Statera -
Hjem Facebook Instagram

2

En solskinnsdag, bare du og meg. 
Med vind i håret og armene dine rundt midjen min.
Særlig da er jeg glad for å kunne kalle meg for mammaen din. 

Vi husker sammen, du på fanget mitt. 
Jeg er din trygghet, den du lener deg mot - jeg elsker å være din trygghet. 

Du vet med sikkerhet at jeg tar imot deg, hver gang. 

#mamma #sønn #huske #disse #sammen #vito #sommer #minner #kjærlighet #mammalivet #statera #balanse #takknemlig #du
 

 • 2

  God sommer til deg. 
  Hva er dine planer for sommeren? 

  Jeg har nylig startet opp min egen arbeidsplass og kommer derfor ikke til å ha noe særlig ferie i år, Thomas skal jobbe endel men Julian har fri noen uker fra neste uke. 
  Allerede uken som kommer skal vi begynne med noen ferie aktiviteter. 
  Tenkte å skrive en liten liste med forslag til hva man kan gjøre å finne på med hjemmeferie :) 


  Foto : Thomas Ebeltoft

  Vi skal på en overnattingstur til Bardufoss, finne en campingplass å teste ut hyttelivet :) Så skal vi sjekke ut natur og nærområdet der før vi tar oss en dag i PolarZoo :) Gleder oss masse, blir gøy å se alle dyrene sammen med Julian. Er mange mange år siden jeg var der sist :)

  Med inspirasjon hentet fra Liz bliz super ziz kommer en list -  

  • Telttur - dette kommer det nok et eget innlegg om, vi har vært på telttur før noen ganger og vi har prøvd og feilet litt. Å vi gleder oss til å prøve på nytt :D 
  • Besøk en gård, noen steder fins det åpen gård og andre steder må man bare banke på døra til en bonde, somregel er de glad for et lite besøk :) 
  • Dra på lekeland , enten man drar alene eller slår seg sammen med noen venner så er det koselig. 
  • Badeland, svømmebasseng er kjempegøy! 
  • Sett av en hel dag til å gjøre akkurat det barnet har lyst til, uansett om det bare er å leke i sandkassen eller om dere skal sykle en tur, plukke blomster eller male sammen. Vær tilstede å gjør det barnet har lyst til. 
  • Ta med middagen på stranden.
  • Ta kveldsmaten i skogen - maten smaker ofte bedre ute ;) 
  • Dropp mobiltelefonen  - dette punktet likte jeg godt så her må jeg bare herme! Tenk så fantastisk, det er nok ting som dette barnet ditt kommer til å huske best :) 
  • Opplevelsesturer - slik som en tur til PolarZoo. Hva har du i nærheten av der du bor? En liten kjøretur, dagstur, overnattingstur unna - opplev noe litt utenom hverdagen. 
  • Eventyrdag - har barne ditt et favoritteventyr? Hva med å legge opp dagen som eventyret å spis det samme, gjøre samme aktiviteter og snakke om eventyret underveis? 
  • Om biblioteket tar sommerferie kan det være greit å stikke innom en tur før de stenger dørene, lån dere noen bøker. Kanskje har du et eventyr fra din barndom du ønsker å lære bort, skap minner sammen. Eller er det tid for å øve på tall, bokstaver, engelske ord etc? Biblioteket har bøker for slikt og dette er gøy å gjøre om sommeren!
  • Fisketur, ikke et varmt minne fra min egen barndom men et barndomsminne ;) Hehe, fisketurene var koselige men etterhvert som jeg ble ungdom begynte mygg å fluer å plage meg såpass mye at fisketuren ikke var noe stas. MEN jeg vil gjerne at Julian skal få oppleve sommer og fisketurer. Og hei, om jeg selv kan få et litt bedre forhold til fisketurer igjen så er jo det bare fint. Det er jo koselig, sånn egentlig :) 
  • 10 på topp ich - å gå turer er fint. Her jeg bor har de en ti på topp bok man kan kjøpe å krysse av for når man har nådd toppene. Er det dyrt eller toppene ikke er riktig proporsjonert i forhold til barnets alder kan dere lage deres egen tur bok eller topp bok :) 
  • Fang krabber og ha en utforskende dag i fjæra :D 
  • Her har barnehagen åpent hele ferien men i noen av ukene er det svært få barn i barnehagen, en mulighet da er å invitere barnehagen på hjemmebesøk. Det er veldig stas for barnet å få vise frem rommet, lekene og huset sitt :) 
  • Tøys, tull, lek, herje, konkurrer å dans sammen - gi alt du har for en aktiv lek! Barnet blir så takknemlig for at du deler av tiden din <3
  • Sett av tid til familie og venner som er hjemme på sommerferie. Dette er mennesker dere ikke ser ellers så det er fint å sette av noen timer eller dager for tid sammen. 
  • Har dere en stall i nærheten? Å få ri på hest for første gang er kjempestas :) 
  • Lær å sykle, uten støttehjul eller prøv på rulleskøyter for første gang? :) 
  • Bakedag - lag boller og kjeks, is og snacks sammen. Gjerne en dag det er litt grått å trist ute.
  • Filmkveld, å se film ilag er faktisk kjempekoselig. Men du som voksen må se ilage, ikke sjekk telefonen eller legg deg for en power nap. Snakk om filmen og handlingen etterpå. Mange av barnefilmene er basert på noen gode handlinger :) 

  Håper tipsene kan komme til nytte, og har du noen andre tips må du gjerne slenge de med :D 

  #hjemmeferie #ferie #sommer #blogg #mamma #statera #balanse #utflukt #strand #telttur #middag #baking #eventyr #lærenoenytt

 • 4

  Repost fra tidligere innlegg, idag ligger "Styggen på ryggen" på forsiden av babyverden, del gjerne innlegget så flere kan lese. Noen ganger er det godt å se ordene man sliter med stå svart på hvitt, også å vite at man ikke er helt alene. 

   

  Morsfølelsen, lykken over all lykke, den uendelige stolthet og gleden. Kjærligheten som ikke kan måles. Styggen på ryggen. 

  Jeg sitter på bussen, bak meg står to mødre med hver sin barnevogn. Ene mammaen har en datter på rundt 2 år mens den andre har en baby som ikke synes der han ligger i barnevognen. Babyen gråter. Det er ikke rolig gråt, mer hysterisk og febrilsk. Moren bøyer seg over vognen, legger en hånd på magen til babyen og stryker på han - prøver å gi han den nærheten han sannsynligvis roper etter. Moren vugger på vognen som allerede er i bevegelse, titter rundt seg passe desperat i blikket. Kanskje ser hun etter neste stopp, en utvei eller bare et vennlig blikk. De vennlige blikkene som blir sendt i hennes retning går henne nok hus forbi.
  Gråten øker og moren bøyer hodet ned til babyen, hysjer og trøster til beste evne mens hun fremdeles vugger i vognen, stresset og med et frustrert smil plassert i ansiktet. Venninnen snakker til henne, sier de snart er fremme og kommenterer at det var da fælt så mye folk på bussen idag. Bussturen er ekstra lang, mange stopp for det er mange som skal på. Mens gråten øker øker også desperasjonen i morens blikk.

  Vi skal av på samme stopp, jeg slipper henne ut før meg. Vel ute av bussen løfter hun babyen opp. Holder han inntil seg, han kan ikke vært mer enn 2 måneder gammel. Vugger rolig frem og tilbake, gråten avtar. Venninnen kommer bak og smiler vennlig, denne gangen får hun med seg smilet, forståelsen og returnerer et ømt lettet blikk. Rolig går de inn mot kjøpesenteret, med babyen inntil brystet, fornøyd og hakke mer avslappet. 

  Jeg kan kjenne meg igjen i moren for jeg har også vært der. På en stappfull buss med en liten baby, nybakt mor til mitt første barn, usikker og i den strengeste fasen til generasjon prestasjon. Forskjellen - desperasjonen min tok ikke slutt på busstoppet til kjøpesenteret. 

  Jeg hadde ønsket meg barn i flere år. Lenge virket drømmen til å være uoppnåelig, men så en dag lyste testen mot meg. Vi sku ha barn. 
  Månedene som kom ble fylt med glede, spenning og forventninger. Det var alikevell ingenting som kunne forberedt meg på følelsen mammarollen sku bære med seg. 
  Forventningene er kanskje det verste. Forventningene til det ufødte barnet, til rollen du enda ikke har inntatt enten det er mamma for første gang eller som syvbarns mor. Forventninger til fødselen og permisjonstiden, til familien og venner.

  Fødselen tok sin tid, den var tøff og satte sine spor. Jeg som hadde vært heldig hele graviditeten, ingen betydelige plager, trent hele veien nesten inn til fødestuen. Forberedt meg på både pust, teknikk og lest meg opp om fødsel. Så kom dagen og jeg presterte ikke halvparten så bra som jeg hadde sett for meg.
  Det er kanskje her jeg møtte han først, Styggen. Og han sku jeg få se mye til i tiden fremover. 

  Dagen etter fødselen var jeg fremdeles litt fortumlet, våknet og barnepleieren var inne for å hente babyen. Det var vel greit tenkte jeg. 
  De kom tilbake noen timer senere, jeg må ha sovnet igjen. Babyen hadde vært i røntgen, de ville sjekke om alt var som det skulle for han pustet for fort. De konkluderte med at han var stresset etter fødselen, den hadde vært en påkjenning for både meg og han. Jeg hadde fått epidural noe som førte til blodtrykksfall, jeg måtte ha medisin for å få opp blodtrykket og dette gjorde babyen stresset. 
  " Der kan du se, du som ikke kan føde naturlig. Sånt er ikke bra for en liten baby, syk har du gjort han." 

  Jeg hadde som de fleste blivende mødre i generasjon prestasjon lest meg opp om amming. Etter fødsel var ikke babyen særlig interessert i pupp, og jeg var vel så tom for næring så det var kanskje ikke mye å hente. Dagene etter var det fremdeles ikke store greia. Jeg var fullstendig klar over viktigheten av morsmelk, bare det beste er bra nok. Jeg tilbydde puppen, pumpet en gang i timen ellers, la han tålmodig til og ventet. Han virka mer og mer utilpass og gråt. 
  Ammingen var vond både på puppen, med etterriene, uansett liggestilling eller sittestilling på grunn av syingen etter fødselen. 
  Han tittet frem fra bak meg, så meg i øynene og begynte å stille spørsmål. " Er det noe galt med deg? Med kroppen din? "

  Jeg spurte barnepleieren om det var vanlig at babyer skalv slik på hendene, jeg lurte på om han var kald eller om noe var galt. 
  De begynte å sjekke blodsukkeret hans. På grunn av lite morsmelk var stakkaren sulten. Med lavt blodsukker spurte de meg om det var greit at han fikk morsmelkerstattning. Såklart, udugeligheten min sku ikke gå ut over han mer enn den allerede hadde. 

  Stresset på sykehuset, alle følelsene, lite mat og søvn, en sliten kropp og mange påkjenninger gjorde nok sin del. Mens han gråt ble jeg mer og mer fortvila. 
  Hver gang vi var alene gråt jeg. 

  Det ble tid for hjemreise, blodsukkeret hadde kommet seg og alle sjekker var fine. Vi var fremdeles en for mye i bilen på tur hjem. Babyen, jeg, samboeren min og Styggen. 

  Ukene som kom var fylt med forventninger. Gratulasjoner om babyen, som foreldre. Hvor heldige vi var, stolte og lykkelige. Du bør være lykkelig. 
  Er det sånn her lykke føles? Styggen tittet ikke bare frem av og til, han hadde hentet stol og slått seg til ro på skulderen. I perfekt høyde for øret, ethvert hvisk og mumling skulle høres. Han og forventningene.
  Styggen på ryggen ble en av mine nærmeste, der han satt på skulderen og minnet meg på - hvor dårlig jeg presterte. Er det rart man blir usikker og redd? 

  "Skal ikke du begynne å trene igjen?" "Har du glemt vennene dine?" "Må du bære, trille å vugge hele tiden for at han skal sove?" "Skjemmer du han ikke bort nå?" " Du vet du ikke skal rope til en baby?" "Det er lov å be om hjelp." "Klarer du ingenting alene, hvorfor fikk du barn?" "Som med morsmelk er hjemmelaget barnemat best, ikke bare best men det eneste riktige." "Husker du å sette av tid til kjærligheten, han du fikk barnet med?" "Er det ikke på tide å ta seg en kveld på byen snart?" "Forlenget permisjonstid, skal du aldri begynne å jobbe igjen?"  "Vente med barnehage ja, skal ikke bare droppe alt av vaksiner og bli helt hippie?" "Sover han ikke hele natten enda? " "Når har du tenkt å bli lykkelig egentlig?"  Og jeg, jeg gråt. 

  Morsfølelsen kom tidlig, med en gang og kanskje før han ble født. Det var ikke den det sto på. Kjærligheten var ubetinget, fra første øyeblikk. 
  Men at barselstiden er den lykkeligste tiden kan ikke jeg skrive under på. Jeg var ikke spesielt lykkelig. 

  Jeg var ensom uten å være alene et øyeblikk, jeg var sliten uten en jobb, jeg var frustrert, stressa og fylt av forventninger. 
  Det skjedde mye det første året som mamma, mange mange utfordringer. Før jeg fikk barn var angsten tilstede, den var også med på å kamuflere den ellers tydelige depresjonen. For den var ikke lett å få tak på. Angsten og Styggen ble bestevenner. På hver sin skulder satt de to, konspirerte og mente noe om alt. 

  Det tok kanskje et år, men for hver dag som gikk gråt jeg litt mindre. Jeg ble mer lykkelig. For hvert smil jeg fikk smilte jeg litt mer. Styggen var ikke borte men han var ikke den eneste som eksisterte lengre. Kanskje han aldri kommer til å forsvinne men det er liksom greit nå, jeg har lært meg å forberede meg. For hver gang den lille gutten forteller meg at han elsker meg, løper imot armene mine, klemmer og kysser meg, belærer meg om løspupper og dikter opp eventyr - da kan jeg bruke det mot han, Styggen. 

  Jeg har en oppfordring til deg. Ikke vær redd for å bry deg. All interesse du viser den gravide under graviditeten er vell å fin, men vis at du eksisterer også når babyen er født. Gi minst like mye oppmerksomhet til mammaen som du gir til den nyfødte. Gi mammaen et ekstra blikk, se etter. Er hun lykkelig? Må hun være lykkelig? Hun må ikke det, det er lov å ikke være lykkelig. Med å vise at du bryr deg og er tilstede hjelper du med å senke forventningene og lykke er en større mulighet. 

  Mitt kjære barn, vit at du var høyt ønsket og elsket lenge før din start. Jeg bare sleit litt med overgangen til å bli en mamma. 

  #depresjon #fødselsdepresjon #forventninger #mamma #fødsel #styggenpåryggen #angst #kjærlighet #morskjærlighet #lykke 

 • 2

  Det enkle svaret på dette er - fordi jeg hadde lyst og fordi jeg kunne. 
  Å være hjemmemamma i dag er ikke like vanlig og blir derfor også møtt med reaksjoner. Mange er dømmende og negative, mener det er synd på barnet og i det hele tatt bare en dårlig løsning. Men det er jo vårt valg, og jeg velger å tro at de aller fleste foreldre ønsker å gjøre det som er best for sitt / sine barn. For oss var dette riktig. 

  Jeg hadde lenge ønsket å få barn og gledet meg til småbarnstiden - tiden vi aldri får igjen. 
  Jeg sa tidlig ifra om at jeg ville være hjemme med sønnen vår lengre enn normalen, og dermed planla vi deretter. 
  Jeg gikk skole da Julian ble født og kunne etter skolen jobbe hjemmefra 50%, pappaen til Julian jobber på båt så når han er på fritur så er han fri. Dette gjorde at en forlenget permisjon var godt mulig for oss, så hvorfor ikke? 

  Jeg mener at barnet kan enkelt få dekket sine behover fra foreldrene de første leveårene og dermed er ikke barnehage en nødvendighet, som nevn her går respekten begge veier og jeg har forståelse for de som ønsker å bruke barnehage fra starten av og de som av andre årsaker er nødt til å benytte seg av barnehage. 
  Personlig har jeg ingenting imot barnehager så ikke misforstå, jeg bare mener det er en tid for alt og alle familier og barn er forskjellige så man må se forbi det som kanskje er normalt og mest vanlig og heller se på behov og ønsker. 

  Hva får du som hjemmemamma? 

  Trygge barn - jeg har ikke tall på hvor mange kommentarer vi får på hvor trygg og god Julian er. Han har i godt over sine 2 første år her i livet hatt mamma og/ eller pappa sammen med seg nesten hele tiden. Det har selvsagt vært noen overnattinger og noen timer med barnevakt her og der men i hovedsak har vi vært der sammen med han hver dag og natt. 
  Et barn som er trygg på seg selv og de rundt seg, et barn som har lettere for å gi tillit og motta trøst, vise følelser og utforske verden på en god måte. 

  Opplevelser - være der når de første skrittene blir tatt, ord blir sagt og når nye oppdagelser blir gjort. Så takknemlig for dette. 

  Nærhet - på en helt annen måte. Det er klart det er en forskjell der om du tilbringer 15 timer av dagen din med barnet ditt eller 3 timer.  

  Du får også - 

  Testet tålmodigheten din. 

  Mindre tid til deg selv og dine interessene.

  Kjenne på stress på en helt annen måte. 

  Men dette er for meg en del av det å ha barn, og det er som sagt en tid for alt. Nå er Julian i barnehage halv plass og det trives vi veldig godt med alle sammen. Tro på deg selv, og gjør det som føles riktig for deg og din familie 

  /Hva kan du gjøre som hjemmemamma eller hjemmepappa?

  #hjemmemamma #egnevalg #dittvalg #respekt #tro #mot #selvtillit #tålmodighet #barn #mamma #blogg #balanse #tid #barnehage 

 • 3

  Som nevnt tidligere har jeg vært hjemmemamma og er fremdeles delvis hjemmemamma, jeg stortrives og er utrolig glad for denne muligheten. Jeg kunne sagt jeg er takknemlig, og jeg er jo på et vis det men vi har lagt opp til dette selv og jeg mener det er en mulighet for de aller fleste om ønsket er der :)

  Barna har godt av å kjede seg, lære seg å vente, dele, være sosial med jevnaldrende barn og frigjøre seg fra mamma og pappa. Men barn har også godt av å være sammen med foreldrene sine, og etter min mening har de godt av det litt lengre enn det som idag er normalen på 10 - 12 mnd. 
  Jeg mener også at respekten skal gå begge veier, og jeg forventer å bli respektert for det valget vi har tatt for vår familie akkurat som jeg vil respektere deg for det valget du tar for din familie. 

  En av favorittpersonene mine her i verden er nemlig sønnen min, å jeg rett å slett elsker å tilbringe tid med han.
  Se han lære og utforske det livet gir han.
  Høre han spørre og tenke seg til hvordan ting fungerer og i disse dager - hvorfor. 
  Det trenger heller ikke være så komplisert eller være de store tingene, for barna vil somregel bare være ilag med å hjelpe til, ha vår oppmerksomhet å vite at de blir sett og hørt. Det er så fint.

  Ta barna med på husarbeid og la de hjelpe til enten der er matlaging eller vasking. 
  Da Julian var baby elsket han å få være med på husarbeid i bæresjalet jeg brukte, der kunne han sove godt. Nå som han har blitt større er favoritt aktivitetene å legge i vaskemaskinen, ta ut av oppvaskmaskinen, brette klær og bære de på riktig plass å lage mat. På kjøkkenet koser vi oss mye og jeg orker ikke ofre rot og gris en tanke. Han får sine matvarer, en kniv og en fjøl slik at han kan holde på med sitt, så gjør jeg mitt. Baking så tar vi av en del av deigen til han og han kan leke å får brukt fantasien sin, her lager han både slanger, hus, bokstaver og boller da. Han lager idag sin egen havregrøt mens vi står å følger med. 
  "Først tar vi i havrigryn, så litt vann eller melk, må ha i salt og smør, ikke oli. Røre men bare forsiktig, snart mat." 

  Oppdagelsesturer. 
  Vi har en utegutt uten like, så vi har vært mye ute. Oppdagelsesturer er fint, da går vi rundt litt uten mål og mening for å finne en kongle, fortelle om trær og blomstre. Klatre litt og plukke mose og kaster stein i elven. 

  Babysang, barneklubb, lekecafe, barselsgrupper og play dates. 
  Dette er så koselig! Barn begynner somregel ikke å leke sammen og ha gleden av hverandre på deeen måten før de er rundt 3 - 4 år men å få sosialisert seg selv og mammaen er bare fint! Se hvordan andre barn er og herme litt, prøve nye leker og utveksle lyder - herlig. Så kan jo mammaene ( eller pappaene ) snakka om de tingene som småbarnsforeldre ofte snakker om, bæsj, melk, utslett, sykdommer, kryping og ikke minst søvn. 
  Har fått mange nye gode venner gjennom disse møtene både jeg og Julian. 

  Svømming, lekeland, museum, bondegård eller akvarium. 
  Svømming er fint så tidlig som du ønsker, her hadde vi ikke tilbudet før Julian var godt over året mener jeg å huske. Det tok iallefall bare ett eller to besøk før dette ble en favorittplass. Lekeland har også vært så gøy, og særlig når de har blitt 1 år. Fart og spenning og mange inntrykk!
  Museum kan være så spennende, og mange museer har barnerom - alt som er nytt er spennende iallefall om mamma eller pappa er ilage med. Her var vi på hurtigrute museum og det slo godt ann, fikk se på båter, motorer, styre litt å se på dukker. Akvarium og bondegårder er jo så populært for de aller fleste barna. Se på dyr, holde, stryke, mate og oppleve - helt supert! Her lærer barnet utrolig mye også. 

  Lese bøker og besøke biblioteket. 
  Julian var medlem i goboken og fikk mange bøker her, etterhvert avsluttet jeg medlemsskapet og benytter meg nå bare av biblioteket. Elsker stundene hvor vi leser bøker, snakker om ting i bøkene og har koselige studer. Dette har vi gjort fra Julian var bare 4 måneder gammel ca, kveldspupp og en koselig historie er et minne jeg virkelig setter pris på 

  Spise ute. 
  Enten det er frokost på trappa, lunsj i skogen, middag ved bålet eller kvelds på stranda - å spise ute av og til er kjempe spennende og gjør ofte at man nyter maten litt bedre :) 

  Se film sammen. 
  Når barnet begynner å bli litt større er dette kjempe koselig. Da mener jeg ikke at man skal sette på en film så man har "barnevakt" en stund men å se filmen samme, gi filmen litt liv fra utsiden av skjermen med å klappe å være glad når noe fint skjer eller "skvette" og bli redd når noe er skummelt og spennende. På denne måten gjør dere dette sammen og blir et koselig minne. Den første filmen jeg og Julian så sammen var "Karsten og Petra på safari", etter dette hadde vi en ekte blodfæn av Frk kanin og løveungen her hjemme ;)  
  Det er selvsagt helt greit, fint og opp til hver enkelt om man vil bruke TV som barnevakt ( det har skjedd ofte her det og ) men det er en annen sak da og går ikke under en aktivitet å gjøre sammen :) 

  Besøke venner og familie. 
  Har du venner som er hjemme på dagtid er det kjempefint å finne på noe sammen, og har du venner med barn som er hjemme så er du priviligert og dere bør slå dere sammen! :) Utrolig koselig å møtes en eller gjerne flere for å være sammen, la barna leke seg eller bare være der mens du og vennene dine får litt venninnetid sammen. Heller ikke undervurder familien, besteforeldre eller morsomme tanter og onkler blir fort superpopulære. Spør jeg Julian hvor han vil så er det nesten alltid " til mor, bæ og tante " :) 

  Bokstaver, tall, lek, sang og aktiviteter. 
  Fra nett får du printet ut alfabetet slik at du kan klippe ut å fargelegge for å henge opp på veggen. Julian har fra tidlig vært opptatt av bokstaver og hvem det er sine bokstaver. Kjempegod læring. 
  Samme med tall, tell det som telles kan. 
  Lek med puslespill, bygge tårn, lego og duplo, herje med "jeg kommer å tar deg" eller " borte titt titt" er leker som aldri går ut på dato. Syng og dans, alle kan synge med den stemmen de har. Bruk en lydfil med barnesanger eller spill av youtube, " hode skulder kne og tå", "bæ bæ lille lam", "5 små apekatter" eller "hjulene på bussen" har slått ann her. 
  Kunstig sand, trolldeig, plastelina, tegn, mal, lag steintroll, bak sammen, klipp og lim er aktiviteter som kan gjøres nesten i timesvis i strekk og barna blir så glad for å ha mamma eller pappa med på slike gøye ting.

  Som med husarbeid kan utearbeid også gjøres sammen.
  Hagestell, plenklipping og ikke minst snekring er gøy å være med på. Julian har nå sin egen trillebår og spader for å plante blomster sammen med meg, han har også fått egen verktøyskoffert med hammer, sag, vinkel og skrumaskin så her kjører vi på med barnearbeid ;) 

  Håper du fikk noen tips og litt inspirasjon til hva du og dine små kan gjøre sammen enten det er i permisjonstiden eller andre dager der dere er hjemme sammen. Ha en super torsdag! 

  #hjemmemamma #barn #kjærlighet #tiden #aktiviteter #blogg #lek #utflukter #utebarn #baby #permisjon #husarbeid #balanse #hverdagen #statera #mamma

 • 0

  Når barnet blir 6 måneder gammelt begynner det å bli vanskelig å dekke barnets behov for jern med bare morsmelk eller morsmelkerstattning. Derfor kan det være en fodel å servere barnet matvarer som er naturlig rike på jern. 
  Grøtpulver har vi sett på i mitt første innlegg om hjemmelaget babymat. Kornprodukter er naturlig rike på jern, jo grovere kornet er jo mer jern er det i det. Men kornet er også tungt å fordøye, særlig for små mager. 
  Har babyen din blitt grøtlei? Det fins flere andre kilder til jern og nå skal vi se litt er på hvilke pålegg som er fine å velge når det kommer til jern i kostholdet. 
  Pålegg som inneholder jern og vitamin C er lurt å velge, C vitamin hjelper til på opptaket av jern. 

  For babyer 6 mnd -

  Jernberiket prim
  Leverpostei
  Rørte bær 
  Eplemos
  Gulrotmos
  Most banan
  Most avokado

  For babyer fra 8 mnd - 

  Brunost
  Milde smøreoster
  Hvite oster
  Sardiner
  Makrell i tomat
  Kjøttpålegg som skinke, kalkunpålegg, servelat
  Egg

  Du kan servere litt tomat, appelsin, kiwi, jordbær, paprika eller solbær ilag med brød maten for C vitaminen sin del. 
  Informasjon hentet fra Margit Vea sin bok om lettlaget barnemat.

  #barnemat #baby #jern #grøt #brød #pålegg #balanse #avokado #blogg #mamma 

 • 2

  Hola, nå har det vært stilt i noen dager. Ingen annen grunn enn at det har vært mye som har skjedd utenom internett verden.
  Jeg har nå flyttet inn i nytt lokalet, mitt eget kontor. Snekret og malt mine egne møbler og i går var åpning. I tillegg er jeg enda delvis hjemmemamma og tenkte å fortelle litt om det samtidig svare på noen av spørsmålene som har dukket opp rundt dette tema. 

  Jeg har vært hjemmemamma helt til mars i år, da var Julian 2 år å 4 måneder og sku begynne i barnehage. Det hadde helt fra starten av vært et ønske for meg å kunne være hjemme med barnet mitt lengre enn normalen, ( 10 - 12 mnd). 
  Dette var såklart et tema hjemme og vi ble enig om at vi sku prøve å få det til så langt det lot seg gjøre. 
  Jeg valgte den permisjonen som hadde flest uker og minst lønn, 80% er det vel. I denne perioden var jeg klar over at jeg måtte spare så vi satte av penger hver månede slik at vi skulle ha til en videre ulønnet permisjon. Når Julian ble 1 år søkte jeg om kontantstøtte som alle kan få når barnet ikke går i barnehage. Denne satsen har økt endel de siste årene og øker vel i august i år igjen om jeg ikke tar helt feil. 
  Med litt planlegging og å se over prioriteringene sine er det helt klart mulig å klare det. Tanken var å være hjemme til Julian var 2 år men det ble 4 måneder ekstra.
  Og jeg elsket det! Så å si hvert sekund av tiden vår. 


   

  Jeg kunne aldri sett for meg å gjort det annerledes og er det noe jeg virkelig er glad og takknemlig for så er det å få være hjemme med barnet mitt så her lenge, og det er også noe jeg kommer til å ta med meg til neste barn. Det er fremdeles et ønske for meg å være hjemme med fremtidige barn i like lang tid som jeg var med Julian. 
  Tiden - vi får den ikke tilbake. Det er mange som lurer på hvordan det er mulig, hva vi har gjort, hvordan i alle dager vi har orket denne løsningen og om det ikke er synd i Julian som ikke fikk gå i barnehage tidligere. 

  Det er mulig å gjøre det sånn her om man planlegger og ser over prioriteringene sine. Man må være realistisk, man lever i denne perioden på 1,5 lønn så merkeklær, dyre ferieturer og ukentlig nytt interiør er ikke noe man har muligheten til. 

  Vi har gjort så mange fine ting sammen! Jeg skal ærlig innrømme at de månedene Thomas har vært på havet og det bare var oss to igjen hjemme så var det til tider litt ensomt. Her jeg bor er det ikke vanlig å være hjemme utover permisjonstiden så når andre var ferdig med permisjonstiden og dro i barnehage og på jobb ble det færre å være sammen med for oss, selvsagt. 
  Vi har ingen tilbud om åpen barnehage, offentlige lekeplasser, lekecafe eller slike ting her. Men her skal jeg ha et stort klapp på skulderen, jeg satte meg selv ut der og gjorde det jeg kunne iallefall. 
  Jeg sende helsestasjon melding å spurte om disse tilbudene og om det var noe de kunne tilby. Jeg lagde en facebook gruppe der man kunne skrive om man skulle på tur en plass, om man var på en lekeplass å lekte, om man dro på svømming eller i barnehagen for å leke på ettermiddagstid. Slik at andre som satt hjemme alene kunne se dette å heller ta initiativet selv å møte opp, slik kunne vi være sammen. Gruppen ble en liten suksess men klapp for forsøket :) 
  Jeg møtte venninner med barn på ettermiddagstid når det var mulig og vi var mye sammen med familien, litt eldre søskenbarn og tanter har vært suverent! 
  Vi ble med på babysang og etterhvert barneklubb, det var kjempekoselig! Vi var ukentlig på svømming og møtte andre barn og voksne, også kjempefint. 
  Vi besøkte barnehager MYE. Her har det vært slik at man kan få komme på besøk i barnehager, å er barna ute kan man være ute sammen med sålenge man er der selv å har ansvar for eget barn. Vi fant oss fort en barnehage vi likte kjempegodt, og de ansatte tok godt imot oss. Det var mange ganger jeg følte vi maste og presset oss på men de inviterte, ba oss inn, serverte lunsj, og bydde på kaffe og te når vi var på besøk. Dette ble også barnehagen vi søkte om plass i. Barnehagen til Julian har altså vært i bildet i lang tid før Julian ble barnehagegutt. 
  Når vi var på turer i nærheten her møtte vi rett som det var på barnehagen og var igjen ilag med de for å leke å bli kjent. 
  Da Julian startet i barnehagen i mars var han altså godt kjent med alle de ansatte og ungene kunne navnet hans og han viste hvem de var. 
  Ellers er vi en familie som elsker å være ute, så hver dag ( ja hver dag med svært få unntak ) har vi vært ute på en eller annen tur.
  Jeg kommer nok tilbake med en liste over ting man som hel eller delvis hjemmemamma/pappa kan gjøre sammen med barnet etterhvert. 

  Og hvordan har vi orket å ha denne løsningen? 
  Vet du, noe annet har aldri vært et alternativ for meg. Jeg vet jeg skal trå varsomt her for det er fort å fornærme eller være for brå. Vi har enkelt å greit gjort det som har vært rett for oss og vår situasjon, og om man ønsker en slik løsning så er det mulig for de aller aller fleste med planlegging. 
  Er det ikke en løsning man ønsker må man heller være ærlig på det å si det, det er ikke for alle. 
  Julian var ønsket å planlagt i lang tid før han ble født, jeg hadde hele veien vært klar på at jeg ønsket å være hjemme litt lengre enn normalen. Jeg var på ingen måte klar for å sku sende han i barnehage da han var rundt ett år, så jeg er glad jeg kjenner meg selv så godt å kunne planlegge å forutse hvordan situasjonen kunne bli. Thomas som har jobbet på haver med 4/4 ukers turnus har jo og vært hjemme med oss en hel måned når han var hjemme og også han har fått uerstattelig mye og fin tid sammen med Julian. 
  Når vi fikk barn ville vi være sammen med barnet, være der for de store oppdagelsene, for å trøste, lære å kjenne å ikke minst utforske verden sammen. 
  Full forståelse for de som sender barn i barnehage når permisjonstiden er slutt og for de som ikke ønsker å ha en utvidet permisjonstid, denne forståelsen og respekten går begge veier. 

  Synd i Julian som ikke fikk gå i barnehage før han var 2 år å 4 måneder? NEI.
  Nei vet du jeg syns ikke synd i han, han er privilligert som fikk være hjemme med mamma og pappa litt ekstra. Han er heldig som slapp å bli vekt om morgenen for å komme seg avgårde, han har til nå kanskje bare blitt vekt 5 ganger på morgenen og ellers fått styre søvnen sin helt selv. 
  Han som har hatt sine tryggeste omsorgspersoner rundt seg hele veien mens han begynte å utforske den skumle nye verdenen. 
  Han som har hatt et normalt støynivå. 
  Han som har vært ute i flere timer hver dag. 
  Han som har kunne få bruke den tiden han har trengt på å venne seg til andre mennesker, bli trygg og komfortabel. 
  Barn leker ikke sammen før de er i 3 - 4 års alderen, først da trer rolleleken inn. Før den tid leker barn ved siden av hverandre. De har altså lite nytte av hverandre i lek før denne tiden. 
  Jeg gjorde meg også klar over hva barn i den og den alderen skulle kunne, jeg fulgte med på hva barn på Julians alder lærte og gjorde i barnehage på den tiden og Julian har aldri hengt etter i utvikling, tvert imot. 
  Han røyste seg opp da han var 7 måneder, gikk før han var 10 måneder. Han snakker rent og som en foss å har kunne gjort seg forstått med språket for oss oss og andre siden han var rundt 12 - 15 måneder. Han deler på leker, viser omsorg, er rolig og aktiv der det passer seg. Han er nygjerrig og utforskende, tar ting utrolig fort og kan både telle til 15, fortelle de forskjellige farger, synge mange sanger med riktig tekst, fortelle hva alle i familien heter og når de forskjellige har bursdag pluss at han er veldig interessert i språk å har derfor begynt å spørre om hva alt heter på engelsk å kan derfor mange ord på engelsk. Han er motorisk flink, snekrer med hammer og spiker, skrur og demonterer gyngehesten sin daglig og er sterk som få der han løfter tunge lekekasser og klarer selv. 
  Han kler på seg alle sine klær selv, også gensere og sko. Klærne er rett vei for han vet hvor lappen skal være, og skoene er på riktig for for han vet hvor merkelappene inni skoen også skal være. Han ryddet og hjelper til med alt av husarbeid, dekker på bord og bretter klær, ja og digger støvsugeren. 
  Han er altså langt fra en stakkarslig 2 åring som ikke har fått dekt sine behov.   Nei mamma av generasjon prestasjon du kommer til å bli dømt uansett hva du gjør. Tørr å si hva du mener og gjør det som føles rett ut for deg og din familie uansett situasjon du er i. Du som mamma og pappa vil nok alltid ha ditt barns beste interesse, og handler du fra et godt sted går det sjeldent så fryktelig galt. 

  #hjemmemamma #delvis #heltid #barnehage #barn #sønn #tiden #statera #balanse #hjemmekontor #blogg #mammablogg #prioriteringer #alternativer

 • 2

  Mange velger å bruke ferdiggrøt til babyen sin fordi den er jernberiket. Dette er nok fordi det er helt vanlig i dag, et enkelt alternativ og ganske trygt. 
  Veldig mange opplever også at babyen får magetrøbbel og forstoppelse når det er tid for å introdusere fast føde, det kan rett og slett være fordi babyens tarmsystem ikke er ferdig utviklet ved 3 - 4 måneders alderen og korn produkter er ganske tunge å fordøye. 

  Så babygrøt trenger altså ikke være den første maten barnet ditt spiser, og sammen kan vi se på matvarer som sikrer barnet nok jern. 
  Absorpsjonen av jern fra kosten varierer ut fra en persons jernstatus, men er først og fremst avhengig av det totale innholdet av jern i kosten og i hvilken form det foreligger. Hemjern absorberes lettere enn ikke-hemjern, og er også mindre avhengig av faktorer i kosten som fremmer (f.eks. vitamin C) eller hemmer absorpsjonen. Absorpsjonsgraden for hemjern er 15?35 % mens tilsvarende for ikke-hemjern er 2?20 %. Jernet i babygrøten kommer fra ikke - hemjern som stammer fra planteriket mens hemjern stammer fra animalske kilder. 

  En ferdigpose med grøt kan inneholde 10 mg jern per 100 g ferdig grøt. Det vil si at babyen din tar opp 0,2 ? 2 mg jern fra grøten.
  Tar vi utgangspungt i den mest solgte leverposteien nemlig Staburets leverpostei ser vi den inneholder 6,10 mg jern per 100 gram, noe som vil si at babykroppen vil ta opp 0,9 -  2,1 mg jern per 100 gram leverpostei. Velger man en leverpostei med høyere jerninnhold, for eksempel Grøstad leverpostei har man 8 mg jern per 100 gram leverpostei og babyen tar opp 1,2 - 2,8 mg jern per 100 gram leverpostei. Og lager du hjemmelaget leverpostei med svinelever vil jerninnholdet nesten være det dobbelte! 


   

   Dropp brødmat til alle dagens måltider. 
  Gi babyen noe annet enn brød og grøt til alle dagens måltider. Eggeplomme, grønnsaksmos, kjøttkraft og kjøtt er gode alternativer til både frokost, lunsj og kvelds. 

   Bløtlegg korn, frø, belgfrukter og nøtter.
  Bløtlegging øker tilgjengeligheten av jern, sink og magnesium. 

   Lag blodpudding eller blodpannekake, barnet vil mest sannsynlig elske det. 
  Her får du cirka 20 mg jern per 100 gram blodpudding/pannekake. Innmat generelt er supert når det kommer til jern. 

   Ikke vær redd for krydder og urter i babymaten.
  Krydder som timian, gurkemeie, koriander, persille, paprikapulver og ingefær er eksempel på noen urter og krydder som har høyt innehold av jern.

  Er du usikker på om babyen din får i seg nok jern er det enkleste å ta en samtale med fastlegen og eventuelt få tatt en sjekk så slipper du bekymre deg for det. 

  Husk at morsmelk og/eller morsmelkerstatning skal være hovedføde til babyen din hele det første året. For barn som fullammes er det ingen grunn til å starte med annen mat før barnet har fylt 6 måneder (Helsedirektoratet, 2017). Fast føde skal tidligst innføres ved 4 måneder, men alt fra 4 ? 7 måneder er helt normalt tidspunkt å starte med fast føde. 

  #babymat #næring #jern #hjemmelaget #næringsopptak #lever #barnemat #nokjern #mammalivet #mammablogg #blogg #statera

 • 4

  Det er kveld og leggetid, her er det vanlig at både mamma og pappa er med på leggerutinen. Som vanlig går vi ned på badet etter kvelds for å pusse tenner å smøre litt krem i kinnene. Så går veien inn på rommet, Julian hopper i senga og viser at det er plass til mamma der - innerst mot veggen. Jeg legger meg ned.
  Så peiker han bestemt at pappa kan få ligge der, helt på kanten så pappa legger seg ned. 
  Julian som ligger i midten strekker armene ut og gir både mamma å pappa plass i hver sin armkrok.
  Vi får hvert vårt kyss på hodet før han sier " ah familien min" 

  #mamma #pappa #foreldre #sønn #leggetid #gullkorn #skattenvår #litengutt #storeord #familienmin #kjærlighet #stolthet #mammablogg

   

 • 4

  Det er morgen og pappaen har dratt på jobb så det er bare jeg og Julian. Frokosten er spist og det er på tide å ta på klær for å dra i barnehagen. Mens vi går ned trappen kommer det bestemt fra den lille gutten 

  "Du mamma, du kan ikke dra med løse pupper! Må finn en BH!"

  Ja, nei det er vel sant det.. Vært litt rart å komme i barnehagen med løspupper ;) 

  #godthanpasserpå #løspupper #gullkorn #mammalivet #mammablogg #hverdagsglimt #gullgutt #moroklump 

 • Statera Marit Ebeltoft

  Jeg er utdannet trening- og kostholdsveileder fra Tunsberg. Mamma til Julian (2), forlovet med Thomas og har en veldig koselig husky med navn Trym. Brenner for en balansert hverdag, også trenger det ikke være så avansert å gjøre noen forandringer som virkelig gir deg resultater! Statera er latinsk og betyr balanse - fordi verken for mye eller for lite av noe er bra for noen :)

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Design og koding: Ina Anjuta