Statera -
Hjem Facebook Instagram

0

Det fins utallige mange dietter og kostholdsråd å det kan være forvirrende. Selv om det fins mange av de betyr det ikke at de er feil eller bare tull, det er bare lite sannsynlig at alt funker for alle. 
Det dukker stadig opp nye råd og triks innen ernæring fordi vi mennesker er så forskjellige, og det som funker for deg trenger ikke funke for meg. 

I mange år var det fett som fikk tyn i media, nå er største fokuset flyttet over til karbohydrater. Så er det sukker da, flere meninger der og. Kunstig søtning, naturlig søtning med eller uten påvirkning på blodsukkeret... Banan, gluten, melkeprodukter, magre produkter eller fulfett, listen bare fortsetter.
Media har stor påvirkning på oss og siden det er så mange sider av kosthold og det er en så intim og personlig greie er det veldig lett å gi dårligsamvittighet eller skape unødvendig med kroppspress med kosthold. 

Men hvordan fungerer dette egentlig da? En kostholdsveileder spiser vel aldri sjokolade? Jo. En treningsveileder dropper vel aldri treningen? Jo. 
Og samvittigheten, nei den er ikke veldig eksisterende. Hvorfor? Fordi en matvare alene er ikke et problem, en bit sjokolade skaper ikke ubalanse og å droppe en og annen treningsøkt ødelegger ikke for alt du har jobbet mot. 

Vi har tre næringsgrupper i kostholdet vårt, Karbohydrater, fett og proteiner. Å totalt fjerne en av disse næringsgruppene vil være ganske dumt og helt unødvendig. Det er sant at kroppen ikke trenger tilførsel av karbohydrater, dette er den eneste næringsgruppen kroppen kan lage selv, men den er absolutt tjent med å få tilført noen karbohydrater. Fett har og i mange år blitt hetset hit og dit i media, mens det nå er frikjent og klar til bruk. Proteiner skal man ha men ikke for mye og ikke for lite. Vi trenger disse næringsstoffene våre, og mesteparten av kundene mine trenger mer av de enn de tror. 

Kostholdet og den dårlige samvittigheten fjerner matgleden for mange og gjør til at vi går rundt sultne i frykt for å spise. Mange av mine kunder får beskjed om å spise mer, mye mer enn de allerede gjorde og det til tross for et ønske om vektnedgang. 
For noen handler det om å utelukke matvarer helt, da er det ofte snakk om de med intoleranser eller allergi. For de fleste andre går det fint med mengdebegrensning. Ønsker man vektnedgang er det lurt å kutte ned på tomme karbohydrater som øker utskillelsen av insulin som igjen er et fettlagrende hormon. 

Kosthold trenger ikke være så komplisert, og kosthold alene er ikke alltid nøkkelen til dine mål. Noen spiser helt riktig men klarer fremdeles ikke gå ned i vekt på grunn av stress som blokkerer veien for dem. Andre trener for mye og spiser for lite å har rett å slett godt av en sjokomelk og en bolle, men andre der igjen har insulinresistens og trenger sunne fettsyrer i kostholdet sitt for å oppnå gode treningsresultater uten å føle seg helt ferdig. En balansegang er kjempeviktig. 

Vær snill med deg selv, ikke gi media den makten til å dele ut dårlig samvittighet og misnøye. 

#samvittighet #kosthold #neimat #jamat #statera #balansegang #kos #glede #misnøye #kroppspress #media #blogg #hverdagen

 • 0

  Psoriasis er en kronisk, autoimmun, inflammatorisk, genetisk hudsykdom.  Autoimmunitet vil si at immunsystem reagerer på stoffer i sin egen organisme.  Inflammasjon er et annet ord for betennelse og er kroppens reaksjon på inntrengere, fremmede stoffer eller antigener.  Infeksjon en betennelsesreaksjon på bakterier, virus eller sopp. Antigenet er ofte ukjent ved de autoimmune sykdommene. 
  Begrepet immun mediert inflammatorisk sykdom er introdusert som en fellesnevner for sykdommer i hud, ledd, tarm, hjertekar og fettvev.  Psoriasis er en slik sykdom i huden. 

  Personer med psoriasis har høyere sannsynlighet for tilstander som - 

  • overvekt
  • diabetes type 2
  • insulinresistens
  • redusert HDL kolesterol
  • høyt blodtrykk
  • hjerte kar sykdommer
  • leddgikt
  • tarmsykdommer som crohns sykdom, irritabel tarm og cøliaki
  • angst og depresjoner
  • fibromyalgi
  • luftveisproblemer
  • hudkreft
    

  Personer med psoriasis har sjeldent hudplager som kviser, atopisk eksem, elveblest eller hudinfeksjoner.


  Psoriasisen forverres eller blusser opp når man utsettes for bakterier, sopp eller virus infeksjoner. Om man er overvektig, røyker eller drikker. Ved graviditet, solbrenthet eller andre typer stress. 
  Psoriasis ses på som en systemssykdom, det vil si at den omhandler flere ting i kroppen. Deriblant metabolske sykdommer som er nevnt over her,  høyt blodtrykk, insulinresistens, overvekt osv. Disse metabaolske sydommene kan være årsaken til at mennesker med psoriasis ofte har større sannsynlighet for hjerteinfarkt og hjerneslag, her spiller også alvorlighetsgraden av psoriasisen inn på utregningen av risiko. 

  Det fins utallige kremmer for personer med psoriasis men få av dem har noen effekt. En krem virker som regel fra utsiden og inn, noe som sjeldent gir god eller varig effekt. Hvordan kan da kostholdet ha noe å si? 
  Kostholdet virker for det første fra innsiden og ut og kostholdet har stor påvirkning på hormoner, immunforsvar og psyken. 
  Med dette kan man se på de forskjellige matvarene og om de er med på å øke inflammasjon i kroppen eller ikke.
  Ved psoriasis vil det lønne seg å ha et kosthold som tar forbehold mot insulinresistens, altså velg matvarer som ikke får blodsukkeret til å gå som en berg og dalbane. Et kosthold som virker betennelsesdempende siden dette kan ha god effekt både på huden, fordøyelsen, ledd og smerter.

  #psoriasis #hudsykdommer #hudhelse #mat #kosthold #statera #balanse #næring #insulinresistens #overvekt #hormoner #tarmen #fordøyelse #blogg #helse #livsstil #dittvalg 

 • 2

  Disse kjeksene ble altså fort en favoritt! Også kan de enkelt justeres slik at de passe for deg og ditt kosthold enten det er glutenfritt, melkefritt, uten egg, uten sukker og for babyer! 
  Alternativer til ingredienser kommer i parentesen så velger du selv. 

  Oppskriften gir ca 18 kjeks : 

  5 ss smør ( Berits raps kokos er et fint alternativ uten melk ) 
  1 dl hvitt sukker ( kan bruke stevia eller sukrin) 
  0.5 dl brunt sukker ( kan bruke sukrin gold eller kokosblomstsukker)
  4 ss espresso ( kan bruke vanlig sterk kaffe eller koffeinfri kaffe)
  5 dl mel ( velg det melet du ønsker ) 
  0.5 ts bakepulver
  1 ts kanel
  0.5 ts salt ( kan sløyfes ) 
  2 dl sjokolade ( mørk sjokolade, cacaonibs, sukkerfri sjokolade, melkefri sjokolade, kan også sløyfes )

  Start med å varme ovnen til 175 grader. 
  Bland sammen smør, sukker og espresso til en jevn røre. Ha i mel, bakepulver, kanel og salt. Er deigen for tørr har du i mer kaffe eller du kan bruke vann. Ha i sjokoladen til slutt. Denne røren kan fint lages uten sjokolade, eller du kan tilsette nøtter du liker, kanskje litt tørket frukt. 
  Trill kuler av deigen og legg på et bakepapir. Press de litt flate, ca 0.5 cm. Ha avstand mellom kjeksen siden de kan flyte ut når de stekes. 
  La steke i 15 minutter. 
  Avkjøles på rist. 

  Kjeksen er utrolig god om du lager en sandwich av den. Ta en kjeks og smør på et godt lag med naturell smøreost og legg en annen kjeks oppå. Om du ønsker kan du røre sammen naturell smøreost med vaniljepulver, kanel og kanskje en dråpe sitron. Utrolig godt! 

  For babyer kan man helt sikkert kutte enda mer ned på søtningen, unngå kunstig søtning til barn under 3 år. 
  Håper de faller i smak hos dere også, tagg meg gjerne om dere lager noe dere finner her. Statera_maritebeltoft så finner du meg på instagram så er det bare å tagge i vei ! :) 

  #utenegg #utenmelk #utengluten #melkefritt #laktosefri #barn #vegan #IBS #fodmap #foralle #diabetes #utennøtter #statera #inkulderer #balanse 

 • 4

  Ja du kan bruke krydder i barnematen, barn elsker mat med smak på! Det er viktig å huske at barnet også vil kjenne smakene helt annerledes enn hvordan vi kjenner de, så ikke miks for mange samtidig og begynn litt forsiktig. 


  - Dill er kjempegodt til laks, ørret, supper, sauser, grønnsaker og salater. 
  - Koriander brukes mye sammen med hvitløk, vårløk, tomater og chilipepper. Supert å ha sammen med kylling, fisk eller grønnsaker. 
  - Laubærblad er et krydder det er lett å glemme. Supert å ha sammen med kraften når du koker, enten det er fisk eller kjøtt. Også deilig i supper og gryteretter.
  - Basilikum smaker best når den brukes fersk til tomater og milde oster.
  - Persille kan du bruke til nesten alt. I smoothien, til børmaten, på poteter og spagetti. 
  - Timian brukes mye i pizza, gryteretter og andre tomatretter.
  - Kanel brukes mye i bakevarer, på desserter, grøt, i varme drikker, smoothies, på yoghurt men er også kjempe god i gryteretter, taco og noen fiskeretter. Eple og kanel er en super kombinasjon. For små barn kan det være lurt å velge ceylon kanel som inneholder mindre kumarin. Kumarin er et stoff som kan medføre helseskader hvis barnet får for mye, små barn mellom 1 - 2 år er spesielt utsatt. 
  - Kardemomme er en viktig ingrediens i ferdiglaget karri. Super til kylling og lam, og brukes som smakstilsetning i desserter og bakevarer. Dette krydderet letter fordøyelsen også. 
  - Muskat brukes ofte i melkeretter og er fin å kombinere med løk, blomkål, spinat og potet. Hele muskatnøtter smaker bedre enn malte. 
  - Ingefær er på mange måter et supert krydder. Både fersk og tørket er fint. Brukes ofte ilag med hvitløk og chilipepper. Supergodt i suppe. 

  Mange gode krydder å velge mellom, vær heller forsiktig med ferdige krydderblandinger som gjerne inneholder mye salt. 

  Viste du at dill og sitrongress kan brukes for å lindre kolikk hos små barn? 

  #babymat #krydder #smak #barn #balanse #statera #blogg

 • 2

  Har du som meg leita etter en av de populære questbarene uten laktose? Questbarene inneholder en proteinblanding som består av melkeproteinisolat og myseproteinisolat, disse inneholder laktose som mange sliter med å fordøye. 

  Jeg har funnet en kjempe enkel å ikke minst utrolig god oppskrift på questbar, og her er det du som bestemmer ingrediensene. Jeg har brukt peanøttsmør i min, du kan bruke kokosolje og kokosmasse, du kan bruke kokosolje og mørk sjokolade eller tørket frukt, eller du kan mose en halv banan å ha i. Bare fantasien setter grenser her. Også når det kommer til proteinpulver. Jeg har 3 typer jeg elsker å bruk å i akkurat denne er det et laktosefritt proteinpulver med kokossmak ( har jeg sagt jeg elsker kokos? ), du finner proteinpulveret her og kan velge mellom flere forskjellige smaker. Ellers er det plantforce sitt vaniljeproteinpulver (annonselenke) og sjokoladeproteinpulver (annonselenke) jeg bruker. Husk fordelskoden din om du handler på arnika slik at du får 10% rabatt, 221746.

  - 1 bar - 

  50 gram fibersirup clear
  50 gram proteinpulver
  15 gram mandelmel
  2 ss peanøttsmør

  Om dette blir en eller to barer er opp til deg å hvor stor du vil ha de. Om du ønsker å øke oppskriften kan du fint gjøre det, barene kan oppbevares både i fryseren og i kjøleskapet. Lag for en hel uke! 
  Rør sammen ingrediensene til en smidig deig, er røren for tørr har du i 1 - 2 ss vann. 
  Sett i kjøleskapet noen timer eller i fryseren en halvtime før du spiser.   Jeg har dessverre helt glemt å ta bilde av baren slik den ser ut ferdig, uproff blogger. 
  Men skal ta bilder neste gang jeg lager disse herlighetene som ikke blir lenge til. Bildene over er hentet fra instagramkontoen min og er av disse questbarene men det er jo ikke et braaaa bilde. 
  Google "hjemmelaget questbar" og det dukker helt sikkert opp noen bilder av hvordan de bør se ut ;) 

  Håper det smaker uansett, gi meg gjerne en tilbakemelding! 
   

  #questbar #laktosefri #foralle #lavkarbo #utengluten #utensukker #balanse #proteiner #statera #jatakk #nam #snop 
   

 • 0

  De aller fleste ønsker seg en flat eller flatere mage, tipsene og rådene er MANGE. De fleste som tar kontakt med meg gjør det fordi de ønsker å gå ned i vekt eller bli strammere i kroppen. Jeg ser på dette som en bonus i prosessen mens en bedre helse og en sterkere kropp bør være hovedfokus.
  Hva skal du med en flat mage om kroppen din ikke funker? Hva skal du med en normal vekt om du ikke er sterk nok til å bære den uten problemer? 

  Men en flat mage har dine helsefordeler, så om vi ser bort fra utseendet så vil en flatere mage gi deg : 

  • bedre holdning
  • mindre fett rundt magen som igjen reduserer sannsynligheten for livsstilssykdommer
  • mindre ryggsmerter
  • overskudd i hverdagen

  Kostholdet har mye å si, grammene fikser du på treningssenteret mens kiloene fikser du på kjøkkenet - og detter er helt sant. 
  Skal du opp eller ned i vekt er kostholdet der du bør ha fokuset. Få gjerne hjelp til å se over kostholdet ditt og noen enkle grep slik at du lettere kan lykkes på veien mot dine mål.

  Stress ned. Finn ut hva som stresser deg og fjern det som fjernes kan. Stress trenger du ikke og er en veldig viktig faktor når det kommer til vekten. Stress utløser hormonet kortisol som både gir økt sultfølelse og fremmer fettlagring rundt midjen.

  Ha proteiner i måltidene dine. Det er så lett å glemme proteiner, her kan du ha litt fokus. 

  Ikke vær redd fett, vi trenger fett! 

  En frukt per dag er somregel nok for en person, spis heller så mye bær du vil. 

  Øk inntaket av grønnsaker. Det er en super kilde til karbohydrater, fiber, vitaminer og mineraler. De fleste av oss spiser for lite grønnsaker. 

  Karbohydrater er noe vi inntar mer enn nok av somregel. Å kutte ned på næringsfattige karbohydrater som hvitt mel og sukker er ofte en nødvendighet. 

  Varier treningen din. Tidspunkter på dagen, antall repetisjoner, treningsform og hviledager kan og bør varieres. 

  HIIT trening er kjapp og effektiv trening som de fleste kan trene fordi du tilpasser økten til deg selv og trenger lite eller ingen treningsutstyr. 

  Styrk korsettet ditt. De indre magemusklene og de skrå magemusklene er vikte å få aktivisert. Har du lite kontakt med disse musklene vil øvelser som sit ups, planken og andre øvelser med mye buktrykk på ikke gjøre noe for magen din. 

  Hverdagsaktivitet er ikke en myte. Røys deg et par ganger i timen, få opp pulsen et par ganger gjennom arbeidsdagen din, gå trapper, ta en liten omvei, gå til og fra skole / jobb, hagearbeid, husvask etc er ting som er med på å øke fettforbrenningen din. 

  Tygg maten din godt. Fordøyelsen starter i munnen og hvordan du tygger maten din har mye å si for vidre fordøyelse og næringsopptak. 

  En fin liste med flere konkrete ting man kan jobbe med for en bedre helse, sterkere kropp og en enklere hverdag. 
  Ønsker du tips for deg og din situasjon må du gjerne sende meg en melding, du finner meg på facebook under " Statera Marit Ebeltoft" samme på instagram :D Liker du det du leser kan du følge bloggen min, bloglovin er en super app der du får samlet alle blogger du liker å lese slik at du får med deg innlegg som kan være nyttig for deg! Ha en superfin dag <3 

  #flatmage #sixpack #abs #vektnedgang #kosthold #trening #stress #trivsel #statera #balanse #blogg #hverdagen 

 • 0

  Mange kvier seg for å drikke helmelk, noen fordi de ikke klarer smaken og andre fordi de føler vekten øker i takt med glassene man drikker. 

  En artikkel som er publisert i European Journal of Nutrition, at eksisterende studier ennå ikke har funnet bevis for at fete melkeprodukter har negativ innflytelse på vekten. Artikkelen vurderte resultatene av 25 studier, og av disse fastslo 18 at fete melkeprodukter senker risikoen for fedme og vektøking.
  Også flere andre forskningsprosjekter viser at det ikke er noen sammenheng mellom overvekt, hjerte og karsykdommer, diabetes type 2 og inntaket av melkeprodukter med et godt fettinnhold. 

  Det at man føler seg sunnere ved å velge skummemelken over helmelken er nok noe som stammer fra flere tiår med læring og telling av kalorier. Å telle kalorier er ut, en kalori er ikke en kalori så de kan ikke telles. Bli en næringsjeger, velg så naturlig å ren mat som du kan. Mat som er mindre bearbeidet er også mat som har et naturlig høyere næringsinnhold, og du vil gi kroppen din næring. 
  Skummamelk er mer bearbeidet enn helmelk så helmelk vil være et bedre alternativ. 
  Margarin er kjemisk fremstilt og vel så bearbeidet mens ekte meierismør er et veldig rent og næringsrikt produkt som er et mye bedre alternativ. 


  ( dårlig bilde kopiert fra instagram )

  Vi trenger fett i kostholdet vårt. Fett forbrenner fett. Fett gir energi så du slipper å ligge som et slakt på sofaen når ettermiddagen kommer. Fett gir maten smak og konsistens slik at du kan nyte maten. Fett øker opptaket av vitaminer og mineraler som er nødvendig for kroppen. Fett er en stor samarbeidspartner for hormonene i kroppen din, og de bør du ha respekt for. Ikke ta bort samarbeidsparteren deres. Fett har mange viktige oppgaver i kroppen din, så for at du skal fungere så bra som du kan er oppfordringen om å bli en næringsjeger absolutt en oppfordring å lytte til. 

  Er du redd du blir tykk om du spiser når du er sulten? 
  Er du redd du blir vannforgiftet om du drikker når du er tørst? 
  Dette er naturlige reguleringsmekanismer kroppen din har, de er til å stole på og kan du ikke stole på de er du kanskje syk. 
  Er kroppen din sulten så gi den mat, er kroppen din tørst så gi den drikke. Det er ikke feil å lytte til kroppen din, det er frihet. 
  Om du ikke helt klarer å lytte til kroppen din kan en kostholdsveileder være kjekk å ha på dette området. 
  Send meg gjerne en melding om du lurer på noe, er veldig koselig å snakke med dere! 

  #statera #næringsjerger #næringsrikt #mat #renmat #naturlig #økologisk #balanse #godmat #gladmat #jamat #blogg #kosthold

 • 0

  Når barnet blir 6 måneder gammelt begynner det å bli vanskelig å dekke barnets behov for jern med bare morsmelk eller morsmelkerstattning. Derfor kan det være en fodel å servere barnet matvarer som er naturlig rike på jern. 
  Grøtpulver har vi sett på i mitt første innlegg om hjemmelaget babymat. Kornprodukter er naturlig rike på jern, jo grovere kornet er jo mer jern er det i det. Men kornet er også tungt å fordøye, særlig for små mager. 
  Har babyen din blitt grøtlei? Det fins flere andre kilder til jern og nå skal vi se litt er på hvilke pålegg som er fine å velge når det kommer til jern i kostholdet. 
  Pålegg som inneholder jern og vitamin C er lurt å velge, C vitamin hjelper til på opptaket av jern. 

  For babyer 6 mnd -

  Jernberiket prim
  Leverpostei
  Rørte bær 
  Eplemos
  Gulrotmos
  Most banan
  Most avokado

  For babyer fra 8 mnd - 

  Brunost
  Milde smøreoster
  Hvite oster
  Sardiner
  Makrell i tomat
  Kjøttpålegg som skinke, kalkunpålegg, servelat
  Egg

  Du kan servere litt tomat, appelsin, kiwi, jordbær, paprika eller solbær ilag med brød maten for C vitaminen sin del. 
  Informasjon hentet fra Margit Vea sin bok om lettlaget barnemat.

  #barnemat #baby #jern #grøt #brød #pålegg #balanse #avokado #blogg #mamma 

 • 4

  Føler det er litt ironisk å skrive dette innlegget akkurat i dag da jeg våknet og så jeg hadde glemt klesvasken i vaskemaskinen så den var blitt sur. Gulvmatten hang enda ute og det har regnet i natt så den er sikkert sur den og. Brødskiva gikk i gulvet og melkekoppen velta. Ikke den beste starten på dagen men da er det iallefall greit å tenke litt på hva jeg kan gjøre for at morgenen skal bli bedre heretter! 

  | En god produktiv dag starter med en god morgenen |

  • Sørg for å få nok søvn. De fleste av oss trenger rundt 7 timer søvn om natten og søvnen er kjempeviktig. 
   Ro ned kvelden før, mange har god nytte av å mediter på kvelden for å finne roen og gi bedre søvn. 
   Søvnen er med på å restituere kroppen, sørge for normal celledeling, immunforsvaret ditt, hvordan hjernen fungerer samtidig som det gir det økt kreativitet og bedre fokus. Du har mange helsegevinster av gode søvnvaner. 

    
  • Start dagen litt tidligere enn vanlig.  Er du vant til å stå opp 07:00 så prøv å stå opp 06:30 - 06:45. Å gi deg selv litt bedre tid på morgenen kan være det som skal til for å unngå unødvendig stress utover dagen. 
    
  • Sosiale medier. Det er gjerne det siste du sjekker før du legger deg og det første du ser på når du våkner - dropp det. På kvelden ødelegger lyset fra telefonen for søvnen din og om morgenen gjør det at du starter dagen reaktivt istedenfor proaktiv. Vent heller en liten halvtime fra du våkner til du begynner å tråle sosiale medier. 
    
  • Morgengymnastikk. Det trenger ikke være den store greia men beveg litt på kroppen. Noen yoga øvelser, en gå tur med hunden eller bare deg selv, litt fell good musikk og noen dansetrinn? Uansett hva som føles greit, prøv deg litt frem. Med litt aktivitet på morgenen fylles kroppen med dopamin som er et velværehormon og skilles ut i situasjoner der velvære er tilstede. Dette gjør at du er mer skjerpet og jobber bedre utover dagen. 
    
  • Start dagen med et balansert måltid. En sunn fettsyre, en god proteinkilde og en god karbohydratkilde. Veldig mange glemmer proteinkilden særlig i frokosten så det kan være greit å ha fokus på.
   En proteinkilde kan være - 
   100 - 150 gram kesam, cottage cheese eller gresk yoghurt. 
   1 - 2 egg. 
   En porsjon makrell i tomat. 
   Bompisaft til brødmaten. 
   En boks tunfisk. 
   100  - 200 gram bønner / linsker / kikkerter. 
   Bulletproof kaffe / te.

    
  • Lister, to do. Enten du har mye å gjøre eller du bare liker å ha oversikten kan lister være tingen. Skriv ned dine gjøremål, det vil hjelpe deg å få tingene ut av hodet, stresse mindre samtidig som du kan jobbe mer målrettet mot disse målene dine gjennom dagen. 
    
  • En hyggelig pep talk med deg selv. Sett av 5 - 10 minutter slik at du kan gi deg selv en litt hyggelig pep talk. Trekk pusten dypt og tenk vennlige tanker om deg selv, det er noe de fleste av oss er ganske dårlige på. Om du syns det er vanskelig kan du prøve å tenke på et fint sted, visualiser stedet eller prøv å visualiser noe fint du har lyst skal skje. Dette er ikke bare for alternative personer, også idrettsutøvere trener MYE mentalt for å lykkes i sin sportsgren. Å nettopp visualisering og vennlighet mot seg selv er kjempeviktig for å ha troen på seg selv å ha større kjangs for å lykkes med dine mål. Enkelt men vanskelig. 

  | Har du noen gode morgenritualer som gjør dagen din fin? |

  Idag er det barnehagefri så Julian skal være med meg å bygge litt hyller, pusse og snekre. Så skal vi ned å omøblere litt på kontoret, møte tanten til Julian å bare kose oss med en rolig arbeidsfridag :D Nå skal vi tørke opp litt melkesøl, sette på vaskemaskinen på nytt, ta matta inn til tørking og gjøre dagen litt bedre ;) Lyst på oppskrift på deilige peanøtt sjokolade kjeks? Tenkte vi skulle bake litt i dag så får se om baksten blir vellykket. 
  Ha en kjempefin kristi himmelfartsdag 

  #familiekaos #småbarnslivet #godmorgen #startpådagen #statera #balanse #vennlighet #lister #blogg #mammablogg #barnehagefri #søvn #proteiner #sosialemedier #haenfindag 

 • 2  Mellommåltidsbar laget av frokostblanding / granola, helt perfekt!
  For 10 barer trenger du:

  1 dl fibersirup ( yaconsirup, sukkerfri sirup eller honning fungerer også) NB ikke honning til barn under 12 mnd. 
  1 dl peanøttsmør ( kan tenke meg nøttesmør eller thaini funker like bra )
  5 dl frokostblanding / granola
  1 dl nøtter / frø
  2 ss chiafrø

   

  Ha fibersirup og peanøttsmør i en kjele og varm opp i ca 5 minutter. Hell over frokostblandingen / granolaen du ønsker å bruke og ha i nøtter og frø. Bruker du nøtter hakker du de opp i mindre biter først. Jeg valgte å bruke 50 - 50 av bare bra granola fra toro og havrekrisp fra axa. Så har du i chiafrøene og rører godt sammen. Om du ønsker kan du smelte litt mørk sjokolade å ha i en ildfastform, la det sette seg før du har blandingen over i den ildfaste foren og trykker den ned. La stå i kjøleskapet i noen timer, del opp i passende barer og kos deg. Du oppbevarer barene i en tett boks i kjøleskapet. 

  Å avslutte uken med å tenke på uken som kommer er kjempelurt, hva du skal spise til lunsj, hvilke snacks du kan kose deg med, hva som er kjekt å ha når du er på farten osv. Så slipper du dårlige løsninger når du plutselig står der. Planlegging er virkelig et nøkkelord :) 

  #mellommåltid #granola #toro #axa #balanse #statera #måltider #lunsj 

 • 2

  Hola, nå har det vært stilt i noen dager. Ingen annen grunn enn at det har vært mye som har skjedd utenom internett verden.
  Jeg har nå flyttet inn i nytt lokalet, mitt eget kontor. Snekret og malt mine egne møbler og i går var åpning. I tillegg er jeg enda delvis hjemmemamma og tenkte å fortelle litt om det samtidig svare på noen av spørsmålene som har dukket opp rundt dette tema. 

  Jeg har vært hjemmemamma helt til mars i år, da var Julian 2 år å 4 måneder og sku begynne i barnehage. Det hadde helt fra starten av vært et ønske for meg å kunne være hjemme med barnet mitt lengre enn normalen, ( 10 - 12 mnd). 
  Dette var såklart et tema hjemme og vi ble enig om at vi sku prøve å få det til så langt det lot seg gjøre. 
  Jeg valgte den permisjonen som hadde flest uker og minst lønn, 80% er det vel. I denne perioden var jeg klar over at jeg måtte spare så vi satte av penger hver månede slik at vi skulle ha til en videre ulønnet permisjon. Når Julian ble 1 år søkte jeg om kontantstøtte som alle kan få når barnet ikke går i barnehage. Denne satsen har økt endel de siste årene og øker vel i august i år igjen om jeg ikke tar helt feil. 
  Med litt planlegging og å se over prioriteringene sine er det helt klart mulig å klare det. Tanken var å være hjemme til Julian var 2 år men det ble 4 måneder ekstra.
  Og jeg elsket det! Så å si hvert sekund av tiden vår. 


   

  Jeg kunne aldri sett for meg å gjort det annerledes og er det noe jeg virkelig er glad og takknemlig for så er det å få være hjemme med barnet mitt så her lenge, og det er også noe jeg kommer til å ta med meg til neste barn. Det er fremdeles et ønske for meg å være hjemme med fremtidige barn i like lang tid som jeg var med Julian. 
  Tiden - vi får den ikke tilbake. Det er mange som lurer på hvordan det er mulig, hva vi har gjort, hvordan i alle dager vi har orket denne løsningen og om det ikke er synd i Julian som ikke fikk gå i barnehage tidligere. 

  Det er mulig å gjøre det sånn her om man planlegger og ser over prioriteringene sine. Man må være realistisk, man lever i denne perioden på 1,5 lønn så merkeklær, dyre ferieturer og ukentlig nytt interiør er ikke noe man har muligheten til. 

  Vi har gjort så mange fine ting sammen! Jeg skal ærlig innrømme at de månedene Thomas har vært på havet og det bare var oss to igjen hjemme så var det til tider litt ensomt. Her jeg bor er det ikke vanlig å være hjemme utover permisjonstiden så når andre var ferdig med permisjonstiden og dro i barnehage og på jobb ble det færre å være sammen med for oss, selvsagt. 
  Vi har ingen tilbud om åpen barnehage, offentlige lekeplasser, lekecafe eller slike ting her. Men her skal jeg ha et stort klapp på skulderen, jeg satte meg selv ut der og gjorde det jeg kunne iallefall. 
  Jeg sende helsestasjon melding å spurte om disse tilbudene og om det var noe de kunne tilby. Jeg lagde en facebook gruppe der man kunne skrive om man skulle på tur en plass, om man var på en lekeplass å lekte, om man dro på svømming eller i barnehagen for å leke på ettermiddagstid. Slik at andre som satt hjemme alene kunne se dette å heller ta initiativet selv å møte opp, slik kunne vi være sammen. Gruppen ble en liten suksess men klapp for forsøket :) 
  Jeg møtte venninner med barn på ettermiddagstid når det var mulig og vi var mye sammen med familien, litt eldre søskenbarn og tanter har vært suverent! 
  Vi ble med på babysang og etterhvert barneklubb, det var kjempekoselig! Vi var ukentlig på svømming og møtte andre barn og voksne, også kjempefint. 
  Vi besøkte barnehager MYE. Her har det vært slik at man kan få komme på besøk i barnehager, å er barna ute kan man være ute sammen med sålenge man er der selv å har ansvar for eget barn. Vi fant oss fort en barnehage vi likte kjempegodt, og de ansatte tok godt imot oss. Det var mange ganger jeg følte vi maste og presset oss på men de inviterte, ba oss inn, serverte lunsj, og bydde på kaffe og te når vi var på besøk. Dette ble også barnehagen vi søkte om plass i. Barnehagen til Julian har altså vært i bildet i lang tid før Julian ble barnehagegutt. 
  Når vi var på turer i nærheten her møtte vi rett som det var på barnehagen og var igjen ilag med de for å leke å bli kjent. 
  Da Julian startet i barnehagen i mars var han altså godt kjent med alle de ansatte og ungene kunne navnet hans og han viste hvem de var. 
  Ellers er vi en familie som elsker å være ute, så hver dag ( ja hver dag med svært få unntak ) har vi vært ute på en eller annen tur.
  Jeg kommer nok tilbake med en liste over ting man som hel eller delvis hjemmemamma/pappa kan gjøre sammen med barnet etterhvert. 

  Og hvordan har vi orket å ha denne løsningen? 
  Vet du, noe annet har aldri vært et alternativ for meg. Jeg vet jeg skal trå varsomt her for det er fort å fornærme eller være for brå. Vi har enkelt å greit gjort det som har vært rett for oss og vår situasjon, og om man ønsker en slik løsning så er det mulig for de aller aller fleste med planlegging. 
  Er det ikke en løsning man ønsker må man heller være ærlig på det å si det, det er ikke for alle. 
  Julian var ønsket å planlagt i lang tid før han ble født, jeg hadde hele veien vært klar på at jeg ønsket å være hjemme litt lengre enn normalen. Jeg var på ingen måte klar for å sku sende han i barnehage da han var rundt ett år, så jeg er glad jeg kjenner meg selv så godt å kunne planlegge å forutse hvordan situasjonen kunne bli. Thomas som har jobbet på haver med 4/4 ukers turnus har jo og vært hjemme med oss en hel måned når han var hjemme og også han har fått uerstattelig mye og fin tid sammen med Julian. 
  Når vi fikk barn ville vi være sammen med barnet, være der for de store oppdagelsene, for å trøste, lære å kjenne å ikke minst utforske verden sammen. 
  Full forståelse for de som sender barn i barnehage når permisjonstiden er slutt og for de som ikke ønsker å ha en utvidet permisjonstid, denne forståelsen og respekten går begge veier. 

  Synd i Julian som ikke fikk gå i barnehage før han var 2 år å 4 måneder? NEI.
  Nei vet du jeg syns ikke synd i han, han er privilligert som fikk være hjemme med mamma og pappa litt ekstra. Han er heldig som slapp å bli vekt om morgenen for å komme seg avgårde, han har til nå kanskje bare blitt vekt 5 ganger på morgenen og ellers fått styre søvnen sin helt selv. 
  Han som har hatt sine tryggeste omsorgspersoner rundt seg hele veien mens han begynte å utforske den skumle nye verdenen. 
  Han som har hatt et normalt støynivå. 
  Han som har vært ute i flere timer hver dag. 
  Han som har kunne få bruke den tiden han har trengt på å venne seg til andre mennesker, bli trygg og komfortabel. 
  Barn leker ikke sammen før de er i 3 - 4 års alderen, først da trer rolleleken inn. Før den tid leker barn ved siden av hverandre. De har altså lite nytte av hverandre i lek før denne tiden. 
  Jeg gjorde meg også klar over hva barn i den og den alderen skulle kunne, jeg fulgte med på hva barn på Julians alder lærte og gjorde i barnehage på den tiden og Julian har aldri hengt etter i utvikling, tvert imot. 
  Han røyste seg opp da han var 7 måneder, gikk før han var 10 måneder. Han snakker rent og som en foss å har kunne gjort seg forstått med språket for oss oss og andre siden han var rundt 12 - 15 måneder. Han deler på leker, viser omsorg, er rolig og aktiv der det passer seg. Han er nygjerrig og utforskende, tar ting utrolig fort og kan både telle til 15, fortelle de forskjellige farger, synge mange sanger med riktig tekst, fortelle hva alle i familien heter og når de forskjellige har bursdag pluss at han er veldig interessert i språk å har derfor begynt å spørre om hva alt heter på engelsk å kan derfor mange ord på engelsk. Han er motorisk flink, snekrer med hammer og spiker, skrur og demonterer gyngehesten sin daglig og er sterk som få der han løfter tunge lekekasser og klarer selv. 
  Han kler på seg alle sine klær selv, også gensere og sko. Klærne er rett vei for han vet hvor lappen skal være, og skoene er på riktig for for han vet hvor merkelappene inni skoen også skal være. Han ryddet og hjelper til med alt av husarbeid, dekker på bord og bretter klær, ja og digger støvsugeren. 
  Han er altså langt fra en stakkarslig 2 åring som ikke har fått dekt sine behov.   Nei mamma av generasjon prestasjon du kommer til å bli dømt uansett hva du gjør. Tørr å si hva du mener og gjør det som føles rett ut for deg og din familie uansett situasjon du er i. Du som mamma og pappa vil nok alltid ha ditt barns beste interesse, og handler du fra et godt sted går det sjeldent så fryktelig galt. 

  #hjemmemamma #delvis #heltid #barnehage #barn #sønn #tiden #statera #balanse #hjemmekontor #blogg #mammablogg #prioriteringer #alternativer

 • 2

  Hei hopp, nå er det lenge siden jeg har snakket med dere :) 
  Regner med dere har vært opptatt med familie og feiring de siste dagene, det har nemlig vært litt stilt fra dere :) 

  Send meg gjerne en melding eller legg igjen en kommentar om det er noe du lurer på eller ønsker jeg skal skrive om, ja og fortell gjerne hva du gjør på denne fredagskvelden :) 


  De siste dagene har jeg vært i endel møter og jobbet for å bli klar til å flytte inn i nytt lokalet. Det er utrolig spennende men mye som skal gjøres klart. 
  1 juni reiser jeg til Bergen for å ta kurs i nevroflex og vil i tiden etter dette tilby nevroflexbehandliger og, gleder meg utrolig mye til både turen og kunnskapen 
  Så nå har jeg kjøpt inn benk og utstyr, driver å lager kontorpult som skal passe med de andre møblene også er det litt pynte ting og noen hyller som skal i boks. 
  Venter spent på plakater, vindusdekor, visittkort og informasjonskort, så når dette kommer blir det riktig så fint :) 
  Jeg har igrunn aldri hatt mitt eget kontor utenfor hjemmet før, de andre stedene jeg har jobbet har det vært felles kontorer og kontorlandskap. 

  For en stund siden kom jeg over plantforce sitt magnesiumpulver, og jeg elsker det. I lang tid har jeg bare drukket vann, te eller plantemelk fordi det har vært det eneste jeg har likt og kunne drikke. Magen liker ikke kullsyrer eller kunstig søtning fra alsken rare safter og juice er noe jeg ikke syns så veldig mye om. Men denne her da! Med en deilig smak av pasjonsfrukt og akkurat passe syrlig falt den rett i smak  Dette er også en smaksrik drikk som kan drikkes av mennesker med irritabel tarm og de som følger fodmap dietten. Pasjonsfrukt er bare en aroma her og søtningen er steviolglycosider så denne er både trygg å nyttig for kroppen :) 
  Magnesiumpulver absorberes lettere enn tabletter fordi det ikke er avhengig av magesyren for å ionisere. Magnesium inngår i ca 350 enzymreaksjoner i kroppen og 1 av 4 voksne mangler magnesium. Det vil si at 1 av 4 går rundt med plager som enkelt kan fjernes ved å tilføre nok magnesium. 
  Viktige funksjoner er avslapning av muskler, signaloverføring til muskulaturen, protein og fettproduksjonen og energiproduksjon.

  Er du en av de som har:

  • søvnvansker
  • unormalt svetting
  • diabetes
  • fordøyelsesproblemer , særlig forstoppelse
  • cøliaki
  • ofte kramper i muskler

  så kan det være lurt å gi magnesium en kjangs i hverdagen din :) Send meg en privat melding om du ikke er komfortabel med kommentarfeltet. 
  Og husk, handler du på arnika kan du bruke fordelskoden : 221746 og få 10% på kjøpe ditt 

  #kontor #snekre #DIY #magnesium #spørsmål #opptak #ibs #fodmap #pasjonsfrukt #statera #blogg #balanse #fredag #plager #symptomer #arnika

 • 2

  /Anonselink
  Havreflarn er enkelt og raskt å lage, også smaker det utrolig godt. Her er en variant som er snill med blodsukkeret, metter godt og smaker deilig karamell. 

  80 gram smør
  75 gram Fibersirup gold
  50 gram Fibersirup clear
  150 gram havregryn
  30 - 50 gram mandelmel

  50 gram 70% sjokolade til pynt

  Smelt smør, fibersirup gold og clear i en kjele sammen, ha så oppi havregryn og mandelmel. Rør til en jevn deig, legg 12 klatter på et bakepapir og stek i ovnen på 160 grader i 12 - 15 minutter. Dra så bakepapriket over på en rist å la havreflarnene avkjøle der til de er blitt spør. De kan godt spises som de er, ønsker du å dyppe de i sjokolade venter du til de er avkjølpt før du smelter sjokolade og dypper de i. 
  Husk at du kan handle på arnika.no og bruke fordelskoden: 221746 for å få 10% rabatt på kjøpe ditt, arnika har utrolig rask levering! 

  Veldig godt med sprø kjeks og et glass melk, lov å kose deg litt :) God helg! :)

  #oppskrift #arnika #blodsukker #koseseg #havreflarn #kjeks #sjokolade #karamell #balanse #statera #blogg 

   

 • 4

  Styrketrening er ikke bare for deg som ønsker å bli størst mulig men også for de som ønsker å bedre helsen sin!
  Å bli litt sterkere har mange fordeler i hverdagslivet også for deg med kontorjobb eller annen stillesittende jobb og de med aktive jobber som sykepleiere, barnehageansatte eller snekkere. Det er mange fordeler med styrketrening og her ser vi på noen av de. 

  • Er du egentlig en løper? Da kan styrketrening være lurt å tenke litt på for det kan bidra til å forbedre energimengden du trenger for å løpe en bestemt lengde samtidig som det gjør deg mer eksplosiv. Særlig kjernetrening er viktig, med en sterk kjerne kan du løpe mer kontroller å få mer ut av løpingen. 
    
  • Styrketrening forebygger skader uansett hvilken treningsform du har som favoritt. En større og sterkere muskelmasse rundt leddene virker både beskyttende og gir mer stabilitet, også kommer du deg ofte fortere etter en skade. 
    
  • Styrketrening booster fettforbrenningen din, ikke bare når du trener men også i timene etter treningsøkten er over! 
    
  • Styketrening er også styrketrening for kroppens immunforsvar, du kan altså holde deg mer frisk og er bedre beskyttet mot hjerteproblemer, diabetes og høyt blodtrykk om du trener styrke regelmessig. 
    
  • Styrketrening gjør at du produserer masse deilige endorfiner. Dette reduserer stress, depresjon og du føler deg bra. 

  #endorfiner #styrketrening #bedrehelse #blogg #balanse #statera 

 • 2

  Gratulerer med dagen kjære lesere. Håper dagen deres har vært og fremdeles er super. 
  Omsider skinner sola her men til tross dårlig vær har dette vært en super dag! 
  Toget hos oss startet ikke før 1230, så i 12 tiden var vi på plass ved hallen hvor toget begynner. Det regnet som bare det! Og etter en kort tid fant vi ut vi heller sku kjøpe oss lunsj og finne et tørt varmt sted å være på. 
  Pølse med brød ble spist og deretter tok vi turen på hurtigrute museum. Her vi bor har vi fått en av de gamle hurtigrutene plassert på land og med et flott hurtigrutemuseum til. Har lenge tenkt vi sku ta Julian med inn å se å idag var det fri inngang så vi spratt innom. Min farmor og farfar som har bodd på østlandet hele sitt liv jobbet i sin tid på hurtigruten som nå står på land her jeg bor, og det er jo litt koselig. Så idag fortalte jeg Julian om hans oldemor og oldefar som har jobbet på store båten og det var veldig fint. 

  Og hurtigrutemuseum falt i smak, så dette blir nok en fin tradisjon hver 17 mai fremover. Julian fant et eget barnerom med puslespill, tegnesaker, en hurtigrute i tre med brikker og figurer man kunne leke med. Så gikk han sammen med oss å kjika på voksdukker, gamle maskindeler og diverse. 
  Ved utgangen stoppa vi innom souvenir butikken og Julian fikk seg en etterlengtet matbokskoffert. Tror nesten den ble dagens høydepunkt. 

  Ellers ble det is, kaker, lapskaus, pølse med brød, snop, juice å bare kos! Feiret med familie hele formiddagen før vi på ettermiddagen tok frem uteklærne og syklet oss en tur. En herlig dag som nå avsluttes med netflix & chill. 

  Snaps fra dagen idag - 

  Bunaden til Julian er strikket av tanten til Thomas som bor på Dønna og er en bunad som har gått litt i arv i slekten, utrolig fin men hva den heter vet jeg ikke. 
  Jeg driver å flytter inn i nytt kontor om dagen så i morgen er det bare å jobbe på, håper å være ferdig inne til iløpet av helgen. Skal fortelle mer om kontor oppstart en annen dag. 

  Hva er din 17 mai tradisjon? Har du hatt en fin dag? Hvordan har været vært hos deg? 

  #nasjonaldag #Norge #tradisjon #fest #bunad #museum #is #kake #pølse #blogg #statera #festdag #barnasdag 

 • 0

  Det er ikke bare på trening du kan øke fettforbrenningen din. Hvordan du lever med tanke på kosthold, søvn og aktivitet påvirker også fettforbrenningen din gjennom hele døgnet. Her kommer 9 tips som kan booste fettforbrenningen din, det er ikke ment du skal gjøre alle rådene hver dag, men du kan finne tips som kan passe for deg i din livssituasjon. Kanskje er morgentrening noe som funker for deg eller kanskje HIIT trening er endringen kroppen din trenger, kanskje er det kveldsmåltidet eller søvnen som er trikset? Prøv deg litt frem å gi meg gjerne en tilbakemelding på hva du synes funker! 

  Morgentrening - 
  Stå opp litt tidligere enn vanlig, da får du tid til en gåtur / treningsøkt før jobb/ skole. 
  Å gå en tur eller trene på fastende mage gjør at kroppen din henter energien sin fra fettlagrene dine og du har 20% større fettforbrenning fra første sekund av treningen enn om du spiser karbohydrater før treningen din. 

  For de som ønsker så kan en iskald dusj etter treningen hjelpe med å holde fettforbrenningen igang. Grunnen er at det kalde vannet tvinger kroppen til å øke varmeproduksjonen. For å gjøre dette henter kroppen mer energi fra fettlagrene. 

  Tenk over frokosten.
  Prøv å ha fokus på en proteinkilde i alle dine måltider men særlig i frokosten, og alltid med fett. Dette gjør at inneholdet av karbohydrater vil gå naturlig ned noe som er positivt for fettforbrenningen. Karbohydrater øker utskillelsen av insulin, insulin er et fettlagrende hormon. Spiser du mye karbo skiller du ut mye insulin og alle karbohydratene kan ikke brukes til energi med en gang så de blir lagret som fett av insulinet som står i kø for å jobbe ( lagre fett ). 

  Har du en stillesittende jobb? 
  Sørg for å komme deg opp å i litt aktivitet en gang i timen. Røys deg opp, gjør noen treningsøvelser på kontoret, gå ut i gangen og opp å ned trappen et par ganger. Bare kom deg i litt aktivitet noen minutter. Har du kollegaer ilage deg kan dere gjøre en konkurranse utav det. 

  Skal du trene men er litt usikker på hvilken treningsform? 
  HIIT treninger er kjempe populær. Det er korte økter så du trenger ikke sette av lang tid, samtidig får du god fremgang på treningen. HIIT treningen er også super når det kommer til etterforbrenningen! Med å trene med maksimal intensitet øker du fettforbrenningen din og den holder seg opp i flere timer etter treningsøkten er over. 

  Som et alternativ til den høyintensive intervalltreningen kan du ta en lengre treningsøkt der du bevisst holder pulsen nede. Det gir høy fettforbrenning uten at du blir skrubbsulten i timene etter trening. Så lenge kroppen har overskudd på oksygen, slurper den nemlig i seg store mengder fett. Pulsen er en dårlig rettesnor, for jo bedre form du er i, desto høyere intensitet kan du slippe unna med uten å gå på akkord med fettforbrenningen. Fokuser heller på pusten. Puster du dypt og kontrollert og kan prate i korte setninger, er intensiteten der den skal være.

  Mat iløpet av dagen - 
  Har du spist en frokost med lite karbohydrater i for å holde på fettforbrenningen kan det være kroppen din trenger en lunsj eller middag med gode karbohydratkilder. Grønnsaker er et supert alternativ da. De fleste av oss spiser for lite grønnsaker og det er en fin karbohydratkilde. 
  Her er det greit å være klar over at noen mennesker fungerer best på lavkarbo mens noen må ha høykarbo, det er forskjell på oss så lytt til kroppen din og trenger du hjelp så er det fornuftig å be om det! Kroppen sender alltid signaler om det er noe i veien, signalene kan være klare eller tåkete. Hodepine, leddsmerter, dårlig fordøyelse, lite energi, mye sykdom, humørsvigninger, PMS, fertilitetsproblemer, sex lyst, håravfall, uren hud, tretthet osv kan være signaler kroppen sender om kostholdet ditt er dårlig balansert for deg. 

  Kveldstur - 
  Har du hatt en rolig dag med lite aktivitet samtidig som du ligger apatisk på sofaen om kvelden og drømmer deg bort i tv? Det kan være lurt å komme seg opp å ut, en rolig gåtur regnes som hverdagsaktivitet og hjelper på forbrenningen din. Studier av forbrenningen viser at du kan femdoble kaloriforbruket ved å gå en frisk tur i stedet for å tilbringe hele kvelden på baken. Jo tyngre du er, desto større er utbyttet, for på hver eneste kilometer forbrenner du omtrent en kalori per kilo kroppsvekt. Du kan selvsagt ta kveldsturen selv om du har hatt en aktiv dag med morgentrenig og annen trening også. Bare husk å lytt til kroppen din, 3 treningsøkter om dagen er ikke alltid nødvendig, har du lyst er det greit men lytt til kroppen. 

  Kveldsmat.
  Til kvelds kan det være lurt å velge litt proteinsnacks som for eksempel kesam / cottage cheese med lune bær. Bærene er varmet opp med kokosolje så du får en godt fettkilde ilag med. Proteiner og særlig melkeproteiner stimulerer utskillelsen av hormonet glukagon som sender fettforbrenningen i riktig rettning. 

  Kom deg i seng!
  Når klokken nærmer seg 22 bør du være på soverommet og klar for å besøke drømmeland. Her i drømmeland foregår en viktig restitusjon du vil ta del av hver dag. Når kroppen restituerer seg skille man ut mye veksthormoner. Veksthormonene bidrar direkte til fettforbrenningen, men øker også forbrenningen indirekte ved å fremme muskelveksten. De fleste trenger 7?8 timer søvn per døgn. Men det viktigste er ikke timetallet, men at du sover så godt og lenge at du føler deg frisk og uthvilt når du våkner.

  Liker du det du leser på bloggen her? 
  Viste du at du enkelt kan laste ned appen bloglovin og få med deg hvert innlegg :) 
  Hadde blitt veldig glad om du ville følge og se hvor mange av dere som er faste lesere :)
  Statera 

  #fettforbrenning #trening #hverdagsaktivitet #blogg #statera #mat #kosthold #karbohydrater #fett #protein #balanse #søvn #dusj

 • 0

  zzZzzZz Det er deilig å sove, men for mange av oss er søvn et problem. Noen sliter med å sovne, andre våkner flere ganger iløpet av natten og noen andre der igjen får dårlig samvittighet for å faktisk sove. 
  Søvn alene er veldig viktig, det er et av kroppens behov som vi må få dekket på et vis. Men søvn og trening er også ganske interessant. Hard trening påvirker ofte søvnen til det bedre, men om kroppen er under mye stress og du egentlig ikke har kapasitet til trening vil hard trening forstyrre søvnen mer. 

  Fakta: Hvis du har trent en teknisk øvelse og venter 8 timer så har du forbedret prestasjonen hvis du har brukt de 8 timene på søvn i forhold til om du har tilbrakt de timene våken. 

  Søvn er også viktig for hukommelse, særlig med tanke på at det du lærer blir lagret permanent i hukommelsen. Også når det kommer til hormoner er søvn veldig viktig for kroppen. Det skilles ut en del anabole hormoner mens man sover. Dette betyr at søvn er veldig viktig for restitusjon av muskler. 
  Også hormonet grelin, et hormon som stimulerer appetitten økes når kroppen får for lite søvn. Motsatt synker produksjonen av hormonet leptin som demper apetitten. Dette vil si at søvn er viktig for deg som jobber med vektnedgang. 

  1. Dårlige vaner - 
   Legg merke til hvilke dårlige vaner du har på kveldene i timene før du skal legge deg. Drikker du mye kaffe og brus på kveldstid kan du med fordel droppe det. Trener du sent på kvelden kan dette gjøre at du får problemer med å falle i søvn å finne roen på kveldstid. Sitter du med data og mobiltelefon hele kvelden, natta å gjerne også i senga - da bør du lage deg noen regler for å begrense bruket. Telefoner hører igrunn ikke hjemme i senga. Ikke bare forstyrrer de søvnen din men sengeaktiviteter kan fort bli satt på vent fordi du er et mobiltryne. 

    
  2. Finne roen - 
   Har du mye tankekjør og kaos i hodet særlig ved leggetid? Test ut meditasjon, dette vil roe ned hodet og kroppen vil omsider forstå at dagen er over. Gi meditasjon en real sjans, test det ut i 3 - 4 uker før du bestemmer deg for om det funker eller ikke. 

    
  3. Klima - 
   Se til at soverommet ditt er rent og ryddig, passe kaldt, med god luft og så mørkt som du får det. Tempraturen anbefales å ligge mellom 16 - 18 grader, noen liker det varmere og andre liker det kaldere. 

    
  4. Rutiner - 
   Gode rutiner er like viktig for voksne som for barn, vi er alle vanedyr. Stå opp og legg deg til samme tid hver dag selv om det er helg eller ferie. 

    
  5. Sov - 
   Prøv å ikke stress mer med søvnen. Om du først begynner å stresse rundt søvn, for lite søvn, forte seg og sove og alle negative bivirkninger av å sove for lite så baller det fort på seg. Fokuser på punktene over så kommer nok søvnen av seg selv. Og gjør den ikke det bør du ikke nøle med  å ta det opp med legen. 

  #søvn #meditasjon #restitusjon #stress #avkobling #vektnedgang #prioriteringer #rutiner #blogg #statera #balanse 

 • 2

  Som nevnt ble lillesøsteren min konfirmert i går, og under nesten hele konfirmasjonen dunket hjertet mitt litt ekstra fordi jeg viste jeg hadde skrevet en tale, jeg hadde lyst å holde den men feiga ut. Jeg er ingen taler og det vet hun så godt, så hun tok det med et smil da jeg kom hjem til de og leste talen for bare henne istedenfor hele forsamlingen. Her er talen så dere og kan lese.

  Kjære lillesøster - gratulerer med konfirmasjonsdagen din. 

  Jeg vet ikke hvor gammel jeg var da jeg begynte å mase om å få en lillesøster eller en lillebror, men det tok noen år før du sku melde din ankomst. 
  Lenge var du altså ønsket, ikke bare av dine foreldre men også meg. Lenge har vi ventet på nettopp deg, og når du endelig kom og nå som du har vokst opp så var ventetiden verd det. 
  Du er ikke en typisk lillesøster som man leser om i bøker, det kan være det skyldes aldersforskjellen mellom oss. Allerede da du var baby ville jeg så gjerne beskytte deg mot alt, og du var kanskje den eneste som klarte å holde meg hjemme når tenåringen i meg ellers ville dra ut med venner.
  Med deg kunne jeg være hjemme, om du gråt å ikke fikk sove kunne jeg bære deg på kjøkkenet fremfor vasken - for du ble rolig av lyden av vannet. 
  Når du ble større kunne jeg legge deg, fortelle eventyr å synge alle de 6 sangene vi hadde valgt oss ut i nattasang- samlingen vår. 


  Du vokste opp som barn gjør, men du var aldri plagsom for meg (ikke en gang idag når stjeler bursdagen min ;)). Du har fra første stund vært omtenksom og tvers gjennom snill.
  Du stiller opp for vennene dine og du er hjelpsom for familien din. Du har alltid vært flink på skolen og kommer nå hjem med gode karakterer, seriøst lite fravær og god orden. Du gjør det veldig bra. 

  De gangene livet har vært vanskelig med deg har du vært så flink!
  Du står i det, viser til at du er du og det er faktisk bra nok! Jeg er stolt så av deg. Jeg sku ønske det fantes flere som var som deg.
  Du er følsom og jeg håper du kan se på det som en styrke og ikke en svakhet, vis dine følelser uansett.
  Ofte vil man dele erfaringer og råd men det er ikke så lett å lære av andres erfaringer, for din situasjon er alltid unik.
  Gjør dine egne erfaringer, ta dine egne valg, du kommer til å gjøre både rett og galt og du kommer til å feile og til å lykkes. Jeg er glad jeg kan få være her på sidelinjen mens du går din egen vei. Når du trenger noen å være sammen med, når du trenger noen til å lytte, når du trenger noen konkrete råd skal jeg gjøre mitt beste - uansett hva vil jeg alltid være her for å støtte deg som en storesøster skal.
  Du kan alltid si det du mener, og like viktig er det å alltid mene det du sier - da tror jeg du vil komme langt. 

  Du kan be om styrke og livet vil gi deg vanskeligheter slik at du kan bli sterk. 
  Du kan be om visdom og livet vil gi deg problemer du kan løse. 
  Du kan be om mot og livet vil gi deg farer du kan overkomme. 
  Du kan be om kjærlighet og livet vil gi deg mennesker du kan elske.
  Du vil ikke alltid få det du ber om, men du vil få det du behøver - ta vare på dine erfaringer og rådene du finner langs veien- de vil være nyttige en dag.

   

  Allerede som baby ville jeg gjerne beskytte deg mot alt...... og det vil jeg enda <3  #konfirmasjon #blogg #tale #lillesøster #storesøster #kjærlighet 


   

 • 4

  /Inneholder annonselinker

  Jeg elsker synergy sitt proteinpulver og det tror jeg du også vil gjøre. 
  Det er et plantebassert proteinpulver, det er altså allergivennlig samtidig som det oppfyller de høyeste kvalitetsstandarder. Jeg valgte dette proteinpulveret fordi det er uten melk ( og laktose ) og for at det er lettfordøyelig. 

  Synergy proteinbarer 2 stykk:

  20 gram synergy proteinpulver vanilje
  1 ss kokosolje
  2 - 4 ss kokosmasse
  1 ss kakaopulver ( for sjokoladesmak)
  Vann til passe konsistens
  Ett knippe salt
  25 gram 70% sjokolade

  Kna proteinpulveret, kakaopulver og kokosmassen sammen med kokosoljen og litt salt. Ha i vann til du får den konsistensen du ønsker. Ha den heller litt for tørr og ta i litt mer vann etterpå, når du begynner å forme som en bar kan du fort merke den er for klissete. 
  Sett barene i fryseren mens du smelter sjokoladen, ta barene ut og ha smeltet sjokolade over de. Du kan enten sette de tilbake i fryseren eller rett i kjøleskapet, alt etter hvor fort du har tenkt å spise de. Skal de spises fort kan du bruke fryseren så sjokoladen stivner fort, om ikke er det bare å ha de i kjøleskapet. Husk du kan bruke fordelskoden om du handler på arnika så får du rabatt : 221746 :)

  #synergy #plantforce #arnika #proteinbar #deilig #blogg #oppskrift #balanse #statera#annonselinker 

 • 2

  Altså! Dagen i går var bare helt fantastisk fra start til stopp, og den tok jaggu ikke slutt før i 03/04 tiden i natt! 
  Jeg hadde bursdag i går og lillesøsteren min ble konfirmert, så det ble en dag med stort selskap, trivelige folk, taler, kaker, middag, venner og moro. 

  Vi dro i kirken på formiddagen, skulle være der senest halv elleve og jeg hadde lovet mamma å være tidlig ute. Vel, vi var de siste som kom og konfirmantene sto ute å venta da vi kom småløpende inn i kirken. Jeg har nordlandsbunad men er ikke alltid så flink å få søljene på plass så det var det som gjorde oss forsinket i går. Da jeg kom til kirken var søljene feil plassert og den ene sto opp ned, jeg kan vel få for forsøket da? 

  Etter kirken møttes vi på lokalet der konfirmasjonsfesten skulle være. Det va utrolig flott pyntet og mens konfirmanten begynte å åpne kort var jeg sekretær å skrev ned. Gjestene kom og etterhvert ble det tid for mat. 
  Forret var potetsalat, melon, spekeskinke, aspargesbønner og rødvinssaus. 
  Hovedrett var laks, salat, potet og rømme. 
  Dessert var jordbærmousse med sjokoladehjerte. 

  Det ble en rørende tale under middagen og enda en under desserten, fine ord som konfirmanten kan ta med seg videre. 
  Julian var helt suveren i går! Storkosa seg i kirken, første gang han er der. Fant en plass litt bak i kirken der han kunne sitte å tegne, klippe, lese bøker å leke med bamser - supert! Og under maten var han også så flink, gikk litt i mellom men var flink å sitte å spise, drakka v storegutt glass og var så stolt :) 
  I lokalet var der en stor tom sal bak så der fikk han være med balansesykkelen sin, fotball og piano. Så han kosa seg! Det kom flere folk til kaffe og kaker, og kakebordet var ikke noe å gå glipp av! Herregud så mange gode kaker da!! 
  Og snille mennesker som har stått på å baka å tilogmed tatt hensyn til meg og Julian. Et par kaker uten egg og de fleste kaker uten laktose, det er veldig fint gjort da. Og smaken var det ikke noe å si på, nydelig! 
  Konfirmanten selv holt en takketale og var så søt og god at hun gratulerte storesøsteren sin med dagen og fikk alle gjestene sine til å røyse seg opp å synge bursdagssang  Det var både fint å rørende gjort. 

  Dagen begynte å nærme seg kveld iallefall for vår lille gutt, så da han spurte om vi kunne dra hjem og sove gjorde vi det. 
  I dusjen å inn med en brødskive ( skjønner ikke at han klarte å tenke på mat så mye kake som han spiste ) og rett i seng, sov så godt. 
  Da trodde jeg det var kveld og slang meg på sofaen med joggebukse for å slappe av etter en lang dag. Plutselig kommer Thomas opp å ber meg gå å finne frem en kjole å gjøre meg klar. Først bare lo jeg for jeg trodde han tulla men neida. Han hadde holt en hemmelighet i flere dager å jeg sku bli henta snart så det var bare å få på seg finstasen igjen. 
  En stund etterpå kom en venninne på døren og i bilen satt en til. Med boblevann, gaver, blomster og klemmer ble det en liten bursdagsfeiring i går kveld - plutselig! Og det var så fint! En liten kidnapping og mye latter og kos.

  Tusen tusen takk til dere alle sammen for en super dag, jeg virkelig kosa meg fra start til stopp 

  #konfirmasjon #fest #lillesøster #venner #familie #kirke #mat #kake #boblevann #bursdag #blogg #statera 

 • 0

  Jeg kan med glede meddele at Nevroflex kommer til lille Stokmarknes! Og jeg gleder meg! 

  Nevroflex er en effektiv behandling av nervepunkter. Den bygger på metoder fra refleksologien, og testbehandling viser gode resultater i forhold til å bygge god helse, restituering, styrke kroppens immunforsvar, helse og velvære. 
  Med nevroflexbehandling bruker man en NevroTapper som er utviklet og designet i Norge for å gi nervesystemet optimal stimulering. NevroTapperen har altså en tappe mekanisme som gjør at den er enkel å jobbe med og behagelig å få behandling med. Mekano-reseptorene i nervepunktene stimuleres av tappingpulsen fra apparatet som omdanner bevegelsesenergi til elektriske pulser som sendes ut i nervebanene. Denne pulsstimuleringen bidrar til å løse opp blokkeringer og øker energi-tilgang og flyt i nervebanene. NevroTapper stimulerer mange flere nerve-reseptorer enn det man klarer med hender/ fingre, da den jobber på med mekaniske pulsfrekvenser som dekker et mye større område. 

  https://youtu.be/1WdMCtXpMkQ
  Nevroflex er altså triggerpunktsbehandling som stimulerer kroppen til å reparere seg selv. Det er en kombinasjon mellom akupunktur og refleksologi. Nevroflexsbehandling er en helhetlig behandling med fokus på å ha en kropp i balanse.
  Nevroflexbehandling påvirker derfor hele kroppen:
  • Blokkeringer i nervesystemet
  • Avspenning og stimulering i muskulaturen 
  • Balanse i bindevev
  • Organer, kjertler, hormoner og stoffskiftet

  Det er mange ulike årsaker til at vi opplever slike blokkeringer som dette og stress er helt klart en av de. 
  Stress kommer i mange former, dårlig tid, matintoleranse, trening, vektproblemer, mange ting som skal gjøres etc. 
  Da kan man oppleve smerter, lite energi, utmattelser, matintoleranser og dårlig immunforsvar. 
  Metodikken bak Nevroflex er basert på kunnskap og kartlegging utviklet av norske refleksologer gjennom 25 år.
  Liker du ikke vonde nåler er dette helt supert!


  (Bilde lånt fra nevroflex.no)

  Hvorfor nevroflex sammen med trening- og kostholdsveiledning? 
  Fordi mange av mine kunder har disse blokkeringene og jeg ønsker å gi en så helhetlig behandling som overhodet mulig. 
  Jeg vil se deg som hele deg, hjelpe deg med dine plager slik at du kan nå de målene du setter deg og få en hverdag i balanse. 
  Med trening er det mange som trenger stimulering av muskler eller det kan være man har trent på seg en vond nakke eller andre vondter som NevroTapperen kan hjelpe med. 
  Med kosthold er det mange fordeler, enten det er snakk om immunforsvaret eller økningen i matvareintoleranser som stadig dukker opp, hvordan stress er en blokkering for vektnedgangen eller særlig med stoffskifteproblematikken. 

  Har du spørsmål er det bare å rope ut :) 

  #nevroflex #helhetlig #behandling #statera #balanse #stress #kroniskesykdommer #stoffskiftet #utmattelse #blogg 


   

 • 0

  Det er faktisk mulig å ha diabetes type 2 uten at du er klar over det enda. Ofte kommer symptomene snikende og det kan være man ikke oppdager selve sykdommen før det har gått så langt at øyne, nyre og hjerte allerede har tatt skade av det. Om du er klar over symptomene du bør se etter kan du få tak i sykdommen før den går så langt. Diabetes type 2 er en sykdom som kan ramme alle og er den vanligste formen for diabetes. De siste årene har antallet som får diabetes 2 økt eksplosivt. Diabetes 2 skyldes nedsatt insulinproduksjon eller at insulinet virker for dårlig ( insulinresistens ).

  Det regnes med at rundt 700 000 nordmenn går med forstadier til diabetes 2, da vil man utvikle diabetes type 2 de nærmeste årene med mindre man gjør noen tiltak for å unngå det. 
  Hva skjer i kroppen når man ikke produseres nok insulin eller har insulinresistens? 
  Enkelt fortalt ; Maten vi spiser fordøyes i mage - tarmsystemet vårt, mestparten av næringsstoffene våre transporteres via leveren og ut i blodet som blodsukker. 
  Karbohydrater er den næringsgruppen som har størts påvirkning på blodsukkeret, deretter proteiner og fett som ikke har noen påvirkning på blodsukkeret. 
  Når blodsukkeret stiger produserer bukspyttkjertelen hormonet insulin som fjerner sukkeret fra blodet og heller sender det til celler som trenger energi. Er det ingen celler som trenger energi lagres det som fett. Ved type 2 diabetes er ikke insulinproduksjonen tilstrekkelig og insulinet virker heller ikke så godt som det skal, dermed holder blodsukkeret seg høyt og kroppen jobber i høygir for å prøve å produsere mer insulin. 

  Ustabilt blodsukker over tid er overhode ikke bra for kroppen. Her kommer skader på øyne og nyrer inn, skader på nevesystemet, forkalkning i blodårene som øker risikoen for blodpropp, overvekt og andre metabolske syndromer. 
  Har du allerede fått diabetes 2 kan du heldigvis redusere risikoen for varige skader på øyne, nerver, nyrer, hjertet og til og med slå sykdommen helt tilbake! Også med diabetes type 1 kan man gjøre endringer i livsstilen og oppnå reduksjon i mengden insulin kroppen trenger å få tilført per dag og da også redusere endel av plagene og risikoen som følger med på å ha et høyt insulininnsett.   Noen tegn du kan være obs på når det kommer til diabetes type 2 : 

  Mye plaget med infeksjoner
  Trøtt og slapp 
  Tisser mer enn vanlig
  Vekttap
  Sterk tørste

  Andre ting man bør være obs på når det kommer til diabetes 2 er hvis noen i nærmeste familien har diabetes så er man mer utsatt for å få det selv. Med å være bevist på livsstilen kan man redusere sannsynligheten ganske mye. 
  Også hvis man har hatt diabetes i svangerskap er det større sjans for å få det senere. 
  Overvekt, magefett, midjemål over 88cm, høyt blodtrykk og lite aktivitet er også ting som spiller inn. Som du ser er dette ting du faktisk kan gjøre noe med og når du er klar over faktorene som øker sjansen for diabetes 2 kan man snu det om og gjøre sjansen for diabetes 2 mindre. 

  Ønsker du veiledning fra meg kan du sende en epost til: Marit@kostholdsveilending.net
  Bruker du appen Bloglovin kan du enkelt legge meg til der slik at du får med deg nye oppdateringer! 
  Minner også om konkurransen på facebook siden min, lik siden og gjerne del med venner så er du med i konkurransen om å vinne en kostanalyse hos meg :)

  #konkurranse #diabetes #insulin #blodsukker #balanse #statera #kosthold #facebook #bloglovin #kostanalyse #epost #blogg #jobb #veiledning #ernæring

 • 0

  Vannkefir er en mild og god probiotisk drikk som kan drikkes av store og små. Den er et supert alternativ til brus, saft og juice og du kan lage med de smakene du selv vil. Jeg drikker gjerne en rød vannkefir som et alternativ til alkohol, bruker den i smoothien eller i gelegodisen for å få en probiotisk effekt. 
  Vannkefirkorn har ingenting med kefir i den forstand vi kjenner den å gjøre, så denne er helt trygg å drikke for de med melkeallergi. 
  Vannkefirkornene er laget av krystaller av bakterier og gjærsopper. Bakterien og gjæren livnærer seg på sukkeret, formerer seg slik at det oppstår probiotiskebakterier. 

  Du trenger : 

  1 - 2 ss vannkefir korn
  4 ss sukker
  Rosiner
  Sitron
  1 liter vann

  Du kan bruke facebook gruppen " fermentering" for å spørre etter vannkefir korn, disse kornene formerer seg etterhvert som du lager vannkefir så disse bruker man å gi bort så man slipper å kaste de. Om du ikke finner tak i der kan du få kjøpt startkultur på vannkefirkorn fra naturligliv.no. 

  Finn frem en glasskrukke, jeg har brukt et stort Norgesglass. Hell 1 liter kaldt ferskt vann i glasset, og ha oppi 4 ss sukker. Jeg brukte 3 ss økologisk hvitt sukker og 1 ss økologisk kokosblomstsukker. Prøv deg frem med forskjellige varianter. Grunnen til at jeg tilsatte kokosblomstsukker er fordi jeg har lest at vannkefirkornene koser seg ekstra med næringen fra kokosblomstsukkeret.   Rør rundt med en slikkepott slik at sukkeret løser seg opp. Finn frem en sitron og skjær en passe tykk skive som du skal ha i glasskrukka. Om du har en økologisk sitron trenger du ikke skjære vekk skallet slik jeg har gjort men jeg fant ikke tak i økologisk sitron så da tar man vekk skallet for å unngå sprøytemidlene fra skallet. 

  Ta en neve rosiner og hell i glassskrukka. Det er viktig at rosinene er sulfatfrie, er de ikke det vil vannkefiren bli ødelagt og lukte ganske vondt. Jeg brukte sun maid sine økologiske rosiner og det gikk helt fint :) 

  Nå skal vannkefirkornene oppi, 2 ss har jeg brukt :) 
  Så er det bare å skru på lokket og sette den på en hylle eller på benken i 48 timer. På Norgesglasset har jeg bare brukt glasslokket og metallkorken for å lukke det, ikke gummistrikket altså. Det er for å unngå at det lagrer seg opp trykk i krukka. 

  Det er helt normalt at vannkefirkornene synker til bunns, etter 1 - 2 døgn vil noen hoppe opp og ned kanskje. Det er fordi det produseres Co2 som fanges i kornene og gjør at de flyter. 

  Er du interessert i å se etterfermenteringen også, hvilke smaker du kan tilsette?  Vi kan gjøre det sammen! :) 

  #vannkefir #probiotisk #helsefremmende #godtfortarmen #tavarepåtarmen #storeogsmå #barn #voksne #alternativ #brus #saft #stas #morsomt #lageselv #hjemmelaget #smart #statera #blogg #balanse

 • 2

  Mange velger å bruke ferdiggrøt til babyen sin fordi den er jernberiket. Dette er nok fordi det er helt vanlig i dag, et enkelt alternativ og ganske trygt. 
  Veldig mange opplever også at babyen får magetrøbbel og forstoppelse når det er tid for å introdusere fast føde, det kan rett og slett være fordi babyens tarmsystem ikke er ferdig utviklet ved 3 - 4 måneders alderen og korn produkter er ganske tunge å fordøye. 

  Så babygrøt trenger altså ikke være den første maten barnet ditt spiser, og sammen kan vi se på matvarer som sikrer barnet nok jern. 
  Absorpsjonen av jern fra kosten varierer ut fra en persons jernstatus, men er først og fremst avhengig av det totale innholdet av jern i kosten og i hvilken form det foreligger. Hemjern absorberes lettere enn ikke-hemjern, og er også mindre avhengig av faktorer i kosten som fremmer (f.eks. vitamin C) eller hemmer absorpsjonen. Absorpsjonsgraden for hemjern er 15?35 % mens tilsvarende for ikke-hemjern er 2?20 %. Jernet i babygrøten kommer fra ikke - hemjern som stammer fra planteriket mens hemjern stammer fra animalske kilder. 

  En ferdigpose med grøt kan inneholde 10 mg jern per 100 g ferdig grøt. Det vil si at babyen din tar opp 0,2 ? 2 mg jern fra grøten.
  Tar vi utgangspungt i den mest solgte leverposteien nemlig Staburets leverpostei ser vi den inneholder 6,10 mg jern per 100 gram, noe som vil si at babykroppen vil ta opp 0,9 -  2,1 mg jern per 100 gram leverpostei. Velger man en leverpostei med høyere jerninnhold, for eksempel Grøstad leverpostei har man 8 mg jern per 100 gram leverpostei og babyen tar opp 1,2 - 2,8 mg jern per 100 gram leverpostei. Og lager du hjemmelaget leverpostei med svinelever vil jerninnholdet nesten være det dobbelte! 


   

   Dropp brødmat til alle dagens måltider. 
  Gi babyen noe annet enn brød og grøt til alle dagens måltider. Eggeplomme, grønnsaksmos, kjøttkraft og kjøtt er gode alternativer til både frokost, lunsj og kvelds. 

   Bløtlegg korn, frø, belgfrukter og nøtter.
  Bløtlegging øker tilgjengeligheten av jern, sink og magnesium. 

   Lag blodpudding eller blodpannekake, barnet vil mest sannsynlig elske det. 
  Her får du cirka 20 mg jern per 100 gram blodpudding/pannekake. Innmat generelt er supert når det kommer til jern. 

   Ikke vær redd for krydder og urter i babymaten.
  Krydder som timian, gurkemeie, koriander, persille, paprikapulver og ingefær er eksempel på noen urter og krydder som har høyt innehold av jern.

  Er du usikker på om babyen din får i seg nok jern er det enkleste å ta en samtale med fastlegen og eventuelt få tatt en sjekk så slipper du bekymre deg for det. 

  Husk at morsmelk og/eller morsmelkerstatning skal være hovedføde til babyen din hele det første året. For barn som fullammes er det ingen grunn til å starte med annen mat før barnet har fylt 6 måneder (Helsedirektoratet, 2017). Fast føde skal tidligst innføres ved 4 måneder, men alt fra 4 ? 7 måneder er helt normalt tidspunkt å starte med fast føde. 

  #babymat #næring #jern #hjemmelaget #næringsopptak #lever #barnemat #nokjern #mammalivet #mammablogg #blogg #statera

 • 0

  /Sponset

  I begynnelsen av april skrev jeg et innlegg for Jordnær hudpleie og som takk fikk jeg tilsendt noen produkter jeg lenge hadde ønsket meg. 
  Jeg hadde snakket med Nanette som driver Jordnær hudpleie og fortalt litt om utfordringene vi hadde når det kom til hud, både hos meg og hos Julian. 
  Julian har det legene kaller atopisk eksem, ikke et alvorlig tilfelle men han får veldig røde tørr kinn i perioder og får tørre flekker litt her og der på kroppen. Jeg selv har veldig tørr hus som sprekker på hendene. Såper klør vi ofte av og diverse kremer som vi har testet ut svir ganske mye - til tross for at de er laget for sensitiv hud og for barn med atopisk eksem.

  Nanette sendte oss en pakke som inneholdt 1 olivensåpe, 1 avokadosåpe, 1 luftig kroppssmør, 1 sheasmør og 1 magnesium badesalt med lavendel. En drømmepakke  Sheasmøret er enda ikke kommet i nettbutikken deres men vil komme innen kort tid. 

  Allerede samme dag som vi mottok pakken ordnet jeg badebaljen til Julian klar med avokadosåpe og en dæsj magnesium badesalt. Han storkosa seg, ble såklart ren og pen og luktet nyyydelig lavendel! Ut av dusjen smurte jeg inn hele kroppen med luftig kroppssmør og de tørre rue kinnene med sheasmør. Han nærmest glinset da han gikk i seng og sov som en stein.
  Da Julian var i seng var det min tur, full vask med avokadosåpe. Når jeg var ute av dusjen smurte jeg inn de tørre hendene mine med sheasmøret og gjorde klart et fotbad med magnesium badesalt. Også jeg sov som en stein den natta. 
  Siden da har vi brukt avokado og oliven såpen daglig og ved hver dusj / bad og enda har vi mer igjen - den varer altså en god stund. Kroppsmøret er så luftig og deilig at når du tar litt av kremen opp fra krukka hører du kremen knitre. Den er superenkel å smøre ut på en livlig barnekropp og holder alle sine løfter. 
  Sheasmøret er min favoritt, den er hard i krukka men smelter i hendene dine så du får smurt den utover. Dette er en feit og god krem. Siden vi i Vesterålen har hatt vinter til ja faktisk her om dagen ( 7.mai snødde det) så har denne vært en super kuldekrem. Uten tilsatt vann, bare feit og nærende for huden har den reddet røde kinn og sprukne hender. 

  Olivensåpe - Denne såpen er mild og perfekt tilpasset en sensitiv barnehud, dette er en såpe som pleier huden godt.

  Avokadosåpe -  En mild såpe som bevarer fuktigheten i huden og passer alle hudtyper. 

  Luftig kroppssmør - Jeg er fremdeles satt ut over hvor luftig denne faktisk er! Så fin å bruke på huden og virkelig å anbefale alle med sensitiv hud. Julian har selv sagt han ikke vil bruke kremen fra apoteket for den svir, mens denne kremen vil han med glede bruke. "Dette er en god krem som mamma fikk hos damen" sier han hver gang vi bruker den, og 2 åringer lyver ikke :) 

  Sheasmør - Kremen er som sagt feit og god, så til alle foreldre som leter etter en god kuldekrem så er denne virkelig den beste jeg har prøvd - og vi har prøvd noen kremmer på vår korte tid. Sheasmøret gir huden masse fuktighet og beskytter mot aldring og oksidasjon. Tipper den er perfekt til eksem, psoriasis og andre hudforstyrrelser også. 

  Badesalt med magnesium og lavender - Jeg elsker lavendellukt og at lavendel har mange gode egenskaper kommer ikke jeg til å pakke under en stol! Lavendel er beroligende, avslappende, søvndyssende, krampeløsende, smertestillende, nervestyrkende, utrensende og faktisk enda mer! Har du badekar er det bare å lage til et deilig bad å legge seg ned, om ikke er et fotbad helt fantastisk. Både jeg, Thomas og Julian har brukt dette badesaltet. Badesalt med magnesium er supert da magnesiumet trenger inn gjennom huden og balanserer hele kroppen. Til Julian har vi hatt i 1 ts i badevannet og hos oss har vi brukt 2 - 4 ss i fotbad. Supert å bruke badesaltet etter trening for restitusjon, om du plages med rastløse ben, for bedre søvn, for å lindre smerter og luftveisproblemer eller bare for egenpleie og hjemmespafølelsen! 

  Selv om vi fikk disse produktene gratis kommer jeg til å fortsette å kjøpe av disse. De funket veldig bra for oss, også er det jo en veldig fin gave å gi familie og venner. Alle produktene til Jordnær hudpleie er økologisk så her finner man rene gode hudpleieprodukter til en bra pris. 

  Bruk koden STATERA og du får 15% rabatt på hele nettbutikken ved kjøp over 300 kr.
  Perfekt til konfirmasjonsgave, bursdager, nybakte foreldre eller en vennlig hilsen til deg selv 

  Bildene er lånt fra Jordnær hudpleie.

  #Jordnærhudpleie #økologisk #statera #blogg #rabattkode #sponset #hudpleie #tørrhud #atopisk #eksem #næring #lavendel #magnesium

 • 2

  - Vurderte du noen gang et annet valg enn kirkelig konfirmasjon? 
  - Jeg vurderte borgelig men kunne ikke tenke med å ikke konfirmere meg i det hele tatt. Foreldrene mine sa at jeg fikk bestemme selv.

  - Hva skjer i helga? 
  - Fredag skal vi ha på bunader og gå gjennom det som skal skje på søndag. Jeg skal ha på meg en bunad som er sydd om til å passe meg. Og søndag skal vi først se filmen om oss selv i Hurtigrutenes hus før vi drar i kirka. Hva som skal skje der vet jeg ikke før fredag. Etterpå skal familien møtes til middag og kaffe. Dåpskjolen min skal henges opp og jeg skal holde en takketale. Jeg er ikke så glad i å tale. 

  - Er gaver viktig? 
  - Hehe. Er vel det. Jeg ønsker meg aller mest Playboy-ting. Og penger. Jeg har lyst til å kjøpe med mobiltelefon og spare til sertifikat. De som har konfirmert seg på Melbu fikk omentrent 10 000 i tillegg til gaver men jeg vet ikke hvor mye jeg får. Jeg vet om en som fikk 22 000. Men jeg konfirmerer meg ikke for pengene - det blir feil. 

  - Hva kommer du til å huske best?
  - Øksnesnatta og helikopterturen. Også gleder jeg meg til søndagen. Det er litt flaut å ha på den kappa, men alle skal jo ha den på. 

  - Blir man mer voksen av å konfirmere seg?
  - Mange får lov å være mer ute. Kanskje man får litt mer ansvar? 

  Okeeeeei, sjekk de svarene da! Om det fremdeles var noen tvil så er dette meg i et intervju med lokalavisen i forbindelse min konfirmasjon for 11 år siden. Her var jeg altså 15 år, og som dere kanskje husker fra innlegget om tatoveringene mine så var jeg over gjennomsnittet opptatt av Playboy på denne tiden. Min første tatovering er en Playboy kanin på magen min (som aldri ser ut til å forsvinne).
  Hvor denne besettelsen på Playboy kom fra er ikke godt å si men jeg husker jeg heldigvis ikke var den eneste som gikk rundt med Playboy ting på denne tiden. Det var eget Playboy merke på bukser og det var øredobber, bikinier, vesker og mer til med denne kaninen på. 
  Litt søtt at jeg hadde lyst til å bruke konfirmasjonspengene mine til å kjøpe meg mobiltelefon da ;)

  #konfirmasjon #flaut #playboy #15år #lengesiden #ungdommen #mote #intervju #blogg #statera #hverdagsliv #bedrekjent

 • 2

  Hvordan kan du gå fra å ha en irritabel og overfølsom tarm til en tarm som er fornøyd? Heldigvis fins der ting du kan gjøre for å få en bedre hverdag. 

  Når fordøyelsen begynner å jobbe mot deg opplever du fort utfordringer i hverdagen, å ha en fordøyelse som funker er plutselig alfa omega. 
  Som nevnt i tidligere innlegg er plagene irritabel tarm fører med seg helt normale plager som alle opplever fra tid til annen, noen opplever de oftere enn andre uten at det betyr at de har en diagnose. Når disse plagene skaper utfordringer i hverdagen din og påvirker livskvaliteten din i flere uker i strekk først da er det snakk om at dette kan være irritabel tarm syndrom. Plager som luft i magen, oppblåst mage, magesmerter, forstoppelse, diare, kvalme, stinn følelse i magesekken og følelsen av å ikke fordøye maten er noen av symptomene på en fordøyelse som ikke funker. 


  (Bilde lånt fra NHI.no)

  Ofte kan det virke som fastlegen bare er fornøyd å glad for å ha fått satt en diagnose til, få deg ut av systemet der løsningen er at det fins ingen løsning og dette er opp til deg. Du er rådløs og legen mangler faktisk kompetanse til å hjelpe deg med plagene dine. Du går hjem med et IBS hefte som inneholder en kort forklaring på low fodmap dietten. En diett du garantert kommer til å google ihjel i ettertid. 

  Dette kan fra legen sitt ståsted virke som en enkel løsning, han har funnet en diagnose og gitt deg en løsning nå er det bare opp til deg. Men der er langt fra enket! De som har sett den fullstendige listen til low fodmap dietten skjønner at dette er ikke en enkel sak. Her snakker vi om en diett som er så snever og komplisert at den nærmest er umulig å gjennomføre, iallefall over en lengre periode. 


  (Bilde lånt fra docplayer.me)

  Selv om low fodmap dietten får endel hets hos meg vil jeg påpeke at for noen fungerer dietten. Jeg selv har levd på low fodmap dietten i 6 - 8 uker, og jeg har ingen plan om å gå tilbake dit. Nå kan vi se på noen råd jeg mener vil hjelpe.

   Kutt ut verstingene! 
  Har du matvarer du vet du reagerer på eller blir dårlig av så ikke spis de en periode. Det er ikke for alltid men iallefall for en periode. Matvarer som er vanlige at voksne mennesker reagerer på er : melkeprodukter, hvetemel, rå grønnsaker, løk, hvitløk, erter og kål. En viktig ting å huske på; når du kutter ut en matvare fokuser på en matvare du skal tilføre og spise mer av slik at du ikke bare tar bort og tar bort. 

   Stress. 
  For min del ble fodmap dietten så mye stress at dette gjorde plagene mine verre. Stress kommer i flere varianter. For lite søvn, for lite næring, for mye trening, hektisk hverdagsliv, matvareintoleranser, relasjoner til de nær deg og hvordan du har det sosialt og privat. Stress er individuelt så her må man bli flink til å lytte til egen kropp, skriv en liste over hva som skaper stress i ditt liv og se hvilke punkter du kan fjerne.

   Tygg maten ordentlig. 
  Som nevnt over har de aller fleste av oss en hektisk hverdag, og ofte spiser vi mens vi er på farten. Når vi gjør dette er det sjeldent vi tygger maten godt nok. Fordøyelesen starter i munnen og blir ikke maten tygd godt nok her blir den liggende lengre enn nødvendig i magesekken for nedbrytning, dette gjør at maten vil gjære i magesekken og du føler deg oppblåst, kan bli kvalm og stinn. Videre går den for store utygde matbiten til tynntarmen der næringen skal tas opp, siden matbiten ikke er brutt ned skikkelig vil heller ikke næringsopptaket være optimalt. En matbit som fremdeles er for lite fordøyd sendes til tykktarmen hvor bakteriene tar over og plagene som irritabel tarm kommer. Matro er faktisk utrolig viktig.

   Sammensettning og behandling av maten.
  Å ha balanserte måltider er viktig, særlig er det viktig å huske å ha en fettkilde til måltidene dine slik at du faktisk kan ta opp de vitaminene og mineralene som er i maten du spiser. Uten næringsopptak fra maten kan det nesten være det samme hva vi spiser, det går bare rett gjennom uansett. 
  Også varmebehandlet mat er lettere for kroppen å fordøye enn rå mat, her er samme regel som over. Klarer du ikke fordøye maten du spiser vil du ikke ha noe næringsopptak og da kan det igjen nesten være det samme hva du spiser. Noen reagerer på rå løk mens de fint tåler stekt / kok løk i suppe eller saus.

   Reparer en skadet tarm!
  Kjøttkraft har fått et eget innlegg og du kan lese om den her. Prøv å sørg for en daglig dose av kjøttkraft og/ eller 2 - 4 ss med gelatin/ kollagen pulver per dag. 
  Tilskudd av aminosyren glutamin kan bidra til en bedre fordøyelse  ved å være den fremste energikilden til tynntarmens celler og immunsystem. 
  Aloe vera juice uten kunstig søtning kan dempe betennelser i fordøyelsessystemet. 
  En god fettsyrebalanse, tilskudd av omega 3. 
  Probiotika og fermentert mat. Fermentert mat gir en naturlig tilføring av probiotiske bakterier til tarmen. Start med noe enkelt som vannkefir, fermentert ketchup, surkål eller kombucha. 
  Spis deg mett på grønnsaker, de har mange gode vitaminer og mineraler men også fiber som tarmen trenger.
  Kokosmelk og kokosolje som virker antibakteriell og antiviral. Kokosolje forbedrer fordøyelsen ved å smøre tarmen og stimulere immunforsvaret ved spesielt inflammatoriske tarmsykdommer eller irritabel tarm. Kokos inneholder mellomlange fettsyrer ( MCT), det er fettsyrer som er så korte at de kan tas direkte opp i leveren fra fordøyelsen slik at de forbrennes med en gang istedenfor å lagres. 
  Korn og nøtter er tunge å fordøye i utgangspunktet, bløtlegging kan derfor hjelpe til. Bløtlegging bryter ned fytinsyren som er en næringshemmer slik at både nøtter og korn blir enklere og fordøye pluss at du får tilgang på mer av næringen ( dette er supert å gjøre med barnets første mat for å unngå forstoppelse og magesmerter). 

  / Les om irritabel tarm.
  / Les om IBS og low fodmap.

  #fodmap #IBS #reparere #tarm #kosthold #balanse #blogg #informasjon #statera #hippokrates #ernæring #fordøyelse #oppblåst #mat #irritabeltarm

 • 8

  Endelig fikk jeg til noen deilige scones som smakte nydelig og hverken ryr eller er tunge som stein. 
  Scones er enkle å lage, trenger ikke heve for de er uten gjær, disse er supre å diske opp med til helgefrokosten, søndagskvelds eller som en overraskelse på morgenen en helt vanlig ukedag. Fra du starter til sconsene er ferdig avkjølt tar det cirka 30 minutter. 

  Oppskriften gir 10 scones : 

  5 dl emmer finmalt ( kan fint bruke det melet du selv ønsker) 
  2 dl havregryn
  4 ts bakepulver
  1 ts salt
  1 ss olje
  3 dl kesam
  3 dl melk

  Start med å sett ovnen på 230 grader. 
  Bland sammen alt det tørre, rør kesamen ut i melken og bland sammen. Ha oljen i tilslutt. Bruk en spisesje og form til rundstykker i den størrelsen du ønsker, mine er 2 ss med deig. Legg på bakepapir og stek i 15 minutter. Sconsene skal være gyldne. La sconsene avkjøle på rist. Du kan fint fryse ned de du ikke spiser samme dag og ta opp slik at du har så å si ferske scones en dag du har ekstra dårlig tid :)


  Håper dere har en fin søndag, her tar vi det helt rolig idag. Hele familien er forkjøla og Julian har fått vannkopper, søteste lille 

  #scones #vannkopper #bakst #søndagsbakst #fortjort #balanse #statera #blogg #mammablogg #oppskrift

 • 4

  1. Hvilke serier ser du på for øyeblikket? 
  Pretty Little Liars, 13 good reasons, greys anatomy, blacklist, blindspot oooog home and away xD

  2. Hva er dine beste egenskaper? 
  At jeg er ganske snill og kan sette meg inn i andres situasjon :)

  3. Hva er dine verste egenskaper? 
  Jeg er passe morgengretten også kan jeg høres sur eller frekk ut til tider, dette er nok mest når jeg er stresset eller veldig opptatt med noe annet slik at jeg ikke følger helt med.

  4. Blir du raskt sint, eller er du langsint? 
  Både ja og nei. Er jeg stresset eller trøtt er lunta kortere enn ellers. Jeg har alltid trodd jeg var ganske utålmodig av meg men jeg er faktisk utrolig tålmodig. Langsint er jeg heller ikke.

  5. Hvordan er dine kjøkkenferdigheter? 
  Ganske bra, jeg trives på kjøkkenet og jeg syns det er gøy å eksprimentere med nye retter. Å rydde kjøkkenet om å om igjen syns jeg er forferdelig kjedelig og ønsker meg ofte en kjøkkenassistent som bare rydder for meg :P  

  6. Hvordan er du å bo med? 
  Ryddig, stille og grei tenker jeg.

  7. Hva spiser du i løpet av en dag? 
  Ganske mye mer enn hva folk tror.  

  8. Hva drikker du på fest? 
  Før barn ? øl, dram, baylis og wiskey. Etter barn ? brus. 

  9. Er du spontan eller fornuftig? 
  Jg er fornufitg spontan? Nei jeg er vel mer tenkende fornuftig enn hva jeg er realistisk fornuftig slik at en del av spontaniteten på de store tinga forsvinner. Spontant drar vi på turer i nærheten, finner på gøye ting å gjøre på ettermiddagen eller spontant begynner jeg å male stua en lørdags ettermiddag. Der jeg heller er tenkelig fornuftig er når det kommer til lengre turer, bruke mye penger eller om jeg skal kjøpe ting til meg selv.  

  10. Hvor mange barn vil du ha? 
  3. 

  11. For eller imot ulv i Norge? 
  For. 

  12. Blir du lett forelsket? 
  Nei, men nå har jeg jo vært forelsket i samme mann i nesten 8 år da så når det skjer sååå skjer det ;) 

  13. Hva ville du ha endret ved utseendet ditt? 
  Jeg endrer ting ved utseende mitt titt og ofte, hårfarge klarer jeg ikke bestemme meg for for eksempel. I dag skal jeg å fikse brynene mine med microblading også syns jeg det er gøy å trene og se kroppen stramme seg opp å på den måten ?endre? seg. Når det kommer til operasjoner og bootox så er svaret nei, ingenting, aldri.

  14. Hva ville du ha endret med personligheten din? 
  Det må vel være hvordan jeg takler stress på, der kan jeg bli bedre.  

  15. Hva liker du best med utseendet ditt? 
  Øynene tror jeg.

  16. Hva liker du best med personligheten din? 
  At jeg er omtenksom, veldig opptatt av at de rundt meg skal ha det bra.

  17. Hvor lenge har ditt lengste forhold vart? 
  7 år og still going strong <3

  18. Hva drømmer du om? 
  Drømmer om et bryllup i Irland, å reise til fine steder å oppleve kulturer, dra på konserter med musikere som inspirerer meg, få flere barn, bygge hus, fortsette å jobbe med det jeg gjør nå og såklart bli kvitt emetofobien å kjenne på et liv uten den J 

  19. Den beste middagsmaten du vet om? 
  Ehm, det er mye. Pizza, stekt ørret, taco, lettsaltet torsk, salater? 

  20. Hva drikker du mest? 
  Te. 

  21. Hvilke blogger leser du fast? 
  Konatil, fitfocuse, pappahjerte, dedication, fitliving, mammatilmichelle, casakaos, hjelptilhjelp, speiltvillingene, pilotfrue, matfrabunnen, annebrith, heleneragnhild, martheborge, komikerfrue. De jeg kom på nå.

  22. Hva gjør du akkurat nå? 
  Skriver, hører brannmann Sam i bakgrunnen, Julian drikker varm saft og vi snufser i kor ( forkjøla).  

  23. Hvilke type mennesker irriterer deg? 
  De som ikke lytter. At man snakker sammen og de er en helt annen plass, det blir falskt og tåpent. Eller man snakker sammen og de spør om det samme igjen og igjen fordi de tydeligvis ikke lytter, det er bare irriterende. Og når folk ikke hører etter og man må gjennta seg selv gang på gang?

  23. Hvor ser du deg selv om ti år?
  Da er forhåpentligvis mange av drømmene jeg skrev tidligere nådd. Da kan jeg sette nye drømmer og mål, familieferier og opplevelser vi skal gjøre sammen.

  24. Miste en arm eller miste en fot? 
  En fot.

  25. Hvordan er du når du møter nye mennesker? 
  Pratsom og grei.  

  26. Hva er ditt forhold til politikk? 
  Tror ikke jeg har et forhold til politikk. 

  27. Hater du noen? 
  Nei. 

  28. Elsker du noen? 
  Ja, heldigvis flere enn bare en :)

  29. Hva skal du i dag? 
  Først en rolig morgen så en tur på loppemarked og se etter skatter ogsåå bytur ( haha høres så teit ut, jeg skal til Sortland for de som er lokalkjent), microblading med brynene mine, innom noen butikker før jeg drar hjem igjen. Vel hjemme blir det vel middag, turgåing og lek før det er kveld og serie titting.

  30. Hvilke tema engasjerer deg mest?
  Trening, kosthold, psykisk og mental helse, DIY, baking, sying, familie, helse, reisemål, mennesker, hunder, interiør.. Sikkert flere ting også :)

  31. Er du ryddig eller rotete? 
  Ryddig.

  32. Hva er din naturlige hårfarge? 
  Kommunegrå xD Den er vel mellomblond?

  33. Det minst attraktive jenter kan gjøre? 
  Å være så utrolig kostbar og dramatisk.

  34. Det minste attraktive gutter kan gjøre? 
  Å aldri ta initiativ.  

  35. Hva tiltrekker deg hos det motsatte/samme kjønn? 
  Humor, empati, at han er hjelpsom, kjekk og en kvalitet som er passe ny ? en god pappa.

  36. Når var du sist sint? 
  Det er en stund siden, jeg husker ikke nøyaktig.

  37. Når gråt du sist? 
  I overigår kveld, var så trist på en serie :P  

  38. For deg er økonomi... 
  En fordel å ha og ha kontroll på. En frihet og et privilegium, privatsak for andre mens jeg selv er ganske åpen rundt tema.

  39. De 5 dyreste tingene du eier? 
  Huset, bilen, bunaden, hunden og barneutstyr.

  40. Hva skal du resten av uken? 
  Jobbe en del, være ute, bli frisk, spise deilig mat og slappe av :)

  41. Hva ligger på startsiden til "ny fane" på nettleseren din? 
  Jobbmail, blogg, privatmail, pixabay, exorlive og dailymotion.

  42. Hva skal du ha til middag i dag? 
  Det får bli opp til Thomas som for en gangs skyld er hjemme til middag :)   

  43. Hva er ditt favoritt-ordtak? 
  ?Never cheat on the girl of your life for the hoe of one night?.

  44. Hva er det verste du vet? 
  Angst.

  45. Kan du noen partytriks? 
  Ehm, nei? :P

  46. Hvordan er du som person? 
  Jeg er en ganske bra mamma, jeg er snill og rettferdig, jeg prøver å strekke til absolutt overalt, jeg er hjelpsom, jeg kan være stressa, jeg gjør så godt jeg kan og er stort sett fornøyd med det :)

  47. Favorittband? 
  Band vet jeg ikke, greenday? Elsker Ed sheeran, p!nk, hinder, coveringen til Tyler Ward, ellers går det i radio hits.  

  48. Hva skal du gjøre senere i dag? 
  Være ute, spise sjokolade, se på serie, drikke te å ta en paracett for hodepinen som sikker bygger seg opp til i kveld også :P  

  49. Hvilke mennesker går du best overens med? 
  Egentlig de fleste tror jeg. Mennesker med humor, selvironi, frie mennesker er kanskje favorittene.

  50. Om du skulle fortelle noe til den 15 år gamle utgaven av deg, hva ville det ha vært? 
  Kjære Marit, det er en grunn til at du reagerer som du gjør. Det er klart du er sint, og heldigvis for det. Det kommer faktisk til å gå bra :) <3

  De fleste bilder er tatt av Thomas Ebeltoft.

  #blogg #spørsmåll #hverdagsliv #småglimt #glede #kos

   

 • 4

  Her kan du lese litt om hva irritabel tarm er så kan vi sammen se på en av de vanligste behandlingsformene for irritabel tarm som fins, nemlig low fodmap dietten. Med irritabel tarm virker for maten som din fiende, alt du spiser og det du ikke spiser gir deg plager. Her kommer low fodmap dietten inn.

  FODMAP-stoffer er små, tungtfordøyelige karbohydrater som kan trigge symptomer hos mennesker med sensitiv mage. Når FODMAP-stoffer ikke brytes ned i tynntarmen, vil de passere videre ufordøyd til tykktarmen hvor tykktarmsbakteriene tar over nedbrytningen. FODMAP-stoffer er osmotisk aktive, det vil si at de kan trekke med seg væske i tynntarmen. Økt gassdannelse og væske i tarmen gir følelsen av oppblåsthet og gir ubehag, smerter, trang til å slippe luft og forstyrrelser i avføringsmønsteret. 

  LavFODMAP-dietten er utviklet ved Monash University i Australia, og er per i dag den mest effektive kostholdbehandlingen for å redusere plager hos mennesker med sensitiv mage. Studier viser at 7 av 10 mageplagede opplever symptomlindring ved hjelp av et FODMAP-redusert kosthold.

  På sykehuset i 2013 fikk jeg som nevnt diagnosen irritabelt tarm og eneste hjelp etter å ha fått den velkjente merkelappen var et hefte på 4 sider som het "Irritabel tarm". Her sto det litt om plagene jeg allerede var godt kjent med, og det var stort fokus på nei maten. Jeg husker jeg spurte legen om dette var noe som var for alltid, og ja - dette var for alltid. Aldri mer spise laktose, gluten, eple, erter, løk, plommer, hvitløk etc. Listen over nei mat er utrolig lang! 

  Jeg startet opp med dietten, og jeg feila gang på gang. Jeg mistet matgleden, jeg fikk null mestringsfølelse, mat ble et mas og en unødvendig stor utfordring. 
  Senest i fjord ( 2016) spurte jeg daværende fastlegen min om fodmap dietten. For enda da fikk jeg høre at jeg hadde IBS og måtte gå på fodmap dietten. Jeg fortalte at jeg har utført dietten slik som jeg har lært om den på skolen og via kostholdsveiledere som har satt seg inn i dette. 
  Jeg gikk gjennom elimineringsdietten i 6 uker, og denne er striks altså! Deretter begynte jeg  å introdusere forskjellige matvarer igjen, slik at jeg satt igjen med noen få matvarer som ble nei mat for meg; løk, hvitløk og laktose. En mye kortere liste enn hele fodmap listen. 
  Legen var veldig uenig i dette, og mente det ikke var rart jeg enda hadde mageplager. For ifølge legen og sykehuset skulle man gå på elimineringsdietten for alltid. At det var noe som het elimineringsdiett i det hele tatt var nytt for dem. 

  Og det er skummelt!  For matvarer med lite fodmap`s er ikke nødvendigvis sunne matvarer. Mange matvarer som inneholder fodmap er sunne, gode for kroppen og inneholder fiber, vitaminer og mineraler kroppen trenger. Neilisten for frukt og grønt er ganske lang, så man kan fort bli fristet til å gå for usunne alternativer her. Når det er så mange mennesker som ender opp med irritabel tarm og deretter blir henvist til fodmap dietten så bør informasjonen legen og sykehuset gir om dietten være korrekt. Ikke bare er dietten snever og nermest umulig å følge men den tar bort så mye av gleden rundt mat og skaper unødvendig stress slik at du i verstefall kan bli verre av dietten. 
  Fodmap dietten KAN hjelpe for noen også, og den kan fjerne endel av plagene dine og gi deg litt av kontrollen tilbake men om du i flere år og kanskje resten av livet ditt skal leve på en striks fodmap diett blir kostholdet veldig trasig, i tillegg til at det påvirker det sosiale livet ditt en hel del. De fleste av oss, uansett mageplage eller ikke vil reagere om man spiser endel matvarer som er rike på fodmaps. Om du spiser en rå løk og en eske med sukkerfrie pastiller vil du nok bli både oppblåst å litt løs i magen, det står jo tilogmed på esken - det er å regne som normalt. 

  Forskning viser også at et low fodmap kosthold endrer tarmfloraen til det negative og at man får færre av de snille bakteriene. Det vil si at et low fodmap kosthold kan gjøre deg mer og mer sensitiv for maten du spiser istedenfor å hjelpe deg. 

  Helt forvirret nå? Neste innlegg skal vi se på hva du faktisk kan gjøre for å bedre dine mageplager, få litt mer forståelse for tarmen din og hvordan du kan styrke og pleie tarmen. 

  #ibs #stress #fodmapdiett #lowfodmap #blogg #mageplager #fordøyelse #tarmen #statera #balansegang #matglede #mestringsfølelse

 • 6

  I 2013 fikk jeg diagnosen irritabel tarm. Etter mange år med mageplager og undersøkelser med gastroskopi var det dette de kom frem til. 
  Irritabel tarm er en litt difus diagnose som ikke regnes som en sykdom. Siden årsaken er ukjent fins der heller ingen behandling. Man regner med at 15 % av den norske befolkningen har irritabel tarm, altså hver 6 person! 


  (bilde lånt fra NHI.no)


  Diagnosen irritabel tarm får du om du over 3 mnd har hatt plager med fordøyelsen din uten at prøvene og undersøkelsene hos legen viser at det er noe galt. 
  Veldig mange av de som kontakter meg har problemer når det kommer til magen og fordøyelsen, og veldig mange av de har fått beskjed om at de har irritabel tarm - IBS. Symptomene på irritabel tarm varierer og kommer gjerne i perioder - noe som for meg er merkelig, dette kommer vi tilbake til. 

  • Oppblåst mage
  • Magesmerter
  • Kvalme
  • Diare
  • Forstoppelse
  • Dårlig energi

  Dette er typiske symptomer for en person med irritabel tarm, det er også typiske symptomer for en helt frisk person. Forskjellen er i hvilken grad man er plaget av de. Alle opplever nok nevnte plager fra tid til annen, blir plagene så mange og ofte at de går utover hverdagslivet ditt blir det et problem. Irritabel tarm er ikke farlig, men det er ubehagelig og det kan gi unødvendige utfordringer og begrenset livskvalitet. Og det er nesten litt farlig. For noen er IBS så problematisk at jobb og skole er uaktuelt og man kan ende opp som ung ufør. Plagene tarmen fører med seg er så hindrende i det sosiale livet at personer isolerer seg og blir deprimerte. Med lite energi og en evigvarende omgangssyke er det mange som opplever dette som en ganske heloppslukende tilstand. 
  Irritabel tarm er kanskje ikke farlig men det er langt fra bra for kropp og hodet. 

  For noen hjelper det å vite at det ikke er noe alvorlig galt med kroppen slik at når alle prøver er fine og man bare har irritabel tarm så går det litt over. 
  For andre blir det verre, at legen ikke finner noe galt men du stadig føler deg mer og mer syk for ikke å snakke om hindret i å leve ditt egen liv. Da blir plagene verre. Det antas at det foreligger en økt følsomhet i tarmen for ytre påkjenninger hos personer med IBS. Den økte følsomheten gir seg utslag i økt muskelaktivitet i tarmveggen, og ofte uhensiktsmessig tarmaktivitet som fører til luftansamlinger, løs mage eller treg mage. 


  (bilde lånt fra mat-helse.no)

  Som nevnt tidligere er irritabel tarm en tilstand som kan komme og gå i perioder og mange er sikre på at det er i magen eller i tarmen problemet ligger. 
  Om tarmen er den samme, maten du spiser er den samme og problemene fremdeles kommer og går i perioder - er det da maten eller tarmen som er problemet? Jeg tror ikke det. Du har kanskje en irritabel tarm men sannheten er nok at tarmen din er stressa for det er du også! 

  #irritabeltarm #IBS #stress #tarmflora #kosthold #balanse #statera #ukjentårsak #behandling #blibedre #deterhåp

 • 4

  Har du noen gang sluppe en fjert under yoga økten? Jeg tipper de fleste som har vært med på en og annen god yoga økt har opplevd det. 

  Pinlig er det men om man kan forebygge at det skjer er heller usannsynlig. 
  Når du trener yoga, veksler du mellom spenning og avslapning, samtidig som tarmene blir godt eltet i de forskjellige stillingene. Det vil naturlig nok føre til at det presses luft fra tarmene og ut i kroppen. Trøsten får være at det også skjer for de andre som er med på timen.

  Det du derimot kan gjøre er å redusere gassdannelsen i tarmen før du skal trene yoga. Det kan være greit å la det gå 3 - 4 timer fra sist måltid til treningen, samtidig som det kan være lurt å unngå matvarer som øker gassdannelsen. 
  Matvarer som kål, løk, erter og bønner er kjent for å skape luft. Det samme er kunstige sukker alkoholer som manitol og sorbitol, også kaffe er med på å gi fart og litt uro i magen så denne kan være grei å vente med til etter yoga økten. 
  Er du påpasselig med å tygge maten godt hjelper du fordøyelsen slik at maten blir godt fordøyd du kan dermed unngå endel av luften som kan oppstå. 

  #yoga #prump #gassdannelse #godtfortarmen #fart #blogg #pinlig #normalt #statera 

   

 • 0

  Jeg hadde lyst å pynte opp med litt farger på barnerommet samtidig som jeg syns hjemmelagde ting er mer personlig og veldig fint. Så jeg leita frem et gammelt lerret og prøvde å gi det litt nytt liv.

   

  Stoffet som er brukt hentet jeg hos svigermor, og silkebåndene kjøpte jeg på garnbutikken hennes. Også stiftemaskinen som jeg brukte er lånt fra svigermor, hun har litt av hver ja. 
  Jeg trekte lerretet inn i blått bomullsstoff og festet stoffet på baksiden av lerretet, deretter festet jeg silketrådene på baksiden av lerrete og trakk de over som dere ser på bildet. Ingen hokkus pokkus men veldig pyntelig og fint.   Korktavlen ble kjempefin på barnerommet og super for å oppbevare de fine gratulasjonskortene vi fikk etter fødselen 

  Liker du DIY prosjekter?

  #DIY #korktavle #barnerom #hjemmelaget #personlig #hverdagssyssel 


   

 • 8

  Månedens høydepunkt: Denne måneden har interessen for Statera fra dere tatt seg godt opp noe jeg synes er utrolig morsomt! Jeg elsker jo å jobbe med dette men kan ikke gjøre det uten kunder, så nå begynner det å bli morsomt :)

  Månedens nedtur: For min del var det vel all snøen. Herreeeegud da, på et tidspunkt ville det jo ingen ende ta. Men de siste dagene av april var fine så nå er vel våren kommet og mai blir nok en fin vår måned. 

  Månedens sang: Litt vanskelig å velge men troooor jeg går for Ed Sheeran - Perfect. Den spilles på repet her hver dag og jeg bare digger stemningen i sangen. Dette er en sang jeg kan slappe av til å trene til ( jepp det hender seg jeg trener til rolig musikk ). 

  Månedens lærdom / quote: People always leave sometimes they come back <3

  Månedens mest leste: Styggen på ryggen i en lykkelig babyboble tok jo litt mer av enn jeg hadde tenkt, men det er bare fint for jeg synes jo det er et viktig budskap å spre. Har du ikke lest den må du gjerne gjøre det :) 

  Månedens middag: Tror jeg snakker for hele familien når jeg sier kjøttdeig og spagetti. Herregud det er så godt! Og så mye bedre enn toro posen ;) Jeg lover å komme med oppskriften! 

  Månedens drikk: Dandyblend, kollagenpulver, kokosolje, kanelstang og mandelmelk <3 <3 <3

  Månedens gullkorn: Det er mange gullkorn fra 2 åringen men det jeg posta her om dagen er kanskje månedens fineste <3 

  Månedens serie: Pretty little liars begynte igjen nå i april så det er en stor tommel opp! Ellers hang vi etter på Blindspot så denne har vi sett endel av de siste ukene. Thomas påpekte for en stund siden til meg at de bevegde så på kameraet når de filmer her så nå er det nesten det eneste jeg får med meg. Hvoooorfoooor? 

  Månedens film: Hacksaw Ridge. Den så vi i påsken sammen med en kompis, og jeg syns filmen var vel så bra. Basert på en sann historie, jeg er kanskje litt svak for slike filmer...


  (bilde lånt fra imdb.com)

  Månedens happening: Vel der får mamma sin 50års dag skinne gjennom. Med deilig mat og egenkomponert sang ene helgen etterfulgt av garasjefest med mer deilig mat og drikke sammen med en hel del tullete mennesker ble jo dette en morsom å fin happening :) 

  Månedens innkjøp: Hva har jeg kjøpt denne måneden? Det mest lønnsomme jeg kommer på i farta er vel klistremerker. Har en liten luring som er forferdelig flink å være barnehagegutt ooooog til å gå på do så her flyr det klistremerker for både det ene og det andre ;) 

  Månedens tips: Tror det blir mitt grønne tips i forhold til å kaste mindre mat å få i deg mer grønt! 

  Håper du har hatt en kjempefin april måned og er klar for å ønske mai du skjønne milde velkommen! Mye spennende og fint å se frem til i mai så jeg gleder meg! :) Hva har vært det fineste med måneden som gikk for din del? :)

  #månedsoppdatering #blogg #blogging #hverdagsliv #oppogned #april #mai #statera #elskerjobben #film #prettylittleliars #bleieslutt

   

 • Statera Marit Ebeltoft

  Jeg er utdannet trening- og kostholdsveileder fra Tunsberg. Mamma til Julian (2), forlovet med Thomas og har en veldig koselig husky med navn Trym. Brenner for en balansert hverdag, også trenger det ikke være så avansert å gjøre noen forandringer som virkelig gir deg resultater! Statera er latinsk og betyr balanse - fordi verken for mye eller for lite av noe er bra for noen :)

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Design og koding: Ina Anjuta