Statera - hits
Hjem Facebook Instagram

4

Å få barna til å spise nok grønt kan være en utfordring. Da er det viktig å tilby de smakene flere ganger, gjerne med forskjellig tilbehør om i forskjellig form. For eksempel kokt, rå, ovnsstekt og dampet. 
Denne gangen ble det brokkoli pizzabunn, og den smakte nydelig og ble jo ett eller fem hakk sunnere av den grunn :) Så god lørdagskveld til dere, kanskje det blir denne som havner på bordet hos deg? :) 

Grønn pizza bunn - 

1/2 brokkoli 
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl fibra mel
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
1 ss chiafrø i to ss vann - la stå å svelle noen minutter

Kok brokkolien helt mør, hell av vannet og mos til glatt konsistens. Ha mel, salt, bakepulver og chia frø i og rør godt sammen. Smør deigen ut på et bakepapir og stek 15 minutter før du har på fyllet. 
200 grader. 

Som topping hadde vi denne tomatsausen - 

1 boks hakka tomater *
1 ts sukrin
1 ts salt
Pepper
1 ts eplesider
1 ss hvitløks olje

* Hell de hakkede tomatene over i et dørslag ( ha en boks under for å ta vare på tomatjuicen som kommer ut ). Ha tomatrestene fra dørslaget over i en kjele og bruk dette til tomatsausen. Tomatjuicen som er til overs kan du ta vare på å bruke til tomatsuppe eller i en gryterett senere. 

Ha alt i en kjele og la det surre seg litt der, ønkser du en glatt tomatsaus bruker du en stavmikser og moser den. På denne måten får du en rask, fyldig og god tomatsaus :) 
Videre kjørte vi på med mozzarella, pepperoni og salat som tilbehør :) 

#pizza #sunnmat #glede #brokkoli #tomatsaus #hjemmelaget #frabunnenav #statera #balanse #kos #blogg #mat #helse

 • 0

  Denne oppskriften er hentet fra lagbarnemat, ei flink dame som administrerer facebook gruppa " Hjemmelaget barnemat ". Så glad for at det fins slike folk. 

  Uansett, denne brød oppskriften er den vi bruker aller mest. Julian har elsket den fra dag en og det samme har vi og andre som har knabbet til seg oppskriften. Så her får du også den :) 

  Denne oppskrifta gir 2 store eller 3 små brød:

  600 g siktet speltmel (evt. siktet hvete)
  300 g sammalt spelt/emmer (evt. annet grovmalt korn)
  100 g linfrø
  150 g havregryn
  50 g sesamfrø
  50 g chiafrø
  1 ss fiberhusk (kan sløyfes, men anbefales da det forhindrer at brødene smuldrer opp)
  1 ts gjær
  1 l vann
  2 - 4ss kaldpresset olje ? oliven eller raps

  Når du skal langtidsheve vil det si at du på en måte bløtlegger korner du bruker slik at fytinsyren brytes ned. Fytinsyren brytes ned ved hjelp av et enzym kalt fytase, dette enzymet aktiveres ved bløtlegging. 
  Korn og frø er laget for å passere mest mulig ufordøyd gjennom fordøyelsessystemet, slik at de kan fraktes til nye lokaliteter og spire etter å ha vært gjennom fordøyelseskanalen til dyr. De inneholder derfor "antibeitestoffer" som gjør dem vanskelige å fordøye. Korn/frø trenger å overleve fram til de begynner å spire, og de inneholder forbindelser som hindrer enzymaktiviteten som starter spiring (fram til de befinner seg i riktige forhold). Disse forbindelsene hindrer også enzymaktivitet i fordøyelsessystemet vårt - som fører til at næringsstoffene ikke kan tas opp i særlig stor grad.

   

  Jo grovere kornet er jo mer fytinsyre er det og jo større grunn for å bløtlegge. 
  Fytinsyre kan også binde seg til tarmveggen og gjøre skade på selve tarmen. 

   

  Ved bløtlegging blir kornet som nevnt lettere å fordøye men næringen fra kornet blir også lettere tilgjengelig. Jern, magnesium og sink som er mineraler vi gjerne vil ha tilgang på for å unngå symptomer og plager som kommer ved lave verdier. 
  Det meste kan bløtlegges, det være seg korn, frø, nøtter, belgfrukter, tørka frukt og planter som hirse og quinoa. 

  Bløtlegging er enkelt og krever kun litt planlegging. 
  Kok opp vann i en vannkoker, la det kjøle seg ned til ca 40 - 45 grader. Ha i en ts eller to med eddikk eller sitronsaft for å aktivere fytasen. Så heller du over nok vann til å dekke, kornet, frukten, frøene eller nøtter. La det stå på benken i 8 - 12 timer før du heller av vannet. Deretter bruker du matvaren din på samme måte som du ville brukt den ellers uten bløtlegging, men nå med mye større verdi for kroppen din. Nøtter kan etterpå tørkes i ovnen på svak varme. 

  Men tilbake til brøddeigen da. 
  Til vanlig bruker man en pakke gjær, her er det redusert til 1 ts. Det er fordi den langtidshever. Vannet du bruker skal også være kalt, ikke varmt som ved mange andre oppskrifter. 
  Bland sammen som en vanlig brøddeig, gjær, tørt og vått - olje til slutt. 
  Når du er ferdig med langtidshevingen for eksempel morgenen etter har du deigen over i brødformer som vanlig og lar de etterheve der som vanlig ca 1 time. Stek på 225 grader midt i ovnen i 30 minutter, snu brødene ut av formen og la de steke uten brødform de siste 15 minuttene. Da blir brødet godt og passe sprøtt :)

  #brødbaking #langtidsheve #statera #barnemat #voksenmat #fortarmen #næringsopptak #magnesium #sink #jern #blogg #kosthold #helse 

 • 2

  En bulletproof kaffe er enkelt sagt en kaffe med det lille ekstra i, en fett kaffe. 
  Syns du det høres litt rart og kanskje ekkelt ut å sku tilsette noen smørklatter i kaffen din? Langt derifra. 
  Fettkaffe tilhører faktisk en lang tradisjon og er supert for deg som trenger ekstra energi iløpet av dagen og for deg som vil booste fettforbrennings sonen din. 

  Smaken er nydelig, fyldig og god. 
  Her kan man gjøre små endringer for å tilpasse den til seg selv. 

  En oppskrift å gå ut ifra - 

  1 kopp kaffe
  1 ss MCT olje
  1 ss ekte meierismør
  2 ss gelatin eller kollagen pulver
  Søtning. 

  Velg favorittkaffen din, her er det flere forskjellige å velge mellom. Du kan også bruke en te du liker godt, selv synes jeg chai te er supert til dette. 
  MCT olje fordi den gir rask energi, du kan lese mer om den her. 
  Ekte meierismør, smak og behag på hvilken av disse. Med eller uten salt, selv liker jeg den som er med salt men dette velger du selv. 
  Gelatin eller kollagenpulver, fordi det er en super proteinkilde og det gir kroppen mange gode aminosyrer som den trenger via kosten. 
  For de som vil kan stevia dråper, sukkerfri sirup, sukrin eller kanel brukes som søtning. 

  Det aller beste er å helle ingrediensene i en blender eller bruke en stavmikser for å blande godt. Det er skjeldent fristende med en kopp kaffe og et par spiseskjeer smør såvidt rørt ut. 

  Enten du skal opp eller ned i vekt, beholde vekten, trener lite eller mye er dette en kaffe som virkelig gir kroppen din det lille ekstra. Med gode fettsyrer, rask energi, byggeklosser og den herlige smaken er det ingen grunn til å vente med å teste ut. 

  Har du smakt en bulletproof / fett kaffe / te før? 

  #bulletproof #kaffe #te #fettkaffe #MCT #energi #arnika #statera #blogg #balanse #fett #protein #kollagen 

 • 2

  Jeg har plagdes sååå mye med knekkebrød oppskrifter gjennom årene. Og ikke vet jeg hvorfor for det ser ut til å være noe alle får til å lage. Mine har blitt rare på smak og ikke minst seige. 
  Men de her, ja de har jeg forelska meg i! Det er somregel alltid en boks med disse knekkebrødene her i huset, og de er perfekt spør og nydelig på smak med alt av pålegg jeg har hatt på :) 

  Disse knekkebrødene er dessuten uten melk, kan være glutenfri med glutenfri havregryn, de er uten gjær som mange knekkebrød inneholder og de er veldig god mot blodsukkeret ditt på grunn av sitt lave innhold av karbohydrater. 


  Oppskrift - 

  100 gram solsikkekjerner
  100 gram sesamfrø 
  200 gram linfrø 
  150 gram havregryn
  50 gram hirse
  1 ts salt
  1 - 2 ss kokosolje
  5 - 6 dl vann

  Rør sammen det tørre og tilsett så vann og olje. Del røren i to å ha på hvert sitt bakepapir. Legg så et bakepapir på toppen å bruk en kjevle til å fordele røren på bakepapiret, på denne måten slipper du gris og uendelig fordeling med slikkepott :) 
  Sett begge brettene i ovnen, varmluft 160 grader. 
  Stek i 45 minutter, ta ut og skjær opp. Snu nå plassen på brettene, forje som sto øverst står nå nederst og motsatt. 
  Stek vider i 30 - 45 minutter. Avkjøl på rist. 
  Knekkebrødene bør oppbevares i metalboks, ikke plast. Jeg bleier å fryse ned ene brettet, tiner fort og holder seg kjempegodt i fryseren :)

  Alle har tilgang til kostholdsplanleggeren og kan lage seg en profil og enkelt finne ut hvor mye av hva maten de spiser inneholder, det er det jeg har gjort her. 
  Så disse tallene er ikke for at man skal være nødt til å telle næringsstoffene sine hele tiden men på akkurat denne var det veldig spennende å kunne vise forskjellen. Knekkebrød mot vanlig brød - 
  1 knekkebrød er grovt regnet å ha rundt 6 - 7 gram karbohydrater i seg, målt imot en vanlig brødskive som har 12 gram karbohydrater i seg. 
  Når det kommer til proteiner har knekkebrødene 4 gram proteiner mens den samme skiva kommer på rundt 2 gram proteiner. 
  1 knekkebrød er målt til 9 gram fett mens en brødskive er målt til 0,7 gram. Og som vi har sett og lært så er ikke fett en ting vi trenger å være redd for. De som nå sier de ikke blir mett av knekkebrød må kanskje prøve om igjen. For med disse tallene er du ganske sikkert garantert å bli mer mett og ha bedre metthetsfølelse av 1 knekkebrød enn av 1 brødskive. 
  En annen interessant ting jeg la merke til er jern innholdet. Veldig mange sliter med lite jern, særlig kvinner og barn. Et av disse knekkebrødene inneholder 1,6 mg jern mens en brødskive bare inneholder 0,4 mg, et kjøpe knekkebrød inneholder til gjengjeld bare 0,6 mg jern per stykk. Det er faktisk ganske stor forskjell! 
  For at jern skal tas bedre opp i kroppen er C vitamin ganske nyttig, knekkebrødet inneholder 3 mg C vitamin mens brødet er målt til 0. Man kan selvsagt øke både jern og C vitamin nivå her med å toppe skiven med pålegg og frukt / grønt som er rik på jern og C vitamin :) 

  Se også - er magert alltid bedre? 

  #knekkebrød #fett #proteiner #karbohydrater #næringsstoffer #jern #verdensbeste #statera #blogg #blodsukker #allergivennig #balanse #diabetes #livsstil

 • 2

  Etter jeg fikk beskjed om gjær intoleranse har jeg måtte eksperimentere litt på kjøkkenet. Og disse er virkelig favoritten! 
  Disse er uten egg og gjær, du velger selv hvilken type melk og mel du vil bruke så de kan fint være melke og glutenfri også :) 
  6 polarbrød - 

  300 gram mel ( jeg har brukt spelt, emmer, jyttemel og grov bakemiks - like godt alle de forskjellige ) 
  1 ts hornsalt
  2 ts bakepulver
  1/2 ts salt
  1 ts søtning ( jeg har brukt yaconsirup, sukrin og kokosblomstsukker - alle med god hell ) 
  3 dl melk ( jeg liker mandelmelk eller den nye quinoa og kokosdrikk )
  0,5 dl olje

   

  Sett ovnen på 225 grader.
  Disse er så enkle å lage! Du bare rører deigen sammen, blir litt kliss. Former til runde boller, bruk gjerne litt olje på hendene her og legg de på et bakepapir for å trykke de flat. Om du ønsker kan du lage små hull i de for å gjøre de mer luftig. 
  Stekes i ovnen i 10 min på 225 grader, sett på varmluften de siste 2 - 3 minuttene. Når de er gylden å fine er de ferdige. 
  Du kan tilsette de urter og krydder du selv vil i disse, slik som dette syns jeg det funker med alt av pålegg på :) 
  Mine har alltid vært oppspist iløpet av 24 - 30 timer og har vært god i den tiden. Jeg er altså usikker på om de er like gode etter å ha logge på benken i 2 - 3 dager. Frys de omså ned for å ta opp å tin de du skal spise samme dag :) 

  Håper de faller i smak og gi meg gjerne en kommentar om du syns det er kjekt med litt alternative oppskrifter :D 

  #polarbrød #utenegg #utengjær #utenmelk #utenlaktose #utengluten #utensoya #allergimat #foralle #frifor #statera #balanse #blogg

 • 4

  Tåler ikke melkeproteiner, laktose, gluten, soya, hvete...? Vel, denne yoghurten kan nok du også spise! Og den er utrolig god :) 

  Du trenger bare 

  • 2 kartonger kokosmelk 
  • 4 kapsler probiotika
  • Søtning etter eget valg

  Resten er også veldig enkelt 

  • Hell kokosmelken i et glass, jeg bruker somregel rema 1000 eller gotan sine kartonger med kokosmelk men du kan også bruke de i boks. Har kokosmelken skilt seg bruker du bare den tykke kokoskremen for å lage yoghurt - denne blir fyldig og fin. 
  • Har du probiotika i kapsler åpner du de og heller over kokosmelken, har du i pulver bruker du tilsvarende mengde altså 2 - 4 ts. Husk å rør godt. 
  • Ønsker du å bruke søtning kan du tilsette det nå, steviadråper, sukrinmelis, fibersirup, tørka frukt, vaniljepulver, kanel - hva enn du vil. 
  • La kokosmelken stå i glasset på et lunt sted i 24 - 48 timer. Husk å ikke skru lokket ordentlig på, omså bare bruk et papir over glasset festet med strikk. Det er viktig at yoghurten får luft når den skal fermenteres. 
  • Når yoghurten er ferdig rør i den og sett på lokk for å oppbevare i kjøleskap. Topp med granola, nøtter, frukt, bær eller hva du ønsker! 

  Da har du gjort ditt for å gi kroppen din litt balanse, særlig tarmbakteriene dine vil takke deg :)

  #yoghurt #utenlaktose #melkefri #eggefri #glutenfri #soyafri #utenalt #allergiker #intoleranse #probiotisk #IBS #fordøyelse #statera #balanse #velbekomme

   

 • 2

  For en herlig helg det har vært! 
  Klassen min fra ungdomsskolen har hatt reunions helg og det har bare vært utrolig koselig fra start til slutt. 
  Fredagen var vi samlet i et naust med nydelig utsikt over Hadsel fjorden, her ble det grilling og festligheter. 
  Lørdagen fikk vi en omvisning på skolen her, spilte langball sammen før vi møttes igjen på kvelden i et lokale vi hadde leid oss. Omsider ble det sommer igjen her i Vesterålen noe som passet helgen vår ganske bra. 
  Det ble grilling igjen på lørdag, hamburger, grillskiver, pølser, salater og mye godt. 

  Utover kvelden ble det mimring med bilder og gamle bøker fra skolen med dikt og oppskrifter, bilder fra 1 klasse og oppover. 
  Musikk og mer langball, danse konkurranser og leker - for en herlig gjeng. Er morsomt å se hvordan alle har forandret personlighet og hvor bra klassen går sammen nå i forhold til små drama som var en del av barne- og ungdomsskolen. 
  High five og tusen takk til dere som har jobbet med reunion og stelt istand alt for helgen, jeg tror alle som møtte opp har hatt en utrolig fin helg :) 

  Det var helgen min kort oppsummert, tenkte også å dele en ganske god smoothie med dere. Lørdagsmorgenen var en skikkelig kosemorgen, Julian sov lengre enn vanlig og vi alle var godt uthvilte og kosa oss på kjøkkenet med smoothie eksprimentering. 


  Denne grønne herligheten er nok til 3 stykker - 

  2 never grønnkål ( frosen ) *
  3 terninger spinat ( frosen ) *
  5 terninger avokado ( frosen ) *
  1 glass saft
  1 boks ananas med juicen
  3 cm ingefær
  5 blader mynte

  Ekstra - 

  2 ss kollagen
  1 ss lecithin 
  2 ts purely greens
  1 ts glutamin 

  * Jeg kjøper frosen spinat og bruker i smoothier, og ferdigvasket grønnkål som jeg oppbevarer i fryseren og bruker i smoothie da holder den seg lengre og etter min mening smaker bedre, og avokado kjøper jeg på tilbud, når den er moden skrelles den og skjærer den i terninger på samme størrelse som spinaten og fryser ned. Supert å bruke i smoothie også holder jo avokadoen i mer enn 5 sekunder på denne måten ;) 

  Saften jeg brukte er sukkerfri saft med sokogsbær, du kan bruke den du vil. 
  Som ekstra har jeg hatt i kollagenpulver som proteinkilde for å gjøre smoothien balansert. Lechitin pulver fordi den er rik på plantefett, blant annet fosfolipider som er kjempebra for hjernen med tanke på hukommelse, utvikling og konsentrasjon. Purely greens for å øke tilførselen av grønnsaker til kroppen, denne er virkelig fin å bruke for å få tilført ekstra vitaminer, mineraler, enzymer, antioksidanter og sporstoffer. Glutamin er en aminosyre som er veldig bra for å styrke fordøyelsen, for slimhinnene i tarmen. Den skal også virke bra for deg som føler deg litt trøtt og stresset. 

  En skikkelig super smoothie for å kickstarte en super dag  
  Pst - husk å bruk fordelskoden om du handler på arinka - 221746 så får du 10% på kjøpet ditt :)

  Nå ska søndagen avsluttes på eneste riktige måte, nemlig med kjæresten, viaplay og en skål med smågodt :) 
  Håper dere også har hatt en fin helg, legg gjerne igjen en kommentar og fortell hva du har gjort :) 

  #reunion #2007 #1997 #smågodt #supersmoothie #greens #næringsstoffer #sukkerbombe #balanse #gyldnemiddelvei #statera #superhelg #mennesker #grill #bbq #klassetreff #lechitin #arnika #suprnature #kollagen #iherb 
   

 • 4

  Det er ikke bare bare å finne på overskrifter til alle blogginnleggene det skal nå sies! Også skal det jo fange oppmerksomheten din og skape nyskjerrighet, så nå tipper jeg du lurer på hva i alle dager rugrot er? 
  Rugrot boller er altså grove boller laget på rug mel og med gulerot :D 

  Disse er nydelig til salatbollen, til suppa eller gryteretten, i matpakka, frokosten eller kveldsen med deilig pålegg på. 

  2 store gulerøtter
  70 gram smør
  50 gram gjær 
  4 dl melk ( jeg brukte havremelk ) 
  6 dl rugmel 
  6 dl mel ( jeg brukte fibramel ) 
  1 ss honning ( obs, ikke honning til barn under 12 mnd, bytt heller ut med sirup eller dropp ) 
  1/2 - 1  ts gurkemeie

  Bollene blir passe grov, saftig og deilig med gulroten i og får en nydelig farge fra gurkemeien :) Super å fryse ned også. 
  Håper du har en fin søndag, her skal vi pakke sekken klar og dra på åpen gård, kanskje får vi muligheten til å ri på hest også :) 

  #rugrot #boller #søndag #bakst #blogg #familie #åpengård #ridning #barn #kjærlighet #balanse #statera #gurkemeie #rug 

   

   

 • 2

  Stekt ris er en matrett jeg virkelig elsker. Kan gjøres på mange forskjellige måter, litt som en wok egentlig. 

  Dette er en grønn stekt ris - og fargene gjorde middagen spennende for 2 åringen ;)

  1 blomkål
  1 pose boil in bag ris
  1/4 fenikkel 
  5 terninger spinat ( frosen ) 
  1 snacks paprika
  Purreløk
  2 gulerøtter
  3/4 boks mais
  1/2 boks røde linser
  1 pakke bog skinke
  1/2 kopp kylling fond
  2 - 3 ss soyasaus
  Olje til steking

  Rasp blomkålen i rivjern og stek dette først i en panne med olje, jeg brukte hvitløksolje. Ha risposen i vann og sett til koking.
  Kutt opp resten av grønnsakene og ha det i pannen ilage med. 
  Kutt opp bogskinken  og stek den i litt olje sammen med røde linser. 
  Når risen er ferdig kan du ha den over sammen med grønnsakene, ha i kyllingfond å soyasaus. 
  Ha over skinken og linser tilslutt. Server! Pssst - det er veldig godt med nøtter på toppen :)
  Det blir alltid mye når man lager stekt ris syns jeg, men det er jo bare fint! Da har man middag eller lunsj noen dager fremover. Vinn  - vinn 

  Liker du denne grønne stekte risen så tagg meg gjerne på instagram så jeg vet om oppskriftene mine faller i smak :) Statera_maritebeltoft :)

  #stektris #friesrice #grønn #næring #clean #foodprepp #statera #balanse #jatakk 

 • 2

  I går og idag har vært en grei kjøkkendag. Baka brød, knekkebrød, kjeks, endel smoothier, coco chrunch kuler, laget opp stekt ris for lunsj ut uken og disse deeeeilige kjøttbollene uten egg :) 

  Jeg syns det er utrolig kjekt og lettvint å lage opp mat for å ha klare måltider i uken som kommer. Det er ikke alltid jeg er like frempå men det er noe jeg foretrekker ;) 

  Disse kjøttbollene er supre for alle sammen, også babyer. Julian elsket disse da han var mindre og kunne begynne å spise litt selv. 
  Oppskriften er litt på øyemål men her er et greit utgangspunkt.

  30 - 35 kjøttboller - 

  800 gram kjøttdeig
  1 ts / bs salt
  1 ss sildkrydder ( eventuelt pepper, anis, allehånde, nellik, muskat, chili, gurkemeie... )
  2 ss smør
  4 - 8 ss melk
  1 ss potetmel
  Rødbetter *
  Søtpotet *
  Vårløk *

  * Frivillig ingrediens.

  Ha kjøttdeigen i en bolle og strø over krydder og potetmel. 
  Smelt smør og ha melken i smøret for så å hell over kjøttdeigen. 
  Kna det godt sammen. Om du ønsker å ha i grønnsaker så hakk det opp å ha i til slutt. 
  Jeg syns kombinasjonen rødbetter, søtpotet og vårløk er SUPER! Også får man i seg litt ekstra godsaker på den måten. 

  Form til kuler og legg på et bakepapir. Stekes i ovnen på 200 grader i 15 - 20 minutter. 

  Kan fint fryses :) 
  Jeg bruker kjøttbollene til omelett, power salat, i middag med søtpotet og blomkålmos, stekte poteter, i wok eller til supper :)

  #middag #foodprepp #statera #forkjøp #balanse #næringsrik #clean #renmat #jatakk 

 • 7

  Voksne og barn spiser mer frukt og grønt om det er tilgjengelig. Gjør det enkelt for deg selv, kjøp inn og sett frem. Her er en måte å tilberede på for å utforske nye smaker, kombinasjoner og det er jo fint å se på da! 

  Gulrot i staver
  Stang selleri 
  Eple
  Peanøttsmør med valnøtter

  Peanøttsmør lages enkelt med å mikse peanøtter og andre nøtter du måtte ønske uten salt, olje, søtning og litt salt sammen. Jeg har en Wilfa raw fuel blender som er super til dette, den kan nemlig gå i ett i 10 minutter uten å bli varm. Er nesten ikke grenser for hva man kan lage i blenderen men det får jeg komme tilbake til :D 

  Foto: Thomas Ebeltoft

  Snacksen er god til hverdag og som helgekos, håper du lar deg inspirere og at dine små liker de sterke fargene og gode smakene! :) 

  #snacks #kos #balanse #frukt #grønnsaker #nøtter #nøttesmør #dipp #statera #barn #voksne #mamma #blogg 

 • 2

  Det er sommer og varmt, smoothier er en stor slager på denne tiden :) En smoothie kan du lage dagen før slik at du har frokosten klar allerede før du står opp, og det kan være veldig greit noen dager :) 
  En smoothie er et supert måltid så lenge den består av noe annet enn bare frukt og juice. 
  Her får du oppskrift på en balansert fullverdig smoothie! 

  Lilla herlighet - 2 - 3 glass :

  1 stang stangselleri
  2 frosen puter spinat
  En skive sitron ( uten skall... ) 
  100 gram blåbær

  1/2 - 1 banan
  2 ss kollagenpulver
  3 - 4 ss kokosmelk
  5 - 10 dryss kanel
  1 kork supermat - eplesidereddik 
  Vann til passe konsistens

  Topping - kokosmasse og chiafrø. 

  Stangselleri er veldig bra for å bekjempe betennelser og hjelpe på å rense ut giftstoffer fra kroppen. Spinat er en liten supergrønnsak med mye fiber, C vitamin, folat, magnesium og jern. 
  Sitron frisker opp smaken og er godt for å nøytralisere pH verdien i fordøyelsen vår :) 
  Blåbær gir en deilig smak og fin farge, men blåbær fungerer som en antioksidant og har høyt innhold av E vitamin som beskytter kroppen mot oksidativt stress, mye C vitamin som er viktig for opptak av jern :) Banan er en sunn og fin karbohydrat, gir fyldig smak i smoothien og er en fin kilde til B vitamin, magnesium og kalium :) 
  Kollagenpulver er kjøttkraft som fast food løsning, og fordelene med kjøttkraft kan du lese mer om her. Kollagen er en enkel og fin proteinkilde i måltidet, ingen smak :) 
  Kokosmelk gir en god fettsyre og runder av smaken på smoothien. 
  Kanel er så godt! Snill med blodsukkeret og gir en søt smak. 
  Eplesidereddik er en supermat gjemt på matvare butikken, noe ale bør ha på kjøkkenet sitt :) 
  Den er rik på vitaminer og mineraler, den har også anti virus, anti bakteriell og anti sopp egenskaper som gjør at den styrer immunforsvaret og hjelper deg å holde deg frisk fra det meste som måtte gå året gjennom. 
  Eplesidereddik hjelper også for de som lagrer vann i kroppen på grunn at den er vanndrivende og rensende. Også hjelper den med en ønsket vektnedgang med å senkel GI nivået i maten slik at blodsukkerstigningen blir mindre. Da blir også insulinutskillelsen mindre og vi lagrer mindre fett, og får mindre søtsug :D 
  Eplesidereddikken er super for fordøyelsesplager, enten det er snakk om irritabel tarm eller lekk tarm. Det er fordi den stimulerer enzymaktiviteten i magen og tarm, samtidig er den fin for å bli kvitt uønskede candida bakterier i tynntarmen. 

  Håper den smaker! Ha en fin lørdag :) 

  #helg #smoothe #fullverdig #måltid #supermat #blogg #statera #ikkeumulig #enkelt #godt #lilla 

   

 • 6

  Noen ganger frister det litt ekstra med nystekt bakst, og veldig greit å slippe hevingen da :) 
  Disse ble til på restemel men du kan bruke det melet du selv ønsker.   Fyller de med ost, skinke, salat og tomat, nydelig :D 

  400 gram  mel ( jeg måtte bruke sesam og bokhvete )
  2 ts bakepulver
  1 ts eggeerstattning
  3,5 dl vann
  1 ts himmalayasalt
  1/2 dl olivenolje

  Topping - flaksalt, rosmarin ( fra egen "hage" ) og ekstra olivenolje.

  Bland sammen det tørre, rør ut eggeerstattningen slik den skal, bland sammen og ha det våte over. 
  Del opp i 4 - 5 klatter på bakepapir og stek i ovnen på 220 grader i 20 min. 

  Så er det bare å kose seg, selv syns jeg de er best når de er ferske men de fungerte bra dagen etterpå og :) 

  #focaccia #utenegg #utengjær #kosthold #oppskrift #statera #blogg #proteiner #mat #blogg

 • 2

  Dagene flyr avgårde her i nord. Deilige sommerdager med god mat, latter og endel jobb og bygging på hjemmefronten :) 
  Thomas er så flink som snekrer og gjør det fint her hjemme, nå er trappen fra altan oppe ferdig og i morgen fortsetter vi forhåpentligvis sammen med gelender nede på verandaen :) 
  Etter jeg startet på kontoret i sentrum har fine mennesker kommet innom for en prat, litt veiledning og nevroflex behandling, det er såååå gøy!! 

  En deilig iskaffe som er snill med blodsukkeret ditt er ikke feil, særlig i denne sommer varmen! 

  1 halv kopp sterk kaffe
  1dl isbiter
  1ss sukrin gold
  2 dl kokosmelk 
  1 scoop kollagen pulver, om du har :)


  Kjøres i blender, kan drysse over kanel og kokos 

  Håper dere har fine dager dere også, legg gjerne igjen en kommentar og fortell meg hva du driver med å om du har noen sommerplaner? :) 

  #iskaffe #sommer #nevroflex #statera #balanse #kos #hygge #blodsukker

 • 4

  Nååå kommer omsider oppskriften på kjøttdeig og spagetti mange har etterspurt. 
  Da Julian var 6 måneder ca begynte han å få smake på middager, men det var ikke mye som falt i smak. En venninne tipset meg om kjøttdeig og spagetti, jeg kokkelerte og jamme ble det ikke godt mottatt og en favoritt for hele familien!

  Tomatsaus som kan brukes til det meste - 

  1 gulerot
  10 cm søtpotet
  1 boks ananas
  1/2 boks mais
  1 paprika
  15 cm purreløk
  2 stenger vårløk
  1 stangselleri
  1 pakke hakkede tomater
  2 terninger frosen spinat
  2 ss tomatpurre
  2 ss olivenolje
  2 hvitløksfed
  Salt og pepper 
  Krydre med urter som du selv vil, persille, basilikum, gurkemeie, kanel og spiskummen er gode krydder som jeg liker å bruke.

  Hell alt over i en kjele å la koke opp til alt er mørt, mos med stavmikser. 
  Denne sausen kan du fint lage dobbel porsjon av å fryse ned, super å bruke som pizzasaus for eksempel. 

  Stek kjøttdeig med salt og pepper på om du vil. Kok pasta, quinoaris, squashgetti eller hva du ønsker og ha i en god spiseskje med smør. Da er det bare å servere å kose seg. En næringsrik middagsrett barna elsker som er full av gode grønnsaker :) 

  #spagetti #pastasaus #middag #grønnsaker #næringsrikt #balanse #statera #barn #blogg #hverdagen #mammalivet

   

 • 2

  Hva var det egentlig med disse som gjorde at de i min munn ble tolket som  F A N T A S T I S K ? 

  Jeg er jo utrolig svak for kombinasjonen sjokolade og kokos så at disse kulene inneholder kakao, kokosolje og sirup søtning er jo bare midt i blinken for meg. 
  Men de er dyre, tror jeg betalte 49 kr for EN kule.. Og det går jo ikke, da må man heller prøve å lage de selv. 

  Ikke nok med sjokolade, kokos og søtning men kulene inneholder også kaffe som gir en fyldig mild kaffesmak mot det søte og spiret bokhvete som gir en super chrunch. Det skal godt gjøre å ikke like disse, så her kommer en oppskrift. 

  20 - 25 coco chrunch - 

  200 gram havregryn
  40 gram kakao
  50 gram kokosmasse
  1 ts vaniljepulver
  1/2 -1 ts salt
  1 dl kokosolje
  1 dl agavesirup / lønnesirup / fibersirup / yaconsirup
  2 ss ferdigtraktet sterk kaffe
  80 gram spiret bokhvete

  Først har du havregryn i en blender for å male til havremel, har du havremel kan du altså heller bruke det. 
  Hell over i en bolle å ha over søtningen. 
  Ha så kakao, kokosmasse, vaniljepulver, salt, kokosolje og kaffe oppi å rør godt. Helt til slutt har du i spiret bokhvete. 
  Form til kuler og rull i ekstra kokos om du ønsker. 

  Får du ikke tak i spiret bokhvete kan du spire bokhveten din selv, prosessen tar 2 dager så disse kulene vil da ta litt lengre tid å lage men hei! Jeg tok den prosessen og det var verd det. 

  Spiring av bokhvete - 

  Hell bokhveten over i et dørslag å skyll de godt. Kok opp vann og rør ut til 40 - 50 grader, bløtlegg bokhveten i dette vannet i en times tid. Skyll av igjen å la bokhveten ligge i dørslaget. Her kan de ligge å spire de neste to dagene. Du må bare huske å skylle gjennom bokhveten 2 - 4 ganger per dag, iallefall 2 ganger og gjerne mer enn 4 ganger. 
  Etter en dag vil du se de begynner å spire, på dag to har de spiret enda mer. 
  Legg de så over på et bakepapri og tørk de i ovnen på svak varme og varmluft i noen timer. 
  Før jeg hadde de i blandingen over ristet jeg de litt på pannen også bare for å sikre meg at de var riktig chrunchy. 


  Ferdig spiret bokhvete, bokhvete er forresten helt glutenfritt. 

  Disse er snille med blodsukkeret, holder deg mett lenge, gir mye energi og tilfredsstiller behovet for snacks :D 

  #cocochrunch #funkyfreshfoods #statera #balanse #koseseg #nyt #herlig #blodsukkervennlig #godtforkroppen #næringsriktsnop 

 • 2

  God fredag, her kommer enda en kjeks oppskrift og ja den er like herlig som den høres ut! 
  Jeg har skrevet oppskriften slik at du selv velger hvilken type mel, melk, sukker og nøtter du bruker, selv brukte jeg bokhvetemel, sukrin gold, vanlig sukker og valnøtter :) 

  20 kjeks - 

  5 dl mel
  0.5 ts natron
  0.5 ts bakepulver
  0.5 dl sukker 
  0.5 ts salt
  2 dl olje
  1 dl brunt sukker
  0.5 dl melk
  1 ts vaniljepulver
  1 ss knuste linfrø
  2 dl nøtter
  50 gram hvit sjokolde

  Varm ovnen til 175 grader og kle to stekebrett klare. 
  Bland sammen mel, natron, bakepulver, sukker og salt. I en annen boller rører du sammen olje, sukker, melk, vaniljepulver og linfrø. Hell det våre over det tørre å rør til en fin deig, til slutt har du i nøtter og sjokolade. 
  Bruk en spiseskje og legg klatter på bakepapiret, ha litt mellomrom mellom kjeksene siden de flyter litt utover. 
  Stekes i 15 min og avkjøles på rist, oppbevares i en tett boks. 

  Da var det bare å hive seg rundt, hjemmelagde kjeks er igrunn utrolig fort å lage også smaker det så mye bedre enn de du kjøper i butikken :D 

  En annen ting, bubbleroom har utrolig mye fint innen treningsklær så er du ute etter å oppgradere garderoben litt eller få litt ny treningsmotivasjon kan titte innom for noen supre kupp! Bruk koden BFF25 å få 25% rabatt <3
   

  #kjeks #valnøtter #hvitsjokolade #statera #balanse #blogg #kos #jatakk #matglede #mammaliv #utenegg #foralle #namnam

 • 2

  Disse kjeksene ble altså fort en favoritt! Også kan de enkelt justeres slik at de passe for deg og ditt kosthold enten det er glutenfritt, melkefritt, uten egg, uten sukker og for babyer! 
  Alternativer til ingredienser kommer i parentesen så velger du selv. 

  Oppskriften gir ca 18 kjeks : 

  5 ss smør ( Berits raps kokos er et fint alternativ uten melk ) 
  1 dl hvitt sukker ( kan bruke stevia eller sukrin) 
  0.5 dl brunt sukker ( kan bruke sukrin gold eller kokosblomstsukker)
  4 ss espresso ( kan bruke vanlig sterk kaffe eller koffeinfri kaffe)
  5 dl mel ( velg det melet du ønsker ) 
  0.5 ts bakepulver
  1 ts kanel
  0.5 ts salt ( kan sløyfes ) 
  2 dl sjokolade ( mørk sjokolade, cacaonibs, sukkerfri sjokolade, melkefri sjokolade, kan også sløyfes )

  Start med å varme ovnen til 175 grader. 
  Bland sammen smør, sukker og espresso til en jevn røre. Ha i mel, bakepulver, kanel og salt. Er deigen for tørr har du i mer kaffe eller du kan bruke vann. Ha i sjokoladen til slutt. Denne røren kan fint lages uten sjokolade, eller du kan tilsette nøtter du liker, kanskje litt tørket frukt. 
  Trill kuler av deigen og legg på et bakepapir. Press de litt flate, ca 0.5 cm. Ha avstand mellom kjeksen siden de kan flyte ut når de stekes. 
  La steke i 15 minutter. 
  Avkjøles på rist. 

  Kjeksen er utrolig god om du lager en sandwich av den. Ta en kjeks og smør på et godt lag med naturell smøreost og legg en annen kjeks oppå. Om du ønsker kan du røre sammen naturell smøreost med vaniljepulver, kanel og kanskje en dråpe sitron. Utrolig godt! 

  For babyer kan man helt sikkert kutte enda mer ned på søtningen, unngå kunstig søtning til barn under 3 år. 
  Håper de faller i smak hos dere også, tagg meg gjerne om dere lager noe dere finner her. Statera_maritebeltoft så finner du meg på instagram så er det bare å tagge i vei ! :) 

  #utenegg #utenmelk #utengluten #melkefritt #laktosefri #barn #vegan #IBS #fodmap #foralle #diabetes #utennøtter #statera #inkulderer #balanse 

 • 2

  Har du som meg leita etter en av de populære questbarene uten laktose? Questbarene inneholder en proteinblanding som består av melkeproteinisolat og myseproteinisolat, disse inneholder laktose som mange sliter med å fordøye. 

  Jeg har funnet en kjempe enkel å ikke minst utrolig god oppskrift på questbar, og her er det du som bestemmer ingrediensene. Jeg har brukt peanøttsmør i min, du kan bruke kokosolje og kokosmasse, du kan bruke kokosolje og mørk sjokolade eller tørket frukt, eller du kan mose en halv banan å ha i. Bare fantasien setter grenser her. Også når det kommer til proteinpulver. Jeg har 3 typer jeg elsker å bruk å i akkurat denne er det et laktosefritt proteinpulver med kokossmak ( har jeg sagt jeg elsker kokos? ), du finner proteinpulveret her og kan velge mellom flere forskjellige smaker. Ellers er det plantforce sitt vaniljeproteinpulver (annonselenke) og sjokoladeproteinpulver (annonselenke) jeg bruker. Husk fordelskoden din om du handler på arnika slik at du får 10% rabatt, 221746.

  - 1 bar - 

  50 gram fibersirup clear
  50 gram proteinpulver
  15 gram mandelmel
  2 ss peanøttsmør

  Om dette blir en eller to barer er opp til deg å hvor stor du vil ha de. Om du ønsker å øke oppskriften kan du fint gjøre det, barene kan oppbevares både i fryseren og i kjøleskapet. Lag for en hel uke! 
  Rør sammen ingrediensene til en smidig deig, er røren for tørr har du i 1 - 2 ss vann. 
  Sett i kjøleskapet noen timer eller i fryseren en halvtime før du spiser.   Jeg har dessverre helt glemt å ta bilde av baren slik den ser ut ferdig, uproff blogger. 
  Men skal ta bilder neste gang jeg lager disse herlighetene som ikke blir lenge til. Bildene over er hentet fra instagramkontoen min og er av disse questbarene men det er jo ikke et braaaa bilde. 
  Google "hjemmelaget questbar" og det dukker helt sikkert opp noen bilder av hvordan de bør se ut ;) 

  Håper det smaker uansett, gi meg gjerne en tilbakemelding! 
   

  #questbar #laktosefri #foralle #lavkarbo #utengluten #utensukker #balanse #proteiner #statera #jatakk #nam #snop 
   

 • 2  Mellommåltidsbar laget av frokostblanding / granola, helt perfekt!
  For 10 barer trenger du:

  1 dl fibersirup ( yaconsirup, sukkerfri sirup eller honning fungerer også) NB ikke honning til barn under 12 mnd. 
  1 dl peanøttsmør ( kan tenke meg nøttesmør eller thaini funker like bra )
  5 dl frokostblanding / granola
  1 dl nøtter / frø
  2 ss chiafrø

   

  Ha fibersirup og peanøttsmør i en kjele og varm opp i ca 5 minutter. Hell over frokostblandingen / granolaen du ønsker å bruke og ha i nøtter og frø. Bruker du nøtter hakker du de opp i mindre biter først. Jeg valgte å bruke 50 - 50 av bare bra granola fra toro og havrekrisp fra axa. Så har du i chiafrøene og rører godt sammen. Om du ønsker kan du smelte litt mørk sjokolade å ha i en ildfastform, la det sette seg før du har blandingen over i den ildfaste foren og trykker den ned. La stå i kjøleskapet i noen timer, del opp i passende barer og kos deg. Du oppbevarer barene i en tett boks i kjøleskapet. 

  Å avslutte uken med å tenke på uken som kommer er kjempelurt, hva du skal spise til lunsj, hvilke snacks du kan kose deg med, hva som er kjekt å ha når du er på farten osv. Så slipper du dårlige løsninger når du plutselig står der. Planlegging er virkelig et nøkkelord :) 

  #mellommåltid #granola #toro #axa #balanse #statera #måltider #lunsj 

 • 2

  /Anonselink
  Havreflarn er enkelt og raskt å lage, også smaker det utrolig godt. Her er en variant som er snill med blodsukkeret, metter godt og smaker deilig karamell. 

  80 gram smør
  75 gram Fibersirup gold
  50 gram Fibersirup clear
  150 gram havregryn
  30 - 50 gram mandelmel

  50 gram 70% sjokolade til pynt

  Smelt smør, fibersirup gold og clear i en kjele sammen, ha så oppi havregryn og mandelmel. Rør til en jevn deig, legg 12 klatter på et bakepapir og stek i ovnen på 160 grader i 12 - 15 minutter. Dra så bakepapriket over på en rist å la havreflarnene avkjøle der til de er blitt spør. De kan godt spises som de er, ønsker du å dyppe de i sjokolade venter du til de er avkjølpt før du smelter sjokolade og dypper de i. 
  Husk at du kan handle på arnika.no og bruke fordelskoden: 221746 for å få 10% rabatt på kjøpe ditt, arnika har utrolig rask levering! 

  Veldig godt med sprø kjeks og et glass melk, lov å kose deg litt :) God helg! :)

  #oppskrift #arnika #blodsukker #koseseg #havreflarn #kjeks #sjokolade #karamell #balanse #statera #blogg 

   

 • 4

  /Inneholder annonselinker

  Jeg elsker synergy sitt proteinpulver og det tror jeg du også vil gjøre. 
  Det er et plantebassert proteinpulver, det er altså allergivennlig samtidig som det oppfyller de høyeste kvalitetsstandarder. Jeg valgte dette proteinpulveret fordi det er uten melk ( og laktose ) og for at det er lettfordøyelig. 

  Synergy proteinbarer 2 stykk:

  20 gram synergy proteinpulver vanilje
  1 ss kokosolje
  2 - 4 ss kokosmasse
  1 ss kakaopulver ( for sjokoladesmak)
  Vann til passe konsistens
  Ett knippe salt
  25 gram 70% sjokolade

  Kna proteinpulveret, kakaopulver og kokosmassen sammen med kokosoljen og litt salt. Ha i vann til du får den konsistensen du ønsker. Ha den heller litt for tørr og ta i litt mer vann etterpå, når du begynner å forme som en bar kan du fort merke den er for klissete. 
  Sett barene i fryseren mens du smelter sjokoladen, ta barene ut og ha smeltet sjokolade over de. Du kan enten sette de tilbake i fryseren eller rett i kjøleskapet, alt etter hvor fort du har tenkt å spise de. Skal de spises fort kan du bruke fryseren så sjokoladen stivner fort, om ikke er det bare å ha de i kjøleskapet. Husk du kan bruke fordelskoden om du handler på arnika så får du rabatt : 221746 :)

  #synergy #plantforce #arnika #proteinbar #deilig #blogg #oppskrift #balanse #statera#annonselinker 

 • 0

  Vannkefir er en mild og god probiotisk drikk som kan drikkes av store og små. Den er et supert alternativ til brus, saft og juice og du kan lage med de smakene du selv vil. Jeg drikker gjerne en rød vannkefir som et alternativ til alkohol, bruker den i smoothien eller i gelegodisen for å få en probiotisk effekt. 
  Vannkefirkorn har ingenting med kefir i den forstand vi kjenner den å gjøre, så denne er helt trygg å drikke for de med melkeallergi. 
  Vannkefirkornene er laget av krystaller av bakterier og gjærsopper. Bakterien og gjæren livnærer seg på sukkeret, formerer seg slik at det oppstår probiotiskebakterier. 

  Du trenger : 

  1 - 2 ss vannkefir korn
  4 ss sukker
  Rosiner
  Sitron
  1 liter vann

  Du kan bruke facebook gruppen " fermentering" for å spørre etter vannkefir korn, disse kornene formerer seg etterhvert som du lager vannkefir så disse bruker man å gi bort så man slipper å kaste de. Om du ikke finner tak i der kan du få kjøpt startkultur på vannkefirkorn fra naturligliv.no. 

  Finn frem en glasskrukke, jeg har brukt et stort Norgesglass. Hell 1 liter kaldt ferskt vann i glasset, og ha oppi 4 ss sukker. Jeg brukte 3 ss økologisk hvitt sukker og 1 ss økologisk kokosblomstsukker. Prøv deg frem med forskjellige varianter. Grunnen til at jeg tilsatte kokosblomstsukker er fordi jeg har lest at vannkefirkornene koser seg ekstra med næringen fra kokosblomstsukkeret.   Rør rundt med en slikkepott slik at sukkeret løser seg opp. Finn frem en sitron og skjær en passe tykk skive som du skal ha i glasskrukka. Om du har en økologisk sitron trenger du ikke skjære vekk skallet slik jeg har gjort men jeg fant ikke tak i økologisk sitron så da tar man vekk skallet for å unngå sprøytemidlene fra skallet. 

  Ta en neve rosiner og hell i glassskrukka. Det er viktig at rosinene er sulfatfrie, er de ikke det vil vannkefiren bli ødelagt og lukte ganske vondt. Jeg brukte sun maid sine økologiske rosiner og det gikk helt fint :) 

  Nå skal vannkefirkornene oppi, 2 ss har jeg brukt :) 
  Så er det bare å skru på lokket og sette den på en hylle eller på benken i 48 timer. På Norgesglasset har jeg bare brukt glasslokket og metallkorken for å lukke det, ikke gummistrikket altså. Det er for å unngå at det lagrer seg opp trykk i krukka. 

  Det er helt normalt at vannkefirkornene synker til bunns, etter 1 - 2 døgn vil noen hoppe opp og ned kanskje. Det er fordi det produseres Co2 som fanges i kornene og gjør at de flyter. 

  Er du interessert i å se etterfermenteringen også, hvilke smaker du kan tilsette?  Vi kan gjøre det sammen! :) 

  #vannkefir #probiotisk #helsefremmende #godtfortarmen #tavarepåtarmen #storeogsmå #barn #voksne #alternativ #brus #saft #stas #morsomt #lageselv #hjemmelaget #smart #statera #blogg #balanse

 • 8

  Endelig fikk jeg til noen deilige scones som smakte nydelig og hverken ryr eller er tunge som stein. 
  Scones er enkle å lage, trenger ikke heve for de er uten gjær, disse er supre å diske opp med til helgefrokosten, søndagskvelds eller som en overraskelse på morgenen en helt vanlig ukedag. Fra du starter til sconsene er ferdig avkjølt tar det cirka 30 minutter. 

  Oppskriften gir 10 scones : 

  5 dl emmer finmalt ( kan fint bruke det melet du selv ønsker) 
  2 dl havregryn
  4 ts bakepulver
  1 ts salt
  1 ss olje
  3 dl kesam
  3 dl melk

  Start med å sett ovnen på 230 grader. 
  Bland sammen alt det tørre, rør kesamen ut i melken og bland sammen. Ha oljen i tilslutt. Bruk en spisesje og form til rundstykker i den størrelsen du ønsker, mine er 2 ss med deig. Legg på bakepapir og stek i 15 minutter. Sconsene skal være gyldne. La sconsene avkjøle på rist. Du kan fint fryse ned de du ikke spiser samme dag og ta opp slik at du har så å si ferske scones en dag du har ekstra dårlig tid :)


  Håper dere har en fin søndag, her tar vi det helt rolig idag. Hele familien er forkjøla og Julian har fått vannkopper, søteste lille 

  #scones #vannkopper #bakst #søndagsbakst #fortjort #balanse #statera #blogg #mammablogg #oppskrift

 • 8

  Håper du har en fin uke så langt! :) 
  Her kommer en oppskrift på noen nydelige kjeks vi har bakt idag. Kjeksene er raske å slenge sammen og veldig gode. Planen var egentlig å ta turen i fjøsen i dag for å se etter lammene men det ble ikke tid til det, så da får vi ha det til gode i morgen heller. 
  Været har vært nydelig her idag, så mens Julian var i barnehagen fikk jeg trent og tatt avslappingen ute på verandaen i solen

  - Treningsendorfiner, sommerfølelse og glede - 

  Til sjokoladekjeksene trenger du :

  150 g smør
  100 g fibersirup clear
  60 g fibersirup gold
  1 ts vaniljepulver ( ikke det samme som vaniljesukker)
  70 g peanøttmel
  70 g mandelmel
  2 ss proteinpulver (kan sløyfes)
  1/2 ts natron
  50 g 70% sjokolade
   

  Bland sammen smør, sirup og vaniljepulver til blandingen blir kremete og myk. Bland sammen det tørre og den opphakkete sjokoladen. Rør samen det våte og tørre, ha over små klatter på bakepapir med litt mellomrom mellom hver. Stek kjeksene på 175 grader i 10 - 12 minutter. La kjeksene få avkjøle seg på bakebrettet før du legger de over på rist. 

  #bakedag #kjeks #statera #koseseg #sjokolade #peanøtter #trening #sommerfølelse #tatoo #inkedup #mindful #blogg

 • 6

  Jeg er en stor tilhenger ( haha ) av gelatin, kollagen og kjøttkraft som flere av dere har lagt merke til. Gelatin er rent protein som bygger opp alt kollagen i kroppen, det normaliserer magesyreproduksjonen og hjelper sensitive tarmer. 
  Gelatin og kollagenpulver omtales ofte som en fast food løysning, men den er absolutt bra! Skal du bruke gelatin som tilskudd til kroppen vil det nok lønne seg å kjøpe større mengder fra naturligeliv.no for eksempel istedenfor å kjøpe den lille posen på butikken, bare fordi det i lengden vil være billigere. 

  En varm drikk er deilig hele året egentlig, og her jeg bor er det jo fremdeles vinter så denne bruker vi nesten daglig enda.
  Bompisaften, en deilig varm drikk som styrker små kropper og den smaker jo så godt så den blir fort populær. 

   

  1 liter kokende vann
  2 - 4 ss gelatinpulver
  2 dl frosen bær
  1 ss kokosolje
  Honning / lønnesirup/ stevia

  Kok opp vann og hell frosne bær oppi. Ha gelatinpulver i og rør rundt så gelatinen løser seg opp. Ha så i en ss med kokosolje og søt til med den søtningen du ønsker. Jeg bruker honning somregel, naturlig søtning og veldig greit å bruke til barn over 12 mnd. Ønsker du en som ikke påvirker blodsukkeret er sukrin fin å bruke. Sil av bærene og skiv de i dørslaget så du får med den deilige smaken av bærene. Jeg pleier å ha bompisaften over på termos, da holder den seg passe varm. Siden det er gelatin i bompisaften kan den stivne til gele når koppen med bompisaft står lenge og blir helt avkjølt. 

  Bompisaft nytes som tørstedrikk, ute på tur eller hjemme, sende med i barnehage eller på skolen. Bompisaften er super å drikke til brødmaten. Hverken gelatin eller brød er en fullverdig proteinkilde hver for seg, men sammen blir de bra! Gelatinen komplementerer nemlig aminosyreprofilen til kornet og da får kroppen mer næring ut av måltidet :)
   

  #supermat #nydelig #forbarn #forvoksne #blogg #balanse #fullfører #statera #barnehage #varmdrikk #næringsdrikk #styrkedrikk #oppskrift #mammablogg

 • 0

  Kikerter er en belgfrukt, du kan bruke kikerter til det meste. Kikerter har 19 gram proteiner per 100 gram, så det er en fin proteinkilde for å erstatte egg, fisk, kjøtt eller om man bare vil øke proteinnivået litt. 
  Kikerter som snacks er faktisk utrolig godt! Det er sunt og du kan momse i deg med god samvittighet :) 

  1 boks kikkerter
  ½ ts mineralsalt
  1 ts paprikakrydder
  1 ts hvitløkspulver
  ½ ts gurkemeie
  1 ss olivenolje

  Skyll godt av kikkertene og tørk de. Ha kikkertene i en pose eller bolle sammen med krydder og olje og rist / rør godt. Hell kikkertene over på et bakepapir og stek i ovnen på 180 grader i 30 min. Pass på så de ikke svir seg.

  Doktor Fedon Lindberg sier " Kikerter er betydelig kolesterolsenkende og forebygger derfor, sammen med det høye folatinnholdet, hjertesykdom. Om kikerter i tillegg kombineres med kurkumin og hvitløk, oppnås enda bedre effekt. Kikerter gir stabilt blodsukker og forebygger diabetes. Ved et stabilt blodsukker får man også et jevnere humør. Kikerter er bra for den sunne tarmfloraen da den virker prebiotisk (grunnet mye vannløselig fiber). "

  Kos deg med kikertsnacks ! :) 

  #kikerter #snacks #suntoggodt #godmat #braforkroppen

 • 4

  Påskeaften står for tur og mange har påskeegg som skal fylles opp. Her får du noen tips til sunnere og smartere snop å fylle påskeegget med! Disse enkle oppskriftene er enkle å lage, passer like godt for barn som for voksne. 

  Snop for kroppen - gelegodis. Denne er så god både på smak men også for kroppen. Se også blåbærruter for en annen oppskrift.

  1 dl appelsinjuice
  1 eple
  2 ss kokosmelk
  4 ss gelatin
  2 ss molkosan fruit ( kan sløyfes)
  Gul konditorfarge (kan sløyfes)

  Kok opp appelsinjuice, eple, kokosmelk og molkosan sammen. Ha i konditorfarge om du ønsker. Miks med stavmikser og ha i gelatin, rør godt. Hell over i form og sett i kjøleskap et par timer. 
  Molkosan gir litt sødme samtidig som det tilfører snopen probiotika som er bra for magen. Du kan velge de smakene du ønsker av frukt og bær, kakao eller lakris :) 

  Påskemarsipan - hører jo også med til påsken, disse er uten melk, egg og gluten så disse kan nesten alle spise :) 

  80 gram mandelmel
  Appelsinsaft ( ca en halv appelsin)
  4 dråper mandelessens (kan sløyfes)
  1/2 ts vaniljepulver ( kan sløyfes)
  50 gram 70% sjokolade

  Bland sammen mandelmel og appelsinsaft, heller for lite enn for mye appelsinsaft - da kan de bli litt klissete å tygge. Ha i mandelesenssen og vaniljepulver. Form til pølser og kuler, sett i fryseren mens du smelter sjokoladen. Dypp i sjokolade og ha over strøssel om du ønsker, her er det kokosmasse med konditorfarge. Oppbevar i kjøleskapet. 

  Protein påskekuler - turmat eller bare en proteinrik snop å kose deg med, disse er nydelige. 

  60 gram proteinpulver
  30 gram kokos/ mandel mel
  30 gram søtning, jeg brukte sukrin gold. Fibersirup kan og brukes.
  10 ss melk ca
  25 gram 70% kokesjokolade
  Konditorfarge

  Mål opp å bland sammen proteinpulveret, melet og søtningen. Ha i melken, deigen skal ikke bli for bløt så ha heller litt for lite melk i enn for mye. Kna godt, ha i konditorfarge og hakket sjokolade.Form som kuler og sett i kjøleskapet. 
  Kan spises med det samme. 

  Kvikk lunsj 12 biter -  tilnærmet uten sukker og egg. 

  50 gram smør
  En god skvis appelsinsaft
  100 gram sukkerfri sirrup 
  50 gram søtning - kokosblomstsukker, sukrin eller stevia er gode alternativer
  1/2 ts bakepulver
  1 ts eggerstattning
  1 ss lecithin
  200 gram mel
  200 gram 70% sjokolade

  Varm opp smør, appelsinsaft og sirup i en kjele, ha i de andre ingrediensene og bland til en jevn deig. Sett i kjøleskapet i en halvtime. Klem deigen flat i vaffeljernet, stek til de har fått en gylden farge. Skjær opp med en gang å la de avkjøle på rist, jo lengre de ligger jo spørere blir de. Når vafflene er helt avkjølte smelter du sjokoladen og dypper de i, oppbevares i kjøleskapet. 
  *disse lager du helt sukkerfri ved å velge sukkerfri sjokolade og sukrin som søtning. 

  Buntyhjerter - sjokolade og kokos JATAKK! 

  100 gram kokosmasse
  200 gram kokosmelk
  25 gram melis
  25 gram sukrinmelis
  25 gram cocosa
  150 gram 70% sjokolade

  Bland sammen kokosmasse og melisen sammen, ha kokosmelken over og rør godt. Ha blandingen i silikonformer eller en vanlig ildfastform. La stå i fryseren i en time. Smelt sjokolade og cocosa sammen, bruk en gaffel til å dyppe sjokoladebitene, legg over på en rist så de kan dryppe av seg. Pynt med kokosmasse. 

  Snickersbarer - hører godt med i påsken, disse er himmelsk gode! 

  Bunn:
  60 g smør
  50 g fibersirup
  120 g proteinpulver med vanilje, sjokolade, kokos, peanøtt etc
  40 g mel ( kokos, mandel, sesam, peanøtt, havre)

  Karamellfyll:
  1.5 dl kokosmelk / fløte
  80 g kokossirup / lønnesirup / honning / fibersirup
  1 ss smør / cocosa
  2 ts vaniljepulver
  80 g salte peanøtter

  300 g sjokolade 70%

  Gjør klar en form og dekk med bakepapir. Smelt 150 gram sjokolade og ha i bunnen på formen. Sett i fryseren.

  Smelt smør og fibersirup i en kjele, mål opp tørrvarene og bland sammen til en deig. Den skal ikke være bløt eller smulete, tilpass med veske eller mel. Trykk deigen ned i formen over sjokoladen og la stå i kjøleskapet mens du lager karamellfyllet.

  Ha kokosmelk / fløte og søtning i en kjele, la det koke opp å stå på medium varme i ca 40 ? 50 minutter. Rør av og til. Ha i smør / cocosa på slutten sammen med peanøttene. Når fyllet har fått den tykkelsen du ønsker heller du det over proteinbunnen. Sett i fryseren ca 30 min. Smelt 150 gram til med sjokolade og ha over. Sett tilbake i fryseren til sjokoladen har satt seg, ca 10 min. Del så opp barene og oppbevar i kjøleskapet.  "Olaf neser" som Julian kaller de, og kaller du frukten opp etter disney figurer så blir de jammen meg spist også ;) Gulrotsnacks er en veldig populær snacks her hjemme, og serverer du barna dine grønnsaker så er sjansen mye større for at de spiser det enn om du ikke serverer de det :) Supert som den er eller sammen med nøttedipp eller vanlig dipp :)

  Iherb kjeks - denne kjeksen har blitt en kjempe hitt her hjemme. Den har bare 4 ingredienser, er kjempe god som snacks, ilag me yoghurten og veldig populær i matboksen. 

  Fruktrull - super populært for barn! Del opp 3 - 5 dl ønsket frukt, kjør til en jevn masse med stavmikser eller i blender. Ha massen over på en silikonmatte eller bakepapir og tørk i ovnen på 75 grader i 4 timer. Ha frukten over på et bakepapir og klipp det opp i 5 cm brede strimler. Bruk gjerne litt matpapir og rull de sammen med så de ikke klisser seg sammen. Her har jeg brukt jordbær og mango med et par ss MCT olje i :) 

  Nøtter - for barn over 3 år er nøtter supert å ha i påskeegget enten for kos eller som tursnacks. Valnøtter, mandler, cashewnøtter er så godt! Nøtter anses som hjerneføde siden de inneholder mange gode fettsyrer som bedrer konsentrasjon og læreevne. De er også rike på magnesium og antioksidanter så spis gjerne en håndfull hver dag :)

  Hvis du tester ut noen av oppskriftene mine så tagg meg gjerne på instagram, det er veldig gøy å se Statera_maritebeltoft 
  Riktig god påske til deg og dine! 

  #påske #snop #påskeegg #påskegodt #ferie #balanse #hardulysthardulov #utpåtur #blogg #statera #hjemmelaget 

 • 6

  Ingredienser: 

  • 150 g linfrø 
  • 150 g sesamfrø
  • 200 g mandler
  • 100 g tørkede frukt , aprikos, tranebær, gojibær, rosiner etc. 
  • 200 g havregryn
  • 2 ss honning / fibersirup
  • ½ ts salt
  • 5 ss cocosa / usaltet smør

  Slik gjør du:

  • Bland alle ingrediensene unntatt den tørkete frukten, og fordel dem jevnt utover et stekebrett. 
  • Bak i 5 minutter i en forvarmet ovn ved 180 grader.
  • Vend deretter alt med en tresleiv, slik at det blandes godt og løsner litt fra platen. Fordel de 5 ss med cocosa/ smør over blandingen, en klatt her og en klatt der. 
  • Gjenta prosessen to ganger.
  • Senk temperaturen til 160 grader, tilsett den tørkede frukten, og bak i ytterligere 3 minutter.
  • Ta den nesten ferdige muslien ut av ovnen, og vend den godt, slik at alt løsner fra stekebrettet. Gjør det 3?4 ganger i løpet av det neste kvarteret mens muslien avkjøles. Da unngår du at den klumper seg sammen.

 • 4

  Det har lenge vært populært med kjøttfri mandag, og denne salaten er bare helt NYDELIG! Så skal du kjøre kjøttfri mandag i morgen kan jeg virkelig anbefale denne. 

  Halloumi salat - 2 personer

  200 gram halloumi

  Salatblader
  Ruccola
  Baby spinat
  ½ paprika
  ½ agurk
  Cerrytomat
  Vårløk
  Vannmelon

  1 ss sambal olek
  ½ boks rømme

  Kutt opp ønsket mengde salat, ruccola og baby spinat. Skjær opp paprika, agurk, vårløk og vannelom. Bland det sammen i en bolle.
  Lag en dressing av sambal olek og rømme og ha litt over salaten.
  Skjær osten i ½ cm tykke skiver og stek på pannen, legg osten over salaten og server.

  En oppsummering på dagen idag kommer senere, om dere har noen ønsker eller spørsmål for ting jeg skal skrive om så send en melding eller skriv i kommentarfeltet, veldig koselig med meldinger fra dere :) 
  Ha en fortsatt fin søndag :) 

  #kjøttfrimandag #salat #halloumi #spørsmål #søndag 
   

 • 6

  Hjemmelaget is er utrolig godt, og du kan selv velge ingrediensene. Her i huset har isen blitt populær på grunn av smaken sin og fordi den er melke og eggefri :) 

  Snickers is:

  En kartong kokosmelk ( 400 ml)
  80 gram peanøttsmør
  25 gram honning
  25 gram 70% sjokolade
  Salte peanøtter

  Hell kokosmelk og peanøttsmør i en kjele og kok opp til alt er blandet. 
  La blandingen avkjøle seg litt før du har i honningen ( ca til 70 grader). Det er for å unngå at næringsstoffene i honningen går til spille ved for høy temperatur. 
  Hakk opp sjokolade å bland i. Har du ismaskin har du blandingen oppi der og lar gå i 10 - 15 minutter ( se ann din maskin ) og du ikke har ismaskin setter du blandingen i en plastboks i fryseren og rører i den ca hver halvtime for å unngå krystallisering. 
  Ved servering strø over salte peanøtter og nyt 

  #is #eggefri #utenegg #oppskrift #fredag #kos #helg #statera #balanse

 • 8

  God formiddag. Idag skinner sola her og vi har igrunn upåklagelig påskevær. Det er riktignok MYE snø men det er jo ikke bare ulemper med det :) Julian elsker å være ute å måkke snø, Thomas er på fjellet hver dag å kjører telemark, Trym er med å storkoser seg og jeg, ja nei jeg venter på våren... 

  Frokosten idag ble hjemmelaget yoghurt smaksatt med banan og lime, granola og noen solhjerter. Ved siden av hadde jeg en kopp te med kollagen i, favorittdrikke 

  Solhjerter - 

  2 appelsiner
  1 sitron
  2 cm ingefær
  2 ss gelatinpulver
  2 - 4 ss søtning

  Press appelsinene og sitronen og hell i en kjele, når du koker opp har du i ingefæren også. Hell i søtningen, her kan du velge enten kokosblomstsukker, vanlig sukker, fibersirup, sukrin, honning, stevia eller lignende. Om du velger stevia så husk at den er mye søtere enn annen søtning så du vil nok trenge mindre søtning, smak deg til. 
  Så har du i gelatin, nå skal ikke blandingen koke. Du kan røre det godt sammen eller bruke en stavmikser, om du bruker stavmiskeren kan du godt mose ingefæren sammen med. 
  Så heller du blandingen i ønsket former, har du ikke silikonformer kan du bruke en vanlig ildfast form og heller skjære ut i ruter eller staver når geleen har stivnet. 
  La stå i kjøleskapet noen timer eller over natten slik jeg gjorde. 
  Alt ettersom kan dette være sukkerfrie solhjerter som smaker nydelig appelsin, perfekt i matboksen, ilag med granolaen eller bare som snacks 
  Kunne du tenkt deg en kostplan skreddersydd til deg for å nå dine mål, send meg en epost - Marit@kostholdsveiledning.net

  Ta gjerne spørreundersøkelsen min som ligger under her, bare 6 kjappe spørsmål. 

  #granola #yoghurt #statera #balanse #snopfortarmen #frokost #onsdag #lillelørdag #kostplan #veiledning #snartvår #snøkaos #gelatin #kollagen 

 • 8

  Siden jeg ikke tåler laktose og Julian ikke tåler egg blir det litt eksperimentering når det kommer til baking.
  Denne sjokoladekaken er helt himmelsk så den blir nok mye brukt fremover i selskaper og slik :) 

  Oppskriften er til en liten form, ønsker du en langpanne så dobler du oppskriften. 
  Du trenger: 

  3 dl mel
  1 dl kokosmel *
  1.5 dl sukker
  1 barneskje natron
  4 ss kakao
  50 gram kokosolje
  3.5 dl hjemmelaget kokosyoghurt

  * for å lage kokosmel kan du fint bare bruke en foodprosessor eller stavmikser for å male kokosmasse om til mel. 

  Glasur:

  100 gram smør
  50 - 80 gram melis ( smak deg frem) 
  1 - 2 ss kakao
  1 - 2 ss kaffe / dandyblend

  Du kan fint bruke søtning som kokossukker, stevia, sukrinmelis osv for blodsukkervennlige alternativer :) 
  Stek kaken på 180 grader i 30 minutter, la den avkjøle seg før du har glasuren på. 

  Siden det ikke fins laktosefri kefir tenkte jeg å teste ut den hjemmelagede kokosyoghurten, og det ble supert!
  Gi meg gjerne en tilbakemelding om du tester den ut du og :) 

  #Sjokoladekake #helg #nyt #statera #balanse #dandyblend #kokos #probiotika #kos
   

 • 6

  Dette er min ultimate favoritt frokost, og jeg blir liksom ikke lei heller. 
  Kesam bowl med bær: 

  100 gram kesam
  1 ss molkosan fruit
  1 ss cocosa
  1 ss kollagen
  1 ts chiafrø
  1 neve valnøtter
  Ønsket mengde bær

  Jeg bruker å ta frosen skogsbærblanding, varmer opp i en kjele sammen med molkosan fruit og cocosa. 
  Rører sammen kesam, kollagen og chiafrø, heller bærene over og topper med valnøtter og kanel. 
  Du kan også tilsette proteinpulver, gainer pulver eller havregryn om du ønsker det.
  Denne frokosten inneholder proteiner fra kesamen og kollagen, probiotika fra molkosan, fett fra cocosa og valnøttene og deilige karbohydrater fra bærene som samtidig får bidratt med vitaminer og mineraler til kroppen.
  Jeg holder meg mett lenge på denne så for meg funker den knall :) 

  #frokost #bær #statera #balanse #nydelig #friskt #fullverdig #naturligmat #protein #fett #stabilt #blodsukker

 • 2

  Proteinpannekaker er enkle å lage, det går fort og du kan lage røra eller steke de ferdig dagen i forveien. Super mat å ha som både frokost, lunsj, treningsmåltid eller kvelds. 

  1 egg
  2 ss kesam
  40 g havregryn
  10 - 20 gram sesamfrø
  ½ ts bakepulver
  1 neve spinat
  ½ ts salt
  Vann til passe konsistens
  1 ts sukrin / honning for søte pannekaker

  Miks alle ingrediensene i en blender eller med stavmikser. Stekes med godt med smør på middels varme. Nytes med kesam, bær, peanøttsmør, syltetøy eller lignende.

  Min er toppet med kokosyoghurt, banan skiver og hjemmelaget sjokoladepålegg <3

  #proteinmat #pannekake #grønt #treningsmåltid #frokost #lunsj #kvelds #jamat #statera #balanse #nydelig

 • 6

  Proteinbar #1 

  60 gram proteinpulver
  60 gram kokosmasse
  30 gram havregryn
  Ett knippe salt
  2 ss smør / kokosolje
  2 ss vann
  25 gram 70% sjokolade

  Bland sammen proteinpulver, kokosmasse, havregryn og salt. Kna sammen med mykt smør / kokosolje og bland inn vann. Bruk hendene og form pølser du trykker flat som proteinbarer. Legg på en fjøl å sett i fryseren.
  Smelt sjokoladen og hell over barene og la stå i fryseren i 20 min til.
  Oppbevares i kjøleskapet.


   

  Proteinbar #2

  60 gram proteinpulver med smak
  30 gram kokos/mandel/havre eller sesammel
  1 ss cocosa
  Noen spisesjeer med melk
  Et knippe mineralsalt
  Marsipan *
  30 gram 70% sjokolade

  Kna deigen sammen, vær forsiktig med mengden melk. Deigen skal heller se litt tørr ut enn å bli for våt. Når du knar den sammen ser du om du trenger en ss melk til.
  Form til 3 barer. Rull ut marsipan og ha enten midt i proteinbaren eller som et dekke rundt. Sett i fryseren mens du smelter sjokolade.
  Ha sjokoladen over barene og la stå i fryseren til sjokoladen har stivnet. Oppbevares i kjøleskapet.

  * Marsipan lager du enkelt :

  2 eggehviter
  90 gram mandelmel
  60 gram sukrin melis
  1 ? 2 dråper mandelessens

  Kna sammen til en deig, form og nyt.   

  Energibar -

  1/2 dl juice ( eple eller ananas) 
  120 gram honning / fiber sirup 
  30 gram cocosa / smør
  200 gram havregryn
  150 gram peanøtter
  200 gram mandler
  50 gram tørket banan
  2 ss kokosmasse
  1 ts kanel

  Mål og hakk opp, bland så sammen alt det tørre. 
  Ha juicen, honning/ fiber sirup, cocosa/smør og kanel i en stor kjele og kok opp i ca 5 min. Hell den tørre blandingen over i kjelen og rør godt om. La det stå i nye 5 minutter. Hell over i en form kledd i bakepapir og la stå i kjøleskapet ca 4 timer for å stivne. 
  Perfekt å ha med på tur, til frokost, før/ etter trening eller som mellommåltid.

  #trening #mat #proteiner #tur #utno #mellommåltid #snacks 

   

 • 2

  Du kan velge - en proteinshake som smaker kjemisk fremstilt og litt papp eller en frisk smoothie som naturlig gir kroppen alt den trenger. 

  Det er mange som foretrekker de typiske proteinshakene du får kjøpt- pulver blandet ut med vann eller melk, og det er helt greit det men for de av oss meg selv inkludert, som ikke liker disse så fins der gode alternativer. 
  En proteinsmoothie som gir kroppen akkurat det den trenger, her er en variant: 

  1 egg/ 1 scoop proteinpulver
  ½ banan
  1 dl kesam / cottage cheese / gresk yoghurt
  3 dl frosen jordbær / bringebær
  1 ts honning til søtning
  1ss cocosa / MCT olje
  Vann til ønsket konsistens

  Proteinshaken kan du lage kvelden i forveien og ta til frokost eller du kan lage den på morgenen og ta med for å lagre i kjøleskapet på jobb slik at du har den til lunsj, etter jobb eller trening :) 

  Trenger du tips til et variert kosthold eller hvordan du bør spise i forhold til treningen din kan du legge igjen en kommentar eller sende meg en epost på Marit@kostholdsveiledning.net

  #trening #mat #smoothie #proteiner #muskler #smartmat #godt #jordbær #renmat #jamat

 • 4

  Deilig lukt av nystekte kjeks sprer seg i huset, det er lørdagsmorgen. Jeg og minisjefen ( Julian ) har bakt kjeks, han elsker å få stå på kjøkkenet, spise litt av røra, grise og følge med. 

  Smartis kjeks : 

  • 180 gram ekte smør
  • 5 ts sukrin
  • 1 ss fiber sirup
  • 1,5 ts natron
  • 2 ss melk
  • 1 ss vanilje ekstrakt
  • 260 gram mel
  • 50 gram 70% sjokolade
  • 50 gram valnøtter
  • 50 gram smartis

  Romtemperert smør blandes til en luftig røre sammen med sukrin, fiber sirup, natron, vaniljeekstrakt og melk. Litt av melet kan byttes ut med proteinpulver om du ønsker, her byttet vi ut 80 - 100 gram med proteinpulver. 
  Hakk opp sjokolade og valnøtter og rør inn i deigen. Bruk en spiseskje for å ha deigen over på bakepapiret, klem litt flat og pynt med smartis oppå. 
  Stekes på 180 grader i 10 min, avkjøl på rist. 

  Nå skal vi komme oss ut, er fremdeles mye snø her i Vesterålen i tillegg er det sol idag! :) Håper du får en fin dag. 

  #utno #statera #balanse #kjeks "smarties #lørdag #barn #foreldre #helg 

 • 2

  Deilig mørk sjokolade, myk søt kokos - kan det bli bedre? :D 
  Jeg er fryktelig glad i kokos så de her falt godt i smak. 

  Du trenger :

  200 gram kokosmasse
  2 dl kokosmelk
  50 gram kokosollje
  2 ss søtning - jeg brukte cocosa sukker
  50 gram mørk sjokolade ( 70% eller mer)

  Smelt kokosoljen sammen med søtningen i en kjele, tilsett kokosmelken og rør godt. Hell over kokosmassen og blan godt. 
  Om du ønsker å forme til kuler lar du blandingen stå en liten time i kjøleskapet før du ruller til kuler, om du ønker å bruke silikonform eller annen form heller du blandingen i form og setter i kjøleskap et par timer. 
  Smelt sjokoladen og dytt kokosbitene i, la stå i kjøleskapet til sjokoladen er stivnet. 
  Bountysjokoladen kan oppbevares i kjøleskap eller fryses ned :) 

   

 • 0  Sitron og ingefær, en uslåelig kombinasjon! 

  Sitronen er rik på vitaminer og mineraler, B1, B2, B3 og mye C vitamin. 
  Sitronen virker virus og bakteriehemmende, er febersenkende, stimmulerer appetitten og fordøyelsen.
  Og i denne sammenhengen bruker vi sitronen fordi den er både rensende og avgiftende. 

  Ingefær renser luftveiene, er mild urindrivende, demper betennelser, reduserer tarmgassproduksjonen, styrker immunforsvaret og demper kvalme.

  Om du er plaget med magen kan dette være en veldig fin rensekur å teste ut. 
  For å lage denne friske shotten trenger du : 

  • 2 sitroner
  • 5 - 8 cm med ingefær
  • Urter som timian, mynte og sitronmelisse eller appelsin kan tilsettes for smaken
  • Vann

  Press to sitroner og hakk opp ingefæren, Ha dette over i en kjele sammen med 1 liter vann og la koke opp. Om du ønsker smakstilsettning kan du ha det i nå. La blandingen stå å trekke 1 - 2 timer, avkjøl å sil av før du har på en flaske. 
  Du vil å i underkant av en liter siden noe av vannet fordamper. 

  Om morgenen tar du en shot med dette på tom mage, 1 shot 0.5 dl ca. 

  Håper du har hatt en fin helg, hva har du gjort? :) 

   

 • 0

  Å lage yoghurt selv er ikke vanskelig i det hele tatt! Yoghurten er fyldig, næringsrik, metter godt, rikelig med gode tarmbakterier og mye billigere enn de du kjøper på butikken. Du kan lage på den melken du ønsker. Hjemmelaget yoghurt er en super måte å styrke tarmen og immunforsvaret på. 80% av immunforsvaret finner vi i tarmen, så en tarm og fordøyelse som er fornøyd har mye å si for immunforsvaret og. 
  Melkefri yoghurt er kokosmelk eller mandelmelk å anbefale, ellers anbefaler jeg helmelk fremfor lettmelk fordi det er mer næringsrikt og gir en fyldigere konsistens. 

  Du trenger : 

  • Melk, jeg bruker kokosmelk
  • Pektin
  • Yoghurtkultur eller bacillus bulgaricus yoghurt starter   

  Her har jeg brukt 9 dl kokosmelk fra kartong, 2 ts pektin og en pakke bacillus bulgaricus yoghurt starter beregnet til 1 liter yoghurt. 

  Varm opp melken og pektin til 50 grader og la kjøle ned litt, ca 40 grader. Ta litt av melkeblandingen over i en skål slik at du enklere får rørt ut yoghurtstarteren. 

  Hell melkeblandingen tilbake i kjelen og rør rundt noen minutter. 
  Nå skal yoghurten stå lunt over natten, har du en wonderbag bruk den, om ikke sett lampen i stekeovnen på og la kasterollen stå inni ovnen. Varmen fra lampen vil gi en fin temperatur for yoghurten, husk på at lokket ikke skal være helt på, yoghurten trenger luft. Når yoghurten har stått natten over ( 12 - 14 timer) kan du helle den over på glass og sette den i kjøleskapet. Her bør yoghurten stå å tykne i ca 8 timer. 

  Yoghurten er nydelig med friske bær, lun skogsbærblanding, sjokoladegranola eller bare som den er!

  Min favoritt oppskrift med hjemmelaget yoghurt :

  • 1 skål yoghurt
  • 1 ss molkosan fruit
  • 1 ss cocosa
  • Skogsbærblanding
  • 1 - 2 ss kollagen pulver
  • Kanel og vaniljepulver
  • Valnøtter

  Varm bærene i en kjele sammen med cocosa og molkosan fruit. Bland inn kollagen med yoghurten. Ha bærblandingen over og topp med kanel, vaniljepulver og valnøtter. En deilig frokost som er balansert, metter lenge og gir kroppen det påfyllet den trenger :) 

  Du får kjøpt bacillus bulgaricus yoghurt starter her http://bacillusbulgaricus.com/product/yogurt-starter/
  Ønsker du å lage mer yoghurt kan du fint bruke av denne hjemmelagde yoghurten som starter, da tar du 3 ss av yoghurten og rører i på samme måte som du rørte i pulveret her i oppskriften. Har du spørsmål er det bare å bruke kommentarfeltet :) 

  #wonderbag #hjemmelaget #kokosyohurt #melkefri #syrnet #kosthold #statera #balanse #hverdagsmat #molkosan #soma #kollagen

   

 • 0

  Søtpotet er en rotgrønnsak med en veldig anvendelig smak noe som gjør at den kan brukes til mye og faller i smak hos de fleste. 
  Også er den rik på kostfiber, vitamin A og kalium! 
  Søtpoteten gjør seg iallefall veldig godt i denne suppen sammen med chilisausen sambal oelek. 
   

  Spicey søtpotetsuppe :

  • 500 gram søtpotet
  • 200 gram gulerot
  • 1 kartong kokosmelk
  • 5 dl kraft
  • 2 cm ingefær
  • 5 - 10 cm stangselleri
  • 1/2 sitron
  • 1 ss sambal oelek
  • Koriander

  Skrell og del opp søtpotet, gulrot, ingefær og stangselleri. Hell alt i en støpejernsgryte eller kjele og kok opp ilage med kokosmelk og kraft. 
  Når grønnsakene er møre kan du mose det hele med en stavmikser. Ha i saften av en halv sitron, 1 ss sambal oelek og koriander. 

  Vi serverte suppen med bacon og kyllingbiter ilage med, så godt! 

  Pannebrød : 

  • 4 dl grovmel
  • 2 ts bakepulver
  • 1.5 dl vann
  • 2 ss olivenolje
  • Krydder etter ønske, jeg brukte gurkemeie, pepper, koriander og timian.
  • Flaksalt 

  Bland sammen mel, bakepulver, vann, olivenolje og krydder. Del deigen i 6 deler, bruk gjerne litt ekstra olje når du klapper ut deigen. Pannebrødet stekes i en tørr stekepanne på middels varme, strø på litt flaksalt før du steker. 

   

 • 4

  400 gram frosne blåbær
  4 ss gelatin
  3 ss MCT olje
  1 ts stevia
  1/2 ts kanel

  For å ta gelatin først, gelatin er kokt kollagen. Det er et lettopptakelig proteintilskudd. Når gelatin er rørt ut i væske og får kjølt seg ned stiver det og blir til gele. 
  Samme helseeffekter som ved kraftkoking, dette er bare gelatin i en annen form. Gelatin / kollagen er godt for hud, hår og negler så det kan virke mot rynker, celulitter, akne, eksem, tynt og slitt hår. Bedrer fordøyelsen ved å reparere slimhinnene i tarmen. For at gelatin / kollagen skal ha god virkning er C vitamin nødvendig. Derfor er det så fint å kunne bruke bær og gjerne blåbær sammen med disse gelerutene. 

  I tillegg til C vitamin er blåbær er en viktig antioksidant, som også virker desinfiserende og allergihemmende. 
  MCT olje er en medium chain triglycerids olje som tas raskt opp i kroppen uten å påvirke blodsukkeret, ren energi :) 
  Stevia og kanel er fint å bruke om du ønsker å få smaken litt søtere, bytt det ut med litt sitron om du heller vil ha sure godterier :) 

  Dette er snop alle i familien kan kose seg med! 

 • 0

  Kombucha er fermentert svart eller grønn te. Det vil si at teen er kokt som vanlig, tilsatt sukker og deretter en bakteriekultur kalt en scooby. Kombuchaen står i romtemperatur og fermenterer i 1 - 3 uker før du kan etter -fermentere med ønsket smak og deretter oppbevare i kjøleskapet. 

  Alle kan drikke kombucha, men barn under 3 år har nok ikke den nytten av kombucha samt at man bør være litt forsiktig siden kombucha er en ganske kraftig drikk for kroppen. 
  Kombucha lages med en bakteriekultur så dette en drikk som er veldig bra for fordøyelsen. Den har en probiotisk effekt samtidig som den inneholder litt av glukuronsyren som er avgiftende. Det vil si at kombucha også hjelper leveren med avgiftningsoppgaver. Så om du sliter med fordøyelsen kan kombucha være en vidunderdrikk! :) 

  Hvor mye kombucha du bør drikke hver dag varierer litt på hvilken effekt du vil ha. Har du et følsomt fordøyelses system er det nok med 0.5 - 1 dl per dag. Er du ute etter detox effekten bør du drikke 1.5 dl på tom mage om morgenen, også kan du drikke 1 - 2 glass til iløpet av dagen. 
  Kombucha sies også å styrke immunforsvare, stabilisere blodsukkeret og hjelpe på vektnedgang. 

  Hvis du lager kombuchaen din selv får du mye mer for mye mindre, den er både billigere og mer næringsrik den du lager selv. 

  Dette trenger du :

  • Svart te
  • Sukker
  • Scooby
  • En starter
  • Glasskrokke
  • Flaske til oppbevaring 

  Begynn med å koke opp teen, 3 poser te og 3 ss sukker per liter vann. Jeg lagde 2 liter så jeg hadde 6 poser te og 6 ss sukker. 
  Jeg kokte opp vann i vannkokeren, la teposene i vannet og rørte ut sukkeret. Så lot jeg teen stå å trekke over natten slik at den ble nedkjølt samtidig. Teen blir ikke for sterk selv om den trekker så lenge, dette tar fermenteringen seg av. 

  Dagen etter tar du ut teposene, heller teen over i en glasskrukke, jeg brukte et stort norgesglass. Glasskrukkene og flaskene du skal bruke etterpå for å oppbevare kombuchaen kan du sterilisere ved å helle kokende vann i de, dette er for å unngå mugg under fermentering. Så heller du scoobyen og starteren nedi glasskrukken. 
  Starteren er væsken som scoobyen har ligget i, altså en ferdig fermentert kombucha. Denne væsken er nødvendig for at kombuchaen skal starte fermenteringen, du trenger minst 1 dl av denne.  Når du har scoobyen i teen vil den kanskje flyte på toppen, synke eller ligge midt i, uansett så er det greit. 

  Så har du et kaffefilter eller en tynn kjøkkenklut over krukken, fester med hyssing eller et strikk. Dette er bare for å forhindre at fluer og andre ting havner nedi teen mens den står å fermenterer, det må ikke være tett. Kombuchaen trenger luft for å gjøre jobben sin. Sett kombuchaen litt bort, på en hylle, i et skap eller på en bod. Et sted der den får stå passe uforstyrret. Her skal kombuchaen stå i 1 - 3 uker. På sommeren går fermenteringen fortere enn på vinteren for da er det gjerne varmere. 

  Etter ca 10 dager vil det vokse frem en ny scooby, en scoobybaby. For hver gang du setter en ny runde med kombucha vil du få en ny scoobybaby. Du kan bruke de til å sette flere batcher med kombucha, gi de vekk eller lage deg et kombuchahotell for å lagre scoobyene. 

  Når kombuchaen er ferdig fermentert tar du ut scooby mor og baby og legger de i et kombuchahotell mens du heller kombuchaen over på flasker. 
  Nå kan du etter-fermentere kombuchaen din med den smaken du ønsker. Tilsett bær, tørket frukt, ingefær eller sitron. 
  Når kombuchaen etter-fermenterer lar du den stå på kjøkkenbenken 1 - 2 dager før du setter den inn i kjøleskapet. Se til å lette på korken en gang om dagen siden det dannes endel kulsyrer :) 

  Er du usikker på om kombuchaen din er ferdig fermentert kan du kjøpe pH strips på apoteket og måle, ferdig kombucha skal ha pH på 4. Når du måler pHen tar du litt av kombuchaen over i et glass og måler, ikke direkte ned i glasskrukken hvor teen står å fermenteres. 

  Kombuchahotell -  for å oppbevare scoobybabyene lager du et hotell. Da tar du en ny glasskrukke og legger scoobyene over i den ( alle sammen) også heller du kombucha over de, 1- 2 dl er nok. Ca en gang i mnd heller du over litt  ny søtet svart te, dette for å unngå at de tørker ut. Så kan du la scoobyene stå på en hylle eller i et skap til du skal bruke de i fermentering igjen. Slik kan scoobyene stå i hotell i ca 1 år sålenge du husker å fylle på med te til de. 

  Har du smakt kombucha, hva synes du? Om du har spørsmål er det bare å bruke kommentarfeltet :) 

 • Statera Marit Ebeltoft

  Jeg er utdannet trening- og kostholdsveileder fra Tunsberg. Mamma til Julian (2), forlovet med Thomas og har en veldig koselig husky med navn Trym. Brenner for en balansert hverdag, også trenger det ikke være så avansert å gjøre noen forandringer som virkelig gir deg resultater! Statera er latinsk og betyr balanse - fordi verken for mye eller for lite av noe er bra for noen :)

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Design og koding: Ina Anjuta