rør godt. Hell kikkertene over på et bakepapir og stek i ovnen på 180 grader i 30 min. Pass på så de ikke svir seg.

  Doktor Fedon Lindberg sier " Kikerter er betydelig kolesterolsenkende og forebygger derfor, sammen med det høye folatinnholdet, hjertesykdom. Om kikerter i tillegg kombineres med kurkumin og hvitløk, oppnås enda bedre effekt. Kikerter gir stabilt blodsukker og forebygger diabetes. Ved et stabilt blodsukker får man også et jevnere humør. Kikerter er bra for den sunne tarmfloraen da den virker prebiotisk (grunnet mye vannløselig fiber). "

  Kos deg med kikertsnacks ! :) 

  #kikerter #snacks #suntoggodt #godmat #braforkroppen

 • 6

  Her kommer øvelsene jeg har brukt i treningsprogrammet mitt for rumpetrening med minibands. Jeg elsker minibands, de er så kjekke og enkle å ha med overalt. Også gir de god trening og man kan også øke progresjonen med styrken på båndene. Også er de billige så de har helt klart blitt en favoritt. 
  Det er ikke så mye på grunn av utseende jeg ønsker å trene rumpa, for rumper som så mye annet kommer i mange ulike former. Noen har bare en flat rumpe, og andre har en utstikkende bakdel og flere andre varianter. 
  Er du plaget med rygg og smerter i ryggen så er rumpemuskelen er lur muskel å trene. Styrker du rumpemuskelen hjelper den til slik at ryggen slipper å ta all kraften alene. 
  Mange som trener rumpa glemmer å aktivere rumpemuskelen, og det er ganske viktig. Å bruke strikk til aktivering er veldig effektivt. 
  Rumpa er nemlig ikke bare en muskel, men består av tre muskler. Medius, maximus og minimus. 
  Medius er den innerste rumpemuskelen, en effektiv øvelse for denne er monsterwalk. 
  Maximus er den de fleste av oss trener når man ønsker en sprettrumpe, en god øvelse er mageliggende donkeykick. 
  Minimus er muskelen som ligger under rumpeballen, der du ofte får gangsperre ( sier man gangsperre andre steder enn i beina?) etter å ha trent mye knebøy, så knebøy er en god øvelse for denne muskelen.   Bilde lånt fra www.shutterstock.com

  Det fint iallefall mange gode øvelser for disse musklene, og rumpa er sannelig en morsom muskel å trene. Man får relativt raskt resultater, det kjennes godt og det styrker kroppen slik at du får gode helsegevinster ut av treningen. 

  4 aktiverings / oppvarmingsøvelser - vekk den sovende rumpen!

  - Kickback -  - Sidewalks -   - Roing -  - Step up -
   

  Styrketrening: 

  - Knebøy -


  Velger selv om du ønsker å ha strikket over eller under kneet.


  - Sideliggende hofteløft -  - Ett bens glutenbridges -  - Mageliggende donkeykick -  - Reverse hypers -

  Om du tester ut øvelsene gi meg gjerne en tilbakemelding, på instagram kan du gjerne tagge meg i bildene Statera_maritebeltoft det er meg! 

  #rumpetrening #hjemmeøvelser #statera #goforit #justdoit #minibands #treningsveiledning #rumpe #blogg #iform 

 • 0

  Glykemisk indeks (GI) er et mål på hvordan en matvare påvirker blodsukkeret sammenlignet med hvitt brød eller glukose. Matvaren testes ved at man spiser en mengde av matvaren som inneholder 50 g karbohydrater. Så måles blodsukkerverdiene i 2 timer og sammenlignes med referansen. En høy glykemisk indeks betyr at matvaren raskt øker blodsukkeret, det vil si at den gir en rask energiinnsprøyting. Motsatt vil en lav glykemisk indeks si at matvarene enten inneholder mindre andel karbohydrater, eller at den bruker lengre tid på å bryte dem ned og ta glukosen opp i blodet. Disse matvarene øker gjerne langtidslagrene av energi fremfor å dekke umiddelbare behov. 

  GI baseres kun på målinger av blodsukkerstigningen 50 g karbohydrat fra en matvare gir, og enkelte matvarer inneholder lite karbohydrater og det er sjeldent man spiser så mye som 50 gram av de i ett måltid. Eksempler på dette er vannmelon med 72 GI og gulrot med 49 GI. 
  For å bedre kunne benytte seg av disse dataene er det laget en GB tabell, glykemisk belastning. Dette er den glykemiske indeksen ganget med antall gram du faktisk spiser i en normal porsjon av gitt matvare. Da kan vi se tilbake på vannmelonen som har en GI på 72 får en GB på bare 4, og en gulerot med GI på 49 ender med GB på 3.
  Det vil derfor være smartere å benytte seg av GB tabellen istedenfor GI tabellen om man skal holde kontroll på blodsukkeret.
  Og hvorfor også du bør tenke på blodsukkeret ditt kan du jo lese her "Blodsukker, bare viktig for diabetikere?"
  Trenger du veiledning så kan du sende en mail til Marit@kostholdsveiledning.net

  #GI #balanse #GB #statera #info #veiledning #smartere #stabilt blodsukker 
   

   

 • 8

  Blodsukker påvirkes av karbohydrater eller proteiner. Når vi snakker om blodsukker er insulin en del av praten. 
  Insulin er et av de viktigste hormonene i reguleringen av kroppens omsetning av næringsstoffer. Insulin regulerer blodets glukose- og aminosyrekonsentrasjon ved å stimulere cellenes opptak av næringsstoffer etter måltidene, og ved å sørge for at det som ikke forbrukes blir lagret. 
  Har vi ikke nok insulin eller at insulinfølsomheten vår er for dårlig blir sukkeret værende i blodet noe som gir oss høyt blodsukker.

  Idag er det stadig flere og flere som har et ustabilt blodsukker, noe som også medfører høy insulinutskillelse. Og det har mange negative resultater for kroppen. Insulin har mange viktige oppgaver, en av de er å lagre fett. Faktisk er det omtrent ikke mulig å lagre fett uten at insulin er tilstede.
  Derfor er det mange som mener at det er det høye inntaket av karbohydrater som er årsaken til den stadig økende vekten på befolkningen i hele den vestlige verden. Fett har i alle år hatt skylden for overvekt. Men det paradoksale faktum er at mens fettforbruket har gått ned, har vekten gått opp.

  Hvis vi spiser et kosthold med mye karbohydrater, vil insulinet stige. Hvis dette er vårt vanlige mønster, vil kroppen begynne å beskytte seg mot det høye insulinet ved å redusere følsomheten. Som et eksempel, kan du tenke deg følgende situasjon: Du skal inne i et rom med mye støy. For å beskytte ørene dine mot et støynivå som kan ødelegge hørselen, tar du på deg hørselvern. Da oppstår det et annet problem, det blir vanskelig å snakke med deg. Man må skrike for å få kontakt. I kroppen kan vi tenke oss en parallell situasjon.

  Det er flere ting som tyder på at et forhøyet insulinnivå kan forstyrre virkningen av andre hormoner. Hvis du har utviklet insulinresistens og blodsukkeret stiger etter et måltid, da må det produseres større mengder insulin for å holde blodsukkeret under kontroll. Over tid vil insulinfølsomheten reduseres ytterligere og til slutt kan man komme i den situasjonen at det ikke er mulig å produsere nok insulin, da har du fått diabetes 2.

  Et høyt insulinnivå påvirker sannsynligvis helsen vår mye mer enn vi tror. Særlig kan vekten begynne å stige, og da kan vi utvikle bukfedme. Det er gjerne fett som samles inne i bukhulen og er sett på som et meget dårlig tegn i forhold til hjerte- og karsykdommer. Når man legger om kostholdet fra det typiske idag som er rikt på karbohydrater og heller begrenser karbohydratene stabiliseres blodsukkeret slik at insulinnivået normaliseres.
  Det som skjer da er at en rekke plager som kan knyttes til hormonell ubalanse forsvinner.
  For det er ikke bare diabetikerne som skal tenke på blodsukkeret sitt. Diabetikere har bare en dårlig bukspyttkjertel som produserer for lite insulin, de er ikke dermed sagt noe med følsom for svigningene i blodsukkeret, så lenge de vet de har diabetes og kan ta tilskudd av insulin.
  Det jeg mener er, en diabetiker blir ikke ekstra overvektig av for mye insulin, det blir hvem som helst av for mye insulin.
  En diabetiker har ikke nødvendigvis hormonelle problemer som PMS, uren hud eller fertilitetsproblemer, dette er noe alle kan oppleve som en bivirkning av unormalt mye insulin i omløpet.
  En diabetiker har heller ikke mer søtsug enn andre mennesker, det vil alle oppleve om man får kraftige fall i blodsukkeret gjennom dagen. 
  En diabetiker har nok ikke noe dårligere konsentrasjon eller hukommelse sålenge man passer på å ha et stabilt blodsukker slik som de uten diabetes også bør gjøre.

  Med å ha et stabilt blodsukker får vi :

  • bedre humør
  • bedre hjernefunksjon som hukommelse og konsentrasjon
  • mindre søtsug
  • bedre immunforsvar
  • hormoner i balanse
  • aktivte veksthormoner
  • god prestasjon
  • vektkontroll
  • bedre prestasjoner både fysisk og psykisk
  • renere hud
  • mindre humørsvigninger
  • bedre energi dagen gjennom
  • bedre søvn

  Hvis du har et ønske om en god helse så gjelder dette deg, barn eller voksen, med helseproblemer eller ikke. Et stabilt blodsukker er en investering for deg selv og din helse, nå og i årene som kommer. 

  Jeg forstår dette er komplisert, for det er det. Kropp og hormoner, mat og hele pakka er komplisert. Men jeg vil så gjerne gjøre det litt enklere slik at flere kan forstå og også ha muligheten til å leve litt bedre! 

  #hormoner #blodsukker #diabetes #insulin #insulinresistens #bedrehelse #begrenskarbohydrater #jatilfett #søtsug #immunforsvar #statera #balanse

 • 2

  Flere har ønsket konkrete tips til trening og det såkalte grevinnehenget har vært en gjenganger.
  For å forme armene kreves det regelmessig trening av triceps muskelen. Her skal dere få tre øvelser som kan være lurt å inkludere i treningen for å minske grevinnehenget og disse kan man gjøre nesten hvor som helst. 

  Dips  Strekker du beina helt ut som på første bilde er øvelsen passe tung, og syns du det blir for tungt trekker du til deg beina litt som på de to siste bildene. 

  Knestående triceps press med manual  Bruk det du har som manual, en stein, en kubbe, en hantler etc.

  Stående triceps press med manual

  Hold armen stabil mens du løfter opp, som øvelsen over bruk det du har som manual.

  Lykke til og ønsker du veiledning fra meg så send gjerne en mail til Marit@kostholdsveiledning.net

  #grevinneheng #trening #hvorsomhelst #trengerikkeværevanskelig #ingensunnskyldning #balanse #littbedreenningenting #statera #iform #utno

 • 6

  Ooooooh *englesang* Du hellige kraft. 
  Det er på denne kjøttkraften får ett eget innlegg nå, for den er jo virkelig fantastisk! 

  Kraft er langt fra noe nytt, det er nemlig en eldgammel mattradisjon som på ny har blitt en trend. Flytende gull har blitt en fast inventar i dette huset, og i slutten av dette innlegget tenker jeg du også blir å bytte ut buljongterningene med næringsrik kraft. 

  Ute på restaurant mens du komplimerer kokken for den gode suppa eller sausen kan du fort få til svar at " den gode smaken ligger i krafta, takk."
  Dette er en kokk som har tatt seg bryet med å koke kraft, for kraft er godt og gir maten det lille (store) ekstra. 

  Kraften er rik på næringsstoffer, vitaminer og mineraler som er biologisk lett tilgjengelig for kroppen din, det vil si at kroppen på en enkel måte klarer å nyttegjøre seg av næringen fra maten du spiser. Kraft er og viktig for helsen og styrker kroppen ( derav kyllingsuppe til de som er syk). 


  Hva er det så gjør kraften så næringsrik å super? Den inneholder gelatin. 
  Gelatin er kokt kollagen, et protein som utgjør ca 25% av proteinene i kroppen. Kollagenet utgjør ca 70% av vår hud, bindevev og leddene våre, kollagen gjør at vi mennesker henger sammen sånn fysisk sett.  Når vi koker kjøttkraft trekkes kollagen ut fra sitt opphav, deretter settes hydrolysen inn, en prosess som omgjør kollagen til gelatin.
  Et protein er ikke et protein, det er bygd opp av flere forskjellige aminosyrer. Og gelatin har en unik sammensetning av aminosyrer som gir anti-inflammatoriske egenskaper. 

  Kjøttkraft er som nevnt rik på aminosyrer, tre av de er glysin, prolin og glutamin. Dette er aminosyrer kroppen kan lage selv men ofte har vi for lite av disse. Det kan komme av et kosthold som i stor grad er sterkt bearbeidet. 
  Glysin styrker og renser leveren, og leveren er igjen et organ som renser kroppen for giftstoffer og tungmetaller. At leveren din arbeider så godt som den kan vil derfor også kunne sees på huden din, skjønnhet kommer som kjent innenfra. 
  Prolin er viktig for å bygge og styrke cellestrukturen til kroppen. 
  Når hudceller dør og byttes ut er kollagen et viktig element i fornyelsen av huden. Og når vi blir eldre produserer vi mindre kollagen, noe som gjør at vi får rynker og slappere hud.
  Glutamin er en viktig byggesten for tarmcellene våre og hjelper med å gjenopprette disse. Dette kan forebygge eller hjelpe om du er utsatt for lekk tarm.

  Å drikke kraft fra forskjellige dyr kan være lurt. Det fins faktisk forskjellige typer kollagen. Gjennom storfekjøtt får du i deg to forskjellige typer og gjennom kyllingkraft får du i deg en annen type igjen. Kollagenet som fins i storfekraft er særlig gunstig for huden og smidigheten. Mens kollagenet fra kyllingkraft er særlig bra for deg som har problemer med fordøyelsen eller sliter med leddsmerter. 

  Kraften er i tillegg rik på mineraler, deriblant magnesium, fosfor og kalsium. Hvis du ikke tåler melkeprodukter kan kraft være en fin måte å få i seg nok kalsium på, samme hvis du plages med rastløse ben eller muskelsmerter da kan magnesiumen fra kraften hjelpe. 

  I tillegg får vi brukt hele dyret. Vi koker kraft på brusk og bein, noe som ellers ville blitt kastet. Det er derfor miljøvennlig å koke kraft. 

  Kraft og fordøyelsen trenger jo et egen avsnitt. 
  Har du en sensitiv mage eller en sint tarm, sliter med magesyren, reflux, vektproblemer og liten er lengre så bør du benytte deg av kraft. Næringsstoffene i kraften normaliserer magesyreproduksjonen, fantastisk! Så vink farvell til reseptene på nexium og lignende H2 blokkerere som skrives ut som om det var en egen OL gren. 
  De som sliter med allergi og intoleranser har mest sannsynlig en såkalt lekk tarm, der cellene i tarmen har fått for stort mellomrom mellom seg. Kraft kan hjelpe ved å lukke disse mellomrommene. Hvis du har betennelser i tarmen virker kraften inflammasjonsdempende. En sunn og fungerende tarm er superviktig når det kommer til helsa, ikke bare for næringsopptaket men også for psyken. Hjernen og tarmen kommuniserer nemlig sammen via vagusnerven, en stressa tarm gir fort et stressa hodet. 

  - Kraft kan hjelpe deg ned i vekt. Ved å styrke tarmen slik at du tar opp næring fra maten du spiser vil behovene dine dekkes bedre, kraften er også lav på kalorier samtidig som den metter godt. 
  - Kraft bedrer nattesøvnen takket være amminosyren glysin, ikke bare renser den men den gir bedre søvn, mindre utmattelse og bedrer dine kognitive ferdigheter. 
  - Å bruke kyllingkraft som er rik på hyaluronsyre er vist å redusere smerter hos artrosepasienter med hele 60%, også  karbohydratet glukosamin har god virkning på artritt. 
  - Kraft er billig å lage samtidig som det inneholder mye proteiner, det kan fint fungere som en proteinshake etter trening. 
  - Også smaker kraft godt! 

  Hvis du ønsker å lese mer om kraft som skjønnhets produkt bør du ta en titt inn til jordnærhudpleie sin blogg, for en stund siden gjesteblogget jeg for dem om kjøttkraft og hudhelsen. 

  Hvordan lage denne fantastiske kraften tenker du? Det er ganske enkel og den lager seg nesten selv. 

  Kraftbein får du kjøpt i frysedisken på de fleste butikker, eller du kan dra til en slakter i nærheten av deg. Du kan koke kraft på de alt av bein, du kan også blande de i samme kjele. Kanskje ikke så godt med fisk og kylling i samme kjele da men her er det bare du som bestemmer. 
  Syren er til for at mineralene lettere skal trekke ut av benene. Du kan også velge å ha grønnsaker i kraften din for å gi den mer smak, her og er det bare fantasien som setter grenser.   En oppskrift:
  3 kg kraftbein
  1/2 dl eddik
  Kaldt vann
  Grønnsaker - 1 gulerot, 1 løk, lauvbærblad, pepper og persille. 

  Velg deg en stor kjele, legg først kraftbeina i og dekk til med kaldt vann. 
  Ha så over eddiken. Dette lar du stå natten over.
  Neste morgen setter du platen på å lar det hele koke opp før du skrur ned temperaturen til ca 2. Nå skal kraften bare stå å trekke, ca 80 grader er trekktemperatur. 
  Mens kraften kokes kan det komme noe skum i kjelen, dette er ikke farlig men du kan ta det vekk med en skje, stekespade eller lignende. Skummer du av kraften blir den klarere å se gjennom ingenting annet. Om du ønsker å ha grønnsaker og krydder / urter i kan du ha de oppi nå. 


  Trekktid: 
  Kyllingbein 4 - 6 timer
  Fiskebein 2 timer
  Storfe, vilt, lam 12 - 72 timer 
  Jo lengre kraften får trekke jo mer næringsrik blir den, bortsett fra fiskekraft som får limete konsistens om den trekkes mer enn to timer. 

  Når kraften er ferdig trekt tar du ut beina og siler kraften over i beholdere. Jeg syns det er veldig fint å bruke isbitposer å ha kraft i slik at jeg enkelt kan tilsette kraft i sauser og lignende. La kraften få avkjøle før du fryser den ned. 
  Du kan bruke kraft overalt hvor du ellers ville tilsatt vann / buljong. Alt fra ren drikke, i brøddeigen, tacoblanding, i sauser og supper.
  Kraften holder seg i kjøleskapet i 2 - 4 dager og i fryseren i 6 mnd iallefall. 

  Da er det vel ikke noe å lure på da, nå skal det kokes kraft! Har du spørsmål om kraftkoking er det bare å bruke kommentarfeltet 

  #kraft #flytendegull #vidunderkur #helse #skjønnhet #tarm #reparere #næring #kjøttkraft #blogg #mamma #tradisjon #moderneigjen #leddsmerter #vektnedgang #statera #balanse #ammonosyrer #bedresøvn #hjerneføde #jatakk #jamat #elskerkraft #krafttilhenger 

 • 4

  Crossfit er en treningsform som utfordrer både styrke, kondisjon, utholdenhet og mobilitet i en og samme økt. Den er ikke så lang men veldig effektiv. Den kan tilpasses hver enkelts nivå og du kan gjøre det hvor som helst! 
  Her får kroppen testet seg, du blir svett og andpusten, og forbrenningen får seg et skikkelig boost. Ikke bare mens du trener men også etter treningen er over, hva mer kan man be om? 
  Bruk en stoppeklokke og sett den på 30 minutter. Når klokken ringer er treningen over.
  Hvor mange repetisjoner klarte du? Hvor mange runder ble det? 

  Hvis det er første gangen du gjør disse øvelsene anbefaler jeg at du går gjennom de rolig en gang først for å se til at teknikken er riktig. Deretter skal du holde så godt tempo som du kan gjennom hele økten. 

  1. Utfall! - Denne øvelsen kan gjøres som en vanlig utfalløvelse, du kan holde en stubbe/stein, manualer eller en ryggsekk/bag med ved/sand i for å gjøre øvelsen tyngre eller du kan hoppe utfallene frem og tilbake. Start med 16 repetisjoner per ben. 

  2. Knebøy! - Samme regel her som ved utfall, gjør øvelsen som vanlig knebøy eller bruk en form for vekt så øvelsen blir tyngre, du kan også hoppe i denne øvelsen. 16 repetisjoner her og. 

  3. T- armhevninger! - Finn deg en stein, trapp, benk eller bruk bakken og still deg i plankeposisjon. Gjør som en armhevning og senk kroppen ned, når du løfter opp vrir du overkroppen og strekker ene armen opp. Deretter ned i plankeposisjon, armhevning ned, opp å strekk opp armen. 16 repetisjoner per arm. 
  4. Commando push- ups! - Ligg på bakken gjerne med et underlag eller bruk stein/trapp / benken fra øvelsen over her også. Start med å ligge ned, tåspissene i bakken og armene i brøysthøyde. Løft hendene litt før du setter de ned i bakken igjen og skyver fra så du står i en plankestilling. Før ene kneet opp mot samme albu, ned igjen og motsatt side. 16 repetisjoner per ben. 


  1 minutt pause før du kjører øvelsene en gang til, denne gangen 8 repetisjoner. 
  1 minutt pause, har du mer å gi? En gang til! 4 repetisjoner denne gangen! 
  Lykke til 

  #crossfit #utetrening #ingenunnskyldning #utno #trenpåtur #komiform #sterkerekropp #veiledning #statera #getfit #inspo #vakkernatur #friskluft

 • 2

  I går som det var påskeaften var vi på jakt etter påskeegg. Det er første gangen vi gjør dette og det har heller ikke vært en tradisjon fra da jeg var liten. Men jeg syns det var utrolig koselig! 
  Ikke mindre enn 3 påskeegg hadde vi gjemt på forhånd. 


  - Lykkelig jeger på jakt etter påskeegg - 


  Vi snakket sammen om påskeeggene og hvem som hadde lagt de ut kvelden før, vi ble enig om at det var påskehare Fillip som hadde vært på ferd. 
  Mens Julian var sammen med bestemor og tante dro jeg opp i marka å la fra meg eggene, da han kom opp fikk han hente frem kartet fra postkassen. Først opp i en saugrind for å lete, høyt og lavt. Så glad da han så et påskeegg, dette påskeegget inneholdt en eske gomp og smoothie biter. 
  Videre opp i marka viste kartet at vi måtte kikke nøye i grantrærne. Å på en grein lå der et egg til, så her ble det en liten pause og noen tom & jerry kjeks ble spist. 
  Kartet fortalte så at vi måtte finne en elv. Dagen før hadde han spurt meg om han måtte ha med fiskestang for å fiske etter påskeegg så det var jo klart, fiskestang sku vi få til. Ved elven sto der en fiskestang og nedi elva lå der en pose festet til stanga. Fiske, fiske, dra og jobb - opp sku posen å hva finner vi her? 


  - Fisker etter påskeegg - 


  Et siste påskeegg med en Olaf pez snop figur. Kjempestas! 
  Vi gikk opp til et vann og koste oss sammen med appelsin, klatring på stener og i busker, kvikk lunsj og litt kaffe :)

  Gleder meg allerede til neste år, er så moro med slike lurerier man kan gjøre når barna er små nok til at det er gøy ;) 
  Kjenner det skal bli litt godt at påsken går mot slutten nå, veldig mye snop for store og små ;) 
  Nå skal vi ut å grille pølser før vi skal på middag til min bestemor senere. Håper påsken er fin for dere også :)

  #påskeegg #påskeaften #jaktenpåpåskeegget #utno #snop #sukkerhode #middagsbesøk #grillpølse 

 • 4

  Det er påske og kos, og det skal selvfølgelig få lov til å være kos. En skal vite at her i huset er det spist både smågodt, kvikk lunsj, kake, muffins og den slags med mengder av sukker i. Påska er nesten litt verre enn jula føler jeg, så mange fridager og i vårt tilfelle bursdager. Men hva skjer egentlig når man spiser mye snop på en gang? En ubalanse i tarmen? Hvordan kan det påvirke hodet og humøret? 

  Det er ikke mye sukker som skal til for å forstyrre blodsukkeret i kroppen, og særlig barn blir fortere påvirket av denne ubalansen enn voksne. (Men det gjelder i aller høyeste grad voksne og.)
  Særlig kan man merke denne blodsukkersvigningen om man spiser snop på tom mage. Er magen tom å vi pakker i oss snop vil det ikke ta lang tid før magesekken har sendt innholdet videre til tynntarmen hvor mesteparten av opptaket av næringen foregår. Her går sukkeret rett over i blodet og vi merker en stigning i blodsukkeret etterfulgt av en nedtur. Disse opp og nedturene er som regel tette og fører med seg sultfølelse, humørsvigninger, sinne, frustrasjon og kort tid etter spiser vi igjen.
  Har du derimot en regel på å spise en solid frokost, en god middag eller en balansert lunsj før du eller barna hiver innpå med påskesnop så er det ganske lurt. 
  Overførselen fra magesekk til tynntarm og næringsopptak vil gå litt saktere, og mengden snop du orker går naturlig litt ned samtidig som det ikke er bare sukker som fins i tynntarmen da men også fett og proteiner som balanserer ut innholdet litt. 

  Den søte smaken fra snop som du kjenner i munnen er koblet til belønningssenteret i hjernen, så at sukkeret går rett til hodet på deg kan det være noe i.
  Følelsen av å ville ha mer og kanskje ikke klare å ta bare en bit kan være en blanding av avhengighet eller følelser, ubehandlede følelser. 
  Sukkeret tar iallefall med seg vann gjennom slimhinnen i tynntarmen, slik at tarmveggen sveller opp. Dette gjør at tarmveggen lar ubudne gjester og proteiner trekke gjennom og over i blodet. 
  En slik gjennomstrømning kan skap immunreaksjoner på lik linje med intoleranse og allergi. Økt vann i mage og tarmkanalen gjør at vi ofte føler oss stinn og stappa, heretter kan man oppleve diare, oppblåst mage- rett og slett en forstyrrelse i tarmfloraen. 
  Dette er ikke noe som vil være et problem om man ellers har et fornuftig kosthold. Å kose seg i påska er helt innafor for de aller fleste, enten det er med sukker eller sukrin. Men hvis du over lengre tid spiser sukker vil også søtsuget ditt øke. Man spiser dermed mer sukker for å bli fornøyd, en toleranseutvikling. Og ved en sukkeravhengighet er det akkurat det samme prinsippet som skjer som ved rusmisbruk. 

  Til sist er det viktig å påpeke at det handler ikke om det ene påskeegget denne påsken, eller den ene jentekvelden eller en tur på byen med gutta, Hva du spiser alle de andre dagene iløpet av året har noe å si, i et balansert kosthold er det rom for å kose seg for de aller fleste. Har du først tenkt å spise en sjokolade så nyt den, har du et påskeegg så kos deg med det 
  Nyt resten av påska og ønsker du tips til hvordan du kan lage snop som ikke har denne påvirkningen på tarm og hodet kan du sjekke ut innlegget "en smarter måte å fylle påskeegget på". For mer om tarmfloraen og hvordan den påvirker deg kan du lese her, "Var du klar over dette?!"

  #sukker #sukkeravhengighet #belønningssystemet #tarmen #ubalanse #statera #kosthold #informasjon #kosdeg #påskeegg #balansegang 

 • 3

  De fleste av dere har sikkert sett uglen på høyre armen min, og flere har spurt om jeg har flere tatoveringer så da går vi gjennom tatoveringene og grunnen bak de. 

  1. Min aller første tatovering er en tatovering som ble sagt å sku forsvinne etter 7 år, det gjorde den IKKE. Jeg tok den da jeg var 15 år, er IKKE stolt av den og den ser grusom ut. Å joda, jeg ble jo frarådet og advart mot å ta tatovering, med tanke på både motiv og sted på kroppen men nei, hørte ikke etter - var jo 15 år ;) 
   Iallefall, det er en playboy kanin, plassert på høyresiden av magen, ved hoftebeinet. På denne tiden var playboy kaninen veldig populær og fantes på både ørebobber, klær, smykker, klokke osv. Håper det er noen andre som husker denne tiden? ;-) 
   Og det er igrunn ingen mening bak tatoveringen bortsett fra anger og at jeg var ung og dum. Etter et svangerskap har kaninen flyttet på seg, fått noen strekkmerker og ellers er den bare ikke fin. 

    
  2. Andre tatoveringen min tok jeg i syden, i Bulgaria. Hadde i lang tid tenkt på hva jeg ønsket meg og var klar på at det sku være en blanding mellom drage og ørn. Litt vanskelig å få frem visjonen min til han som sku tattovere så denne er heller ikke slik som jeg hadde sett for meg. Den er plassert mellom skuldrebladene mine og symboliserer for meg styrke og frihet. 


    
  3. Tredje tatoveringen tok jeg også i syden, denne i Hellas. Denne tatoveringen er ganske personlig for meg, det er en fjær med tre fuler som flyr avsted. Fjæren representerer håp og de tre fuglene står for - third time's the charm. 


    
  4. Fjerde tatoveringen min er uglen på armen, en ugle som sitter på en drømmefanger, i yndlingsfargen min petrol. Uglen står for visdom, all kunnskap og erfaring jeg har fått de siste årene, drømmefangeren er enkel og greit for drømmene mine som også kommer til rette. På ene fjæra til drømmefangeren står navnet til sønnen min - Julian. 

    
  5. Femte tatoveringen min er plassert på pekefingeren min, her står det " Mamma". Denne tatoveringen har flere betydninger for meg, en av de er en hyllest til min egen mamma. 2016 som tatoveringen ble tatt var et veldig turbulent år for meg og jeg hadde ikke kommet så godt ut av det om det ikke var for henne. 

    
  6. Sjette tatoveringen min, foreløbig den siste jeg har men det kommer garantert flere! Dette er et anker, plassert på venstre hånd mellom pekefinger og tommel. Et minne om alle sjømenn i mitt liv, samtidig som en påminnelse om pusten - pusteanker


   Nå skal vi feire bursdag her hjemme, sleng gjerne med en hilsning i kommentarfeltet. Min kjære samboer gjennom tykt og tynt blir 29 år idag! 
   Gratulerer med dagen Thomas, beste venn, kjekkeste kjæresten, snilleste mannen og den mest fantastiske pappaen <3

   #blogg #tatovering #inkedup #inkedpeople #bursdag #balanse #statera #loggerav 
 • 4

  Julian har hatt påskeferie siden 6 april og enda har vi noen dager vi skal fylle med gøye ting. 
  I barnehagen hadde barna lagd fine papp egg med lim å glitter på, så koselig å få litt barnehagepynt i hus :) 

  Den første DIY er fingermaling. 

  Her har vi bare tatt handavtrykk å malt etter som kyllinger, og et "påsketre" med mange påskeegg laget av fingeravtrykk. Mye gris å moro med fingermaling. 

  Kjøpte også noen hardplast egg som er passe størrelse på slik at vi kunne male litt å de. Syns de ble kjempefine, veldig koselig å pynte med iallefall :) 


  - Mye moro med gips -


  - Moro med gips, elsker sprekken som ble til og gull fargen som markerer den så fint - 


   


  - Lykter laget av gips, drageegg - 

  Så har vi lekt oss med gips. Herreeeegud for noe gris men så gøy! 2 åringen var helt i ekstase iallefall. Først blåste vi opp ballonger og satte klar noen store engagskopper. Blanda gipsen passe tykk så vi kunne bruke en slikkepott å kle over ballongen. Hvor mye du ønkser ser du selv, vi tok ca halve ballongen, satt ballongen med gips på engangskoppene og lot tørke der. Det går fort, 15 min ca. Stakk hull i ballongen å lot gipsen fortsette å herde. Dagen etter malte jeg gipsen inni, en sølv og en gull. Utrolig fint med lys inni 
  - Sort vase - 

  Her har vi brukt en gammel kopptue. Satte klar en blomsterpotte som jeg hadde en brødpose utpå, vil ikke ha potta full av gips. Blanda gipsen, som blandingsforholdene tilsier, denne er altså litt løsere enn den vi brukte på drageeggene, den laga jeg litt tykkere enn det som sto på pakken for at den sku holde seg på ballongen 
  Iallefall, mye søl å kos med denne kopptua. Så la vi rett å slett bare kopptua over potta å lot den ligge 15 min, tok potta ut av posen, slik at brødposen står igjen inni "kopptua". Dagen etter spraya jeg den nye vasen med matt sort spray, og med noen friske gule tulipaner hadde nok vasen vært hakke finere men jeg glemte å kjøpe nye blomster ;) Denne er så enkel at 2åringen kunne gjort det alene, han kunne også fått malt denne selv i de fargene han selv hadde ønsket - perfekt julegave til besteforeldrene :) Her kan man også variere med gips eller betong, stor eller liten kopptue / håndduk og lage i de størrelsene man ønsker. 


  - Bruker engangskopper for å holde ballongene på plass -


  - Favoritt - 

  Jeg liker drivved, minimalistisk og litt enkle ting så denne er favoritten min. 
  Henta frem noen tørre engangskulter som vi bruker til våtservietter og dyppa to stykker i gipsen, satte ballongen over engangskoppen og la engangsklutene med gips hver sin vei over ballongen. Lot tørke 15 min og sprakk hull i ballongen. Ferdig! :) Denne er litt mer robust enn drageegget som er laget bare med gips over ballongen, den føles litt mer ut som porselen. Mens denne tror jeg tåler litt mer. Bruk bakeark eller silkepapir i ønsket farge og surr rundt en plante å sett i eggpotta. Disse kan også males men jeg liker de sånn ;) 

  NB: hvis du skal lage med gips og ønsker å bruke til vase eller blomsterpotte så husk å sett blomsten i en brødpose før du setter den i gipsen, gips tåler ikke vann noe særlig og blomsten må jo ha vann så da må du beskytte gipsen med en brødpose :)


  - Sying pågår, overse rotet - 


  - Mammatid, babycal og symaskin, perfekt -

  Noen ganger syr Julian sammen med meg, han er veldig flink å skal klippe å måle sammen med meg og elsker å sitte på fanget å sy med symaskinen. Jeg begynte å sy mens han lå i magen min så lyden av symaskinen har alltid vært kjent for han, og som baby sovna han lett når jeg starta symaskinen <3 Denne gangen har jeg fått stoff fra svigermor og tenkte å sy et skjørt for første gang og en bukse. Match til søskenbarna :) 


  - Marihøne - 

  Ellers har påsken gått til bursdagsfeiringer, baking, påskesnop ski og aketurer. Håper du har fått litt inspirasjon her, tagg meg gjerne på instagram om du tester ut noen DIY - Statera_maritebeltoft. 

  #DIY #påske #drageegg #vase #gips #maling #egg #fingermaling #mamma #sønn #familie #baking #bursdag #instagram #blogg #mammablogg

 • 2

  / inneholder sponset pakke


  - Surdeigsbrød for første gang, og de smakte godt - 


  - Satt en ny batch med kombucha før vi dro på tur, denne blir påskeinspirert selv om den ikke er ferdig før om 14 dager, etterfermenteres med gurkemeie og appelsin, gleder meg! - 


  - Ut på tur hører bompisaft med -


  - Nye vårsko, petrol! Ble fort byttet ut til skisko dag - 


  - Vårsol, bekk som bruser, skog og fuglekvitter. Perfekt - 


  - Husky ski - 


  - Far og sønn på akebrett -   - Så fint med lekeplass i skogen, slakkfisk ble fort populært - 


   - Ut på tur, aldri sur - 


  - Spennende pakke - 


  - Herlig sponset pakke fra jordnærhudpleie. Bodycream, magnesium badesalt, avokado såpe og olivensåpe <3 - 


  - Pakkelevering før påske, iherb pakke og pakken fra jordnærhudpleie, ser ut til å bli en fin påske - 

  Dagen ble avsluttet med god middag, litt husarbeid å omøblering, "blindspot" og smågodt fra påskeegget :) I morgen er det 29(!!) års dag her så i ettermiddag skal vi bake kake til Thomas. Fremdeles fint vær her så nå skal vi ut å nyte dagen:)
  Har bestilt Julian ny sykkel så gleder meg mye til den kommer! I ettermiddag kommet et innlegg med påske DIY du kan gjøre med barna, så koselig :)
  Ha en fin skjærtorsdag 

  #spons #jordnærhudpleie #iherb #slakkfisk #utpåtur #utno #vesterålen #visitvesterålen #påske #DIY #statera #balanse #skjærtorsdag #ski #husky #snaps #kombucha #fermentering #surdeig 

   

 • 2

  Kokosolje er en naturlig fettkilde, den lages ved å presse ferskt kokoskjøtt slik at man får oljen. Mesteparten av kokosolje består av mellomlange fettsyrer, også kalt MCT ( medium chain triglycerids). Disse MCT  fettsyrene er lettere å fordøye samtidig som de raskere omdannes til energi i kroppen enn andre fettsyrer. Det vil si at kokosolje kan øke forbrenningen din!
  Kokosolje er fast i romtemperatur med har lavt smeltepunkt så smelter på 24 grader. 

  Forskjellen på delfiafett og kokosolje? 
  Kaldpresset kokosolje er manuelt presset kokosolje fra ferskt kokoskjøtt uten oppvarming, i denne oljen er næringen fremdeles tilstede. Delfiafett er herdet kokosolje, noe som betyr at oljen kjemisk fremstilt ved å bruke en industriell prosess for å presse tørket kokos til olje. 
  Samme som ekte smør vs margarin, den ene er naturlig og den andre er kjemisk fremstilt. 

  47 tips til hva du kan bruke kokosolje til: 

  1. Tørr hud
  2. Hårkur for tørt hår og sår hodebunn
  3. Kropp og leppeskrubb
  4. Ansiktsmaske
  5. Sminkefjerner
  6. Sår barnerumpe istedenfor zinksalve
  7. Badeolje
  8. Massasjeolje
  9. For vektnedgang
  10. Glideiddel
  11. Aftersun
  12. Til steking
  13. Til baking
  14. I varme drikker
  15. På brødskiva
  16. I smoothien
  17. Barberolje
  18. Highlighter på kinnbein
  19. Lippgloss
  20. Hodelus
  21. Dårlig fordøyelse (pleier tarmslimhinner)
  22. Dårlig matlyst, tilsett kokosolje for å økt energi
  23. Insiktsbitt, bruk kokosolje og eterisk olje som lavendel eller sitron sammen å smør på huden
  24. Rengjør lærprodukter
  25. Desinfiserer sår og kutt
  26. Mot strekkmerker
  27. For å pusse bort riper i treverk
  28. Ørebetennelse, drypp noen dråper kokosolje i øret
  29. Uren hud, smør på kokosolje
  30. For å øke melkeproduksjonen
  31. Såre brystvorter ved amming, bruk kokosolje å smør på
  32. Økt metthetsfølelse
  33. Stabilisere blodsukkeret
  34. Fjerner søtsuget
  35. Øke næringsopptaket fra maten
  36. Styrke immunforsvaret
  37. Virker som en antioksidant så den beskytter mot frie radikaler
  38. Beskytter mot virus og bakterier
  39. Anti- parasitt så den kan ta knekken på hodelusa
  40. Tarmflora i ubalanse
  41. Godt for hjernen så kan hindre utvikling av alzheimer, angst, depresjoner, øke konsentrasjon etc.
  42. For oljing av trefjøler og jerngryter
  43. Som munnskyllevann eller tannkrem
  44. Eksem og psoriases hud
  45. Som deodorant sammen med eterisk olje og natron
  46. Kan brukes av tobente og firbente
  47. Flokete hår eller tyggisk i håret


   

  Håper du lot deg inspirere og ser nytten i kokosolje, har du flere tips til bruk av kokosolje eller spørsmål legg gjerne igjen en kommentar til meg :) 

  Ha en super dag, vi skal ut å nyte påskevær. For flere hverdagsglimt kan du følge meg på instagram. Skal bli flinkere å oppdatere der med koselige bilder :) 

  #Kokosolje #kaldpresset #delfia #helsefordeler #tørrhud #barnogbaby #amming #matlaging #hårkur #hjemmespa #flerebruksområder #påskevær #skitur #familietid #hverdagsglimt #ferie #herlig 

 • 4

  Påskeaften står for tur og mange har påskeegg som skal fylles opp. Her får du noen tips til sunnere og smartere snop å fylle påskeegget med! Disse enkle oppskriftene er enkle å lage, passer like godt for barn som for voksne. 

  Snop for kroppen - gelegodis. Denne er så god både på smak men også for kroppen. Se også blåbærruter for en annen oppskrift.

  1 dl appelsinjuice
  1 eple
  2 ss kokosmelk
  4 ss gelatin
  2 ss molkosan fruit ( kan sløyfes)
  Gul konditorfarge (kan sløyfes)

  Kok opp appelsinjuice, eple, kokosmelk og molkosan sammen. Ha i konditorfarge om du ønsker. Miks med stavmikser og ha i gelatin, rør godt. Hell over i form og sett i kjøleskap et par timer. 
  Molkosan gir litt sødme samtidig som det tilfører snopen probiotika som er bra for magen. Du kan velge de smakene du ønsker av frukt og bær, kakao eller lakris :) 

  Påskemarsipan - hører jo også med til påsken, disse er uten melk, egg og gluten så disse kan nesten alle spise :) 

  80 gram mandelmel
  Appelsinsaft ( ca en halv appelsin)
  4 dråper mandelessens (kan sløyfes)
  1/2 ts vaniljepulver ( kan sløyfes)
  50 gram 70% sjokolade

  Bland sammen mandelmel og appelsinsaft, heller for lite enn for mye appelsinsaft - da kan de bli litt klissete å tygge. Ha i mandelesenssen og vaniljepulver. Form til pølser og kuler, sett i fryseren mens du smelter sjokoladen. Dypp i sjokolade og ha over strøssel om du ønsker, her er det kokosmasse med konditorfarge. Oppbevar i kjøleskapet. 

  Protein påskekuler - turmat eller bare en proteinrik snop å kose deg med, disse er nydelige. 

  60 gram proteinpulver
  30 gram kokos/ mandel mel
  30 gram søtning, jeg brukte sukrin gold. Fibersirup kan og brukes.
  10 ss melk ca
  25 gram 70% kokesjokolade
  Konditorfarge

  Mål opp å bland sammen proteinpulveret, melet og søtningen. Ha i melken, deigen skal ikke bli for bløt så ha heller litt for lite melk i enn for mye. Kna godt, ha i konditorfarge og hakket sjokolade.Form som kuler og sett i kjøleskapet. 
  Kan spises med det samme. 

  Kvikk lunsj 12 biter -  tilnærmet uten sukker og egg. 

  50 gram smør
  En god skvis appelsinsaft
  100 gram sukkerfri sirrup 
  50 gram søtning - kokosblomstsukker, sukrin eller stevia er gode alternativer
  1/2 ts bakepulver
  1 ts eggerstattning
  1 ss lecithin
  200 gram mel
  200 gram 70% sjokolade

  Varm opp smør, appelsinsaft og sirup i en kjele, ha i de andre ingrediensene og bland til en jevn deig. Sett i kjøleskapet i en halvtime. Klem deigen flat i vaffeljernet, stek til de har fått en gylden farge. Skjær opp med en gang å la de avkjøle på rist, jo lengre de ligger jo spørere blir de. Når vafflene er helt avkjølte smelter du sjokoladen og dypper de i, oppbevares i kjøleskapet. 
  *disse lager du helt sukkerfri ved å velge sukkerfri sjokolade og sukrin som søtning. 

  Buntyhjerter - sjokolade og kokos JATAKK! 

  100 gram kokosmasse
  200 gram kokosmelk
  25 gram melis
  25 gram sukrinmelis
  25 gram cocosa
  150 gram 70% sjokolade

  Bland sammen kokosmasse og melisen sammen, ha kokosmelken over og rør godt. Ha blandingen i silikonformer eller en vanlig ildfastform. La stå i fryseren i en time. Smelt sjokolade og cocosa sammen, bruk en gaffel til å dyppe sjokoladebitene, legg over på en rist så de kan dryppe av seg. Pynt med kokosmasse. 

  Snickersbarer - hører godt med i påsken, disse er himmelsk gode! 

  Bunn:
  60 g smør
  50 g fibersirup
  120 g proteinpulver med vanilje, sjokolade, kokos, peanøtt etc
  40 g mel ( kokos, mandel, sesam, peanøtt, havre)

  Karamellfyll:
  1.5 dl kokosmelk / fløte
  80 g kokossirup / lønnesirup / honning / fibersirup
  1 ss smør / cocosa
  2 ts vaniljepulver
  80 g salte peanøtter

  300 g sjokolade 70%

  Gjør klar en form og dekk med bakepapir. Smelt 150 gram sjokolade og ha i bunnen på formen. Sett i fryseren.

  Smelt smør og fibersirup i en kjele, mål opp tørrvarene og bland sammen til en deig. Den skal ikke være bløt eller smulete, tilpass med veske eller mel. Trykk deigen ned i formen over sjokoladen og la stå i kjøleskapet mens du lager karamellfyllet.

  Ha kokosmelk / fløte og søtning i en kjele, la det koke opp å stå på medium varme i ca 40 ? 50 minutter. Rør av og til. Ha i smør / cocosa på slutten sammen med peanøttene. Når fyllet har fått den tykkelsen du ønsker heller du det over proteinbunnen. Sett i fryseren ca 30 min. Smelt 150 gram til med sjokolade og ha over. Sett tilbake i fryseren til sjokoladen har satt seg, ca 10 min. Del så opp barene og oppbevar i kjøleskapet.  "Olaf neser" som Julian kaller de, og kaller du frukten opp etter disney figurer så blir de jammen meg spist også ;) Gulrotsnacks er en veldig populær snacks her hjemme, og serverer du barna dine grønnsaker så er sjansen mye større for at de spiser det enn om du ikke serverer de det :) Supert som den er eller sammen med nøttedipp eller vanlig dipp :)

  Iherb kjeks - denne kjeksen har blitt en kjempe hitt her hjemme. Den har bare 4 ingredienser, er kjempe god som snacks, ilag me yoghurten og veldig populær i matboksen. 

  Fruktrull - super populært for barn! Del opp 3 - 5 dl ønsket frukt, kjør til en jevn masse med stavmikser eller i blender. Ha massen over på en silikonmatte eller bakepapir og tørk i ovnen på 75 grader i 4 timer. Ha frukten over på et bakepapir og klipp det opp i 5 cm brede strimler. Bruk gjerne litt matpapir og rull de sammen med så de ikke klisser seg sammen. Her har jeg brukt jordbær og mango med et par ss MCT olje i :) 

  Nøtter - for barn over 3 år er nøtter supert å ha i påskeegget enten for kos eller som tursnacks. Valnøtter, mandler, cashewnøtter er så godt! Nøtter anses som hjerneføde siden de inneholder mange gode fettsyrer som bedrer konsentrasjon og læreevne. De er også rike på magnesium og antioksidanter så spis gjerne en håndfull hver dag :)

  Hvis du tester ut noen av oppskriftene mine så tagg meg gjerne på instagram, det er veldig gøy å se Statera_maritebeltoft 
  Riktig god påske til deg og dine! 

  #påske #snop #påskeegg #påskegodt #ferie #balanse #hardulysthardulov #utpåtur #blogg #statera #hjemmelaget 

 • 2

  Trening skal og bør være lystbetonet, hvis det ikke er det er treningen negativt stress for kroppen. 
  Hvis kroppen blir overtrent vil det si at treningsmengden overstiger kroppens evne til å restituere seg, du får ikke hentet deg inn. 
  Noen av grunnene til at du kan oppleve å bli overtrent kan være at treningsmengden din øker raskt over kort tid eller at du holder samme treningsmengde som tidligere men mengden restitusjon har blitt forstyrret. Det kan være situasjoner i privatlivet ditt som plutselig inntreffer, du kan ha mer stress over en viss periode eller rett å slett ikke få i deg nok mat og nok søvn.   Disse faktorene bør man ta hensyn til når det kommer til treningen. Det samme gjelder om du har vært utsatt for en skade eller har vært syk og prøver å ta igjen tapt trening med å overkompensere. 

  Overtrening kan vises med at du : 

  • blir mer trøtt enn vanlig
  • sover dårligere
  • går ned i vekt
  • hodepine
  • deprimert
  • hjertebank
  • svimmelhet
  • økt hvilepuls

  Her gjelder det å lytte til kroppen og forstå at kroppens smerte og disse symptomene er en budbringer som prøver å formidle et budskap til deg. Om du syns signalene er difuse og vanskelig og tolke kan du prøve å legge merke til hvilepulsen din om morgenen. Er den over 10 slag per minutt høyere enn vanlig er det et tegn på at noe er ikke som det stemmer, blir du ikke bedre fra plagene ved å kutt ned på treningen bør du selvsagt oppsøke lege :) 

  Husk nok mat til trening, nok søvn til restitusjon, lystbetonet trening og hvile når det trengs. 

  #veiledning #overtrening #hvilepuls #statera #blogg #balanse 

 • 4

  Tusen takk for responsen på innlegget "Beklager- at det er fælt for deg at jeg har angst!". Dere har delt, kommentert, kommet bort til meg og snakket og takket. Det har vært mye forståelse, og det setter jeg stor pris på. 

  Idag har vi hatt en koselig dag sammen. En tur på biblioteket før vi suste på mandagshandlingen. Idag ble det kjøpt inn litt ekstra for vi har laga påskesnop sammen :) Utrolig gøy og oppskrifter kommer i morgen så det er bare å glede seg 


  Her er ukesmenyen vår, oppskrift på kjøttdeig og spagetti kommer den også. Den har vært en storfavoritt for Julian siden han begynte med fast føde. Hjemmelaget kjøttsaus med masse gode grønnsaker som er utrolig deilig på smak, så denne kan man servere hele familien med den beste samvittighet :)

  Nå er det kveld for minien i huset og jeg skal få gjort unna dagens treningsøkt før jeg skal innom butikken enda en tur å se etter iduns surdeig. Veldig spent på den! 
  Håper du har hatt en fin dag idag :)

  #ydmyk #angst #surdeig #påskesnop #blogg #ukesmeny #hjemmelaget #statera

   

 • 4

  Fettfobien henger fremdeles igjen i mange av oss, og magre produkter er det mange av i butikkhyllene. Men er det slik at magre produkter alltid er bedre? Vi kan ta en titt på cottage cheese som er et veldig populært produkt å bruke som også fins i en mager variant. 


  (bilde lånt fra treningsforum.no)

  Cottage Cheese Original
  Næringsinnhold per 100g

  energi 400 kJ (96 kcal)
  protein 13 g
  karbohydrat 1,5 g
  -hvorav: sukkerarter 1,5 g
  fett 4,3 g
  -hvorav: mettede fettsyrer 2,6 g
  kostfiber mindre enn 1,0 g
  natrium 0,1 g

  Mager Cottage Cheese
  Næringsinnhold per 100g

  energi 333 kJ (79 kcal)
  protein 13 g
  karbohydrat 2,1 g
  -hvorav: sukkerarter 2,1 g
  fett 2,0 g
  -hvorav: mettede fettsyrer 1,3 g
  kostfiber mindre enn 1,0 g
  natrium 0,15 g

  Magert betyr at produktet er fettredusert, og bort med fettet betyr inn med noe annet. Hvis vi ser på orginalen så inneholder den bare 4,3 gram fett per 100 gram, dette er jo IKKE mye. Så hvorfor ta seg bryet med å redusere på fettinnholdet da? Fordi det selger. Fordi fettfobien lever i beste vellgående i mange av oss, og hører vi fett tenker vi at det med en gang legger seg rundt hoftene våre.
  Den magre varianten av cottage cheese inneholder 2,3 gram mindre fett per 100 gram enn orginalen, også en minimal forskjell som ikke har noe betydning for helsa vår når vi ser på helheten. 

  Og verre blir det, når vi først har lagt merke til at fettet er redusert i produktet kan vi også se hva det er erstattet med. 
  Og dette gjelder ikke bare cottage cheese men de fleste produkter som er gjort magre, de inneholder mer sukker enn orginal produktet. Det er ikke særlig imponerende. 

  Fett er et næringsstoff kroppen trenger, det inneholder mer energi enn karbohydrater og proteiner men det betyr ikke at fett er ensbetydig med magefett. 
  Sukker derimot gjør blodsukkeret vårt til en berg og dalbane noe som øker utskillelsen av insulin som er et fettlagrende hormon. Overskuddet i kroppen blir dermed lagret som fett av insulin. Holder vi et stabilt blodsukker minsker vi utskillelsen av insulin og dermed får vi mindre fettlagring. Ofte er det ikke fettsyrer som lagrer seg som fett i kroppen vår men karbohydrater som er den næringsgruppen folk spiser mest av i sitt kosthold. Fett er også med på å holde deg mett lengre, i et magert produkt hvor fettet er redusert vil du ikke holde deg mett like lenge som hvis du hadde spist orginalproduktet. 

  Oppsummering : 

  Ikke bare er fettet byttet ut med sukker men metthetsfølelsen du får fra et magert produkt er dårligere enn fra orginalproduktet noe som gjør at du må spise mer eller oftere for å unngå å gå sulten.
  Kroppen trenger fett, den trenger ikke sukker. 


   

  #forvirring #magert #fett #veiledning #blogg #hysteri #fettfobi #vektnedgang

 • 10

  Jeg har i lang tid prøvd så godt jeg kan å skjule at jeg har emetofobi, angst. Det siste året har det endret seg mye, jeg er mer åpen om angsten og jobber ganske bra med saken. 

  Statera er først og fremst min drøm, noe jeg har skapt alene og et konsept jeg virkelig brenner for. Denne bloggen var først tenk å bare være en portal hvor jeg deler kunnskapen rundt trening og kosthold, og et sted hvor jeg kunne kommunisere med flere av dere. Men statera er meg, eller iallefall en del av meg- og det er angsten også. Jeg har angst men jeg er ikke bare angsten.

  For å rette opp en mulig misforståelse. Mine nærmeste har vært utrolig flinke når det kommer til angsten, og det er ingen tvil om at det er tungt å være pårørende også for en som sliter med angst. Jeg tror selv jeg er flink å takke disse menneskene for støtten, forståelsen og ikke minst tiden jeg får av de. 
  Dette innlegget er til deg som står litt mer på sidelinja, du som ikke kjenner meg så godt, du som bare mener og ikke engang har prøvd å forstå. 
  Du som tar deg nær av min angst, du som blir sur, frekk og som smiler dømmende før du kommenterer fordommene dine. Det er på grunn av deg at angst og andre psykiske plager fremdeles er så tabu idag, det er sånne som deg som gjør dette til et vanskelig tema å snakke om! 

  Okei så ingen liker å kaste opp, men forskjellen på en som har emetofobi og en som bare syns det er utrolig ubehagelig å kaste opp er ganske omfattende. 
  Du liker ikke å kaste opp, du ser helst du unngår det men tenker ikke noe mer på det. Det er slikt som skjer og sånn er bare livet, dette er ikke noe som opptar deg, tankene dine eller livet ditt generelt. Du har ikke angst. 

  En person med emetofobi er livredd for å kaste opp, bli smittet med noe som fører til oppkast og kvalme generelt. Smitten er usynlig før du er rammet av den, noe som gjør angst for oppkast litt verre enn angsten for å fly for eksempel. Har du angst for å fly så kan du velge å unngå å fly, det kan begrense livet ditt på enkelte områder men det er en frykt du har mer eller mindre kontroll over. 
  Emetofobikere har et enormt kontrollbehov, det må til få å i det hele tatt kunne ha denne angsten. Man er alltid på vakt og (mis)tolker situasjoner titt og ofte. Er det noen som ser blek og dårlig ut? "Hjemme med sykt barn" tro hvilken sykdom? Spiste h*n litt dårlig idag? Bursdager og andre større sammenkomster betyr større sannsynlighet for smitte?
  Vinterhalvåret er et mareritt, ja du våkner faktisk noen ganger og med mareritt om oppkastsituasjoner. Ut å spis på resturant, hva med matforgiftning? Besøk et kjært familiemedlem på sykehuset, hva med all smitte som fins der? 
  Barn i barnehage, dømt til å få med seg viruset hjem? En tur på butikken, holder folk 48 timers regelen? Middagsselskap hos en venn, er kjøkkenrutiner på plass? En tur på fjellet, hva om jeg er smittet og det hele bryter ut midt på fjellet? Ferie, større sjans for virusinfeksjoner? Kan jeg dra på jobb i morgen, hva om jeg blir syk? Dette er eksempler på situasjoner som ofte finner sted i tankene til en som har emetofobi. 

  Men selv med emetofobi så kan man ikke unngå alle disse situasjoner, man fortsetter å utsette seg for de og opptrer forholdsvis normalt. Omgangssyke har en inkubasjons tid på 12 - 48 timer som regel, det vil si at etter å ha utsatt seg selv for en av de nevnte situasjonene over vil en person med emetofobi være ekstra på vakt i 48 timer, bare i tilfellet. 
  Når jeg spør om du har husket å vaske hendene dine er det ikke fordi du er en skitten person, det er fordi jeg har angst. 
  Når jeg spør om du er helt frisk fra omgangssyken når jeg møter deg på butikken er det ikke fordi jeg dømmer deg, det er fordi jeg har angst. 
  Når jeg spør om kjøttet er godt stekt er det ikke fordi jeg tviler på dine kunnskaper på kjøkkenet, det er fordi jeg har angst. 

  Er det så vanskelig for deg å prøve å bruke litt av din empati og heller gi et vennlig smil og et høflig svar, ta deg de to minuttene og vask fingrene eller stek kyllingen et par minutter ekstra? 
  For for deg er det bare en liten innsats, for meg er det så mye mer enn det. 

  Jeg var i lang tid redd for disse fordommene med tanke på meg som mamma med angst og meg i arbeidslivet med angst. 
  Men vet du, jeg klarer meg helt fint! 
  Jeg er tilstede, jeg trøster, jeg sitter våken om nettene, jeg har holdt spybøtta og tørket tårer. Det er nok en større bragd for meg enn det er for deg, jeg gjør det fordi jeg er en mamma til tross for angsten selv om det betyr at jeg i ettertid har et imponerende tankekjør og en veldig urolig kropp. 
  Jeg har startet min egen bedrift, jeg hjelper mennesker med å nå målene sine og bli kvitt plager de lenge har hatt. Jeg gjør det selv om det krever mer jobb enn om jeg hadde tatt til takke med en jobb som allerede eksisterte, og jeg kjører på selv om det kan bety at jeg må avlyse et og annet møte til fordel for et høyst uønsket angstanfall. 

  Frykt er den sterkeste følelsen menneskekroppen kan kjenne på. Angsten har vært med på å forme meg til den jeg er i dag, hvilke verdier jeg har som mamma, forståelsen for noe større enn meg selv, å ikke ta noe for gitt, sette pris på de mulighetene jeg har og å være et litt bedre medmenneske. 
  På en absurd måte setter jeg pris på de tunge lærdommene jeg har fått. 

  #blogg #dypetanker #meninger #statera #emetofobi #angst #fobi #balanse #fordommer #empati #privat 

   

 • 6
  • Få nok søvn - å få nok søvn er viktig for kroppen, og særlig når det kommer til vektnedgang. Mangel på søvn øker produksjon av hormonet grelin som øker apetitten, samtidig svekkes impulskontrollen og vi har derfor lettere for å unne oss en sjokolade eller stikke innom bensinstasjonen for å finne en lunsjmeny.  
    
  • Balanserte måltider -  husk en fett og proteinkilde til måltidene dine. Å dekke dagens behov for karbohydrater er enkelt, det klarer vi uten å ofre det en tanke. Derimot er det fort å glemme både fettkilden og proteinkilden i måltidene, fokus på dette!
    
  • Tygg maten godt - fordøyelsen starter allerede i munnen. Tygger du ikke maten godt vil den ikke bli fordøyd skikkelig, og klarer ikke tarmen din å fordøye maten har vi ingen nytte av maten heller. 
    
  • Hverdagsaktivitet - er mer enn bare en myte, det funker. Parker litt lengre unna, ta trappen, husarbeid, hagestell og andre hverdagsaktiviteter er med på å øke hva du forbrenner. 
    
  • Kvitt deg med så mye stress som du kan. Stress over tid gjør at vi skiller ut mer kortisol som er kroppens stresshormon, kortisol i mengder fører ofte til fedme. 
    
  • Dropp sukkeret. Raffinert sukker er ikke sunt, det er de fleste av oss klar over. Men selv om du skal kutte sukkeret betyr ikke det at du ikke skal kunne spise søte ting! Finn sukkeret i matvarer, når vi begynner å se på innholdsfortegnelsene blir vi mer bevist og kan få noen overaskelser på hvor det faktisk fins sukker. Bytt ut det raffinerte sukkeret med andre alternativer som, tørket frukt, honning, sukrin, stevia, fibersirup osv. 

    
  • Øk aktivitetsnivået ditt gjennom uken. Prøv å få inn et par gåturer iløpet av uken, kanskje finner du en treningsform du ønsker å prøve ut. Dans, yoga, spinning, gruppetimer, kampsport, PT timer, venninne gå turer osv. Test ut forskjellige varianter av trening og se om du finner noe du liker, da er det enklere å få til trening - og trening skal være lystbetonet. Hverdagsaktiviteten er også med på å øke aktiviteten din gjennom uken, så alt teller!
    
  • Spis mer grønnsaker. De fleste av oss spiser for lite grønnsaker, ha som mål å spis noe grønnsaker til alle av dagens måltider. 
    
  • Matintoleranse - flere av de som sliter med vektnedgangen kan ha en matintoleranse som ligger i bunnen og gjør hele prosessen vanskelig. Ta kontakt med en veileder og sjekk det ut.  
    
  • Alkohol - vær bevist på ditt alkoholinntak. Stort inntak av alkohol uken gjennom kan gjøre at vektnedgangen er vanskelig og langsom. 

  Det anbefales alltid at mennesker som sliter med vektnedgang og andre difuse symptomer tar dette opp med fastlegen, finner ikke fastlegen en løsning kan kostholdsveiledning være til stor hjelp. 

  #vektnedgang #blogg #balanse #tips #veiledning #statera #søvn #protein #fett #trening #hverdagsaktivitet

 • 2

  D vitamin skjerper hjernen, og mangel på D vitamin kan øke risikoen for demens. 
  Vårsolen skinner over store deler av landet nå, men vårsolen alene er ikke sterk nok til å dekke dagsbehovet for D vitamin. 
  Det beste du kan gjøre er å ta en tur til legen for å sjekke D vitaminnivået i kroppen nå etter vintertiden.
  Referanseområdet for D vitamin er 50 - 150 nmol/l. 

  Siden D vitamin ses å ha en god effekt på hjernen er det flere symptomer du kan oppleve om du har D vitaminmangel, blant annet kan personer som er mye trist, lei, deprimert og plaget av humørsvigninger ha mangel av D vitamin. 
  Også når det kommer til trening kan du merke plager som skyldes D vitamin mangel. Små muskler, muskelsmerter og du kjenner følelsen av å bli fort trøtt å sliten kan være kroppen din som trenger mer D vitamin. 

  D vitamin er et fettløselig vitamin, så at fettfri melk er tilsatt D vitamin er igrunn bare for syns skyld og har ikke så mye å si for kroppen din. 

  Gode naturlige kilder til D vitamin fra kostholdet er 

   

 • 4

  God torsdags formiddag, snart helg og PÅSKE! 


  I år har vi jo litt påskefølelsen siden Julian har begynt i barnehage og det derfor er markert fri. 
  Idag skal jeg få gjort unna et par møter, en joggetur med huskyen etterfulgt av rumpetreningen  Elsker rumpetrening, her snakker vi en stor muskler hvor man fort kan se resultater, så dette er trening som gir motivasjon til å fortsette for meg  

  På ettermiddagen idag har jeg lovet Julian å bake kjeks, før vi skal suse en tur til tippoldemoren hans. Ikke alle som er så heldig at de kan dra på besøk til sin "tipp". 
  I morgen kommer Thomas hjem fra kurs, alltid stas å få pappa hjem  
  Også har vi planlagt noen påske DIY som vi kommer til å dele med dere. 
  Nå får jeg komme meg igang så jeg rekker rundt før det blir barnehagehenting.
  Ha en fortsatt fin torsdag! 

  #blogg #balanse #statera #rumpetrening #husky #joggetur #kjeksbaking #påske

 • 0

  / egen reklame

  Jeg har endret prisene mine etter svar på spørreundersøkelsen jeg har hatt, takk til alle som sende inn svar. 
  Jeg har en facebook side som du gjerne må besøke, på siden vil du finne en veldig spennende konkurranse! 
  Jeg ønsker at så mange som mulig skal få se siden min og kunne benytte seg av tilbudet jeg har, derfor blir jeg veldig glad om du liker og deler siden min! 
  Første mål er å få 500 likes, når målet er nådd vil jeg trekke ut en person som får en kostanalyse hos meg. 
  Ta turen innom og del med noen du tror ville blitt glad for tilbudet. 

  Jeg har satt opp to nye pakker du kan benytte deg av, her kan du se om det er noe som passer for deg samtidig som du får en grei oversikt av hva pakkene inneholder. 

  Pakke 1 - for deg som ønsker å etablere nye vaner og finne veien til idealvekten. Hvis du sliter med difuse symptomer, har fordøyelsesplager eller på annen måte har en ubalanse i kroppen. 
  Kostanalyse med konsultasjon, 4 ukers kostplan med oppfølgning i 2 - 4 uker etterpå.
  Dette får du: 

  • Personlig oppfølgning i 6 - 8 uker
  • Gjennomgang av ditt kosthold
  • Kunnskap om næringsstoffer og fordøyelse
  • Kunnskap om stress i hverdagen og hvilke innvirkninger det har på helsen
  • Informasjon om helse, både mentalt, fysisk, emosjonelt og sosialt.
  • Informasjon om matintoleranse og kosttilskudd
  • 4 ukers kostplan med frokost, lunsj, middag, kvelds og mellommåltider 
  • Oppskriftshefte
  • Innføring i talerkenmodellen
  • Svar på spørsmål underveis
  • Årsaksbehandling fremfor symptomsbehandling
  • Ukentlig oppfølgning i tidsperioden
  • Fleksible tider
  • Trygghet og kunnskap til å klare veien videre selv
   Pris 2200 kr. 

  Pakke 2 - for deg som trenger litt veiledning og råd på veien mot en mer balansert hverdag. Hvis du har allergi eller intoleranse og trenger veiledning eller du har et mål du ønsker å nå. 
  Kostanalyse med konsultasjon og oppfølgning i 2 - 4 uker.
  Dette får du:

  • Personlig oppfølgning i 2 - 4 uker
  • Gjennomgang av ditt kosthold
  • Kunnskap om næringsstoffer og fordøyelse
  • Oversikt over hvordan en kostplan kan se ut
  • Innføring i talerkenmodellen
  • Alternativer til allergi / intoleranse kost
  • Ukentlig oppfølgning i tidsperioden
  • Svar på spørsmål underveis
  • Fleksible tider
  • Trygghet og kunnskap til å klare veien videre selv
   Pris 1200 kr.

   

  #konkurranse #facebook #likes #kostanalyse #tilbud #statera

 • 0

  Det er stort fokus på fysisk trening mange steder, men mental trening er minst like viktig. 
  Jeg er veldig for en balanse i hverdagen - statera. 
  Og meditasjon har vært et viktig og godt verktøy for min del. 


   

  Å hive seg rundt for å meditere når stressbarometeret skriker rødt er bare å glemme. Prøv å gjør meditasjon til en del av hverdagen din, om ikke hver dag så annenhver dag. For å ha nytte av meditasjonen er det viktig at du mediterer når du er avslappet og klarer å finne roen. Det trenger ikke være lenge om gangen du mediterer, poenget er å gi kropp og sjel en liten pause i den ellers så travle hverdagen. 

  1.  Puste anker - sitt ned en plass der du kan få fred en liten stund. Hold fokuset på pusten din og prøv å føl pusten. Kjenn hvordan brystet beveger seg i takt med pusten, hvordan luften kjennes når du puster inn nesen og helt ned i lungene. Puster du ned i magen eller sitter pusten fast i halsgropen? Er pusten varm eller kald? Ikke prøv å endre pusten men bare sitt å føl på pusten. Opplever du at du faller ut kan du telle hver inn og utpust, når du kommer til 10 starter du på nytt. Prøv å sitt slik i alt fra 1 minutt til 15 minutter. 
    
  2. La tankene gå - hvis du er mye stresset og ofte føler et tankekaos i hodet ditt kan du teste ut denne øvelsen. Du ser for deg at du sitter på en benk i en park en vakker solskinnsdag. Noen ganger kommer det skyer over himmelen. Se for deg at tankene dine er slike skyer. De kommer og går, du trenger ikke gjøre noe med dem, se og vit at de er der og la de få lov til å bare gå. Ingenting er for alltid og en tanke som får være forsvinner fortere enn en du jobber med. Prøv denne øvelsen i 5 minutter. 
    
  3. Å beskrive istedenfor å analysere - hvis du er plaget med smerter eller stress i ulike former kan denne øvelsen være fin. Det er stor forskjell på å beskrive og analysere. Med å beskrive en følelse har du tatt et skritt tilbake og får dermed følelsen på avstand. Den vil ikke være like intens og du kan enklere tolerere den. Fortell hvor følelsen er, hvor dypt den stikker, om den beveger seg eller er i ro på samme sted. Er den varm eller kald, pulserer eller går i bølger. Legg merke til om følelsen flytter på seg.
   Har følelsen en farge, om du kan se den for deg så beskriv hvordan den ser ut. 
   Når du jobber med denne øvelsen og tanker popper innom kan du godt si "tanke" bare for å poengtere at du har lagt merke til at dette bare er en tanke før du går tilbake til å beskrive følelsene du kjenner her og nå.
   Øvelsen gjør deg mer trent på å være i øyeblikket og erfare at både tanker og følelser er en og samme ting bare i ulik form. Prøv denne øvelsen i 10 - 20 minutter. 

  Fordeler av å meditere regelmessig:

  • Reduserer stress
  • Reduserer angst og depresjon
  • Bedrer konsentrasjon og læreevne
  • Reduserer humørsvigninger
  • Bedre forståelse for følelser
  • Senker blodtrykket
  • Styrker immunforsvaret
  • Økt energi
  • Økt serotoninproduksjon 

  Og er du den personen som ikke klarer å finne roen ved å sitte stille kan du øve på å være tilstede i øyeblikket mens du gjør husarbeid eller en hobby. Ikke fokuser på andre ting enn akkurat det du holder på med her og nå, for eksempel - ta ut av oppvaskmaskinen, går en tur i marka og ser på trærne, strikker og teller omganger, maler et bilde, pusler med barna, sager ved eller lignende. 

  Meditasjonsøvelse for barn - også barn kan ha nytten av meditasjon. For å finne roen ved sengetid, bedre forstå å lære om følelser, utvikle empati og økt selvfølelse. 
  Barn ned i 2 års alderen kan være med på denne. 
  Om barnet står, sitter eller ligger når dere starter øvelsen er ikke så viktig. Fortell barnet hva dere skal gjøre og gå foran som et godt eksempel - du begynner. 
  Pust inn med nesen og ut av munnen, øvelsen trenger ikke vare lengre enn 1 minutt.
  Pust høyt nok slik at personen ved siden av deg kan høre at du puster. 
  Se på barnet og gjerne pek på nesen når du puster inn og på munnen når du puster ut, når du har fanget barnets oppmerksomhet kan du peke på bakken slik at barnet inviteres til å sitte ned. Når dere sitter sammen kan ta barnets hånd og legg den over barnets hjerte og fortsette å puste inn nesen og ut munnen -
  kjenn på hvordan hjerte roer seg ned og pusten blir mer langsom. Noen må øve flere ganger og andre klarer å finne roen med en gang.  
  Etter meditasjonen er det fint å si litt om hva som skjer i kroppen, fortell barnet at nå slapper kroppen av, hjerte slår rolig og vi føler oss glad å får kjenne på mestringsfølelsen.
  Hvis det er ting som er aktuelle slik som endringer i rutinene til barnet eller mye trass og følelser ute å går så er det fint å snakke om nå. 

  Ønsker du veiledning hos meg kan du sende en mail til Marit@kostholdsveiledning.net

  #meditasjon #mentaltrening #psyke #mentalhelse #sosialhelse #fysiskhelse #barn #pusteanker #statera #balanse #blogg

   

 • 6

  Ingredienser: 

  • 150 g linfrø 
  • 150 g sesamfrø
  • 200 g mandler
  • 100 g tørkede frukt , aprikos, tranebær, gojibær, rosiner etc. 
  • 200 g havregryn
  • 2 ss honning / fibersirup
  • ½ ts salt
  • 5 ss cocosa / usaltet smør

  Slik gjør du:

  • Bland alle ingrediensene unntatt den tørkete frukten, og fordel dem jevnt utover et stekebrett. 
  • Bak i 5 minutter i en forvarmet ovn ved 180 grader.
  • Vend deretter alt med en tresleiv, slik at det blandes godt og løsner litt fra platen. Fordel de 5 ss med cocosa/ smør over blandingen, en klatt her og en klatt der. 
  • Gjenta prosessen to ganger.
  • Senk temperaturen til 160 grader, tilsett den tørkede frukten, og bak i ytterligere 3 minutter.
  • Ta den nesten ferdige muslien ut av ovnen, og vend den godt, slik at alt løsner fra stekebrettet. Gjør det 3?4 ganger i løpet av det neste kvarteret mens muslien avkjøles. Da unngår du at den klumper seg sammen.

 • 0

  God tirsdags formiddag. 
  Idag har jeg gjesteblogget hos jordnær hudpleie, et innlegg om kjøttkraft og hudhelsen vår. 
  Dette bør du få med deg 


      

   

   

     Ha en fortsatt fin dag, og kok kraft 

  #jordnærhudpleie #kollagen #gelatin #kjøttkraft #forynge #skjønnhet #gjesteblogg #veiledning #matsommedisin #statera

 • 2

  Den kjære tarmen vi, vi alle har en. Noen en frisk og tilpassningsdyktig tarm mens andre har en sensitiv og kanskje forkortet tarm, men vi alle har en. Og hvordan tarmen har det kan gi symptomer for resten av kroppen. 

  Oppblåst mage og magesmerter - hvis du er plaget med mye luft i magen og smerter kan det være tegn på betennelse i tarmen eller lekk tarm som ofte er tilfellet ved matintoleranser og allergier. 

  Vekten - du plages med vekten enten du ønsker den skal opp eller ned. Årsaken til dette kan være en matintoleranse som gjør at fordøyelsen ikke går som den skal, da vil ikke næringsopptaket være tilstrekkelig og kroppen kan begynne å lagre av det fettet som fins.

  Vonde ledd - forstyrrelser eller inntrengere i tarmen betyr ofte at kroppen danner mye histaminer for å fjerne plagene, dette blir til betennelser. Betennelser som dannes fra for eksempel maten vi spiser kan sette seg i tarmkanalen like så det kan sette seg i leddene dine. 

  Hårtap - en tarm som ikke har det optimalt vil mangle enzymer, og enzymer trengst for opptak av vitaminer og mineraler. Når vi får mangler av vitaminer og mineraler kan vi oppleve hårtap. 

  Lite energi og trøtt - er tarmen skadet, lekk, betent og overarbeidet med mat som ikke fordøyes riktig vil all energien brukes i tarmen. Du kan derfor føle seg sliten og trøtt. 

  Har du plager som nevnt over eller har andre spørsmål om tarmen, kosthold eller matintoleranse send meg gjerne en melding - Marit@kostholdsveiledning.net

  #kosthold #tarmen #hårtap #trøtt #utmattet #vekt #betennelse #statera #balanse #oppblåst

 • 2

  Når været er så fint som det er for tiden så er vi ute store deler av dagen, minstemann elsker å være ute. Det er flere ganger i uken han bæres inn gråtende over dørstokken fordi han så gjerne vil være enda lengre ute ;)
  Så dagen i dag falt godt i smak. Ut på tur med både klatring i snødunger og steinkasting i fjæra  
  Uken som kommer blir barnehage, møter, jobb og oppladning til påskekos. Deler gjerne noen påskeprosjekter med dere om det er interessant? :) 
  Her er litt bilder fra dagen i dag. 

  Så deilig med dager som dette! :) 

  #utno #hvorforsitteinnenåralthåperute #søndagstur #fjæra #snø #barn #sønn 
   

 • 4

  Det har lenge vært populært med kjøttfri mandag, og denne salaten er bare helt NYDELIG! Så skal du kjøre kjøttfri mandag i morgen kan jeg virkelig anbefale denne. 

  Halloumi salat - 2 personer

  200 gram halloumi

  Salatblader
  Ruccola
  Baby spinat
  ½ paprika
  ½ agurk
  Cerrytomat
  Vårløk
  Vannmelon

  1 ss sambal olek
  ½ boks rømme

  Kutt opp ønsket mengde salat, ruccola og baby spinat. Skjær opp paprika, agurk, vårløk og vannelom. Bland det sammen i en bolle.
  Lag en dressing av sambal olek og rømme og ha litt over salaten.
  Skjær osten i ½ cm tykke skiver og stek på pannen, legg osten over salaten og server.

  En oppsummering på dagen idag kommer senere, om dere har noen ønsker eller spørsmål for ting jeg skal skrive om så send en melding eller skriv i kommentarfeltet, veldig koselig med meldinger fra dere :) 
  Ha en fortsatt fin søndag :) 

  #kjøttfrimandag #salat #halloumi #spørsmål #søndag 
   

 • 4

  Hipp hipp hurra for min fine og uerstattelige mamma som er 50 år idag 

  Dagen i dag har altså gått til bursdagsselskap å litt utelek.
  I går kveld rundt midnatt var jeg ferdig å pynte kaken jeg sku lage til mamma, jeg måtte vel å merke få litt veiledning fra Anne Brith underveis - tusen takk 
  Kaken ble en sjokoladekake med sjokoladesmørkrem inni og bringebærfromasj utenpå, pyntet som en rose swirl kake. Det er vell å merke min første gang når det kommer til en rose swirl kake så perfekt ble den ikke! Men kaken smakte godt og bursdagsdamen syns kaken ble fin, får si meg fornøyd der. 


  I bursdagen fikk vi servert nydelig finnbiff gryte og hjemmelaget potetmos og tørrfisksuppe med focaccia brød til. Litt av en servering, og maten var som vanlig upåklagelig 
  I bursdagen fremførte vi en sang vi hadde skrevet til bursdagsdamen, mye nerver på forhånd men sangen ble godt tatt imot med både tårer og latter. 
  Julian hadde veldig lyst å gå ut en tur så ettermiddagen ble tilbrakt i marka. Været er upåklagelig enda, nydelig påskevær. 
  Trym får trekke Julian på akebrett så her er alle fornøyde. På tur hadde Julian med en sprayflaske med blå konditorfarge, så det var stor stas å lage ansikt på snøballer. 

  Nå er det film kos å taco med Thomas før han i morgen reiser på kurs, håper dere har hatt en fin lørdag å ha en fortsatt fin helg! 

  #Bursdag #50årsdag #kaker #roseswirl #finnbiff #tørrfisksuppe #focaccia #utelek #påskevær #sønn #husky #vesterålen #lørdag #april #helg #statera #balanse #taco #kjærestetid 
   

 • Statera Marit Ebeltoft

  Jeg er utdannet trening- og kostholdsveileder fra Tunsberg. Mamma til Julian (2), forlovet med Thomas og har en veldig koselig husky med navn Trym. Brenner for en balansert hverdag, også trenger det ikke være så avansert å gjøre noen forandringer som virkelig gir deg resultater! Statera er latinsk og betyr balanse - fordi verken for mye eller for lite av noe er bra for noen :)

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Design og koding: Ina Anjuta